Návštěva Osvětimi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1102
11.12.17 02:15

Já byla s CK2, odjezd byl z Prahy brzo ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
692
11.12.17 05:07

Byla jsem..s manzelem, odjezd byl z Brna.

za sebe bych ale doporucila lepsi mesic nez unor…mybylyv breznu, zima, prselo..to pocasi uplne podtrhovalo atmosferu…to jo, za sebe ale az nejaky kveten…

hodne ctu knizky s valecnou tematikou, spousta pribehu zrivna z Osvetimi.
Nevidim.nic na tom, jit se podivat na misto, kde lide ztratili svoji hodnotu jenom proto, ze byli jini…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
11.12.17 05:08
@Plavuše píše:
Byl to rozhodne silny zazitek, zejmena nektere exponaty :,( jinak Osvetim je blizko Krakowa a Wieliczky, takze to klidne doporucuji na prodlouzeny vikend.

Oba dvě města +zmiňovaný solný důl ve Wieliczce má spousta cestovek v nabídce.. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
11.12.17 05:43
@Bandii píše:
Byla jsem několikrát, nic moc. A hlavně tam neberte děti. Ne kvůli jejich psychice, ale kvůli psychice ostatních návštěvníků. Není nic v horšího, než 4 hodiny mít za zády unuděné dítě :roll:. Ale jinak nečekejte žádný doják, prostě místo plné lidí s foťáky atd…

Nevím, jestli bych to nazvala zrovna „dojákem“, ale pro mě osobně teda návštěva Osvětimi je mnohem více než místo plné lidí s foťáky. Neumím si představit, jak by mnou mohla nehnout návštěva baráku v Osvětimi-Březince, chůze pod strážní věží po rampě, odkud bylo přes milion lidí posláno na smrt, nebo hromada dětských botiček. Je dobře, že mnohé školy tam jezdí na exkurze v rámci výuky dějepisu. Pamatuji si, jak jsme tam byli se školou a jako průvodkyni jsme měli stařičkou ženu, o které jsme se až později dozvěděli, že ji jedna vězeňkyně ještě před zatčením odložila v poli, aby ji tam našli Poláci, a sama potom šla do plynu.

Jinak v Osvětimi je možno si vybrat z různých typů prohlídek. Lze jít se skupinou, ale lze si taky zaplatit průvodce jen pro sebe (měly jsme to tak a není to úplně nejdražší), jít bez průvodce a zaplatit si vypůjčení materiálů, nebo jít jen tak. Takže možností, jak se vyhnout znuděnému dítěti celé odpoledne za zády, je hned několik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
11.12.17 05:43

Ještě jsem tam nebyla a moc ráda bych Osvětim navštívila, kvůli uctění památky a k lepšímu pochopení historie. Snad se poštěstí příští rok. Napiš pak, jaké to tam bylo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
11.12.17 05:51
@Bandii píše:
Byla jsem několikrát, nic moc. A hlavně tam neberte děti. Ne kvůli jejich psychice, ale kvůli psychice ostatních návštěvníků. Není nic v horšího, než 4 hodiny mít za zády unuděné dítě :roll:. Ale jinak nečekejte žádný doják, prostě místo plné lidí s foťáky atd…

když je to nic moc, tak proč jsi tam byla několikrát? Navíc tedy areál je rozlehlý, takže se dá případným nudícím se dětem v pohodě vyhnout (my tam tdy žádné nudící se dítě nepotkali).
A doják to není, ale hodně silný zážitek ano. MY byli v únoru a to sychravé počasí hodně umocnilo pochmurnou atmosféru dnaého místa.

• Citovat
  • Upravit
65674
11.12.17 06:13
@Bandii píše:

Obe me dcery tam jely se skolou (kszda jindy) a obe se vratily emocionalne zasazeny a dost dlouho to v nich bylo. Nedokazaly pochopit, co dokazou udelat lidi lidem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
11.12.17 06:41

Jeli jsme sami vlakem, ale kvůli davům lidí jsme stihli jen Osvětim pracovní tábor a zbytek ne. Březinky jsme viděli zdálky, ale příště uděláme i ten zbytek.
Jedno dítě se nudilo, momentálně je věku, kdy ho nic nezajímá leda počítač, druhé mladší bylo v pohodě.
Co mne překvapilo, tak to byly davy lidí. Víceméně podobnou situaci jsme zažili již loni ve Věličce. Skupiny chodily po pěti minutách a v dolech jsme museli čekat k průchodu do dalších místností. Pamatuji si, že dříve to vypadalo, že máme důl jen sami pro sebe, prohlídky byly po půl hodinách. Muž si z Osvětimi pamatoval prázdné prostory, proto jsme nestihli ostatní.

Děti nijak traumatizované nejsou, je fakt, že byl slunečný listopadový den.
Pouze ve mne samotky připomněly mé děsy z dětství, ale to už jsem měla v sobě zpracované.

Možná by si každý měl uvědomit, jaký je svět dnes, vyčleňování určitých lidí…, i tak to začalo několik let před válkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
11.12.17 07:51

Já bych tam někdy chtěla jet, ale příští rok to nedám, nicméně určitě pak napiš jaké to bylo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
11.12.17 08:04

Je treba se o historii zajimat, timhle silnym zazitkem si dodnes pripominam, ze je treba se mit na pozoru pred ideologiemi, ruznymi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
11.12.17 08:18
@pistalka1974 píše:
Tak přiznám, takovou reakci jsem nečekala. Když Tě téma nezajímá, proč to čteš? Já se o to zajímám proto, že takovouto hrůzu přežil můj děda, a chci uctít památku těch zemřelých

Sice se o historii vyloženě až tak nezajímám, ale také by mě to zajímalo. Ale bohužel vím, že se tam nikdy nepodívám. Ne kvůli času, ne kvůli penězům, ale kvůli mým reakcím na podobná místa. Byla jsem v Lidicích, to jsem ještě ustála, ale měla jsem to tak tak, byla jsem i v Terezíně, tak pevnost jako taková, ještě dobré, ale hřbitov jsem nedala. Okamžitě mě bylo blbě, nohy začaly z ničeho nic neposlouchat, srdce se mohlo strhat jak bušilo, byla jsem zralá na kolaps, úplně celá jsem se sevřela a dopadla na mě taková těžká peřina, která mě celá zavalila. Nyní zpětně mě přijde, jako by moje tělo začalo zničeho nic, jen kvůli místu, bojovat o život. Prohlídku jsem nedala, odešla jsem pochvíli zpět na parkovišti, kde jsem asi hodinu rozdýchávala svůj stav a čekala na přítele. Celý den jsem pak byla mimo.

Užij si návštěvu a je hezké, že takto chceš užít život svého dědy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12328
11.12.17 08:21
@divine woman píše:
K tomuto tématu mě zajímá jen jedno. Proč chceš navštívit místo, kde zemřelo víc než milion lidí?

Ja uz mela moznost tam byt. Protoze me osobne zajima historie, zajimam se o jejich pribehy, zivoty a ruzna zakouti, o kterych moc lidi stejne nevi, co se tam doopravdy delo. Ale muzu rict, ze ta atmosfera co tam byla, tak nikdo ani nedutal… Jeste i Terezin je do toho zahrnut

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.12.17 08:41
@pistalka1974 píše:
Ahoj, ráda bych ještě tuto zimu navštívila Osvětim a hledám maminy, které by také rády jely a jsou z Jižních Čech.
Není potíž cestu absolvovat třeba z Brna, horší je se na ten spoj dostat, aby navazoval. Zájezdy totiž odjíždějí brzy ráno :zed:. Totéž při zpáteční cestě. Asi by se muselo někde přespat. Budu ráda za Vaše příspěvky. Zájezd by se dal rezervovat, třeba v únoru mají volná místa i se slevou, ale s odjezdem z Brna. Krásný advent všem :mavam:

nejezdi s cestovkou, to je stupidita.. jeď na vlastní pěst.. ubytování seženeš bez problémů, jen je to přímo v osvětimi hodně drahé.. jestli to chceš fakt prožít, doporučuju fakt brutal mrazy a 2-3 dny.. a lehký oděv, člověk se pak cítí fakt skvěle.. jo a vynech leden, to je pro přeživší, nepustí Tě tam ani jako příbuzného bez pozvánky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.12.17 08:45
@Bandii píše:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.12.17 08:46
@saadet píše: :roll: to je zase reakce…a zajima me jen jedno, proc mas tak hloupou otazku? :think: jen recnicka, nechci odpoved ;)Jinak @pistalka1974 idealni je to s prespanim a objednat si prohlidku v cestine primo pres web muzea. Ani za tech 5 hodin se nestaci rict a videt dost. Idealne vzit delsi prohlidku nebo si zaplatit soukr. prubodce. Obzvlast jeste pak po prohlidce se tam da byt klidne jesze nekolik hodin…je tam toho hrozne moc a je to hrozne moc silne. Kazdopadne jak tu padlo, urcite bez deti. My meli ubytovani kousek od hranic a jeli jsme z Prahy a dalo se to. Jedine co nas limitovalo byl nastup na prohlidku, ale dle meho lepsi nez zajezd…

5 hodin? to je tak na prohlídku A1.. pokud to chce opravdu zažít, prožít, tak 5 h prohlídka nemůže v žádném případě stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí