Návštěva Osvětimi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
11.12.17 17:09
@elen-ka píše:
No tak mořná proto, byl to právě hřbitov s krematoriem či nějakou budovou uprostřed. Nejspíše to bylo ono.

To myslíš krematorium..ta márnice je kousek dál, před ní je cesta a úzké koleje..ale celá ta strana je asi nejponurejší..i když je cítit zoufalství v celém areálu. Cítila jsem, jakoby se tam zastavil čas..že je tam potřeba něco akutně vyřešit, aby se to místo očistilo..že jsou tam prostě ty duše uvězněné. Omlouvám se pro ty, kdo na „duchařiny“ nejsou, ale já to tam prostě tak cítím..Hlavně nenajdou pokoje ti, kdo tam ty zvěrstva páchali a tomu se vůbec nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
11.12.17 17:11

Možná jsem byla dost odvážná, protože jsme tam tehdy byli s mužem, když jsme čerstvě počali naši prvorozenou dcerku. Bydlíme hodně daleko a byli jsme tam na dovolené poblíž, tak zrovna byla příležitost tam jít.
Vnímala jsem všechno ještě možná víc kvůli hormonům..
A dcera je tedy hodně citlivá..asi po mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
11.12.17 17:28
@elen-ka píše:
Taky na ten stav nikdy nezapomenu, ta tíseň co mě sevřela. Tento stav se mi nikde jinde nestal, jen na to hřbitově v Terezíně. Podobné stavy ano, kdekoliv jinde, občas i na hřbitově, ale ne tak silné jako tenkrát. A to jsem ještě neměla děti, nyní jsem ještě více citlivější a vnímavější na jakékoliv nespravedlivé ubližování.

v Terezíně jsem zažila okamžik kdy jsem ucítila smrad po výstřelu no jak píše něco nepopsatelnýho a do konce života nezapomenu na tu bolest a tísen co mě tam šla po celém těle. Podobné to bylo i v Lidicích nešlo ani mluvit jak mě bolelo srdce. Změnilo mě to pohled na život celkově vážím si každý jeho den, protože si vzpomenu na všechny co tu šanci nedostali..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
11.12.17 18:14
@Evulina píše:
To myslíš krematorium..ta márnice je kousek dál, před ní je cesta a úzké koleje..ale celá ta strana je asi nejponurejší..i když je cítit zoufalství v celém areálu. Cítila jsem, jakoby se tam zastavil čas..že je tam potřeba něco akutně vyřešit, aby se to místo očistilo..že jsou tam prostě ty duše uvězněné. Omlouvám se pro ty, kdo na „duchařiny“ nejsou, ale já to tam prostě tak cítím..Hlavně nenajdou pokoje ti, kdo tam ty zvěrstva páchali a tomu se vůbec nedivím.

Nedalo mi to a podívala jsem se do mapy, opravdu je to to krematorium. Přesně si pamatuji to parkoviště, tu příchozí cestu, vlevo od vchodu stála budova, k té jsem ani nedošla, jen na polovinu cesty k ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pistalka1974
11.12.17 19:43

@Jitulinaja Tak cestovka CK Máj, říkáš? To by se dalo zkusit. Díky za tip :* A je tu kdo by jel též, holky?

• Citovat
  • Upravit
pistalka1974
11.12.17 19:45

@Hobitka A nechceš jet ted někdy?

• Citovat
  • Upravit
27265
11.12.17 19:49
@Denisa76 píše:
v Terezíně jsem zažila okamžik kdy jsem ucítila smrad po výstřelu no jak píše něco nepopsatelnýho a do konce života nezapomenu na tu bolest a tísen co mě tam šla po celém těle. Podobné to bylo i v Lidicích nešlo ani mluvit jak mě bolelo srdce. Změnilo mě to pohled na život celkově vážím si každý jeho den, protože si vzpomenu na všechny co tu šanci nedostali..

V Lidicích mě to dostalo taky. Manžel chodí hledat poklady a vyzná se po krajině a když jsme stáli nahoře, kde byl výhled na celé Lidice, přesně mi ukazoval, kde stál dům…děsivý…
Stejně stísněný pocit jsem měla poprvé na výstavě artefaktů z Titanicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pistalka1974
11.12.17 19:52

@saadet Jo to by bylo bezva. Zatím by jela jedna kolegyně, ta je ale limitovaná dálkovým studiem, takže se nějak furt nejde sejít. Tak se ještě půjdu podívat na cestovky v Písku- tam pracuju, a taky zkusím ty Vodňany a Strakonice. Ale fakt hledám lidi, sama tam jet nechci…Jo a v Terezíně jsem byla, no taky husté.

• Citovat
  • Upravit
pistalka1974
11.12.17 20:17
@Mar__tanka1983 píše:
tak tak. I pro mě byl tohle důvod, proč jsem tam jela. A udělala jsem dobře, člověku se trochu změní perspektiva v pohledu na spoustu věcí. A od té doby si říkám, že by tam měl jet každý, aby si uvědomil rozsah toho, co se může stát, když někomu „rupne v bedně“.

Jinak @pistalka1974 nejezdi tam s dětmi (pokud jim není patnáct aspoň), budou se nudit, nepochopí nic a budou otravovat tebe i všechny okolo.
A jsou zájezdy i z Prahy, na slevomatu jsou celkem pravidelně, my jeli tímhle, tak třeba to pro tebe bude blíž než z Brna.

A nebo jak psala @saadet jet soukromně a být tam na celý den nebo dva. Je fakt, že ta pětihodinová prohlídka s cestovkou se zdá na první pohled dost, ale okolo některých exponátů to bylo letem světem.
Já díky téhle exkurzi zjistila, že i když je to síla, tak je to opravdu zajímavé a až tam pojedu příště, tak už bych asi jela po vlastní ose, abych tam mohla strávit více času.

Ahoj, no a nechtěla by ses přidat ke mně? Holky, já tohle téma „přežvýkávám už hodně dlouho. V podstatě se snažím jít dědovo osu. Nejprve Malá pevnost(kde to bylo i tak děsivý a vládl tam Jöckel- kretén podobný Hössovi a Mengelemu třeba)…Děda šel spolu ostatníma odbojářema, bylo jich dvacet. Válku přežil jen on a jeden kamarád. Někteří umřeli na Malé pevnosti, další v Osvětimi. To byla jejich další "zastávka“. Mimochodem, děda říkal, že tam v plynu vraždili kromě Židů hlavně Poláky- taky celé rodiny, včetně dětí…Muselo to být hrozné, děda o tom moc mluvit nechtěl. Měl noční můry a řval ze spaní. Když jsme nechtěli jíst jako děti, říkal:" koncentrák na Vás, bando, tam by Vás naučili jíst. Když jsme dostali slupky z brambor, to byl svátek!" Hodně toho vyprávěl babičce, nás děti s tím děsit nechtěl. Jednou jsem tajně poslouchala za dveřmi, když jí říkal, po jedné noční můře, že viděl esesáky, jak berou mladým polským maminkám děti, házejí je na náklaďák a několik jich zastřelili ve vzduchu…já z toho dostala hysterák a trvalo dlouho, než mě uklidnili…Protože jsem dědu hodně zbožňovala, chci to místo vidět a vědět, co on a miliony dalších prožili. Děda byl Čech a po koncentrácích vláčen proto, že pomáhali s dalšíma partyzánům a dělali v odboji proti náckům. Nějaká svině kolaborantská je udala a bylo :zed:

• Citovat
  • Upravit
31439
11.12.17 20:28

@pistalka1974 Hned bych jela na dovcu, ale nejmladsi je 7 mesicu, tak si asi par let budu muset pockat… Mam to ve strednedobych cilech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pistalka1974
11.12.17 20:32
@Hobitka píše:
@pistalka1974 Hned bych jela na dovcu, ale nejmladsi je 7 mesicu, tak si asi par let budu muset pockat… Mam to ve strednedobych cilech.

No jo, tak to je jak u mě dřív. Klukovi je 16, no a s maminkou teda rozhodně nepojede. Spíš kdyby jeli se školou..

• Citovat
  • Upravit
33916
12.12.17 06:32
@lleennttiillkkaa píše:
V Lidicích mě to dostalo taky. Manžel chodí hledat poklady a vyzná se po krajině a když jsme stáli nahoře, kde byl výhled na celé Lidice, přesně mi ukazoval, kde stál dům…děsivý…
Stejně stísněný pocit jsem měla poprvé na výstavě artefaktů z Titanicu.

ano ta bolest těch lidí je otištěná všude a čím víc jich bylo tím větší to má energii..z mého pohledu je to dobře ve smyslu pro nás začít si vážit nejen sami sebe, ale taky života, který tady můžeme žít a nebrat nic automaticky.
O té výstavě jsem už slyšela a musel to být tedy zážitek. Já ted místa která jsou spojená se smrtí na nějaký čas omezila stačí, že pracuji s lidma a jejich osudy to někdy stačí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
12.12.17 06:53

@pistalka1974 je mi zle jenom to čtu. Můj děda byl ve 2.světové válce jako voják a i když s koncentrákem se myslím nesetkal jeho vyprávění mě taky hodně poznamenalo. Tvého dědečka je mi líto kazdopádně to byl velký hrdina :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pistalka1974
12.12.17 19:21
@Denisa76 píše:
@pistalka1974 je mi zle jenom to čtu. Můj děda byl ve 2.světové válce jako voják a i když s koncentrákem se myslím nesetkal jeho vyprávění mě taky hodně poznamenalo. Tvého dědečka je mi líto kazdopádně to byl velký hrdina :srdce:

Tak to i Tvůj děda byl hrdina…
Tak a jdu zpět k tématu: Zadala jsem zatím požadavek k CK Máj, kteří pořádají zájezdy z Budějovic. Uvidíme, co a kdy dají vědět, ale fakt, holky, kdo bude chtít jet, dejte vědět buďto sem k diskuzi, nebo mně do zpráv, díky a krásné svátky všem :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1590
13.12.17 15:13

...

Do Osvětimi je lepší vypravit se individuálně. Pokud si chceš prohlédnout oba tábory, tedy Auschwitz i Birkenau, tak je to časově dost náročné a je to na celý den. Proto je to lepší beze spěchu. A jeďte tam na jaře, když už je teplo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí