Názor na dvě hypotéky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11559
31.5.13 15:05
@Pudloslava píše:
Je vubec mozne mit dve hypoteky? Mela jsem za to, ze ne (ze hypoteka je nizkourocena pujcka s garanci statu jako pomoc rodine zaridit si vlastni bydleni) Ze druhou hypoteku je moznop dostat po splaceni te prvni

Tohle je ponekud prekvapivy nazor. Mozna tak 20 let zpatky.
Neni to bezurocna pujcka od statu…
HYPO jde i vic, ale pokazde musi byt primerene kryti nemovitosti.
Coz u nove porizovaneho bytu, pokud pujde o LTV 100% nebudou ta 3% ani nahodou.
U te puvodni hypoteky se rucilo jen tim podkrovim, tzn. ze to bylo zastaveno jako samostatny byt?
Nebo se zastavil cely barak?
Je to nedobra situace- splacim puvodni hypoteku na podkrovi, ktera mi odcerpava prijmy, ale z toho podkrovi nic nemam. A nejenze mi nevylepsuje prijem, jeste za nove bydleni budu platit navic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.13 15:50

Zakladatelka

O podnájmu jsme se ještě nebavili, ale i s tím bude dělat problémy. Já jí i chápu. Byla to naše blbost, že jsme si tam udělali byt, tak proč by za naší blbost měla platit.
Vchod je společný a hned v předsíní vedou schody k nám. Vidět bychom se vůbec nemuseli, ale ona hled, jak slyší, že jdeme ven, běží - ano přímo běží, aby viděla vnouče. Je z něj celá unesená. Bohužel až tak moc, že kouká na sebe a ne na to, jak se cítí on, takže když on od ní utíká s brekem za mnou, chytne ho a jde - vlastně jen snaží jít, protože ji to zatrhnu, do místnosti, kde nejsem. Snažili jsme se všemožně, ale je tu jen jediné řešení a to odstěhovat se. Mám z ní zdravotní problémy a tak mi to i lékař doporučil. Manžel naštěstí ví, jak se cítím a je ochoten se odstěhovat.
Oba nejsme zastánci půjček, ale do podnájmu jít nechce, protože by platil stejné peníze a ještě by to ani nebylo jeho.
My bohužel nemáme přesnou smlouvu, co manželovi patří. Jen, že je polovičním vlastníkem domu a tak nevíme, aby nám tchýně nedělala problémy, kdybychom tam nájemníky měli, protože by mohla říct, že je to její část.
Někdo se ptal na její věk. Teprve jí je 62 let.

• Citovat
  • Upravit
3140
31.5.13 16:05

To musí být dobré peklo…za těchto okolností bych do druhé hypotéky šla, i kdybych měla chroustat šváby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andaluzie123
31.5.13 16:11

Zkusila bych společně s manželem s bábou promluvit, že vás její chování neúnosně obtěžuje a že vážně uvažujete o odstěhování, abyste měli soukromí. Prostě jí to říct trochu drsneji, aby pochopila, ze denodenní návštěvy fakt ne. Dalším stupněm, pokud by se to nezlepsilo, by bylo pronajimani vašeho bytu. A pokud by měla nějaké námitky, tak ji pripomenout, ze vás vlastně vystvala, protože nedodržela, na čem jste se dohodli. A ze by měla pochopit, ze za něco také musíte žít.. Její souhlas/nesouhlas s najemnikem je irrelevantni, pokud je byt manžela. Dalším stupněm je prodej manželovi části domu, to také není případně problém, akorát má předkupní právo. Nenechte si ničit život. Pokud jsem to pochopila, tak synovi byt nedala, ale prodala, a pak ještě prudi?!

• Citovat
  • Upravit
20385
31.5.13 16:17

@Pudloslava mam kamarada, co ma hypoteky 2 a neni to problem…

jestli na to mate, tak bych do toho sla… Samozrejme zalezi na tom, co na to manzel… protoze u nej je to nejdulezitejsi… ;) On by mel s mamkou promluvit a zkusit se nejdriv dohodnout na nejakych pravidlech a potom bych volila toto razantni reseni… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
31.5.13 16:52
@Anonymní píše:
Zakladatelka
My bohužel nemáme přesnou smlouvu, co manželovi patří. Jen, že je polovičním vlastníkem domu a tak nevíme, aby nám tchýně nedělala problémy, kdybychom tam nájemníky měli, protože by mohla říct, že je to její část.
Někdo se ptal na její věk. Teprve jí je 62 let.

Pokud je vlastnikem 1/2 domu, tak si na to ani nemohl vzit hypoteku bez souhlasu mamy (tychyne).
Takze bud je ten majetek rozdelen jinak, nebo ona je „spolurucitelem“ tou druhou polovinou.
Na te problematicke veci to nic neresi.
Uz to padlo. Nadhodit, ze takhle je to pro vas neunosne a ze planujete se odstehovat. Hl. dost daleko, aby pochopila, ze to pro ni bude problem za vami dojizdet… jen aby pak u vas nechtela prespavat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
31.5.13 17:14
@Pudloslava píše:
kdyz chces pujcku na nemovitost nikoli na bydleni, ale na kseft, tak mas urok trebas 25% - asi ale ziju v jine dobe, pripoustim

25% ne, ale je fakt, že když člověk v bance rovnou řekne, že chce pořídit nemovitost na pronájem, je sazba o něco vyšší. Mě Unicredit nabízel cca 3,5% ale kdyby to bylo na pronájem asi 4,8%. Ale nikdo nic nekontroluje. Většina lidí si koupí byt pro vlastní potřebu a během let se prostě situace změní, někoho potkají, sestěhují se a druhý byt se pronajme. Není to stavební spoření se státním příspěvkem od státu, ale normální bankovní produkt!

Já být vámi určitě bych do druhé hypo šla. Jen bacha, nevím kde bydlíte, ale jestli máte celé podkroví za 1,5 mega., za to nemusíte sehnat ani 1+1 :( a aby jste se mačkali v menším, ale dražším bytě, raději bych se taky nejdřív snažila tchýni vystrašit nájemníkem, když se nesrovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
31.5.13 17:17
@Ivan PPZ píše:
Pokud je vlastnikem 1/2 domu, tak si na to ani nemohl vzit hypoteku bez souhlasu mamy (tychyne).
Takze bud je ten majetek rozdelen jinak, nebo ona je „spolurucitelem“ tou druhou polovinou.
Na te problematicke veci to nic neresi.
Uz to padlo. Nadhodit, ze takhle je to pro vas neunosne a ze planujete se odstehovat. Hl. dost daleko, aby pochopila, ze to pro ni bude problem za vami dojizdet… jen aby pak u vas nechtela prespavat :think:
…anebo tchýni říct, ať si celý barák nechá i s tím podkrovím, co jste zainvestovali, ale ať vám laskavě vyplatí peníze, co vás to zhodnocení jejího majetku stálo :lol: A když nebude chtít: „Ok, tak to prodáme nebo pronajmeme, protože my ty peníze potřebuje na svoje KLIDNÉ bydlení“.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
31.5.13 20:22

Jestli je dum rozdelen na idealni poloviny, tak bez souhlasu neprodaji nic.
A chtit po mame/ tchyni penize za zhodnoceni sice mohou, ale to je asi tak vsechno.
V ramci dobrych vztahu se bud tchyne „uklidni“ a budou bydlet stejne, nebo to nepujde a v tom pripade ty penize do podkrovi investovali predcasne a vyuzji to az jednou…

Co se tyka hypoteky na pronajem, nemam povedomost, ze by se diky tomu dosahlo na horsi podminky hypoteky.
Je ovsem rozdil v urocich pri LTV 70% a treba 100%.
Naopak hypoteka na pronajem ma vyhodu v tom, ze se prijmy za pronajem mohou (v urcite mire) zapocitavat do bonity klienta, takze na hypoteku dosahne i s nizsim soucasnym prijmem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.13 20:34

Zakladatelka

Dali jsme si dva měsíce a pak se definitivně rozhodneme. Já už mám jasno teď. ;-) Ale třeba konečně pochopí, že ona matka vnoučete není. Psycholožky mi řekly, že její charakter takový už zůstane. Pokud se ani nedokáže vcítit do mé nebo vnukovo kůže, bude nejlepší, abychom si drželi odstup. A hlavně s ní jednali jako s malým dítětem. Dávat jednoduché rozkazy a hlavně nikdy nepolevit, protože to bude pořád dokola zkoušet.
Ivan- Hypotéku má od Kb, protože tchýně ji má také od této banky.

andaluzie- Prodala ho za 100.000 kč. Je to spíše symbolická částka, ale i tak to není málo za prostor, který se musel celý zbourat a udělat nový.

Kuti- Jenže ona stále nechápe, že se chová nevhodně. Podle ní je vše v pořádku a my jsme divní. Nikdy se neuměla nebo nechtěla vcítit do ostatních. Ona totiž nikdy nechybuje.

• Citovat
  • Upravit
Kim
9941
31.5.13 20:53

Ahojky!
Já si myslím, že dvě hypotéky jdou naprosto klidně, pokud to rodina zvládne. A nebo není problém hypotéku novou a starou sloučit a mít z toho jednu splátku…teď to takhle řešíme taky…takže pokud to půjde, tak bych do toho šla:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
1.6.13 02:07

Ja poptavala HU naprosto totoznych parametru, cca 65% a fakt mi Unicredit, v pripade pronajmu nabidl horsi sazbu.
Zapocitavat prijmy z pronajmu se mi tedy vubec nevyplatilo, protoze bud je chteli dolozit v danovem priznani za 2 roky zpetne, coz jsem nemela ( v dobe refinancovani HU jsem pronajimala teprve necely rok a dan. priznani jeste nebylo podane) nebo berou prijmy jako tzv. „Prijmy budouci“ a z tech pocitaji cca jen 50%. Najemni smlouva uzavrena na konkretni castku, ani vypisy z banky, ze najem v te vysi opravdu chodi je nezajimal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.13 15:40
@Kim píše:
Ahojky!
Já si myslím, že dvě hypotéky jdou naprosto klidně, pokud to rodina zvládne. A nebo není problém hypotéku novou a starou sloučit a mít z toho jednu splátku…teď to takhle řešíme taky…takže pokud to půjde, tak bych do toho šla:-)

A finančně to zvládáte?

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.13 20:19

Ahoj, oživuji diskuzi

Máme hypo na byt, teď bychom chtěli druhou na rekreační objekt. Příjmy máme dobré, ale bojím se že 100% nám nikdo nedá :nevim: Je tu někdo kdo tomu rozumí? Co překlenovák? Na 100% hodnoty?

• Citovat
  • Upravit
7569
9.9.13 20:24

Proč by vám nedali??? Pokud máte příjmy, nemají s tím problém.
Také jsem měla dvě… ;)
Běžte se poptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel