Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Osobně můžu říct, že teď (31) jsem rozhodně lepší matka, než jakou bych byla ve dvaceti. K něčemu jsem za tu dobu dozrála a děti budou slýchat mé dospělejší názory a vyrůstat v mnohem lepší pohodě (rozhodně jí nebudu vyčítat, že jsem se kvůli ní vzdala života
). A doufám, že v těch 40 budu mít tak třetího mimíse.
V pubertě jsem si názorově víc rozuměla s mojí milovanou babičkou, kupodivu byla modernější než rodiče a mám s ní podobnější hodnoty než s rodiči.
Vy se tomu smějete, ale před dvěma lety se nás máma ptala
, co bysme říkaly (se ségrou) tomu, že by nám přibyl sourozenec. My byly pro, ale ona se už na to asi necítí
. Moje potrácení a snažení mi teda nezatemnilo mozek, že bych tak žárlila, že bych byla razantně proti.
asha píše:
To je tezky…mne mela mama v 19ti. A obcas mi stydno bylo, zvlast kdyz bylo jasny, ze jsem nebyla prilis planovana
no tak každá doba si žádá své..před 20 lety byla tregedie když holka nebyla ve 20 vdaná a neměla alespon jedno dítě..( tehdy ale každý dostal přidelen byt, práce byla povinná, takže celkem bylo zařízeno to co se potřebovalo aby mohla být rodina ), dneska každý chce na dítě nejprve vydělat, cestovat, není vyzrálý, nemá partnera, tak se ta hranice posunuje no..
verulenka píše:
A nebo kvůli totálně blbé matce (jakéhokoli věku)
RyBANA píše:smurfka píše:Jenže to bys pak nesměla porodit dítě vůbec, vyvrhel může být kvůli jménu, příjmení, stáří rodičů, neznačkovým hadrám, značkovým hadrám, pize na nose…atd
vy si z toho děláte srandu, ale nikdy nemůžete vědět jak se bude vaše díte citit. Mužete ho vychovat k úctě k vám i ke stáří, ale svět je krutý, kdo dnes není cool tak je vyvrhel. Až se bude vaše díte vracet domu, že se mu ostatní smějí, nevím až jak moc vám to pak přijde vtipný…
Teda, být vztahovačná - tak už si myslím že myslíš me
![]()
Ale máš recht ![]()
Komentáře ještě dočtu, ale k úvodnímu příspěvku bych chtěla napsat, že mi naopak přijde sobecké mít mamce za zlé její touhu si pořídit dítě, protože to pro mne a moje děti nebude výhodné. A to přitom vím, co myslíš. Tchán má z nového vztahu dceru, která je jen o rok starší než náš nejstarší. Také mu na dědečkování nezbývají síly a není z vnoučat poprděný, protože všechny ty nové úžasné pokroky, které děti udělají, si u před rokem užil dostatečně. Ale nikdy by mne nenapadlo mu to vymlouvat ( i kdyby se nás ptal) je to přeci jeho život a jeho rozhodnutí kolik dětí a v jaké věku chce zplodit…stejně tak jako mě nezajímá jeho představa o tom, kolik dětí bychom měli mít my. Tohle rozhodnutí je čistě na těch dvou, kteří si to dítě upečou a ostatní- rodiče i dospělé děti- by to měli respektovat.
smurfka píše:asha píše:no tak každá doba si žádá své..před 20 lety byla tregedie když holka nebyla ve 20 vdaná a neměla alespon jedno dítě..( tehdy ale každý dostal přidelen byt, práce byla povinná, takže celkem bylo zařízeno to co se potřebovalo aby mohla být rodina ), dneska každý chce na dítě nejprve vydělat, cestovat, není vyzrálý, nemá partnera, tak se ta hranice posunuje no..
To je tezky…mne mela mama v 19ti. A obcas mi stydno bylo, zvlast kdyz bylo jasny, ze jsem nebyla prilis planovana
Tohle neni az tak o dobe, jestli se za neco stydis. Ja jsem 75 rocnik ![]()
smurfka píše:
vy si z toho děláte srandu, ale nikdy nemůžete vědět jak se bude vaše díte citit. Mužete ho vychovat k úctě k vám i ke stáří, ale svět je krutý, kdo dnes není cool tak je vyvrhel. Až se bude vaše díte vracet domu, že se mu ostatní smějí, nevím až jak moc vám to pak přijde vtipný…
V naší generaci měli skoro až na vyjímky hodně mladé rodiče, pokud ženská neměla dítě do 25, tak byla divná. Jenže teď už je to naštěstí jiné, je nezvyklé spíš být dost mladá matka.
Okolo mě je sposuta starších maminek, co mají děti okolo 30-38 let včetně mě.
Takže až budou tyhle děti větší, tak to zas bude jiné, nebude to žádná vyjímka mít starší rodiče. A pokud se chce někdo někomu smát, tak si důvod vždycky najde.
smurfka píše:Tak tragedie to rozhodně není..je to na rozhodnutí každé ženy či muže. Kdyby si máma pořídila po 40 dítě, tak bych ji za to nezabila, ani by mi to osobně nevadilo ( jak říkám jsem z baraku už do 19 let - takže by to šlo celkem mimo mě )ani bych na ni nezanevřela. Jsem v celkem svobodné zemi, tak at si každý dělá podle svého..
samozřejmě to neříkám že ne..
jen můj názor na to, že někomu muže přijít vtipné to, že se muže puberták stydet za věk svých rodičů.
Příspěvek upraven 17.01.12 v 09:04
konilka píše:
Tak nevím, po přečtení diskuse je mi nějak smutno. Moje maminka mě měla v 38 letech a myslím si, že jsem nikdy neměla lepší kamarádku, než je ona. Pravda, v pubertě jsem taky nebyla moc nadšená, že mám nejstarší rodiče ve třídě, ale nevyměnila bych je za nic na světě
Tak s tímhle naprosto souhlasim!!!Někdo proste nemůže mít deti do 30 i kdyby se mel rozkrájet a je me z toho moc smutno,že jsou mezi nama lidi co tohle takhle strikně odsuzujou!!!!
RYBANA: Bože, nebylo v tom nic osobního, přísahám! Jen jsem to uvedla jako příklad, že může existovat X důvodů, proč se někdo může stydět za matku jakéhokoliv věku.
razantně proti jo???No to je dobrej for.Hele já měla první dítě ve dvaceti,takže se klído může stát,že třeba ve 40 budu babička(doufám,že tak prdlej nebude
)a taky bych rozhodně nebyla hlídací babička ani omylem.budu mít ty dva cvčky 6 a 7 let,budu mít rozhodně jiný starosti,než dělat hlídací babičku
.Chudák tvoje teta teda,taky mě napadá,že já jsem se toho mýho pubertáka taky nezeptala jestli můžu mít další dítě
.To jsem teda přehnala. ![]()
no s ohledem na to že moje máma už mít děti nemůže tak si myslím že kdyby mohla, tak by se mě na něco takového ani neptala..její děti už jsou z baráku pryč, tak nevím co by nám do toho mělo být. ![]()
verulenka píše:Příspěvek upraven 17.01.12 v 09:04
Smurfka: a mě zase přijde „vtipné“, že „bys ji za to nezabila“ a dokonce by ti to ani nevadilo ..... Velmi šlechetné![]()
. Jen si tak nějak myslím, že by to hlavně vůbec nebyla tvoje věc a já být v situaci ženy, která má odrostlé děti a chce další, rozhodně bych je nežádala o svolení
. Nemyslím, že to souvisí se svobodnou zemí, ale se svobodným myšlením a jednáním každého jednotlivce.
smurfka píše:Tak tragedie to rozhodně není..je to na rozhodnutí každé ženy či muže. Kdyby si máma pořídila po 40 dítě, tak bych ji za to nezabila, ani by mi to osobně nevadilo ( jak říkám jsem z baraku už do 19 let - takže by to šlo celkem mimo mě )ani bych na ni nezanevřela. Jsem v celkem svobodné zemi, tak at si každý dělá podle svého..
samozřejmě to neříkám že ne..
jen můj názor na to, že někomu muže přijít vtipné to, že se muže puberták stydet za věk svých rodičů.
Háňa86 píše: Četla jsem jen první stranu a čtvrtou. Na těch mám TÉMĚŘ stejný názor jako Smurfka. Povinnost rodiče je postarat se o dítě, dokud není schopné se samo živit. Opačně - povinnost dítěte je pak se postarat o rodiče. To říká zákon. V porodnici jsem se potkala se 49ti letou paní, která čekala dvojčata. Už tehdy tam prohlásila, že toho má plné zuby a bude ráda, že se dožije jejich patnáctých natozenin - tohle mi přijde od ní hodně sobecké. Kdyby neměla už žádné děti a tyhle dvojčátka byly její první, moje pochopení by bylo větší. Takhle mi to hlava opravdu nebere, když si pani dokazuje, že ještě není tak stará. Něco jiného samozřejmě je, když to prostě vlivem životních událostí dříve ženě nevyjde, ať už ze zdravotních důvodů nebo protože není vhodný partner, to je něco jiného.
A ještě jsem zjistila, v MÉM OKOLÍ (žádný všeobecný poznatek), že maminky od třiceti výše jsou takové úzkostnější - poctivě vyvařují, dezinfikují si ruce, dezinfikují byt - ale opravdu poctivě, SAVO a spol. Asi nějaká krajová záležitost
Tak ve 49 to už je asi dost rarita, asi paní ujely kecky a nebylo to zrovna chtěné. Každopádně v tomhle věku mi to připadá už dost pozdě a zvlášť pokud je už životem takhle unavená. Do těch cca 43 mi to přijde ještě ok, i když ono je to hodně individuální.
Jinak já jsem asi vyjímka z pravidla, nedezinfikuju, úklid s malýma dětma moc neřeším.
Myslím si, že to není až tak o věku, ale o nátuře, nejsem příznivce sterilní domácnosti a niky jsme nebyla
a kdo je, tak se s věkem až tak moc nezmění.
A já myslela,že tahle doba,kdy se kouká na maminky po 40 přez prsty,už je dávno pryč.mojí ségře bude příští rok 40 a vypadá daleko líp,než kdejaká 20.prostě máma ve 40 je naprosto v pohodě ![]()
verulenka píše:
RYBANA: Bože, nebylo v tom nic osobního, přísahám! Jen jsem to uvedla jako příklad, že může existovat X důvodů, proč se někdo může stydět za matku jakéhokoliv věku.
V pohodě, já si dělala srandu
![]()
kamikaa píše:
A já myslela,že tahle doba,kdy se kouká na maminky po 40 přez prsty,už je dávno pryč.mojí ségře bude příští rok 40 a vypadá daleko líp,než kdejaká 20.prostě máma ve 40 je naprosto v pohodě
A vůbec,chtěla bych mít takový starosti ![]()