Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
1eternity píše:
A vůbec,chtěla bych mít takový starosti
Zrovna dneska
![]()
Mišanila píše:Háňa86 píše: Četla jsem jen první stranu a čtvrtou. Na těch mám TÉMĚŘ stejný názor jako Smurfka. Povinnost rodiče je postarat se o dítě, dokud není schopné se samo živit. Opačně - povinnost dítěte je pak se postarat o rodiče. To říká zákon. V porodnici jsem se potkala se 49ti letou paní, která čekala dvojčata. Už tehdy tam prohlásila, že toho má plné zuby a bude ráda, že se dožije jejich patnáctých natozenin - tohle mi přijde od ní hodně sobecké. Kdyby neměla už žádné děti a tyhle dvojčátka byly její první, moje pochopení by bylo větší. Takhle mi to hlava opravdu nebere, když si pani dokazuje, že ještě není tak stará. Něco jiného samozřejmě je, když to prostě vlivem životních událostí dříve ženě nevyjde, ať už ze zdravotních důvodů nebo protože není vhodný partner, to je něco jiného.
A ještě jsem zjistila, v MÉM OKOLÍ (žádný všeobecný poznatek), že maminky od třiceti výše jsou takové úzkostnější - poctivě vyvařují, dezinfikují si ruce, dezinfikují byt - ale opravdu poctivě, SAVO a spol. Asi nějaká krajová záležitostTak ve 49 to už je asi dost rarita, asi paní ujely kecky a nebylo to zrovna chtěné. Každopádně v tomhle věku mi to připadá už dost pozdě a zvlášť pokud je už životem takhle unavená. Do těch cca 43 mi to přijde ještě ok, i když ono je to hodně individuální.
Jinak já jsem asi vyjímka z pravidla, nedezinfikuju, úklid s malýma dětma moc neřeším.
Myslím si, že to není až tak o věku, ale o nátuře, nejsem příznivce sterilní domácnosti a niky jsme nebylaa kdo je, tak se s věkem až tak moc nezmění.
paní neznám, nechci se jí zastávat, ale já už toho mám na konci těhotenství taky plné kecky a i když se na miminko těším a bezmezně ho miluju, občas taky skuhrám, třeba měla jen slabou chvilku ![]()
Mišalina - byly chtěné, nevím tedy zda přes umělé oplodnění nebo přirozeně, ale ještě tam řešila, jak jí došlo, že rychle stárne, že se blíží menopauza a ona si chtěla dokázat, že když se jí podaří otěhotnět, tak není ještě tak stará …
Tak přispěju i já coby 40 ti letá:-).
První dítě jsem měla ve 38 a teď ve 40 čekám další. První máme vymodlené po X IVF, čekali jsem na něj 5 let a teď na Vánoce jsme dostali nečekaný vánoční dárek, otěhotněla jsem přirozeně, což je dle doktorů naprostý zázrak:-). Jsem ten nejšťastnější člověk pod sluncem a vůbec si nepřipadám sobecká vůči svým dětem, že budou mít v pubertě starou maminku. Právě naopak, prošli jsem si s manželem peklem, takže vím, že máme pevný vztah, pro děti stabilní domov se zázemím a láskou:-). A to je dle mně nejdůležitější a ne to kolik nám je let.
Příspěvek upraven 17.01.12 v 09:25
Teď se o ně stará její nejstarší 15ti letá dcera. Hodná maminka, ne?
Háňa86 píše:
paní neznám, nechci se jí zastávat, ale já už toho mám na konci těhotenství taky plné kecky a i když se na miminko těším a bezmezně ho miluju, občas taky skuhrám, třeba měla jen slabou chvilku
Teď se o ně stará její nejstarší 15ti letá dcera. Hodná maminka, ne?
No driv tohle bylo bezny a lidi aspon nebyli tak sobecky a bezohledny. Rodina drzela pohromade.
píšu anononymně, protože nemám potřebu na emiminu rozpitvávat celou svoji rodinu
takže z mého pohledu, mám maminku(42)která je momentálně těhotná, miminko má být starší přesně o rok, než je můj syn. Nebydlíme ve stejném městě, ke svým rodičům jezdím jednou za týden či 14 dní, máme to jen pár km, babička hlídala zatím 2krát, s tím, že sem malého uspala a byli sme schopni dojít okamžitě zpátky, kdyby se něco dělo.Za prvé si nemyslím, že by byla zrovna hlídací typ babičky a za druhé prostě její nynější těhotenství ten vztah k vnukovi ovlivňuje, která maminka se víc nezabývá svým dítětem? Když to shrnu, tak se mě její těhotenství vcelku netýká, mám svoji rodinu a svoje dítě o které se musím postarat,samozřejmně mě trošku mrzí, že na návštěvách se neřeší co můj syn, ale co u gynekologa a na utz, ale v těhotenství sem to prožívala stejně a básnila kolik mm má ta moje fazolka. Otázkou je, jak to bude brát syn až to bude trošku vnímat..bude rád za kamaráda nebo bude žárlit,že není ten rozmazlovaný vnouček, kterým je u babičky z tatínkovi strany? Jinak klady určitě vidím v tom, že když bude opravdu nutně potřeba bude babička doma k dispozici. Víc se ukáže až časem…
Koukám, že zakladatelka je tady z této diskuse z obliga.....už ani své názory nepitvá
Háňa86 píše:Teď se o ně stará její nejstarší 15ti letá dcera. Hodná maminka, ne?
paní neznám, nechci se jí zastávat, ale já už toho mám na konci těhotenství taky plné kecky a i když se na miminko těším a bezmezně ho miluju, občas taky skuhrám, třeba měla jen slabou chvilku
bezohledný..pro mě za mě se do mě pustně že jsem sobecká, bezohledný.. ![]()
Já na to vyhraněný názor nemám, ať si každej dělá co chce se svým životem (možná proto, že moje máma ve 47 letech opravdu dítě neplánuje
), jen mě napadá… jaký je rozdíl v tom mít dítě ve 40ti a mít ho v 35ti?????? Nevidím v tom absolutně ŽÁDNÝ rozdíl, těch 5 let je nic. A přece je dnes 35tiletých maminek většina! Je fuk, jestli mě bude 20 a mámě 55 nebo 60. Nebo se pletu?
Jiná věc je mít dítě v 50, tam už bych si na čelo poklepala a u svojí matky bych asi ani nebyla nadšená, protože by to pro mě zákonitě znamenalo, že se o jejího bejamínka budu muset časem postarat já místo ní. Ano, ona se starala o mě, já se na stáří postarám o ni, ale o to nezaopatřené dítě se taky někdo postarat musí. Teď mám na mysli ten černý scénář, že by mamka umřela v 61 jako děda například (což by mě zabilo nejspíš).
První bych chtěla říct, že není povinností babičky hlídat vnoučata a v tomto konkrétním případě mi sobecká přijde zakladatelka. Pokud si pořídím dítě, tak prostě počítám s tím, že se nikam nehnu. Přijde mi, že zakladatelka má strach, aby nedopadla jako sestřenice a tím, že si její máma pořídí dítě, přijde o bezplatné hlídání. TO je sobecké a nedospělé.
Ale svým způsobem mi to sobecké přijde. Ke všem dětem.
Sama mám starší rodiče (jsem jedináček, našim dlouho nešlo mít děti). Táta se nedožil ani mé maturity o svatbě a vnoučatech nemluvě.
Ale nepřipadám si o nic ochuzená. Naši byli skvělí a nikdy jsem se za ně nestyděla. Jediné, co mě mrzí je to, že jsem kvůli jejich vyššímu věku byla částečně ochuzená o prarodiče.
V mém okolí je několik případů, kdy teta se synovcem chodí do jedné třídy (případně jsou od sebe o rok, o dva) a taky tu jsou případy, kdy už se rodiče nejsou schopni starat (o puberťáka), tak tu roli přebrali starší sourozenci. Bohužel je pravda, že starší člověk je unavenější a má více chorob. Nic proti tomu v zásadě nemám, je to každého věc, kdy si pořídí dítě. Jen ti starší rodiče by se měli zamýšlet i nad tím, kolik mají energie a kolik energie budou mít v době, až jejich potomek bude mít 15 let a bude mít pubertu, aby zvládli výchovu. Bohužel aspoň v mém okolí bývají tyto děti nejvíce problematické. Hlavně v případech, kdy si pořizovali „prcka na mazlení a rozmazlování“, často mi přijde, že se k těmto dětem chovají částečně jako k vnoučatům a vychovávají je naprosto odlišným způsobem než ty starší.
PS: Pokud je babička hlídací, tak hlídá klidně se svými dětmi. Kamarádka má stejně starou dceru a sestru. S maminkou se v hlídání pravidelně střídají. ![]()
To máš pravdu, ale na úkor toho, že holčina najednou skoro propadá, protože jakmile přijde ze školy, hned se musí starat o dvojčata, do večera. Kdy má dělat úkoly, učit se, odpočinout si? Její 15let. A má na krku dvě děti, jen proto, že si máma musela dokázat, že není tak stará? Ne proto, že se to prostě povedlo, opravdu jen z nějakého podivného hnutí mysli. Nekritizuju maminky nad 40let, kritizuju přístup 50ti leté paní, která se zalekla menopauzy. Nic víc.
A nevím, kdo to tady psal, ale taky jsem si více rozuměla s babičkou. Babičce bylo 39let, když mě máma porodila a vlastně se o mě starala. A dodnes mi je babička bližší než máma. Někde jsem četla, že ženy v rodině si většinou rozumí ob generaci. A naše vlastní dcery se k nám chovají podle toho, jak mi se chováme k vlastní matce.
Chci ještě přidat…že i já měla děti po 30 a nejsem na sterilitu v domácnosti:o) Lození mimina po zemi a sbírání drobků jsem neřešila ani u prvního ani u druhého dítka
Ne že bych doma měla bordel, to ne. Ale nač zbytečně plýtvat silami ![]()