Názor na ředění krve

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23.7.23 11:10
@Lama Lama píše:
Jasně, máš pravdu, chtělo by to podrobnjší anamnézu, jak to bylo se všema těma recidivama.
Jinak účinnost - tak jasně, proč myslíš, že indikaci na chlopně a APA syndrom má jen warfarin? Nic jiného to prostě neutáhne. :nevim:

Tak já to psala, manžel má přes 300 odběrů plasmy a ještě k tomu daroval plnou krev, když to s ním poprvé šlehlo, tak to byla masivní plicní embolie s dilatací komory srdíčka ale hypertenze nenastala, od té doby prošel první tři měsíce pradaxa 150mg 2×denně, pak mu to snížila na 2,5mg 1× denně a zhruba po roce přišla druhá a po dalším roce třetí embolie. Má to z levého lytka, jakmile ho to začlo bolet tak punčocha, kontrola na sono žil a tak dále dokola.Na picním mu nic nezjistili, na hematologii také ne a s tím, že je převeden k odborníkovi, přitom chudák lýtko ho bolí tak že se ani nepostaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 11:15
@Lucka1111 píše:
jako že měl Eliquis 1× denně 2,5mg - tak to je opravdu málo, protože ta snížená dávka po půl roce je 2× denně 2,5mg. Limity od pojišťovny jsou takové, že po půl roce se NOAC nehradí vůbec, takže buď jako samoplátce - ale ta preventivní dávka je 2×2,5mg. Nebo Warfarin, ten lze nasadit bez problémů, na ten žádné limity nejsou.
Co se důchodu týče, tak tam záleží na funkčních nálezech, pokud má tedy echo i spirometrii v normě, tak bych doplnila spiroergometrii, kde se zjistí jakou má výkonnost kardiovaskulárního aparátu. Ale pokud je echo úplně v normě - tedy nemá nějakou plicní hypertenzi, tak by dušnost neměla být způsobená těmi emboliemi.

Manžel jde v záři do té VFN v Praze na kompletní vyšetření tak snad po tom budeme chytřejší. Po těch emboliích má dušnost a hlavně při zátěži začne kašlat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 11:27
@Josef Bohata píše:
Tak já to psala, manžel má přes 300 odběrů plasmy a ještě k tomu daroval plnou krev, když to s ním poprvé šlehlo, tak to byla masivní plicní embolie s dilatací komory srdíčka ale hypertenze nenastala, od té doby prošel první tři měsíce pradaxa 150mg 2×denně, pak mu to snížila na 2,5mg 1× denně a zhruba po roce přišla druhá a po dalším roce třetí embolie. Má to z levého lytka, jakmile ho to začlo bolet tak punčocha, kontrola na sono žil a tak dále dokola.Na picním mu nic nezjistili, na hematologii také ne a s tím, že je převeden k odborníkovi, přitom chudák lýtko ho bolí tak že se ani nepostaví.

v lýtku měl tedy nejspíše opakované trombózy, takže tam má asi nějaký posttrombotický syndrom, možná nějaká rezidua po trombóze a to je samozřejmě rizikový faktor k tomu aby se tam udělala nová trombóza. Jestli ho lýtko bolí, měl by punčochu nosit trvale.
Pradaxa 2× denně 150mg a převedli na 2,5mg 1× denně? Takže to bylo převedené na co? Na eliquis? Pradaxa 2,5mg není. 2,5mg je Eliquis, ale dává se 2× denně a pak dle SPC asi i Xarelto, ale u nás na trhu tohle xarelto není a tahle dávka se vůbec nepoužívá v indikaci prevence po trombose a embolii. Jako ta dávka léku byla úplně, ale úplně špatná, netuším co tím paní doktorka myslela a tedy už jsem taky u nás něco podobného viděla, taky osoba po emboli mnoho let a jako prevence nějaký poddávkovaný NOAC. Ani netuším z jaké indikace to lékařka psala, pacient ani nic neplatil, takže tu divnou dávku psala na pojišťovnu. Také stará internistka. Psala víc divně dávkovaných léků. Už po ní nastoupil mladý internista a lidi se hrozně diví, že jim tyhle nesmysly vysadil.
Co se týče tvého manžela - pokud budete klidnější s warfarinem, tak ať se po půl roce nechá převést na warfarin. Určitě má důvod k trvalému užívání léků na ředění krve. Pokud by chtěl raději NOAC (protože léčba je pohodlnější), tak si myslím, že také lze, ale ve správné dávce a musel by to platit. Internistku ať již neposlouchá, pokud má šikovného praktického lékaře, tak stačí když bude sledován tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 11:32
@Josef Bohata píše:
Manžel jde v záři do té VFN v Praze na kompletní vyšetření tak snad po tom budeme chytřejší. Po těch emboliích má dušnost a hlavně při zátěži začne kašlat.

no ono jestli bere léky na ředění krve, tak nějaké podrobnější hematologické vyšetření s nimi není možné. Já myslela že s NOAC to jde, ale také mám teď pacienta po masivní embolii, navíc hasič profesionál a na hematologii řekli že ho vyšetří až vysadí Pradaxu. A já vůbec nevím jestli je rozumné jí po půlroce vysadit. Alespoň jsem mu nabrala Leidenskou mutaci a mutaci pro protrombin (kdyby byl homozygot měl by placenou Pradaxu rok a tu nemá). No poslala jsem ho kardiologovi, ať rozhodne jak dlouho bude užívat léky na ředění krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 11:44
@Lucka1111 píše:
v lýtku měl tedy nejspíše opakované trombózy, takže tam má asi nějaký posttrombotický syndrom, možná nějaká rezidua po trombóze a to je samozřejmě rizikový faktor k tomu aby se tam udělala nová trombóza. Jestli ho lýtko bolí, měl by punčochu nosit trvale.
Pradaxa 2× denně 150mg a převedli na 2,5mg 1× denně? Takže to bylo převedené na co? Na eliquis? Pradaxa 2,5mg není. 2,5mg je Eliquis, ale dává se 2× denně a pak dle SPC asi i Xarelto, ale u nás na trhu tohle xarelto není a tahle dávka se vůbec nepoužívá v indikaci prevence po trombose a embolii. Jako ta dávka léku byla úplně, ale úplně špatná, netuším co tím paní doktorka myslela a tedy už jsem taky u nás něco podobného viděla, taky osoba po emboli mnoho let a jako prevence nějaký poddávkovaný NOAC. Ani netuším z jaké indikace to lékařka psala, pacient ani nic neplatil, takže tu divnou dávku psala na pojišťovnu. Také stará internistka. Psala víc divně dávkovaných léků. Už po ní nastoupil mladý internista a lidi se hrozně diví, že jim tyhle nesmysly vysadil.
Co se týče tvého manžela - pokud budete klidnější s warfarinem, tak ať se po půl roce nechá převést na warfarin. Určitě má důvod k trvalému užívání léků na ředění krve. Pokud by chtěl raději NOAC (protože léčba je pohodlnější), tak si myslím, že také lze, ale ve správné dávce a musel by to platit. Internistku ať již neposlouchá, pokud má šikovného praktického lékaře, tak stačí když bude sledován tam.

Po embolii vždy pradaxa 150mg 2×denně, před tím tuším 10×injekce clexane, poté tři měsíce po pradaxe tuším eliquis 5 a poté jen 2,5mg, jestli si pamatuji. Vždy když se to vysadilo tak přišla tromboza do lýtka, kde je postrombotický stav, ta žíla nemá už plný průtok krve no a pak druhá, třetí a čtvrtá embolie. Můj je také hasič a skončil na směnách naštěstí tam zůstal jako technik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 11:45

Mrzí mě že člověk něco této společnosti odvedl a pak si musí platit léky ze svého…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 11:46

Ale lékařka si prý může na pojištovně vydupat to proplácení léků…i v pro mladší pacienty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zmrzlik
23.7.23 11:46

Lucko jako, že po tromboze když prejdes z Fraxyparinu na Eliquis po pul roce pojistovna uz nehradi? Já teď měla po další operaci Inhixu, problémy jsou a pokud by mi tam zase hrkla tromboza, tak platím celou palbu? 8o

• Citovat
  • Upravit
zmrzlik
23.7.23 11:47
@Josef Bohata píše:
Ale lékařka si prý může na pojištovně vydupat to proplácení léků…i v pro mladší pacienty.

Manželovi přeju, ať je brzo v pořádku. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Eustress
23.7.23 11:48

Krev se ředí jinak. Ale za to není provize pro lékaře.

• Citovat
  • Upravit
zmrzlik
23.7.23 11:52
@Josef Bohata píše:
Po embolii vždy pradaxa 150mg 2×denně, před tím tuším 10×injekce clexane, poté tři měsíce po pradaxe tuším eliquis 5 a poté jen 2,5mg, jestli si pamatuji. Vždy když se to vysadilo tak přišla tromboza do lýtka, kde je postrombotický stav, ta žíla nemá už plný průtok krve no a pak druhá, třetí a čtvrtá embolie. Můj je také hasič a skončil na směnách naštěstí tam zůstal jako technik.

Chudak. Nejnizsi dávku Eliquis mi stáhli na 5mg.Min ne.

• Citovat
  • Upravit
23.7.23 11:52
@Eustress píše:

Prezent již manžel dával

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 11:55
@zmrzlik píše:
Manželovi přeju, ať je brzo v pořádku. :kytka:

Moc děkuju, odvezla jsem ho po čtvrté embolce na pohotovost kde na něj byli sestry patřičně příjemné ale když viděli jak mu je hned ho vzali do ordinace. Samozrejmě že podepsal revers, tak ho mám doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zmrzlik
23.7.23 11:55
@Eustress píše:

Ale pro stát ano. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
zmrzlik
23.7.23 11:58
@Josef Bohata píše:
Moc děkuju, odvezla jsem ho po čtvrté embolce na pohotovost kde na něj byli sestry patřičně příjemné ale když viděli jak mu je hned ho vzali do ordinace. Samozrejmě že podepsal revers, tak ho mám doma.

Ani se mu nedivím. Nekdy je to lepsi být doma.Ale zrovna ta embolie to lékaři neměli problém ho pustit?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex