Názor na ředění krve

23.7.23 09:56

Názor na ředění krve

Ahoj všem, ráda bych se zeptala na názor na léky ředící krev moderní a warfarin. Manžel právě prodělal svou už čtvrtou plicní embolii, poté co mu jeho internistka na konci května vysadila Xarelto a předepsala Stacyl.No a teď v pátek jsem ho odvezla na pohotovst pro velkou nevolnost.Kde na CT mu embolku potvrdili v pravé plíci. Lékařka se divila že po těchto příhodách mu léky vysadila a vyloženě řekla, že by internistku vyměnila. Dostal Clexane do břicha a poté přechod na Pradaxu. Během těch čtyřech let prošel od léků od pradaxy po Lixiany, poté Eliquis a nakonce to Xarelto. V září jsem ho už objednala do VFN na Karlově náměstí ať ho pořádně vyšetří, pač na hematologii mu nic nikdy nezjistili a vždy po určitém období trpí na trombozy v levém lýtku. Tak jsem si tak myslela, zda by nebylo i lepší aby skončil na warfarinu. Dědeček ho bral celý život a nikdy už recidiva neměl. je tu někdo kdo má zkušenosti s novými NOAC vesus warfarin? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81479
23.7.23 10:14
@Josef Bohata píše:
Ahoj všem, ráda bych se zeptala na názor na léky ředící krev moderní a warfarin. Manžel právě prodělal svou už čtvrtou plicní embolii, poté co mu jeho internistka na konci května vysadila Xarelto a předepsala Stacyl.No a teď v pátek jsem ho odvezla na pohotovst pro velkou nevolnost.Kde na CT mu embolku potvrdili v pravé plíci. Lékařka se divila že po těchto příhodách mu léky vysadila a vyloženě řekla, že by internistku vyměnila. Dostal Clexane do břicha a poté přechod na Pradaxu. Během těch čtyřech let prošel od léků od pradaxy po Lixiany, poté Eliquis a nakonce to Xarelto. V září jsem ho už objednala do VFN na Karlově náměstí ať ho pořádně vyšetří, pač na hematologii mu nic nikdy nezjistili a vždy po určitém období trpí na trombozy v levém lýtku. Tak jsem si tak myslela, zda by nebylo i lepší aby skončil na warfarinu. Dědeček ho bral celý život a nikdy už recidiva neměl. je tu někdo kdo má zkušenosti s novými NOAC vesus warfarin? Díky.

Warfarin je prostě tutovka :nevim: Je s tím krapet vopruz kontrolami INR, ale díky tomu je jistota, že to funguje. Rozhodně je to nejúčinnější možná antikoagulace a největší jistota stran recidivy trombozy. S názorem na internistku souhlasim, vyměnit. Mám desítky pacientů, kde došlo k selhání terapie DOAC, warfarin je pak dobrá volba. Pokud drží INR, prakticky léčba neselhává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 10:22

Co se účinnosti týče, tak je to podobné. U warfarinu je nutnost chodit pravidelně na odběry krve a hlídat si stravu, takže ta léčba je méně pohodlná. Nasazování a vysazování např. před operací je složitější než u NOAC. Takže já kdybych si mohla zvolit, volila bych NOAC. Ale u plicní embolie hradí pojišťovna NOAC pouze půl roku (u výjimek rok), takže po tom půlroce by si to musel platit sám, nebo užívat warfarin.
Ty embolie neměly žádný vyvolávající faktor - operace, imobilizace končetiny, dlouhý let, užívání kortikoidů? Pokud ne, tak bych nechala léky na ředění krve už trvale - ale jak jsem psala výše po půl roce buď NOAC jako samoplátce (myslím že to stojí cca 2000 měsíčně), nebo warfarin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 10:23
@Lama Lama píše:
Warfarin je prostě tutovka :nevim: Je s tím krapet vopruz kontrolami INR, ale díky tomu je jistota, že to funguje. Rozhodně je to nejúčinnější možná antikoagulace a největší jistota stran recidivy trombozy. S názorem na internistku souhlasim, vyměnit. Mám desítky pacientů, kde došlo k selhání terapie DOAC, warfarin je pak dobrá volba. Pokud drží INR, prakticky léčba neselhává.

Fakt je warfarin účinnější? V tomto případě by ale pán klidně mohl brát trvale NOAC ne? Ona mu neselhala léčba, lék mu byl vysazen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 10:24
@Lama Lama píše:

Moc děkuju za názor. Ona ta internistka je už celkem stará,84 let ale co se o ní povídá je pečlivá, tak nerozumím tomu proč mu xarelto vysadila.ten Stacyl byl opravdu totální omyl co jsem tak četla, kor po 3 embolkách…Manželovi řekla že pojišťovny něco měnili co se týká proplácení těch nových NOAC ale tak měla mu dát alternativu Warfarin. Další co prý se říká, že ti odborné ambulance jsou hlídáni na limitu za léky a ve špitálech nejsou…tak nevím, jestli mu je internistka vysadila že si vyčerpala nějaký limit, tak je to na žalobu, však muž mohl zemřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 10:25

@Lama Lama a ještě jeden dotaz. Nevíš zda se třeba nezvažují NOAC i pro chlopenní náhrady? Nebo proč tam je možnost jen warfarinu? Jednou mě to nejspíš čeká (doufám, že ještě pár let ne), tak mě to zajímá osobně. Je to vlastně jediná indikace, kde je možnost jen warfarinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 10:28
@Lucka1111 píše:
Fakt je warfarin účinnější? V tomto případě by ale pán klidně mohl brát trvale NOAC ne? Ona mu neselhala léčba, lék mu byl vysazen.

Manžel trpí po první masivní embolce na trombozu v levém lýtku, po první mu řekli že to má že dlouhodobě daroval plasmu, má přes 300 odběrů. A vždy když se mu to vysadilo a nebo snížilo na dávku 2,5mg tak bylo zle. Proto se ptám zda by nebylo lepší přejít trvale na warfarin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 10:32
@Josef Bohata píše:
Manžel trpí po první masivní embolce na trombozu v levém lýtku, po první mu řekli že to má že dlouhodobě daroval plasmu, má přes 300 odběrů. A vždy když se mu to vysadilo a nebo snížilo na dávku 2,5mg tak bylo zle. Proto se ptám zda by nebylo lepší přejít trvale na warfarin.

no nebo nechat tu plnou dávku trvale, nesnižovat. Pacienti co mají fibrilaci síní, také berou plnou dávku NOA trvale. U té plné nikdy recidivu neměl, ne? Ale warfarin je určitě možnost. Také mám v ordinaci pacienty po opakovaných trombosách nebo embolii a po půl roce se převedli na warfarin a od té doby nikdy recidivu neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
23.7.23 10:34

Jen doplnim “warfarin a hlidani stravy”. Ono to neni tak strasny. Manzel ho bere a ji uplne vsechnochnojen v nejakem rozumnem mnozstvi bez vykyvu. INR ma stale. Samozrejme zpocatku hlidal ho casteji, ted tak max 2× do mesice. Nekdy ani to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.7.23 10:39
@Lucka1111 píše:
no nebo nechat tu plnou dávku trvale, nesnižovat. Pacienti co mají fibrilaci síní, také berou plnou dávku NOA trvale. U té plné nikdy recidivu neměl, ne? Ale warfarin je určitě možnost. Také mám v ordinaci pacienty po opakovaných trombosách nebo embolii a po půl roce se převedli na warfarin a od té doby nikdy recidivu neměli.
@Lucka1111 píše:

Opakované trombozy měl jak píšetě vždy jen po vysazení, ono podle mého byla i ta 2,5mg dávka 1×denně asi málo. Mě by spíše zajímalo proč mu to vysazovala a jestli to bylo opravdu kvůli limitu od pojišťovny tak proč mu nenasadila ten warfarin…chudák ani nechtěl zůstat v nemocnici.Je to takový můj pracant. Možná by bylo dobré pouvažovat zda by nedostal nějaký částečný důchod po tom všem co prodělal, plíce mu ž tak nefungují a dost se při záteži zadýchává, přitom na plicním vše v normě vč. Echo srdce i spiro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 10:40
@Maggdallena píše:
Jen doplnim “warfarin a hlidani stravy”. Ono to neni tak strasny. Manzel ho bere a ji uplne vsechnochnojen v nejakem rozumnem mnozstvi bez vykyvu. INR ma stale. Samozrejme zpocatku hlidal ho casteji, ted tak max 2× do mesice. Nekdy ani to ne.

tak u stabilních lze i jednou za 4-6 týdnů. S tou stravou už to není tak, že by byla nějaká omezení. Spíš nesmí jíst třeba týden hodně zeleniny a pak týden úplně vynechat, ale jíst tak nějak pořád stejné množství vitaminu K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
23.7.23 10:46
@Josef Bohata píše:
Opakované trombozy měl jak píšetě vždy jen po vysazení, ono podle mého byla i ta 2,5mg dávka 1×denně asi málo. Mě by spíše zajímalo proč mu to vysazovala a jestli to bylo opravdu kvůli limitu od pojišťovny tak proč mu nenasadila ten warfarin…chudák ani nechtěl zůstat v nemocnici.Je to takový můj pracant. Možná by bylo dobré pouvažovat zda by nedostal nějaký částečný důchod po tom všem co prodělal, plíce mu ž tak nefungují a dost se při záteži zadýchává, přitom na plicním vše v normě vč. Echo srdce i spiro.

jako že měl Eliquis 1× denně 2,5mg - tak to je opravdu málo, protože ta snížená dávka po půl roce je 2× denně 2,5mg. Limity od pojišťovny jsou takové, že po půl roce se NOAC nehradí vůbec, takže buď jako samoplátce - ale ta preventivní dávka je 2×2,5mg. Nebo Warfarin, ten lze nasadit bez problémů, na ten žádné limity nejsou.
Co se důchodu týče, tak tam záleží na funkčních nálezech, pokud má tedy echo i spirometrii v normě, tak bych doplnila spiroergometrii, kde se zjistí jakou má výkonnost kardiovaskulárního aparátu. Ale pokud je echo úplně v normě - tedy nemá nějakou plicní hypertenzi, tak by dušnost neměla být způsobená těmi emboliemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
23.7.23 10:55
@Lucka1111 píše:

Jasně, máš pravdu, chtělo by to podrobnjší anamnézu, jak to bylo se všema těma recidivama.
Jinak účinnost - tak jasně, proč myslíš, že indikaci na chlopně a APA syndrom má jen warfarin? Nic jiného to prostě neutáhne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
23.7.23 10:56
@Lucka1111 píše:
Co se účinnosti týče, tak je to podobné. U warfarinu je nutnost chodit pravidelně na odběry krve a hlídat si stravu, takže ta léčba je méně pohodlná. Nasazování a vysazování např. před operací je složitější než u NOAC. Takže já kdybych si mohla zvolit, volila bych NOAC. Ale u plicní embolie hradí pojišťovna NOAC pouze půl roku (u výjimek rok), takže po tom půlroce by si to musel platit sám, nebo užívat warfarin.
Ty embolie neměly žádný vyvolávající faktor - operace, imobilizace končetiny, dlouhý let, užívání kortikoidů? Pokud ne, tak bych nechala léky na ředění krve už trvale - ale jak jsem psala výše po půl roce buď NOAC jako samoplátce (myslím že to stojí cca 2000 měsíčně), nebo warfarin.

Už většinou 1500, to snížené dávování Eliquisu už se dostáváš k tisícovce a snad by to mělo jít dolu s generikama. Uvi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
23.7.23 10:59
@Lucka1111 píše:
@Lama Lama a ještě jeden dotaz. Nevíš zda se třeba nezvažují NOAC i pro chlopenní náhrady? Nebo proč tam je možnost jen warfarinu? Jednou mě to nejspíš čeká (doufám, že ještě pár let ne), tak mě to zajímá osobně. Je to vlastně jediná indikace, kde je možnost jen warfarinu.

Ne, není, nebude, nikdo si to neriskne. Prsotě warfarin je držák a jediný to utáhne. Chlopně jsou nejrizikovější. Dokonce i v těhotenství mají chlopně warfarin, protože i LMWH selhávaj. Pak ještě TEN při antifosfolipidovém sy už má indikaci dle guidelines jen warfarin, SUKL vydal varování, že DOAC selhává ( hlavně teda Eliquis)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí