Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@BarboraJ tam ti dopodrobna vysvětlí co se děje s vajíčky po odběru jak to celé probíhá, co kontrolují, jak s nimi manipulují apod. Hlavně se neboj na cokoli zeptat
gratuluji ke krásné reakci na stimulaci
![]()
@BarboraJ Také se tam domluvíte na užití nadstandardních metod, jestli budete chtít ET nebo KET atd. atp.
Děkuji holky, dle Texla bych měla jít až na KET, prý kvůly možnému OHSS ale ráda bych ET…tak uvidíme co zítra domluvíme, každopádně budeme dávat MACS + PICSI, vyšla nám hraniční fragnenatace ![]()
@BarboraJ Pohovor s embryoložkou je super, na všechno se jí vyptej, mně to hrozně pomohlo si srovnat info v hlavě a tak nějak se připravit na všechno ![]()
@BarboraJ MACS jsme měli taky a protože jsme bojovali o každé embryo navíc, připlatili jsme si i ten kontinuální monitoring. Těžko říct, jestli to bylo stěžejní, ale všechna naše embrya došla do konce.
Určitě dej i na svou vlastní intuici, mně se to taky vyplatilo ![]()
@Jezelia jj dali jsme MACS, PICSI, ICSI, GERI dávky mi zase zvedli a v pondělí jdu opět na kontrolu. Jinak pohovor byl vážně super, hrozně milá embryolozka tam byla a říkala, že vše zatím vypadá dobře. Jen pomalu rostou a stimulace bude delší, že odběr vidí 16-17 den až. Jo a určitě KET, zatím je vidět cca 16 pěkných folikulů a říkala, že ten KET je lepší, když není tělo narvané hormony a ta sliznice odmesntruuje po stimulaci, já problémy se sliznici nemám, tak zkusíme asi KET v nativu
@BarboraJ Je dobře, že se dělají ty kontroly a vajíčka se odeberou až je na to nejlepší doba ![]()
@BarboraJ Ta stimulace je fakt nepříjemná, vždycky jsem to snášela špatně. Já měla OPU 15. den a nemohla se dočkat. Na druhou stranu, když vidím praktiky jiných CARů, kde to dělají všem stejně, to by jeden
Naposledy jsem valila oči, když jedna měla OPU 11. den, no taky to pak podle toho dopadlo.
Už jsem ti to tu psala dřív, KET v nativu se rozhodně není třeba bát a v tomhle bych jim fakt věřila. I poslední výzkumy ukazují srovnatelné a i možná lepší výsledky KETu oproti ETu. Já po 2 IVF měnila CAR, v tom předchozím nechtěli ani slyšet o tom, že bych šla rovnou do KETu, tak jsem byla ráda, že mé rozhodnutí rovnou KET v Heliosu jedině podpořili. Mám za sebou 2 ET a nikdy nic, pak 4 KETy v nativu, z toho jedno dítě, jedno stávající těhotenství a jedno biochemické. Takže u mě je to jasné, kudy vede cesta.
Ahoj děvčata.
Ráda bych se přidala do „party“ IVF červen ![]()
Po 1 neúspěšném IVF na Reprofit jsme přešli na Helios.
10.6 jsem začala s první injekcí. Zítra jdu na druhý UZ a krev a mám strach jak to bude.
Minulý týden jsem byla docela klidná ale dnes mě chytá nerv…
Při první IVF se nám přestala všechna embrya vyvíjet a prý to byla kombinace kvality vajíček a spermiogramu. Mám i nízké AHM takže jich moc bojovníků není.
Předtím jsem měla gonal ted menupur tak snad to bude lepší.
Je tu někdo kdo taky zrovna „píchá“ a čeká?
@Lenka1985 jdu tě trochu uklidnit. Asi jsi už četla že já jsem v očekávání. Naše malá holčička by se měla narodit 20.8.
Hlavně buď v klidu a nestresuj se. Má to vliv na vajíčka, sliznici a poté i na uchycení embrya
stres je to nejhorší co můžeš momentálně tělu dát
já se to snažila brát všechno pozitivně
všechno dobře dopadne
já si píchala taky menopur. A jejich kontrol se neboj. Je to jen prvně odběr krve a pak dolů do přízemí na UTZ. Krev je brnkačka a na UTZ akorát změří a spočítají folikuly kolik jich máš jak se vyvíjí, zapíší do karty a pak budeš čekat. Cca mezi 13:00-14:00 většinou volají a podle výsledků krve + UTZ ti zvýší nebo sníží dávku menopuru. Vše nádherně vysvětlí koordinátorky do telefonu jak tu danou dávku vytvoříš z menopuru
a klidně se jich na cokoli zeptej. I koordinátorka toho ví hodně. A nebo rovnou na UTZ doktora/ky
já se bála akorát až pak té kultivace ke konci. Když jsem šla na ET (5.den kultivace) bylo jen jedno vhodné embryo a dalším 3 jsme dávali šanci do dalšího dne. Bohužel ani druhý den z těch 3 emryí nebylo možné zamrazit na případný KET. Docela jsem si to doma obrečela a představovala si to nejhorší. Hodně mi tehdy byl oporou partner a snažil se mě držet na pozitivních myšlenkách. Hlavně mě uklidňoval neboj máš v bříšku velkýho bojovníka/bojovnici
ještě teď je mi z toho do breku (ale to už budou asi těhu hormony). Další kdo mě držel v pozotovních myšlenkách byli moje rodiče
a můžu říct že to je to nej co mi na začátku kdokoli mohl poskytnout. Útěchu, oporu, slova pochopení, ale hlavně dokázali vše špatné obrátit v dobré.
Pokud bys chtěla na cokoli se zeptat nebo cokoli jinýho, bydlím asi 5 minut od Heliosu, jsem pořád doma, jsem tady. Muže mám zatím skoro pořád v práci. Stačí napsat a můžeme se sejít ![]()
Moc dekuji za podporu a milá slova. Vim ze musim byt v klidu. Ale tim jak to minule dopadlo spatne tak mam strach. Ale v Heliosu verim ze vi co delaji. V reprofitu jsem byla velmi nespokojena.
Muzu se zeptat kolik jsi mela odebranych vajicek? Meli jste ten geri inkubator?
@Lenka1985 geri inkubátor už používají dva roky jako standard. A my volili standard. Odebraných vajíček bylo 10. Chápu že máš strach ale Helios má daleko lepší výsledky než ostatní kliniky v Brně https://gcr.org/top/fertility?… v celosvětovým žebříčku jsou na 5 místě ![]()
Na reprofit jsem slyšela strašné recenze
![]()
Co jsi slysela? Zajimal by me nazor nekoho jineho pac ja prave predtim cetla jen samou chvalu ale kdyz jsem videla jak s nami komunikuji nebo spis nekomunikuji a ze mi hned po 1 IVF nabizeli darovane apod. Tak jsem zvedla kotvy, nemela jsem uz duveru…
Ted doufam ze nemeli pravdu s temi datovanymi…me to dost tehdy vydesilo se přiznám…
Zitra jdu na druhou kontrolu tak snad budu vedet vice
je to napinave jak ponozky…přítel je snad ve větším nervu nez ja pac prvotne byl problem u mej a ted se zda ze u nas obou tak uvidime. Ale rozhodně jsem klidnejsi nez minule a nejsem.ani ve stresu jen mi to neda na to nemyslet ![]()
@Lenka1985 slyšela jsem že kominkace a nekomunikace velice špatné. Transfery velice brzo (3.den kultivace), špatné dávkování hormonů, nulové kontroly do odběru vajíček a snaží se vytřískat z léčby co nejvíce peněz - tlačí do něčeho do čeho člověk nechce… Hlavně po prvním nezdaru hned tlačí do darovaných ![]()
Každopádně pokud by jste byli hodně na nervy nabízeli v Heliosu i psychologickou pomoc - jenom si promluvit o obavách. U mýho muže byl hodně velký problém. Smiřoval se se svými výsledky cca půl roku, druhý spermiogram byl ještě horší ale zvolili jsme metodu MAXS a PICSI a ve finále mi byl obrovskou oporou. Protože si uvědomoval že musím být v klidu hlavně já - kvůli IVF my ženy vytrpime víc jak muži i kdyby muži postupovali TESE ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.