Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem, mohla bych poprosit o radu vas, logopedicky protrele?
Mam holcicku, prave tri roky. Mluvit zacala az pred druhym rokem. Slovni zasobu ma nyni velkou, vnima dobre, rozumi. Jeji rec je ale patlava, nedbala, lina. Vynechava prvni nebo posledni pismenka, klasice eče misto jeste, šilip misto Filip a pod. Spatne rika l, ale lepsi se. Nerika č, š, ď, ť, ň - vse vyslovuje tvrde, a samo r, ř, ale to bych neřešila. Ma lehke svalove potize, hypotonii, slabsi i svaly okolo pusinky, jazyka.
Poradite mi, co cvicit? Tleskame slabiky, spulime pusu, vyplazujeme jazyk, foukame a pod. Do toho nejake logopedicke basnicky, neco malo podle Logopedie s Lipankem na netu. Nechce se mi jeste na logopedii, zvlast v teto covid dobe, navic uz dvakrat denne cvicime vojtku na bricho a cviky na valgozni kotniky a kolena. Nestihala bych vic, dcera nezvladala vic.
Poradite mi neco hrou? Popripade poradite, jestli jeji nedbalou rec opravovat v bezne mluve? Najizdi na nespravny stereotyp ruznych slov, ackoli s opravou uz je umi rict spravne.
Diky moc za vsechny rady.
@Tajeka Ja bych si teda na samodomo logopedii netroufala, zvlast u hypotonickeho ditete. Klidne bych se nekam objednala. Na osobnich konzultacich ma dite i logoped stit a hodne logopedu pak jede pres skype nebo whatsup.
Spousta tech vyjmenovanych hlasek je vzhledem k veku asi v norme.
V tomhle veku je dulezita zpetna vazba: Ja ci ete miko. Rodic: Ty CHces Jeste mLiko?
Muzes zkusit decentne „vracet“, aby to rekla spravne, pokud 100% vis, ze hlasku umi, ale nevyslovuje z lennosti.
Na L je cas do cca 5 let.
@Tajeka https://m.kosmas.cz/…ejte-si-cas/
Doporučuji tuto knihu, tam je logopedie pojatá komplexně včetně cvičení dechu a motoriky mluvidel. Je tam zahrnuto i cvičení hrubé a jemné motoriky a motoriky mluvidel. Motorika celého těla včetně nohou, prostorová orientace. Využívají se netradiční pomůcky jako sáčky rýže nebo hůlky. Vyzkoušeno na vlastních dětech, hlavně na dceři, která měla rozsáhlejší vady a zkrácenou podjazykovou uzdicku, cvičili jsme v kuse dva měsíce a nárazově některé cviky vyzkoušeny s dětmi ve speciální MŠ a s dětmi se SVP v ZŠ v rámci speciálně ped. péče.
Zkoušela i tříletá dcera, některé cviky jsou hodně obtížné, v tomto věku je možné vybrat jen některé nebo se inspirovat k dalším věcem. Dceru to bavilo, ale u nás hraje roli i to, že cvičili starší a ona chtěla taky.
Kdyby Tě ta kniha zaujala, můžu zítra nafotit.
Zároveň ale souhlasím s tím, že u dítěte s hypotonií bych se držela rad odborníků, kteří je mají v péči a do ničeho bych se sama nepoustela. Ten koncept v té knížce je hlavně preventivní. Nemůže ublížit. Je ale taky ucelený, některé cviky musí navazovat a další čas to zabírá.
@Pears206 Mockrat dekuji za rady. Ja s dcerou byla na logu v necelych dvou letech, protoze ji rozcilovalo, ze ma co rict, ale neumi to. Tam bylo receno, ze je vnimave nadprumerna, rozumi, nejedna se o zadnou VD, ze pujde prave o problem se svaly. Dostaly jsme nejake cviky - ksichtiky. Jenze posleze se zacala horsit ortopedicky - to dostalo prednost. Cviceni fyzio 4×denne je uz tak narocne, proto ji nechci zahltit pravidelnym dalsim. Neucim ji vylozene ani postaveni jazyka a pod u jednotlivych hlasek, na to si sama prave netroufam, chtela jsem spis neco hrou, co by ji posililo svaly, procvicilo koordinaci, rytmus a tak. Moc diky za nabidku knizky, urcite bych se rada mrkla, ac podle googlu mi prijde zatim spis na starsi. Treba nafotit nejaky zaklad? Kdyby slo, budu vdecna
)
@Sára 1 myslim, ze je uplne jedno, zda je to zenska nebo chlap. Syn mluvi mene, prijde mi to lepsi. Dcera se vykecava nonstop a s kazdym, povi i to, co nevi… a online kurzy logopedie nejsou? U nas teda mame logo kazdy tyden, vypadky zadne.
@Tajeka Máš pravdu, tři roky je nejranější věk, kdy z toho jde něco použít. Ale jsou tam i dechová cvičení, rytmus, pomocí říkanek a ty cviky motoriky mluvidel, jsou ale taky obtížnější. Zítra nafotím do SZ.
Dceři bylo čerstvě 5 let, když jsme s tím začali. Ale udělala pokrok, v lednu jsme začali, v červnu jsme byli na výstupní prohlídce na logopedii, kam chodila od 3,5 let. Samozřejmě zároveň vývojově dozrála, ale před tím cvičení bez většího efektu. Myslím, že jí to pomohlo.
@Pears206 Tak moc dekuji. Ja myslim, ze pet let je akorat -to snad trochu srovname ty nohy
Je to boj. Budu rada za neco, co muzu pouzit pri prochazce, pro priprave jidla a pod - hlavne formou zabavy - uz na slovo „cvicit“ zacina byt alergicka. Ja uz jsem davno ![]()
@Tajeka Jé, tak zrovna při procházce jsou tam cviky na prostorovou orientaci a na sluch. Dcera má opožděný vývoj sluchoveho vnímání. My jsme hodně pracovali s rytmem, doma cíleně i venku, počet slabik, první a poslední slabika, na to máte ještě čas, zvuková pexesa, originální i doma vyrobená z vnitřku kinder vajíček, rozlišování zvuků v přírodě, ve městě.
Myslím, že se nemusíš držet celého konceptu doslova, při čtení Tě určitě napadnou další věci, co se dá dělat nebo upravit.
Věřím, že jsi z toho unavená
Vojtovku jsem cvičila s jednou dcerkou, když byla mimino. Naštěstí stačilo pár měsíců k napravení jednoho problému.
@Pears206 No super, uz se tesim. A vidis, spousta veci by me vubec nenapadla. Jen jsem si vsimla, ze ji hodne pomahaji tanecky, cviceni, koordinace - po tom se v mluve posouva. Kdo to ma ale porad vymyslet. Jeste jednou diky.
Dotaz, jak jste se s detmi ucili ďťň, to te nasi vubec nejde… ![]()
@blumen píše:
Dotaz, jak jste se s detmi ucili ďťň, to te nasi vubec nejde…
Dulezite je naucit jazyk primacknout se na patro. Zkouseli jsme cvalani konika, drivko pod jazyk. Trvalo to nejdele ze vsech pismen. I „R“ bylo rychlejsi.
@Anonymní píše:
Dulezite je naucit jazyk primacknout se na patro. Zkouseli jsme cvalani konika, drivko pod jazyk. Trvalo to nejdele ze vsech pismen. I „R“ bylo rychlejsi.
No ale u dtn (s hackem) ma byt jazyk dole ![]()
Jo? Ja myslela, to ma byt naopak nejrychlejsi a nejde ji to uz pres rok ![]()
@blumen píše:
No ale u dtn (s hackem) ma byt jazyk dole
Jo? Ja myslela, to ma byt naopak nejrychlejsi a nejde ji to uz pres rok
Spicka jazyka ma byt dole za zoubky, zbyvajici plochu jazyka se musi naucit primacknout k patru.
S tim drivkem pod jazyk se bavim o cviceni. Nejdriv hazyk procvicit, ukazat mu spravne polohy. Byl to strasny boj. Jsem rada, ze je za nami. „R“ jsem cekala horsi a fakt nebylo.
@Anonymní píše:
S tim drivkem pod jazyk se bavim o cviceni. Nejdriv hazyk procvicit, ukazat mu spravne polohy. Byl to strasny boj. Jsem rada, ze je za nami. „R“ jsem cekala horsi a fakt nebylo.
R ma nemecke. Co jsem cetla, tak to se ani nemusi podarit v nasem prioade. No, zatim jsme se k nemu ani nedostali. Pokrok ďťň zadny