Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj chtěla bych se poradit. Včera jsme zjistila, že jsem těhotná. A nebylo to vůbec plánované, ale to už je ted jedno.je mi 30let a mám dceru 7let, bydlíme spolu v pronajatém bytě´. S přítelem jsme spolu 3/4roku ten má zas 5letýho syna z předchozího vztahu. Přítelovi jsme to včera řekla(jelikož mi bylo divně žaludek na vodě atd, tak už jsem jen čekala jestli se MS dostaví), že je test pozitivní.Pořád jsme brečela, veer když už jsem se trochu uklidnila, tak jsme si zavolali a on vidí jako jediné řešení potrat.A já nevím, už mám za sebou mimiděložní a odebraný jeden vejcovod.celou noc jsme přemýšlela, samozřejmě i počítala finance, zbývalo by mi na domácnost necelých osm tisc, po zaplacenívšech výdajů.A ještě bych měla rezervu mám něco našetřeno.Přítel řekl, že ted to nejde že by jsme si ho pořídili tak za rok za dva, fakt nevím co dělat, mám děti moc ráda, baví mě to s nima, ale zvládla bych to sama?Prostě ted se stalo, a dát to pryč a za rok dva si pořizovat dítko znova.Prosím o názory, snažila jsme se vyličit tak nějak mojí situaci.
Ještě jsem chtěla dodat s přítelem společně nebydlíme.
A proč přítel mimčo nechce teď?
Za ty dva roky se to už nemusí taky povést a pak si to budete vyčítat.Já bych si mimčo nechala.Zkuste si ještě promluvit.
Ahojky:)
Tak vzhledem k tvému zdravotnímu stavu, bych rčitě neriskovala pokud tedy o druhé miminko stojíš… A jít ted na potrat a pořizovat si mimino za rok či dva je taky nesmysl.. Pak už se ti to nemusí povést…
Myslím si e jestliže máš nějakou výbavičku ještě po prvním dítku, a nebudeš li muset toho tolik kupovat, tak bych do toho šla… Nehlede na to, že jestli ted na potrat pujdeš se ti muže stát že už deti mít nebudeš…
Pokud vim psala si že ti je 30 let. Pak už to bejvá s otěhotněním horší i s celým těhotenstvím…
tot muj názor:) ![]()
každopádně ti přejí aby ses rozhodla co nejlépe a aby jste všici byli zdraví:):)
Ahoj, já měla stejný problém akorát to bylo mé první dítě. Nebydleli jsme spolu a přítel se pořád ve 29 letech cítil na dítě moc mladý =) nakonec jsem si proti jeho vůli malého nechala, nemohla jsem jinak když jsem ho vidla na UZ. Teď bydlíme spolu a jsme šťastní
myslím, že kdybych si ho tehdá nenechala, tak už spolu nejsme.
Myslím že vzhledem k tvému zdraví bych na potrat nechodila i finančně by se to podle mne zvládnout dalo.I v jiných rodinách mají na domácnost to samé.Zvaž to ještě pořádně abys pak nelitovala a to už ať se rozhodneš tak nebo tak.
ahoj, já souhlasím s holkama, nevidím důvod, proč teď jít na potrat, když za rok až dva se o mimi stejně budete pokoušet.....co změní ten rok nebo dva??? já bych na potrat nešla, pokud ti zbyde po odečtení všech nákladů 8000, tak to zvládneš
držím palce, aby ses rozhodla tak, aby tě to naplňovalo štěstím ![]()
Jestli vlastně oba mimčo chcete a stejně bylo v plánu… tak vám to příroda jen ty plány trochu uspěchala
, aspoň vás za čas nečeká IVF apod. Jen ta jeho reakce mě zaráží, ale jak to mezi váma je, víš jen ty. Pokud to finančně zvládneš i eventuelně bez přítele, tak bych se nadechla, zavřela oči a skočila do té vody.
ahoj, taky se přikláním k tomu si mimčo nechat. Tvé zdravotní obtíže a věk nehraje příliš do karet tomu, aby se za rok dva pohodově podařilo a taky si myslím, že finančně se to zvládnout dá, když už jedno dítko máš.
Něco jiného by bylo, kdybyste byli oba ve škole nebo z ní čerstvě vylezení, neměli nic našetřeno a museli být odkázáni na pomoc rodičů, kteří by se k tomu třeba ne úplně dobře stavěli, tam bych hodně zvažovala. Ale tohle u vás není, takže žádné překážky nevidím. Jen tedy je zvláštní, že jste se o případném těhotenství a jeho řešení s přítelem už předtím nebavili a že jsi neznala tento jeho názor. Dost by mi asi vadilo, jak se k tomu postavil.
Rozhodni se pouze podle sebe, protože kdyby sis dítě nechala, možná se o něj budeš starat sama a za svým rozhodnutím si stůj. Hodně štěstí.
Jé, není ten tvůj bývalý mé kamarádky
Ne to asi ne, ale je to, jak přes kopírák. Otěhotněla přesně jako ty neplánovaně, ale mělo to být první dítě. No přítel jí na to řekl, že chce ještě 1-2 roky počkat. To je asi nějaká obecná formulace ![]()
Bohužel jí o tom přesvědčil. I když nevím co by za rok mělo být jinak… Uvěřila mu, že chce si ještě užívat, že pojedou na ty dovolený a tak a pak si pořídí jiné.
No dopadlo to tak, že téměř ihned po potratu vzal roha, že se už nechce závazky atd…
Já na tvém místě bych si nechala. Ale to samozřejmě je o tobě. Nikdo nemůže rozhodovat za tebe. No a to ani tvůj partner.
ahojky, musim reagovat. Za me si urcite mimco nechej. Na pritele se vykasli, je to i jeho zodpovednost a pokud se k tomu neumi postavit, tak s nim hold nebud…kvuli tvymu zdrav. stavu si myslim ze by byl dost problem mit mimco za dva tri roky,zvlast po potratu.
S penezi bys vysla urcite v pohode.
Drzim palce!! ![]()
aha, takže podle přítele se to nehodí protože… dítě zabijeme a pořídíme si ho až třeba za dva tři roky (i když je otázka, jestli ty kvůli zdrav. stavu za pár let dítě mít budeš)… Takže by letěl nejdřív přítel a jeho věci, pak bych se hooodně rozhodovala o tom, jestli ho zapsat do RL, protože otec, který chce zabít vlastní dítě není otec a zvažovala bych jestli mi to za ty problémy s ním stojí ho tam zapsat a pak bych se začala těšit na mimino. Máš rodinu? Můžeš bydlet někde poblíž ní aby ti případně pomohli?
Díky za názory, taky nevidím co za rok dva by změnilo, než by se mimčo narodilo tak nám zbývá ještě asi 8měsíců.Co by bylo kdybych otěhotněla jsme se nebavili, nějak jsme nečekali že to budem muset řešit. Přítel má syna sice ne ve své péči, ale má ho moc rád stará se o něj, a je moc štastnej když ho má u sebe. Myslím, že by byl dobrej táta.Dnes odpoledne k němu jedu a jdem si ještě promluvit, jako je to šok pro nás oba, ale vůbec nevím jestli bych to dokázala dát pryč a nevyčítala si to, fakt nevím. I po tom mimoděložním myslím na to kolik by prckovi ted bylo.
Rodiče mám asi 40km, ale jezdíme tam často, věřím, že by mi pomohli.
Ahoj,
miminko bych si nechala. Je ti 30 let, máš za sebou spoustu zdr.komplikací a po tomto potratu už bys nemusela otěhotnět vůbec. Peněz na domácnost máš myslím akorát a k tomu si připočti případné alimenty od nastávajícího tatínka
jak na dítě, tak na nezaopatřenou matku dítěte, tebe.
Pokud partner dítě do budoucna stejně chce, tak ho prostě máte dřív a nic se nedá dělat. Pokud ho nechce, to za dva tři roky se mi zdá jako výmluva, tak ty půjdeš na potrat a on stejně dřív nebo později uteče.
hmmm tak ja súhlasím s babami, ak chceš ešte dieťa tak si ho nechaj. plus to že po tridsiatke už otehu môže byť väčší problém a tvoj zdravotný stav…
akurát nerozumiem tvojím výpočtom… to ako keby si bola na materskej a bola by si teoreticky na všetko sama, tak ti ostane 8000 ?? alebo ako si to myslela?