Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Proč neuvažujes nad adopci? Minimálně ziskas víc času se rozhodnout a uvidíš co bude. Zrovna včera tady jedna paní „sháněla“ mimco - tím neříkám, že zrovna ona je to řešení, ale že je spousta páru, co jsou nešťastné protože nemohou mít dítě a byly by schopne mu poskytnout dobrý domov. Čtyři děti jsou hodně, ale na potrat s výjimkou zdravotních duvodu bych já nešla nikdy.
Zkus se podívat na stránky organizací jako Na Počátku (jsou i na FB), poskytují podporu ženám v tvé situaci. Samozřejmě ale nesoudím, ať se rozhodneš jakkoliv, není to lehká situace. Jenom, že jsou i jiné možnosti. Sama jsem proti potratům ve většině situací, ale je fakt, že být sama na čtyři děti není žádná legrace. Ne nemožné, ale ne každý má na to odvahu. Sama ráda věřím, že já bych jí měla, ale člověk nikdy neví, jak by zareagoval. Ale úplně chápu tvoje obavy z toho, jak tě interrupce ovlivní. Já měla zamlklé těhotenství a i to mi úplně zničilo psychiku, dosud si vyčítám každý šálek kafe, co jsem tehdy vypila, to, že jsem někdy běžela na autobus a pod…
V tvém případě k vůli financím bych těhotenství ukončila. Už tak 3 děti na samozivitelku je dost.
Na adopci vůbec nepomyslej! Hele sama mám čtyři, potrat ti úplně nemůžu doporučit, ale ve vaší situaci…
Rozhodně si nenech nakecat, že adopce je lepší řešení.
Buď bez na přerušení, nebo si dítě nech. Jen oromydli, jak to uděláš na rodicaku. Máš kde bydlet? Bude s mít nárok na příspěvek na bydlení?
Dát dítě k adopci je také velmi těžké rozhodnutí. Není to jako věnovat kočku
V létě jsem stála před podobným rozhodnutím, máme doma 3 kluky (8,6 a 2 roky) a nečekaně jsem otěhotněla. Rozhodli jsme se si miminko nechat, ale já mám podporu manžela s nadprůměrným příjmem, máme nějaké úspory, velký dům a stejně jsme to dlouho zvažovali a jednu dobu převažoval volba potratu. Zlomilo se to ve mně ve chvíli, kdy jsem měla volat doktorce a domluvit se s ní na dalším postupu. V tu chvíli jsem si uvědomila, že jsem na sebe za to rozhodnutí hrozně naštvaná a že na potrat jít nechci. A i s podporou manžela se bojím, bojím se jestli to zvládnu, jestli jsem se nepustila do něčeho, co nemůžu zvládnout. Jsem ve 28 tt a ty obavy jsou větší a větší, jsem čím dál tím nervóznější.
Na tvém místě bych volila potrat, být sama se čtyřmi dětmi bych nechtěla a slepovat vztah dítětem není dobrý nápad.
Edit: A není pravda, že není rozdíl mít 3 nebo 4 děti. Jíst chtějí všechny, do školy a školky budou chodit všechny. Máminu pozornost taky potřebují všechny, atd.
@g.sandova Proč Tiřijde lepší jít na potrat než adopce? Ona sice medicínsky má v sobě „plod“, žádné dítě, ale to je jen nějaká aktuální společenská dohoda naší společnosti. Máš země, kde je potrat nelegální úplně, jinde (napr. některé státy USA) muzes na potrat výrazně pozdeji. Dneska se zachraňují děti, které váží i pod 500 g (tj. i ty s kterými můžeš jít jinde na potrat), za 10 let už teoreticky mohou být zachranovany 100 g plody. Nikdo nemůže říct, že tohle je život a tohle není. Nemyslím, že dát dítě k adopci je lehke, zvlast když ho po narození vidíš, ale to podle me je tezsi oproti potratu - tam ho nevidíš a může se to zdát jako lehci rozhodnutí.
@lucka_mac teď jsem porodila čtvrté. Chtene, ale po otehotneni mě zaplavila vlna pochybnosti, chvilkama až panika, co jsem to udělala.
Zatím jsem ještě v porodnici, ale můžu ti říct, že jsem noc ráda. Budeme si muset udělat režim, ale půjde to. Já mám děti teda starší.
Neboj se toho. Akorát bychom potřebovali dům ![]()
@g.sandova píše:
@lucka_mac teď jsem porodila čtvrté. Chtene, ale po otehotneni mě zaplavila vlna pochybnosti, chvilkama až panika, co jsem to udělala.
Zatím jsem ještě v porodnici, ale můžu ti říct, že jsem noc ráda. Budeme si muset udělat režim, ale půjde to. Já mám děti teda starší.
Neboj se toho. Akorát bychom potřebovali dům
Místy panikarim hodně. Navíc mám za sebou předčasný překotný porod třetího, takže se bojím i toho. Ještě jsem se ani nestihla začít tesit, ted mi švagrová vrátila oblečky v prvních dvou velikostech a já na to koukala a fakt jsem si říkala, do čeho jsem se to pustila.
@martush boze
prectete si to znovu po sobe. Dalsi miminko zivot nezkomlikuje? a nejstarsi dcera vypomuze. Vy jste teda dilo
brat holce detstvi a vydelavala na rodinu kvuli matciny nezodpovednosti? Nemam na vas slov
Zakladatelko, jsi v těžké situaci. Ať už se rozhodneš jakkoli, tak je nutné řešit finance. Tisícovka je strašně málo. Jestli máš doma dítě mladší dvou let, kromě alimentů musí chlap platit i na tebe, jmenuje se to tuším výživné na nezaopatřenou matku nebo tak nějak. Takže i se čtvrtým dítětem bys měla nárok kromě alimentů i tyto peníze.
Pokud nejsi s potratem naprosto smířená, může hrozit, že po potratu proděláš postabortivní syndrom. Moc se o tom nemluví, ale hodně žen jím trpí.
Zkus se obrátit na některou organizaci, která ženám v situaci jako jsi ty pomáhá. Pomohou ti utřídit myšlenky, můžeš s nimi probrat, na co máš nárok, jestli jsou nějaké možnosti, které by ti ulehčily situaci, pokud by sis čtvrté dítě nechala. Aby ses mohla opravdu zodpovědně rozhodnout a nevyčítala si pak, že kdybys to či ono věděla, nikdy bys na potrat nešla.
Třeba:
https://hnutiprozivot.cz/…ime-pomahame
https://napocatku.cz/
Přeji moudrost v rozhodování! ![]()
@martush A jak tedy konkrétně radis zakladatelce, jak by to měla se 4 dětmi dělat s penězi, když od otce vidí 1000 měsíčně?
@lucka_mac mě to tešení se naskočil pozdě. Teda takhle, mně bylo celý těhotenství tak blbě, že jsem nic nezvládal. ani se těšit. Až je konci mě to chytlo
@Mialina píše:
@martush A jak tedy konkrétně radis zakladatelce, jak by to měla se 4 dětmi dělat s penězi, když od otce vidí 1000 měsíčně?
Osobně si myslím, že by zakladatelka měla vidět víc jak 1000. Mimochodem kolik vidí od mužů, se kterými má první dvě děti?
Jsem rozhodně proti usmrcení plodu. Adopce je samozřejmě velmi srdceryvná záležitost, ale ve srovnání s otázkou bytí či nebytí…
@eva valoi píše:
Osobně si myslím, že by zakladatelka měla vidět víc jak 1000. Mimochodem kolik vidí od mužů, se kterými má první dvě děti?
Jsem rozhodně proti usmrcení plodu. Adopce je samozřejmě velmi srdceryvná záležitost, ale ve srovnání s otázkou bytí či nebytí…
No jistě, že by měla vidět víc, ale asi nevidí. A potrat nebo dát k adopci… Obojí je těžké, ale pořád mi přijde lepší potrat, než dítě 9 měsíců nosit a pak ho dát někam kdo ví kam a nevědět, co s ním je…