Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janasas Tak podle mě je to myšleno tak, nechat to na dítěti, dite se musí naučit, že mu rodiče nebudou stát za zadkem, ale chce to od mala učit, ne hlídat, nic to dítě nenechat a pak ho hodit do vody. To chce prostě tak to dítě vést od začátku, ale také musí vědět, že muže kdykoli se vším přijít a že, mu rodiče se vším pomůžu, vyslechnou, poradí, podpoří. Ale musí si to hlídat sám. A je jedno jestli je tomu dítěti osm nebo 15. Podle mě není ostuda, pomoc dítěti klidně v devátý třídě i později, klidně na vysoké, když je to něco čemu já rozumím. Ale jde o to, že si to dítě všechno hlídá samo a když si s nečim neví rady, tak přijde. Ostuda mi přijde hlídat a kontrolovat ještě ve třetí třídě tašku, starat se jestli má dítě úkoly a vše ostatní. Ale ne to, mami, tati, tomuhle nerozumím, nevíte jak na to nebo mohli by jste mi pomoci mě to nejde. A to je ten velký rozdíl. A naopak si nemyslím, že rodiče, kteří vedou děti k tomu, aby byly samostatné, ze jsou lini, ba naopak. Ono je totiž uplně normální, že se to vzdy všechno nepovede napoprvé a pak jsou třeba větší starosti, než kdyby to vše dělali rodiče, ale je to dobry způsob, jak se to to dítě naučí a za mě se to rozhodne vyplatí. Jen jeden z tisíce příkladů, líný mi přijde někdo, kdo dítě radši nakrmí, protože to je rychlejší a méně práce, než někdo, kdo nechá malé dítě samo jist a halt pak uklízí, třeba společné s tím malým dítětem. Trvá to déle, než kdyby si to člověk udělal sám, není to třeba stoprocentní, ale tomu dítěti to dá mnohem více a takhle je to se vším. Moje děti od mala rádi vařily, no bordel všude, ale co, ten se uklidí, výsledek byl, ze v šesti letech udělali, uplně samy, kromě zapnutí trouby štrůdl.
@Tomáš916 tak já musela hlídat ještě v páté třídě aktovku. Ono je rozdíl zdravé dítě a dítě s poruchou.
4 letou nemusím hlídat tolik jako 11 letou, jestli má hotovo co má mít ![]()
@Netopirek přesně.,, já prostě u nás toho hlídam ale ne tak, že přijdu a to a ono, ale prostě mám tu kontrolu..
Zase na druhou stranu, dokázal v první třídě nakoupit sám, dokáže se jít sám otříhat dokáže cokoliv sám jít pomoct k prarodičům…
Ono to neni jenom o tom, jestli se hlídá škola a nebo jestli se dítě samo nají, aby neni bordel..
Tak já myslím, že jako zásadní se mi jeví kromě věku, pohlaví, inteligence, konkrétní činnosti, mj.take povaha dítěte
Některý jsou schopny sedět a nic nedělat a některý jsou akční a není to o tom, že ten pasivní musí být trouba, prostě to nemá v povaze. osobně si myslím, že vystihnout dobrou míru výše zmiňovaného není jednoduché, nicméně platí, že jsou děti, které se vychovávají lehčeji a pak logicky ty, které méně lehce.
@JAGizna Myslim si ze by se dite melo učit samostatne se ucit, prece jenom se musi naucit ucit samo a ne ze mu to všechno naservirujeme. Pokud za tebou vyloženě neprijde ze by neco nechapalo tak bych ho nechala, jen na nej obcas dohlizela.