Nechce do školky/doma novorozenec

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
831
28.3.18 10:12

@Keyllah No ale jak si to před ní obhájí? Až bude mít školku povinnou a bude tam muset chodit, zatimco miminko ne, tak to 5letý dítě už pochopí, rozhodně to přijme jinak, ne jako zradu a zraňování a upřednostňování miminka. Pokud tyto argumenty od mámy nemá a dostává jen zprávy, že tam si pohraje, zatvoří, bude s dětma, tak samozřejmě, že ona moc dobře ví, že radši než to chce být doma.
Druhá možnost je úplně snadné domácí vzdělávání, ve školce je to ještě zcela snadné… a lze od pololetí nastoupit, až dozraje.

Nevidím v tom, že je po jejím… Prostě potřebuje rodinu, pláče… proč by tato potřeba měla být viděna, že je po jejím a nelze to donekonečna?
Ty povinnosti - zvážit, zda to opravdu je povinnost. Když jde matka do práce, že potřebuje, tak šklku přijme dítě úplně jinak, než když ho tam dá a dtě ví, že je máma se sourozencem nebo sourozenci doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395

@Fircon Pokud ti doma nevadí, zvládáte to, tak ji domů vem. Musí se taky sžít s novou situací - sourozencem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
@acimedaca píše:
@Fircon žárlí na mimino - kolik je malému? Starší dcera chodila měsíc po narození do školky bez problémů, pak zjistila, že mimino doma zůstane, tak začala ve školce strašně plakat (v té době už tam chodila 2 roky a nikdy nebrečela). Měsíc jsme to zkoušeli, pak jsme jí nechali na cca 1,5 měsíce doma (bylo to zrovna přes vánoce), po novém roce najednou šla bez problémů.
Potřebovala být doma, vyrovnat se s příchodem mladší, mít pocit, že je také důležitá. Začali jsme mnohem víc mluvit o tom, jak jí máme rádi, to také pomohlo. I když to ví, tak to potřebuje slyšet, hlavně v souvislosti s tím, že má ted mladšího sourozence.
Nelámala bych to přes koleno, možná jen upozornit jí, že třeba jí to nemusí s námi doma bavit, že přece jen mimčo má jiný režim, než 5 letá.
S takhle starým dítětem už se dá hodně mluvit a lecos domluvit, po nějaké době bych se zkusila dohodnout na nižší frekvenci, třeba 2× týdně, časem se to určitě vrátí do normálu.

Zakladatelka píše, že dítěti jsou tři měsíce, přičemž s nimi to starší pětileté dítě bylo něco přes dva měsíce doma, takže čas na soužití s miminkem už byl, teď je na čase zase začít plnit povinnosti. Tohle už není jen o domluvě, ale i o důslednosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
28.3.18 10:16
@Amys píše:
Ten, kdo to není schopen dodržet, jsi ty, ne dítě. Když něco řekneš, máš na tom trvat. Tak ať je hysterická, ať si klidně řve. Pokud bude spolupracovat, hezky bych se s ní rozloučila - pusa, mávání a tak. Pokud spolupracovat nebude, tak prostě hysterickou strčit do třídy a nazdar bazar. A jaký přiřítí se zpět? Tak se domluv s paní učitelkou, že prostě bude zamykat dveře, ze třídy nemá do šatny co sama odcházet. Až jí to nebude procházet, přestane s tím.

Super pristup. Nejlepsi cesta jak budovat vztah k miminu aby nezarlila. Jen tak se na ne musi. Je hystericka protoze ma doma vetrelce? Neva jen at si rve!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40966
28.3.18 10:19
@EmmaAnna píše:
@Fircon Pokud ti doma nevadí, zvládáte to, tak ji domů vem. Musí se taky sžít s novou situací - sourozencem.
@Emno píše:
@Keyllah No ale jak si to před ní obhájí? Až bude mít školku povinnou a bude tam muset chodit, zatimco miminko ne, tak to 5letý dítě už pochopí, rozhodně to přijme jinak, ne jako zradu a zraňování a upřednostňování miminka. Pokud tyto argumenty od mámy nemá a dostává jen zprávy, že tam si pohraje, zatvoří, bude s dětma, tak samozřejmě, že ona moc dobře ví, že radši než to chce být doma.
Druhá možnost je úplně snadné domácí vzdělávání, ve školce je to ještě zcela snadné… a lze od pololetí nastoupit, až dozraje.Nevidím v tom, že je po jejím… Prostě potřebuje rodinu, pláče… proč by tato potřeba měla být viděna, že je po jejím a nelze to donekonečna?
Ty povinnosti - zvážit, zda to opravdu je povinnost. Když jde matka do práce, že potřebuje, tak šklku přijme dítě úplně jinak, než když ho tam dá a dtě ví, že je máma se sourozencem nebo sourozenci doma…
Úplně moc nevím, proč by si něco před ní měla obhajovat :think: jednou je ona rodič a dcera dítě, jak by si podle tebe měla obhajovat třeba školu? Co když se dítko rozhodne, že místo školy chce být doma s maminkou? tak necháme dítko doma? Je jí pět, jestli půjde v září do školy a maminka ji teď bude ustupovat tím, že i přes domluvy, že jeden den ve školce a druhý doma, jí bude ustupovat, a dítko zjistí, že maminku umluví, tak v září potěš koště…myslím, že pro dítě je ta nejistota horší a hlavně tím je poskytnut prostor pro scény, žadonění atd…stanovit pravidla a ty dodržovat -) např. ve školce jen dopoledne. Určitý řád děti uklidňuje a získávají jistotu. Navíc si opravdu nemyslím, že by dopoledne ve školce dítku uškodilo, obzvlášť když je asi předškolák :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
28.3.18 10:19

Skolka se precenuje, s rim souhlasim. Ale zase uz je vella. Nechala bych ji doma a domluvila buch se na pravidlu ze treba jedbou tydne tam pujde. Teduzce skolkach budou vic venku a vic zacnou neco podnikat- vylety a tak. Tak se treba chytne. A kdyz ne? Jestli se ji nepotrebujes zbavit, tak to nehrot a nech ji doma. Do zari je spousta casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30811
28.3.18 10:21
@Amys píše:
Zakladatelka píše, že dítěti jsou tři měsíce, přičemž s nimi to starší pětileté dítě bylo něco přes dva měsíce doma, takže čas na soužití s miminkem už byl, teď je na čase zase začít plnit povinnosti. Tohle už není jen o domluvě, ale i o důslednosti.

myslím, že třeba brát ohled i na starší dítě, které se po narození sourozence cítí nejisté - 5 let měla maminku jen pro sebe a najednou má strach, co se děje, maminka jí doma nechce, posílá jí do školky, ale mladší si nechává doma - ona se bojí, že jí maminka nemá tolik ráda jako to mimino, kdyby já přece měla ráda, tak jí taky nechá doma.
Není to o povinnosti a ani důslednosti.
Nedokáže se s tím vyrovnat za 3 měsíce. Já bych neviděla důvod na ní tlačit, aby tam chodila, nechtěla bych zatratit její důvěru. I když je jí 5 let, je to pořád a stále dítě, pořád si utváří vazby a rozhodně se nezvládne vyrovnat se situací se zodpovědností a pochopoením jako dospělý

Příspěvek upraven 28.03.18 v 10:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40966
28.3.18 10:21
@Alyss1 píše:
Super pristup. Nejlepsi cesta jak budovat vztah k miminu aby nezarlila. Jen tak se na ne musi. Je hystericka protoze ma doma vetrelce? Neva jen at si rve!!!

A do první třídy podle tebe pak nastoupí jak? Když zjistí, že když stačí chtít zůstat doma s miminkem a může. To už ji fakt, že je maminka s druhým dítětem doma, vadit nebude? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
28.3.18 10:22

@Keyllah @martina.se Není předškolačka, pět jí bylo teď březnu. Jinak by povinně samozřejmě musela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 10:23
@Alyss1 píše:
Super pristup. Nejlepsi cesta jak budovat vztah k miminu aby nezarlila. Jen tak se na ne musi. Je hystericka protoze ma doma vetrelce? Neva jen at si rve!!!

Pěkný hysterický výstup :mrgreen: Tak já nevím, jak ať si řve. Samozřejmě, že je potřeba staršího sourozence ujistit o tom, že i tak je pro mě jediněčný, že ho mám ráda atd., ale zase nemůže jít všechno na úkor mimina. Opravdu se láska k dítěti dává najevo jen tím, že si dítě může dělat co chce a že se mu všechno podřizuje? A jak k tomu přijde ten mladší sourozenec? On tomu ještě nerozumí a je mu to jedno, takže ho vlastně jde šidit? To asi těžko. Staršímu lze vysvětlit, že školka má svoje výhody nejen pro něj, ale i pro maminku, protože tak bude mít odpoledne/večer víc času právě na toho staršího, protože si dopoledne stihne udělat věci, které by třeba se dvěmi dětmi nestihla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
28.3.18 10:24

Já bych neustupovala. Prostě každý den do školky, na dopo. Takhle bych to dala jako hotovou věc, žádný domlouvani, že bude chodit obden atp. Pro mě osobně je dopo ve školce k ničemu, protože nestihnu vůbec nic. Jen se snažím létat jak rychle to jde, abych všechno stihla. Je dost velká na to, aby pochopila, že bude ve školce třeba 3 dny celé a 2 dny jen dopo, aby si i ty měla klid na miminko a domácnost. Po prázdninach bude ve školce muset být a pokud ji teď povolí, pak nepochopí, že teď už to nejde. Doma si s ní povídej jak ji máš ráda a jak je pro tě tebe důležitá.

A ještě jedna věc, já si myslím, že děti kolektiv potřebuji jak kvůli sociální interakci tak i kvůli tomu, že já už jim doma moc ne nabídnu, nudí se semnou celý den doma. Hry, malování, pohádky, zahrada a to jenom se mnou, to pro ně není atraktivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30811
28.3.18 10:27
@Fircon píše:
@Keyllah @martina.se Není předškolačka, pět jí bylo teď březnu. Jinak by povinně samozřejmě musela.

nenutila bych, je to zbytečný tlak na vás obě. Rozhodně to nezapříčiní to, že by už tě nikdy neposlechla, nebo že by pak nechtěla chodit do školy. Za 1,5r až půjde do školy bude situace úplně jiná, dítě bude dospělejší. Držím palce, at to zvládnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40966
28.3.18 10:27
@Fircon píše:

pak máš dvě možnosti -) nechat si ji teď doma a od září dávat naplno, ale tady hrozí, že se ti i v září sekne a bude to ještě horší než teď, a ty už nebudeš moct kam couvnout. Ale taky to může doma situaci trochu uklidnit a třeba si to sedne. Anebo se s ní teď dohodnout na nějakém chození do školky (ob den, dopoledne, xkrát týdně), ale na tom trvat a nenechat se ukecat. Pak by to září nemuselo být tak náročné. Jen ty víš, jaká dcera je -) užije si to v té školce? opravdu pláče, nebo si jen něco vynucuje? jaký má k sourozenci vztah? každopádně bych to nepytlíkovala tak, že se necháváš „ukecávat“ a sama vlastně nevíš, jak to bude zítra, to v dceři může probouzet zbytečně nejistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40966
28.3.18 10:30
@Amys píše:
Pěkný hysterický výstup :mrgreen: Tak já nevím, jak ať si řve. Samozřejmě, že je potřeba staršího sourozence ujistit o tom, že i tak je pro mě jediněčný, že ho mám ráda atd., ale zase nemůže jít všechno na úkor mimina. Opravdu se láska k dítěti dává najevo jen tím, že si dítě může dělat co chce a že se mu všechno podřizuje? A jak k tomu přijde ten mladší sourozenec? On tomu ještě nerozumí a je mu to jedno, takže ho vlastně jde šidit? To asi těžko. Staršímu lze vysvětlit, že školka má svoje výhody nejen pro něj, ale i pro maminku, protože tak bude mít odpoledne/večer víc času právě na toho staršího, protože si dopoledne stihne udělat věci, které by třeba se dvěmi dětmi nestihla.

Já bych dávala na dopo -) na jednu stranu bude dcera trávit víc času s maminkou a sourozencem a na druhou si zvykne na určitý řád a pohraje si z dětmi, zapojí se atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 10:36
@Keyllah píše:
Já bych dávala na dopo -) na jednu stranu bude dcera trávit víc času s maminkou a sourozencem a na druhou si zvykne na určitý řád a pohraje si z dětmi, zapojí se atd…

Já právě taky a původně se na tom i doma dohodli, co tak čtu, ale nakonec je z toho na obden, atd. Dítko velmi brzy zjistí, co zmůže, když předvede hysterický záchvat. Kdyby se jí ve školce nelíbilo, tak neřeknu ani popel, ale zakladatelka sama píše, že se malé ve školce líbí a že když už tam je, tak je tam spokojená a tím bych se řídila. Evidentně ji kolektiv dělá dobře a když potom bude mít doma oporu stylem, jsi moje jediná (křestní jméno) na světě a pojď, teď necháme miminko spát a budeme si hrát jenom spolu, bude spokojená i s nátlakem ohledně školky. Ten časem taky odezní… Ale pokud zůstane dcerka doma i za cenu, že na ní maminka stejně nemá čas, pak mi to přijde spíš kotraproduktivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin