Nechce do školky/doma novorozenec

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
7904
28.3.18 23:19

Jinak to dítě má chodit do školky 12 (!!) hodin týdně. Ani náhodou se nebavime o tom, že matka chce prosadit svou predstavu. Matka už udělala hodně velký kompromis, aby jí vyšla vstříc. Obden a po obědě domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
28.3.18 23:22
@Emno píše:
@kaczTo je zajímavé… Mně přijde, že pakliže si maminka holčičku doma nechá, byla to opět ona, ta máma, kdo to rozhodl : )

Jo, takže má rozhodovat petiletak dcera? Nezlob se na mě, ale ona už si své pozornosti mámy užila dosyta. Jak tu někdo psal, má na to tak trochu právo i sourozenec. Já svoje děti miluju, ale odmítám litat jak hadr na koštěti mezi dvěma, když vím, ze kluk je ve školce spokojenej a ta rána jsou jen komedie na mě a manzela, protože se mu nechce vstávat, protože se mu nechce ve školce svacit a já nevím co ještě.
Když byli doma ze začátku oba, absolutně jsem nemohla mladšímu zavést žádný režim. Každý se budil jinak. Starší mě budil mladšího při dopoledním i odpoledním spani - nechtěně. Ale mladší má jemné spaní. Byl otrávený, protože jsem na něho neměla tolik času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 23:26
@Emno píše:
@Amys Ale to tu nikdo nenapsal, že manipulace js správnej prostředek k dosáhnutí svého. Já osobně bych manipulaci řešila, ale ne tak, že bych dítě do školky dala, protože manipuluje. U zakladatelky bych spíš řešila obsah nežli formu. Co sděluje, co prožívá - než jak to sděluje.
Netvrdím nic o jeho vyzrávání ani srovnání… opravdu už jsi úplně jinde. Já už jsem k tomu řekla vše, co jsem chtěla, už se točíme úplně jinam a opakovaně.

No a jak bys tu manipulaci řešila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
28.3.18 23:27
@Amys píše:
No a jak bys tu manipulaci řešila?

Taky by mě to teda zajimalo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.3.18 23:28
@Emno píše:
@kacz Jenže problém, který se zde řeší, není tak omezený a jednoduchý, jako je ranní scénka ve školce. Za tím je pravděpodobně schováno mnoho.

Já bych z toho zase nedělala vědu. Prostě si chce vyřvat, aby zůstala doma stejně jako to mimino. Jenže miminu je 0 a jí je 5. Ona taky byla doma s maminkou, když jí bylo 0. A mimino taky bude chodit do školky, až mu bude 5. Tu teorii s odstrkováním neberu. Přece každý má přes den vlastní program, táta v práci, máma s miminem doma, ona ve školce. To přece neznamená, že nejsou rodina a spolu. A pokud si pětileté dítě nenechá tohle vysvětlit, tak teda nevím… vzdyt to není dvouleté batole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1062

No já nevím jak ve školce, ale viděla jsem to několikrát ve škole, že dítě v první třídě udělalo mamince hysterák, že ho hlavně musí vyzvednout hned po obědě a pak když bylo v družině do 3 a maminka přišla, tak se nešlo oblíkat, protože musí něco dohrát, domaloat. atd.,takže ;)

Dceři se ve školce od začátku líbí, tak chodí docela ok. Taky se občas ptá, co s mladší doma děláme-Vaříme, nakoupíme, uklidíme a vypereme a pak ji zase vyzvedneme. S mladší si samozřejmě u toho povídáme, zpíváme, hrajeme, když jdeme ven, tak cestou nakoupíme. A to jí taky řeknu. Ona je dost pyšná, že už je ve druhé třídě školky a i mladší vypráví, že nejdřív bude v těch menších a pak až jak ona. :mrgreen:
Nechodí teda každý den. Když jdeme třeba k zubaři nebo se nechat ostříhat, tak už neřešíme, jestli ještě běžet do školky.

Slyšela jsem od manžela, že na něj občas zkouší, že se jí moc nechce a dokonce ji jednou přivezl domů( a za 20 minut zase vezl zpátky, že neuvidí kamarádky) :cert:

Na mě to nějak nezkouší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12805

Moje dcerka řekla, že by si mě chtěla víc užít, než půjde do školy, tak je už dva měsíce doma, jde jednou za týden apod.
Chodí do školky od dvou let, sama chtěla a nikdy s ní nebyl problém. Chodila na celé dny, nikdy nebrečela a nic takového, těšila se. Zítra půjde, v pátek ji nechám doma a od pondělí začne chodit a budu ji vyzvedávat po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.3.18 23:31
@drewlet píše:
Moje dcerka řekla, že by si mě chtěla víc užít, než půjde do školy, tak je už dva měsíce doma, jde jednou za týden apod.
Chodí do školky od dvou let, sama chtěla a nikdy s ní nebyl problém. Chodila na celé dny, nikdy nebrečela a nic takového, těšila se. Zítra půjde, v pátek ji nechám doma a od pondělí začne chodit a budu ji vyzvedávat po obědě.

No, tohle je normální způsob komunikace předškolního dítěte a ne ječet před učitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
28.3.18 23:40
@Emno píše:
@Amys Ale to tu nikdo nenapsal, že manipulace js správnej prostředek k dosáhnutí svého. Já osobně bych manipulaci řešila, ale ne tak, že bych dítě do školky dala, protože manipuluje.

a jak bys to tedy řešila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
28.3.18 23:44
@Amys píše:
Já už jsem z toho jelen. Takže manipulace je správný prostředek k dosáhnutí svého, pakliže je to z citových důvodů? Já už pomalu začínám chápat zoufalost dnešních učitelek, které pak s takovýhlemi dětmi musí pracovat. A hlavně mi netvrd, ze se to samo srovná nástupem do školy. Dítě se nezmění mávnutím kouzelného proutku. Ano dozraje, ale pokud je zvyklé dosáhnout svého, tak je mu putna, jestli je mu pět nebo sedm. Zažívá pak mnohem větší šok, protože najednou mu to v okolí nikdo „nežere“ a naopak si tím dělá u spolužáků ostudu. Ale to už jsem trošku dál, než jsem chtěla.

jo, rozhodně se to nezmění tím, že prvního září matka řekne, že teď je školák a ze stejného dítěte bude najednou někdo jiný.. řešit tohle až ve chvíli, kdy nastane problém, je trochu pozdě… to není ujetý autobus nebo polité kalhoty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
28.3.18 23:53

@Fircon Myslím že by to mohlo být kvůli tomu miminku, je to něco nového a ona se může cítit odstrčená a chce být prostě s tebou, s vámi doma. Asi bych ji nechala doma a třeba se s ní domluvila třeba jen na dva dny v týdnu, ale musí se to dodržovat, aby to mělo nějaký smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
29.3.18 09:55

Budeme resit neco podobneho. Nejstarsi dceri bude 5,prostredni syn 2,5 a ted mame cerstve mimi. Do skolky asi ted nebude chodit. Domluvim se s ni a kdyz bude chtit byt s nami, nebudu to hrotit. Zbyvaji 3m a myslim, ze si sama rekne, ze tam chce. Od zari bude predskolak a syn pujde ve 3letech poprve. Budou ve stejne skolce, jine tridy a predpokladam, ze si je budu oba brat po o.

Ve vasem pripade bych ji tam na to dopo dala a max nechala treba volny patek. U nas zabirala motivace na kamarady, akce, divadlo, jidlo, ktery treba doma bezne nevarim. Nekdy rano delala sceny a po o byla vysmata a ze to bylo prima.

V nasi skolce byl ted pripad, kdy predskolacka ma novou segru mimino a musi do skolky. Maminka ji tam nechava az do odpo a holcicka place kazdy den, ze nemuze byt s mami a mimi. Jednou se i v satne pocurala, coz je teda ted otazka, jestli ze stresu ( vypadalo to tak) nebo manipulativne. Pomohlo by asi, kdxby si ji maminka brala denne po o a vic s ni mluvila. Takhle na ni spis kricela, jak se to hrozne v posledni dobe chova :(

• Citovat
  • Upravit
7354
29.3.18 10:01

Já nestačím žasnout. Dítě hvízdne, vše se podřídí… Nezdá se to nikomu poněkud rozcapené? Co dělat v situaci, že dítě předvede naprosto totožný hysterák s rozdílem, že maminka chodí do práce? Tak si vezme dovolenou? Jen se tak zamýšlím, stále o 5letém dítěti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
29.3.18 10:21
@kacz píše:
No, tohle je normální způsob komunikace předškolního dítěte a ne ječet před učitelkou.

No a všimla sis, že ten normální způsob komunikace vyzdvihuješ u dítěte, které má, co chce, zatímco my tu řešíme to, které něčím trpí a právěže nemá, co chce? A to, co chce, nevíme, jak moc je pro něj zásadní, možná hodně, možná to prožívá velmi silně a stále je nevyslyšená.

@Amys @Pam12 Dle aktuální situace, tam je spousta vstupních faktorů, záleží to na spoustě věcí, nelze to zobecnit. Určitě bych se ale zajímala hlavně o to, proč dítě manipulaci jako způsob ovlivňování matky vůbec volí. Zdravé a sebejisté dítě ve zdravém prostředí k tomu většinou nemá důvod.

Šla byh víc pod povrch věci, zatímco vy tu řešíte jen ten obal. Kdyby to bylo tak jednoduché, jakože je jí 5, má povinnosti, mimino má na matku taky nárok, tak nebude mít dnešní psychologická obec žádnou práci. Manžel dělá 20 let psychologa - rodinná terapie, párová, vztahy ve škole, osobní problematika… máme toho nařešeno už spoustu a rozhodně ve většině případech rozpcanenost sama o sobě neexistuje. Je k ní téměř vždycky hlubší důvod, ten bych řešila. A téma příchod miminka a ztráta doposud nezpochybnitelné pozice v rodině je jedno z velkých témat zásadně ovlivňujících život prvorozeného.

Jsem ráda, že se to tu obešlo bez negativních efektů, že diskutujete v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
29.3.18 10:25

@Ariadne Ono je to právě úplně jedno, jesti se počůrala ze stresu, nebo manipulativně. Oboje je stejné sdělení - moc chce něco, co nemá, co potřebuje. Na to bych se zaměřila - co tak moc chce, proč to chce, můžu jí to dát? Nebo jí to nutně musim odepřít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin