Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Emno píše:
@kacz To už jsme dost jinde, ale zareaguju na to. Hysterický scény udělá i 15 letý dítě, stejně tak třicítka, když bude zoufaláHysterie neni omezená věkem a neznamená to, že v 5 letech už se dávno objevovat nemá, a pokud jo, je to manipulace. Jde o míru zralosti, schopnosti sebeovládání atd. Stejně tak na to lze nahlížet tak, že 5 letý zoufalý dítě ti neřekne mami, pojď, posedíme a probereme to důkladně… Takhle malé dítě, když bude zoufalé, bude většinou hysterické.
A dál to, že se rozhodne pro opačný postup, zdaleka nemusí být jedině pod nátlakem nebo vlivem manipulace. Mění se vhled do problematiky, postoje, zralost, informace… každý den je toho spousta jinak a nově.
No ale rozhodně dospělý hysterický člověk, pokud jedná opravdu neadekvátně (a teď se nebavím o ječení) je nejspíš psychicky narušený a měl by se léčit. To bych tedy nesrovnávala. Stejně tak jako hysterii dítěte, které je hysterické prostě proto, že se ještě nezvládá nijak domluvit a hysterii dítěte, které si tím něco vynucuje, tedy hysterii dítěte ve starším věku. Samozřejmě hystericky člověk může reagovat na nednadálé situace (smrt, nehoda, nějaký šok…), ale to je opět o něčem jiném.
Hele a co uděláš ty, když ti dítě ztropí hysterickou scénu? Tím myslím takovou tu hysterickou se vším všudy, kdy nevidí, neslyší, jen ječí (takže se nebavíme o pětiletých dětech). Fakt to nijak neřešíš? Necháš ho třeba ležet na silnici a počkáš, až ho to přejde?
@Amys píše:
Hele a co uděláš ty, když ti dítě ztropí hysterickou scénu? Tím myslím takovou tu hysterickou se vším všudy, kdy nevidí, neslyší, jen ječí (takže se nebavíme o pětiletých dětech). Fakt to nijak neřešíš? Necháš ho třeba ležet na silnici a počkáš, až ho to přejde?
Proč bych to fakt neměla řešit?
Udělám to, co v tu chvíli vyhodnotim jako nejvhodnější.
@Amys Pokud bude dítě zoufalé, že do školky nechce, tak je jasné, že má k hysterii blízko. Těžko začne s matkou v ten moment racionálně konverzovat. Moc nástrojů nemá, byť je mu 5. Je nesmysl tu řešit, pro koho a v jakou situaci je hysterie přijatelná, pro koho je už vhodná léčba.
Jednoznačný je, že dítě do školky nechce, a myslím, že je zcela jasné, proč tam nechce. Otázka je, proč je tak zásadní, aby tam pelášilo. Proč si na tom tak trvat, když ve skutečnosti je pochopitelné, že prochází velkou změnou, a že tim, že půjde za měsíc, dva, tři… nikdo nic neztratí.
To, že matka přijde o pozici toho, kdo rozhoduje, nebo že dítě nabyde dojmu, že senemusí dodržovat domluvené, nebo že povinnosti lze odkládat a není nutné je řešit, je jen představa nás rodičů, strach. Jednoduše to vidím očima toho dítěte, nevidím v tom kovbojku, když zůstane s miminem, ponudí se, za nějakou dobu nastoupí zas. Já bych na to neměla srdce.
@Emno píše:
@Amys Pokud bude dítě zoufalé, že do školky nechce, tak je jasné, že má k hysterii blízko. Těžko začne s matkou v ten moment racionálně konverzovat. Moc nástrojů nemá, byť je mu 5. Je nesmysl tu řešit, pro koho a v jakou situaci je hysterie přijatelná, pro koho je už vhodná léčba.
Jednoznačný je, že dítě do školky nechce, a myslím, že je zcela jasné, proč tam nechce. Otázka je, proč je tak zásadní, aby tam pelášilo. Proč si na tom tak trvat, když ve skutečnosti je pochopitelné, že prochází velkou změnou, a že tim, že půjde za měsíc, dva, tři… nikdo nic neztratí.
To, že matka přijde o pozici toho, kdo rozhoduje, nebo že dítě nabyde dojmu, že senemusí dodržovat domluvené, nebo že povinnosti lze odkládat a není nutné je řešit, je jen představa nás rodičů, strach. Jednoduše to vidím očima toho dítěte, nevidím v tom kovbojku, když zůstane s miminem, ponudí se, za nějakou dobu nastoupí zas. Já bych na to neměla srdce.
Já chápu, jak to myslíš, ale pokud nevyvádí, že do školky nechce, normálně dojde do školky a v klidu se přezuje a převlíkne a hysterický záchvat předvede až po předání paní učitelce, tak je to spíš tím, že ví, že si maminka nechce dělat ostudu a podlehne. V tomto případě je to čistě manipulativní prostředek.
@Amys Proč je důležité dobrat se k tomu, zda jde o manipulaci?
Mně by to bylo jedno, i kdyby to byl manipulatvní prostředek, furt je to stejný obsahově, furt tím sděluje to samé. Jestli je to tak, jak píše zakladatelka, a to je, že vidí, že je maminka doma s miminkem, a chce být taky, brala bych to tak, že to zcela chápu a já na to mám v současnosti možnosti jí to dopřát. Školky a školy si užije, až jí z toho bude zle : )
@Emno píše:
@lecijasek To těžko říct. To, že si tam pak hraje a baví jí to a i nechce domů, neznamená, že nevnímá přístup doma, jako že ji odstrkujou, odmítají naplnit základní potřeby.
Ale on ji nikdo neodstrkuje. Školka není žádné odstrčeni ani strašák. Zvlášť pokud tam chodila rada, chodila tam už před narozením sourozence. Pokud půjde na půl den, tak si užije mámu i kolektiv dostatečně. Pokud zůstane doma, tak se nic nestane. Ale ne tím způsobem, že si to vynutí. Podle mě to spíš zkusila a ejhle ono to funguje, všichni jsou z toho čelí pryč a ona má fůru pozornosti. Takže já bych spíš rešila, aby měla dost pozornosti. Aby se necítila odstrcena. A to bez ohledu na školku. Pokud bude doma, tak se může cítit odstrcena víc než ve školce pokud máma nebude mít čas a pokud se harmonogram dne se bude řídit podle miminka…
@Emno píše:
@Amys Proč je důležité dobrat se k tomu, zda jde o manipulaci?
Protože treba pro mě je to nežádoucí. V podstatě tím dítě učíš, že to funguje a že se to vyplácí. Znám takové dospělé a je to čirá hrůza. V podstatě se učí, že scéna s pláčem je víc než dohoda a slib. Že stačí jeden výstup a všichni budou tancovat.
@Emno píše:
@Amys Proč je důležité dobrat se k tomu, zda jde o manipulaci?Mně by to bylo jedno, i kdyby to byl manipulatvní prostředek, furt je to stejný obsahově, furt tím sděluje to samé. Jestli je to tak, jak píše zakladatelka, a to je, že vidí, že je maminka doma s miminkem, a chce být taky, brala bych to tak, že to zcela chápu a já na to mám v současnosti možnosti jí to dopřát. Školky a školy si užije, až jí z toho bude zle : )
protože manipulací dítě nesděluje, že je smutné, ale je to vypočítavé jednání s cílem dosáhnout svého za každou cenu a vzbudit v druhém pocit viny… a děti velmi dobře vycítí, kde si to můžou dovolit (a třeba v případě druhého rodiče by tu scénu neudělaly)… jinak by to chtělo přestat ve školce nebo škole vidět jen to zlé… v tomto věku dítě potřebuje i ten sociální kontakt s vrstevníky a zároveň by se mělo pomalu začít připravovat nejen na školu… třeba tím pravidelným režimem, plněním nějakých těch úkolů a podobně…
A z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že nedat dítě do školky a dát ho pak zcela nepřipravené do školy může způsobit daleko větší šok a újmu, než když si na tu školní či školkovou docházku zvykne dřív…
@Regina Hero Já vím, co je manipulace. to, že zkouší manipulovat (pokud tomu tak je), není důvod, aby nebyla doma s matkou, když o to má zájem a bez toho se trápí.
No a k tomu, o píšeš dál - potřeba vrstevníků, příprava na školu, režim, úkoly a povinnosti, šok… to je velmi individuální záležitost u každého dítěte a taky o úhlu pohledu. Šok ze školy může zvládnout vyrovnané dítě lépe než neuspokojené dítě školku v situaci, kterou zakladatelka uvádí a prožívá. Jak jsem psala, neřídím se strachem z budoucnosti. Reaguju na přítomnost.
@lecijasek A jak to souvisí s tím, že chce být doma s maminkou?
@lecijasek Psala jsem, že ona to tak může vnímat, ne že ji odstrkujou.
Já už jsem z toho jelen. Takže manipulace je správný prostředek k dosáhnutí svého, pakliže je to z citových důvodů? Já už pomalu začínám chápat zoufalost dnešních učitelek, které pak s takovýhlemi dětmi musí pracovat. A hlavně mi netvrd, ze se to samo srovná nástupem do školy. Dítě se nezmění mávnutím kouzelného proutku. Ano dozraje, ale pokud je zvyklé dosáhnout svého, tak je mu putna, jestli je mu pět nebo sedm. Zažívá pak mnohem větší šok, protože najednou mu to v okolí nikdo „nežere“ a naopak si tím dělá u spolužáků ostudu. Ale to už jsem trošku dál, než jsem chtěla.
@Amys Ale to tu nikdo nenapsal, že manipulace js správnej prostředek k dosáhnutí svého. Já osobně bych manipulaci řešila, ale ne tak, že bych dítě do školky dala, protože manipuluje. U zakladatelky bych spíš řešila obsah nežli formu. Co sděluje, co prožívá - než jak to sděluje.
Netvrdím nic o jeho vyzrávání ani srovnání… opravdu už jsi úplně jinde. Já už jsem k tomu řekla vše, co jsem chtěla, už se točíme úplně jinam a opakovaně.
@Emno tricitka, když bude zoufalá a udělá scénu, tak to je prostě scéna a ne komunikace. A pokud ta scéna má za cíl přimět někoho, aby udělal, co udělat nechce, pak je to manipulace nevyzrálého individua. Ječet a vztekat se urcite komunikace není. Jako vyjádření emocí OK, ideálně se vyřvat někde v soukromí a pak normálně říct, co mám na srdci- to je fajn. Pokud to dělá často, tak moc dobře s okolím komunikovat neumí. Nikdo neni povinen poslouchat sceny a luštit, co by asi mohly znamenat… dělat mi moje dítě tohle ve školce, tak mu jasné vysvětlím, že toto teda ne. A rozhodně mě to nepřiměje, abych ho vzala domu.
@kacz Jenže problém, který se zde řeší, není tak omezený a jednoduchý, jako je ranní scénka ve školce. Za tím je pravděpodobně schováno mnoho.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.