Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@robínek Vyplývá to z toho, co napsala zakladatelka, sama to pojmenovala.
@Amys A co myslíš rozumama? Pochopení, vhled?
@Amys Tak to je snad jasné, že to je na zakladatelce, jak rozhodne, ne?
A psala jsem, že je jedno, jestli mají, nebo nemají jiné problémy. Dítě křičí o něco, řiká A a myslí A… mě by zajímalo, proč tak lpíš na tom nenechat ji doma? Co myslíš, že to může způsobit nežádoucího? Jaká je překážka brát vážně, co to dítě sděluje?
@Emno píše:
A psala jsem, že je jedno, jestli mají, nebo nemají jiné problémy. Dítě křičí o něco, řiká A a myslí A… mě by zajímalo, proč tak lpíš na tom nenechat ji doma? Co myslíš, že to může způsobit nežádoucího? Jaká je překážka brát vážně, co to dítě sděluje?
Aha, tak když dítě1,5 létě křičí ze chce zapalovac, tak mu ho mám proste dát do ruky, protože ho chce a chce tím něco vyjádřit? ![]()
@Emno píše:
@robínek Vyplývá to z toho, co napsala zakladatelka, sama to pojmenovala.@Amys A co myslíš rozumama? Pochopení, vhled?
Podle me z toho, co napsala zakladatelka, nevyplyva jasne nic. Dite ted rve, ze chce byt doma jako bracha, coz muze znamenat, ze si připadá odstrcena uplně stejne jako to, ze zkouší, co všechno si je schopna prosadit a vyrvat nebo dalších X důvodů. Pokud se ji ve školce libi, rada něco vyrábí, je tteba i naštvaná, ze pro ni mama jde dřív, tak asi zásadně citove nestrada, to by seděla v koutku a s brekem cekala na mamu. Je dost dobre možný, ze si proste jen znova potřebuje zvyknout na rezim.
@Pam12 No prosim tě : ) Na to ani nemá smysl reagovat.
Holky v pohodě, nemusíme vůbec dojít ke shodě. Sice je obecně cílem veškeré komunikace, ale není potřebná. Samozřejmě si každý dělá, jak uzná za vhodné. Prostě není možné, aby vše bylo ideální.
@Emno psala jsi, že je třeba dát holčičce najevo, že se pro ni nic nezměnilo. Čili pokud dříve chodila do školky denně, dává smysl, aby chodila zase denně. Jen tak by se pro ni nic nezměnilo. Třeba má prostě jen rozhozený rytmus z toho, že tam dlouho nechodila, že chodila obden atd. Změna novorozenec + jiný režim ve školce už může být moc. Snažila bych se co nejrychleji vrátit k původnímu režimu. Můj syn taky nemá rád, když ho vyzvednu jindy než obvykle (pokud to není „po o“, což miluje jako snad všechny děti). I kdyby to bylo mnohem dřív a měla bych pro něj super odpolední program, tak prostě ten výkyv režimu ho rozhodí.
@robínek Možný je úplně všechno. Ale když dítěti vědomě ubližovat, což sama zakladatelka píše, že se ráno děje, a proto to ani nikdy nedotahne do konce, když malou vidí, jak to nese těžce, tak to už bych musela mít echt důvod, abych to do toho konce dotahovala. A to rozhodně není to, že jsem doma s miminkem, mám čas i chuť, nemusím do práce.. a jen si třeba myslím, že holka potřebuje kámoše. Za měsíc to může být úplně jiný. Proč na tom tak lpět? A za jakou možnou cenu?
@Emno píše:
Já už nevím, co mám napsat, abys to pochopila. To, že já tady nutím zakladatelku, aby dítě za žádnou cenu nenechávala doma, jsi ze mě udělala ty. Já tu jen píšu, co bych udělala já za podmínky, která vznikla, ano, nenechala bych s sebou manipulovat, ale zároveň bych neměla problém dítě nechat dpo normální domluvě doma. A jinak - proč tak strašně bojuješ proti školkám, ublížil tam tvým dětem někdo?
@Emno píše:
@robínek Možný je úplně všechno. Ale když dítěti vědomě ubližovat, což sama zakladatelka píše, že se ráno děje, a proto to ani nikdy nedotahne do konce, když malou vidí, jak to nese těžce, tak to už bych musela mít echt důvod, abych to do toho konce dotahovala. A to rozhodně není to, že jsem doma s miminkem, mám čas i chuť, nemusím do práce.. a jen si třeba myslím, že holka potřebuje kámoše. Za měsíc to může být úplně jiný. Proč na tom tak lpět? A za jakou možnou cenu?
Neni ani jiste to, ze to dveří skutecne ublizije. Viděla jsem uz mockrát divadlo v orimem. prenosu- pred matkou dítě rvalo, ze by se v člověku krve nedorezal, matka zašla za roh, dítě osusilo slzy, usmálo se a šlo si hrát úplně v pohodě. Takovou scenu umi ztropit každé druhé dítě i kvůli bonbonu, který mu matka odmítá koupit. Taky mu ho hned koupi, aby mu neublizovala?
@kacz píše:
@Emno psala jsi, že je třeba dát holčičce najevo, že se pro ni nic nezměnilo. Čili pokud dříve chodila do školky denně, dává smysl, aby chodila zase denně. Jen tak by se pro ni nic nezměnilo. Třeba má prostě jen rozhozený rytmus z toho, že tam dlouho nechodila, že chodila obden atd. Změna novorozenec + jiný režim ve školce už může být moc. Snažila bych se co nejrychleji vrátit k původnímu režimu. Můj syn taky nemá rád, když ho vyzvednu jindy než obvykle (pokud to není „po o“, což miluje jako snad všechny děti). I kdyby to bylo mnohem dřív a měla bych pro něj super odpolední program, tak prostě ten výkyv režimu ho rozhodí.
Asi tak. Dala bych tomu tak dva týdny nekompromisni denní docházky do školky, hysteraky bych ignorovala, odpoledne bych se snažila si s holčičkou co nejvíc hrát apod. Pokud by se to nezlepšilo, zkusila bychbzeprve ze školky stáhnout.
@Amys Tak to je nějaký komunikační uzel, mně se stále jeví, že stojíš v názorech proti mně.
Ne, se školkou nemáme žádné zkušenosti u našich dětí. Je pro mě zbytečná, spíš ku škodě, přílišná deformace dítěte. Ale nebrojim proti ní, je to pro mě služba, které může být potřeba a pak je vhodná.
@kacz Jenže se narodilo miminko a holčička je doma, ono je doma a ona taky. A pak ona jde, je nucena, a ono ne a důvody, aby šla, nejsou pro ní srozumitelné.
@Emno píše:
@Amys Tak to je nějaký komunikační uzel, mně se stále jeví, že stojíš v názorech proti mně.
Ne, se školkou nemáme žádné zkušenosti u našich dětí. Je pro mě zbytečná, spíš ku škodě, přílišná deformace dítěte. Ale nebrojim proti ní, je to pro mě služba, které může být potřeba a pak je vhodná.
No a jsme u toho. Jsi proto školce zaujata, takže ani nemůžeš poradit. Porad to tady tlačíš směrem, ze 5letemu dítěti je nejlíp v rodině, ve školce trpi. Nemusí to rak byt, troufám si říct, ze ve většině pripadu to tak neni.
@Emno píše:
@kacz Jenže se narodilo miminko a holčička je doma, ono je doma a ona taky. A pak ona jde, je nucena, a ono ne a důvody, aby šla, nejsou pro ní srozumitelné.
Domyslíš se…
@Emno píše:
@Pam12 No prosim tě : ) Na to ani nemá smysl reagovat.Holky v pohodě, nemusíme vůbec dojít ke shodě. Sice je obecně cílem veškeré komunikace, ale není potřebná. Samozřejmě si každý dělá, jak uzná za vhodné. Prostě není možné, aby vše bylo ideální.
Jakto, ze nemá smysl na to reagovat. Holcicka brečí protože nechce jít do školky = nechám ji doma. Dítě brečí, chce zapalovac = dam mu ho.
Mě to přijde jako stejná logika a neříkej, ze není.
Proč to dítě nebreci a nevynucuje si ten zapalovac predemnou? Protože ví, ze mu ho nedám. Proč brečí a vynucuje si ho, když je u tchyne? Protože ví, ze ona vymekne a dá mu ho. Proste i takhle malý dítě si umí manipulatorsky hrát ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.