Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Emno píše:
@Regina Hero Jo jo, formu jsem pochopila, obsah ne. Úplně přesně, jako je to tu ve většině případech teď
no, to mnohé vysvětluje… ![]()
@Regina Hero Já sama nemůžu být většina, že jo. Ale lze se na to dívat i tak, že jsem jedna žena, tisíc žen, pravda.
@Pam12 píše:
Můžeš mi říct, čím mi školka deformuje dítě? Fakt by mě to zajimalo
Mně se do toho vůbec nechce : ) Nechme to být, co? ![]()
@Emno píše:
@robínek Výchovně prohrávat je zas jen termín strachu. Klidně výchovně prohaju, nemám problém s autoritou. A s tou manipulací motáš dohromady dvě věci - nelze říct, že to je buď manipulace, nebo úzkost (nebo jak to nazveme). Manipulace je způsob ovlivňování druhých, úzkost je proces prožívání. Můžeme to třeba označit tak, že její demonstrace jsou nevhodné, nepatřičné, nevyhovující, ale zároveň bych nepopírala, že prožívá něco, co k těm demonstracím vede. To, že dítě se mnou bude zkoušet manipulovat, pro mě vůbec neznamená, že se mnou nebude doma, když může.
Ale my porad nevime, jestli ta holcicka je opravdu uzkostna. Zakladatelka napsala, ze se ji ve skolce libi, ze pak nechce domu. Takze ty sceny rano MUZOU byt jen o tom manipulovat s matkou, zkusit, kam az muze zajit v sebeprosazovani. Bude to pak stejne jako s hystetakem kvuli bonbonu. Taky si to okamzite vyhodnotim tak, ze asi proziva uzkost, tak mu ten bonbon radsi dam, aby pripadne dite netrpelo? Taky mu prece ten bonbon dat muzu, co by ne. Manipulace je pekne hnusna, chapu, ze to deti zkouseji, je to proste vyvoj, ale podle me by mely brzo poznat, ze takhle se nejedna, ze to neni k druhym fer.
@Emno píše:
Mně se do toho vůbec nechce : ) Nechme to být, co?
Ale proč, mě by to zajimalo, proč si to myslíš ![]()
@Emno píše:
@kacz Dle toho, co psala maminka, to není o komunikaci. Důvody si dokonce i vymýšlela. Ony pro ni nejsou srozumitelné, protože prostě v podstatě neexistujou. To je to, co jsem psala, že si to neobhájí. Ne tak, aby to dítě přijalo a vzalo. Až bude máma v práci a doma prázdno, přijme to snáz, možná zcela snadno. Dokud je doma, tak to, že musí k doktorovi, nebo že ve školce má kámoše, je pro ni úplně k ničemu. K doktorovi může s nima, nuda jí asi nevadí, kámoši a tvoření jí neberou. Tak proč?
A proc by si to mama nemohla obhajit? Copak neni duvid proste to, ze si matka mysli, ze je pro dite prospesnejsi travit dopoledne ve skolce nez doma s ni a s miminem? To neni duvod, ktery by melo 5lete dite pochopit?
@Emno píše:
@robínek Výchovně prohrávat je zas jen termín strachu. Klidně výchovně prohaju, nemám problém s autoritou. A s tou manipulací motáš dohromady dvě věci - nelze říct, že to je buď manipulace, nebo úzkost (nebo jak to nazveme). Manipulace je způsob ovlivňování druhých, úzkost je proces prožívání. Můžeme to třeba označit tak, že její demonstrace jsou nevhodné, nepatřičné, nevyhovující, ale zároveň bych nepopírala, že prožívá něco, co k těm demonstracím vede. To, že dítě se mnou bude zkoušet manipulovat, pro mě vůbec neznamená, že se mnou nebude doma, když může.
Kdyz jsem. bapsala, ze vychovne prohrajes, tak jsem. nemyslela, ze ztratis autoritu, ale ze to delas spatne.
@robínek píše:
Asi tak. Dalsi vec je, ze vetsina deti fakt potrebuje rezim a pravidelnost. Docela jsem na tom trvala i s tou skolkou, i kdyz jsem byla doma na MD, statsi do skoljy nesla jen naprosto vyjimecne. Ted chodi do skoly a nema s tou kazdodennosti absolutne problem, ani s delanim ukolu, hranim.na nastroj atd.
A myslis, ze je to tim, ze si na pravidelnost zvykala v predskolnim veku? Totiz, kluci byli oba absolutne bezrezimovi /a ze jsem zpocatku tendence neco nastavovat mela/ od mimina, resp. nejaky plus minus rytmus tam byl, ale co se tyce povinnosti, to ve skolkovem veku ne, treba zrovna ta skolkova dochazka byla dost volna
kolikrat jsem jen vyzvedla ve skolce obed a sli jsme s kamarady nekam ven. A opravdu, uderem nastupu do skoly jsou zodpovedni, sami si hlidaji cas, pripravu, az se divim, kde se to v nich vzalo ![]()
Ja to musim porad opakovat pro ty, kteri se boji, ze nebude-li skolkacek vcas zvykan a cvicen, tak bude mit ve skole problem s rezimem. Nutne to tak byt nemusi. Fakt vycitili, kdy o nic neslo a kdy zacalo byt potreba zacit makat a krapet „dospet“. Myslim, ze to prichazi s tou prvni tridou, ze se citi zodpovedne a dulezite.
@majdula1 píše:
A myslis, ze je to tim, ze si na pravidelnost zvykala v predskolnim veku? Totiz, kluci byli oba absolutne bezrezimovi /a ze jsem zpocatku tendence neco nastavovat mela/ od mimina, resp. nejaky plus minus rytmus tam byl, ale co se tyce povinnosti, to ve skolkovem veku ne, treba zrovna ta skolkova dochazka byla dost volnakolikrat jsem jen vyzvedla ve skolce obed a sli jsme s kamarady nekam ven. A opravdu, uderem nastupu do skoly jsou zodpovedni, sami si hlidaji cas, pripravu, az se divim, kde se to v nich vzalo
Ja to musim porad opakovat pro ty, kteri se boji, ze nebude-li skolkacek vcas zvykan a cvicen, tak bude mit ve skole problem s rezimem. Nutne to tak byt nemusi. Fakt vycitili, kdy o nic neslo a kdy zacalo byt potreba zacit makat a krapet „dospet“. Myslim, ze to prichazi s tou prvni tridou, ze se citi zodpovedne a dulezite.
Myslela jsem.to tak, ze tu pravidelnost uz v predskolnim veku potrebovala, ji uklidnuje, kdyz ma rezim. Kdyby byla od MS navykla, ze nekam bude chodit ob den, s pravidelnou ZS by problem asi mela. Ale kazde dite je jine. Nase mladsi ma yteba vsechno na haku ![]()
@robínek Jenže dělat výchovu špatně je neadekvátní označení, co to je dělat výchovu špatně? A kdy zjistíš, žes to udělala špatně? Často něco, co s nejlepim záměrem uděláš teď, za pár let vidíš, že má neblahé následky. Stejně takpřlišná ustrašenost a preventivn opatření můžou napáchat škody. To je jen o úhlu pohledu. Každej se snaží, jak může.
A k tomu bonbonu - myslim, že je jasný, že vyžadovat bonbon a vyžadovat matku, byť stejnym způsobem, je o něčem úplně jinym. Nedostat bonbon a nedostat matku je taky jiný.
@Pam12 Protože se mi nechce to tu zas rozebírat na 14 stran : ) Zároveň když v té diskuzi jsem, nerada ji končim utnutim.
Napíšu ti to. Nemyslím, že škloka deformuje zrovna tvoje dítě, je to subjektivní, určitě jsou děti, pro které může být vhodnější, než když do ní nechodí. Beru to obecně a zjednodušeně. Pro mě to znamená částečný konec svobody, zasahování do výchovy v přlišné míře (dítě je většinu času nebo jeho velkou část s někým jiným, tedy i pod jeho vlivem), z nedostatku času na dítě (10 a více dětí) odpadá možnost dítě uspokojit v potřebách, které mohou být zásadní, vyslyšet ho, dát mu odpovědi na zásadní životní otázky ve velmi citlivém a důležitém odbdobí, kdy se rozvíjí mysl a vzníká možnost nabýt určitého filozofického přesahu. Ten školka neposkytuje vůbec, většinou. Nepřihlíží k osobním možnostem a schopnostem a pomáhá generovat jedince středoproudu snad ve všech oblastech, kterých se školka týká. Neustále se potýká s dualismem - rozlišování, co je dobré, co špatné, kdo je dobrý, kdo špatný. Neučí děti to zásadní, a to je, co si počít se sebou a svou hlavou, jak umět zpracovat sebe, jak šťastně žít. Je toho určitě víc, ale jen takhle letmo to stačí, myslím. Jsem otevřeá diskuzi, ale ne moc obšírné : )
@Emno píše:
@robínek Jenže dělat výchovu špatně je neadekvátní označení, co to je dělat výchovu špatně? A kdy zjistíš, žes to udělala špatně? Často něco, co s nejlepim záměrem uděláš teď, za pár let vidíš, že má neblahé následky. Stejně takpřlišná ustrašenost a preventivn opatření můžou napáchat škody. To je jen o úhlu pohledu. Každej se snaží, jak může.A k tomu bonbonu - myslim, že je jasný, že vyžadovat bonbon a vyžadovat matku, byť stejnym způsobem, je o něčem úplně jinym. Nedostat bonbon a nedostat matku je taky jiný.
Ach jo. Ty to porad beres tak, ze kdyz rve, ze nechce byt ve skolce, tak vyzaduje matku, protoze skutecne bez ni trpi. Ja tvrdim, ze MUZE rvat ve skolce i bez toho utrpeni, ze je to proste jen divadlo, ktere ma s markou manipulovat, ma ji dostat tam kam samo chce. Pak mi to prijde stejne jako s tim bonbonem, proste dítě si něco vyrvalo. A to je prave podle me vychovne spatne. Matka mu prave potvrdila, ze takové chovani se da vyuzit, ze se vyplácí. Ani si neoverila, jestli to dítě bez ni skutecne ve skolce trpi a hned bylo po jeho. Ale asi nemá cenu se o tom s Tebou bavit. Jsi proste proti skolkam zaujata, pokud je vidíš takhle negativně, tak se nedivím, ze nechápeš, proc by do ni dítě mělo chodit. Ale zakladatelka to ma jinak, povazuje pro svoje dítě školku za uzitecnou, coz by podle me mělo jako argument stacit. Úplně stejne jako je argument, ze nechce aby se cele dopoledne dítě dívalo na TV, i když chce. Proste holčičce uz je 5, to uz bych se žádným hysterakem. zlomit nedala. Školku bych ji vysvětlila, tak 2 týdny ji tam denne posílala a videlo by se. Pokud by se to nelepšilo a i učitelky by mi tvrdily, ze vypadá ve skolce smutna, tak pak bych to asi resila tim, ze ji nechám doma, mne to konkrétně v tomhle případě jako utrpeni nepřijde, spis jen jako nezvyk nebo manipulace, ale to by se prave videlo.
Zakladatelka se uz neozývá, takže se uz asi rozhodla nějak, tak z diskuse mizím. ![]()
@robínek Já ti rozumim, jak to myslíš. Ale vzhledem k jejich situaci a informací si nemyslím, že si to vyřvává jen tak ze srandy, dle mě to prožívá a trápí se, tím víc, když se jí ve školce dříve líbilo - něco se pro ni změnilo. Dále nevidím závažný důvod, proč jí nevyhovět, proč na školce tak trvat.
A jak jsem tu psala, ono je samozřejmě snadné argumentovat ve stylu, že něco je pro někoho vhodné a užitečné atd., ale když se tím překrývají aktuální potřeby jedince, kterého se to nejvíce týká, může z toho být problém, který by nebylo třeba řešit, kdyby se beze strachu reagovalo na aktuální situaci.
Jasně, myslím, že už jsme to probraly dost : ) Taky ahoj.
@Emno píše:Promiň ale ještě poslední poznámka. Kde tady z toho můžeš s jistotu vyčíst, že se holčička skutečně trápí? Vždyť píše, že TEĎ se jí ve školce líbí, že teď ji sprdne, když jde pro ni dřív. Taky předtím psala, že se nechá v pohodě do školky dovézt, až tam udělá scénu. 5leté dítě přece už chápe příčinu a následek, kdyby do školky tak strašně jít nechtěla, tak by dělala scény už ráno doma a nejspíš už večer před tím.
@robínek Já ti rozumim, jak to myslíš. Ale vzhledem k jejich situaci a informací si nemyslím, že si to vyřvává jen tak ze srandy, dle mě to prožívá a trápí se, tím víc, když se jí ve školce dříve líbilo - něco se pro ni změnilo. Dále nevidím závažný důvod, proč jí nevyhovět, proč na školce tak trvat.
A jak jsem tu psala, ono je samozřejmě snadné argumentovat ve stylu, že něco je pro někoho vhodné a užitečné atd., ale když se tím překrývají aktuální potřeby jedince, kterého se to nejvíce týká, může z toho být problém, který by nebylo třeba řešit, kdyby se beze strachu reagovalo na aktuální situaci.Jasně, myslím, že už jsme to probraly dost : ) Taky ahoj.
@Fircon píše:
@Alyss1 @lecijasek No právě, školku potřebujeNestalo se tam nic, vše v pořádku, jen tam nechce být, protože ví, že já jsem doma
I když jsem se už vymlouvala na doktora atd., nezabralo to. Vidí, že brácha je se mnou, tak chce být takyŘve jen ráno. Jinak se jí ve školce líbí. Dokonce mě někdy sprdne, že pro ni jdu moc brzo…
Nikdo jiný ji bohužel vodit nemůže
Naše dcera měla třeba 2. rok školky problém se změnou oběda - už jim nevozili jídlo do třídy, ale museli do jídelny a jí se nelíbilo, že musí u oběda víc spěchat. Mluvila o tom už večer, ráno před odchodem do školky z toho byla tak nervózní, že se nemohla ani pořádně nasnídat. Z toho jsem poznala, že jí to skutečně trápí a domluvila jsem se s učitelkami na určitém opatření pro ni, aby z toho nebyla ve stresu, a bylo po problému. Byly jí 4 roky a dalo se s ní domluvit v klidu a bez scén.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.