Nechce do školky/doma novorozenec

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
28.3.18 19:20

@Pam12 Právě že předškolák bude až v září. Do té doby nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
28.3.18 19:59
@Amys píše:
Ono je důležité ujistit starší o tom, že je pořád potřebná, milovaná a nepostradatelná, ale zároveň, že jsou i věci, které se musí i ve chvíli, kdy se nám do nich nechce. Ona měla sama pro sebe maminku pět let, proč by teď nemohlo mít alespoň pár hodin jen pro sebe maminku to miminko? Není to na úkor ničeho, stačí to rozumně vysvětlit a pak si za tím stát. Je to příprava na reálný život. A jsem teda krkavčí matka, ale pro mě byla opravdu úlevná a vzácná chvilka, když byly starší děti ve školce a já se mohla s miminkem pomazlit a poňuňat bez toho, abych musela řešit, jestli to těm starším nebude líto (jasně, mazlila jsem se i s nimi a doteď se mazlíme, i když je nejstaršímu devět, ale prostě kdo chce, pochopí, jak to myslím ;) ). Je potřeba brát ohledy nejen na děti, ale i na sebe, abychom nevychovávali malé sobečky.

Ježíš! Jo! Konečně, konečně někdo s kým mám naprosto stejný názor. Měla jsem a mám to stejně. A teď konečně i chvíle, kdy je odvezu do školky a mám klid, půl dne klidu a snídaně bez toho aniž by mi někdo ujidal a něco po mě chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:18

@Janasas Ale ty to zobecňuješ, zatimco tady se řeší konkrétní případ. Jasně že obecně je nesmysl dělat jen tak, jak dítě píská. Já píšu jen k tématu, které se zde řeší. Uvědomit si priority, zvážit, nakolik je který krok nutný. Nakolik je co pouze moje představa (je nutný kolektiv okamžitě teď? Je opravdu pro dceru to nejlepší, že může ve školce tvořit?), nakolik je to jen jednání ze strachu (když teď vyměknu, co bude za měsíc?)… a podobně. Z toho udělat závěr.. a nebát se, že se to proti mně otočí, že jsem snad podlehla : ) Stejně tak se proti matce může otočit, že nevyměkla, když to bylo nesmírně důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:22

@lecijasek To těžko říct. To, že si tam pak hraje a baví jí to a i nechce domů, neznamená, že nevnímá přístup doma, jako že ji odstrkujou, odmítají naplnit základní potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:24

A už kdysi Komenský hlásal, že do 6 let patří dítě k matce a má s ní být doma : )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41134
28.3.18 20:26
@Emno píše:
@lecijasek To těžko říct. To, že si tam pak hraje a baví jí to a i nechce domů, neznamená, že nevnímá přístup doma, jako že ji odstrkujou, odmítají naplnit základní potřeby.

Jako že je návštěva školky odstrčením a odmítnutím naplnění základních potřeb? Nebo že to tak vnímá dítko? 8o není to už trochu moc? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:30

@Amys A když dítě musí do školky, tak to znamená, že nemá lásku? - myslím to tak, že to potřebuje prožít, cítit se neodpojeně. Pro něj ten důkaz může být ten, že ho nedaj jinam, než jsou oni.
Určitě jsem nepsala, že školka je důkaz nelásky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:32

@Keyllah Já nepsala návštěva školky : ) Přečti znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:33

@Keyllah Návštěva školky je návštěva školky. Na tom samozřejmě není nic, to je prostě bezpříznakové : )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.3.18 20:36

Zaprvé důslednost, jak už bylo řečeno - rozhoduješ doma ty nebo dcera?? Zadruhé bych ji nedávala obden, ale třeba pondělí až středa a pak čtvrtek a pátek doma, když už. Pětileté dítě opravdu školku potřebuje. A za poslední bych slečně vysvětlila, že ona měla 5(!!) let nonstop plnou pozornost maminky, což je něco, co její bratr NIKDY mít nebude. Takže se domluvíte, že bráchovi dopřejete výhradnou pozornost maminky aspoň ty 4 hodiny denně. Vždyť je to nefér i vůči tomu miminu, že pořád lítáš kolem holky v predskolnim věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 20:53
@kacz
@kacz píše:
rozhoduješ doma ty nebo dcera??

To je zajímavé… Mně přijde, že pakliže si maminka holčičku doma nechá, byla to opět ona, ta máma, kdo to rozhodl : )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.3.18 20:57
@Amys píše:
Takže povedeš dítě k tomu, že problémy je potřeba odsouvat, že se časem třeba vyřeší samy? A jinak nenapadlo tě někdy, že pro dítě je menší šok, když se povinnosti nabalují postupně, než když maminka dítě pořád omlouvá, nechává ho vždy všude všechno vybírat a pak najednou ho macešsky pošle někam a popře tím tak všechno, co doteď hlásala? Skutečně myslíš, že do těch šesti let vyzraje natolik, že najednou bum a bude mít rozum, aby vědělo, co je pro něj dobré?

Ano, já si to myslím. Každý pulrok ve vyvoji dítěte predskolniho veku je znát. A predstav si to, dcera byla v podobnem veku v dubnu na trhání nosních mandlí. Do skolky jsem ji uz ten rok nedala, az v září. Taky jsem mela doma mimco a chtela jsem uchranit dceru od dalsich nemocí a nošení bacilů domů, chtěla jsem mít v rámci možností doma pohodu a klid bez nutnosti je nekam na cas vláčet, ráno vstávat, tahat mimino atd. I kdyz jen do určite miry, uz jsem mela i školní dítě. Dcera je na prvním stupni, vůdčí typ v třídním kolektivu, úspěšná v mimoskolnich aktivitach, bohuzel casteji nemocná, snížená imunita.

Podle Tvé teorie by byly nesocializovane snad vsechny deti, které mají individuální plán nebo domácí vzdělávání. Ale tak to není, jsou to normální lidé.

Nic se nestane, kdyz zakladatelka skolku úplně vypustí ze zivota dcery a začne ji pripravovat az od prazdnin. Budou v klidu obě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.3.18 21:03

S čím souhlasím, tak rodic si musí být jistý svým vlastním rozhodnutím. At je to A nebo B. Svet není černobílý a patent na rozum nemáme nikdo. Každý by to resil jinak.

Jedna známá se prestehovala v breznu, diteti bylo taky jak diteti zakladatelky. V novém bydlisti ji vzali do skolky od září jako predskolacku. Taky holcicka zustala od stěhování, od brezna do září doma, maminka byla na RD. Holka je v šesté třídě a žádné následky nemá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.3.18 21:16
@Emno píše:
@kaczTo je zajímavé… Mně přijde, že pakliže si maminka holčičku doma nechá, byla to opět ona, ta máma, kdo to rozhodl : )

Mně to tak nepřijde, protože maminka chce, aby dítě do školky chodilo a má pro to řadu rozumných důvodů. Takze by se pro opačný postup „rozhodla“ jedině pod nějakým nátlakem či manipulací. A takhle já si rozhodnutí nepředstavuju. Kdyby dítě nevyvádělo jako šílený, tak maminka vůbec ani neuvažuje o tom, že by do školky nechodilo. Tak jaképak rozhodnutí. A hysterické scény u pětiletého dítěte jsou manipulativní. Takhle staré dítě umí mluvit a má se vyjadřovat slovy a ne scénami. Mám stejně staré doma a tohle by ho nenapadlo si ani zkusit. Když něco potřebuje, tak normálně přijde a řekne to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 21:29

@kacz To už jsme dost jinde, ale zareaguju na to. Hysterický scény udělá i 15 letý dítě, stejně tak třicítka, když bude zoufalá :) Hysterie neni omezená věkem a neznamená to, že v 5 letech už se dávno objevovat nemá, a pokud jo, je to manipulace. Jde o míru zralosti, schopnosti sebeovládání atd. Stejně tak na to lze nahlížet tak, že 5 letý zoufalý dítě ti neřekne mami, pojď, posedíme a probereme to důkladně… Takhle malé dítě, když bude zoufalé, bude většinou hysterické.
A dál to, že se rozhodne pro opačný postup, zdaleka nemusí být jedině pod nátlakem nebo vlivem manipulace. Mění se vhled do problematiky, postoje, zralost, informace… každý den je toho spousta jinak a nově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin