Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když tam nechce a ty ji tam dávat nemusíš, tak ji tam nedávej, ne? Nepřijde mi divné, že chce být s vámi doma. Taky bych se zamyslela nad kvalitou školky, některé státní školky zamrzly v minulém století a být dítětem, také bych tam nechtěla být.
Nechala bych doma. Vliv kolektivu se precenuje. Do září je půl roku čas, vyzraje, budeš mít doma úplně jiné dítě. Pokud neodvadi do skolky nekdo jiný, je dopoledne absolutně k ničemu, kmitas jak hadr na holi, doma v podstatě jen prebalis, nakojis/nakrmis a muzes zase jít.
@Fircon píše:
@Keyllah @martina.se Není předškolačka, pět jí bylo teď březnu. Jinak by povinně samozřejmě musela.
aha, tak to jo.. ale osobně bych se s ní domluvila, jinak to pro ni bude o to větší šok ten další rok, kdy musí
@Amys Malé děti běžně reagují na takové situace se zpožděním, než to nějak zaznamenají a vyhodnotí. A taky novorozenec většinou hodně spí a rodiče si ještě tolik nenárokuje, jako když začne kolem toho 2. měsíce ožívat, pobývá hodně vzhůru a matka se mu věnuje už daleko víc. Často se ty první žárlivé scény starších sourozenců objevují právě kolem toho 2. - 3. měsíce věku miminka. U nás to nebylo jinak, a to jsme ve školce nikoho nikdy neměli.
@Natálka26 píše:
Já bych neustupovala. Prostě každý den do školky, na dopo. Takhle bych to dala jako hotovou věc, žádný domlouvani, že bude chodit obden atp. Pro mě osobně je dopo ve školce k ničemu, protože nestihnu vůbec nic. Jen se snažím létat jak rychle to jde, abych všechno stihla. Je dost velká na to, aby pochopila, že bude ve školce třeba 3 dny celé a 2 dny jen dopo, aby si i ty měla klid na miminko a domácnost. Po prázdninach bude ve školce muset být a pokud ji teď povolí, pak nepochopí, že teď už to nejde. Doma si s ní povídej jak ji máš ráda a jak je pro tě tebe důležitá.A ještě jedna věc, já si myslím, že děti kolektiv potřebuji jak kvůli sociální interakci tak i kvůli tomu, že já už jim doma moc ne nabídnu, nudí se semnou celý den doma. Hry, malování, pohádky, zahrada a to jenom se mnou, to pro ně není atraktivní.
Tak takhle to máš ty, já si třeba neumím zase představit dávat starší na 3 celé dny a na 2 dny dopoledne do školky, když jsem doma s mladším dítětem. Syn chodí do školky druhý rok, je mu 4,5, chodí v průměru tak tři dopoledne v týdnu a stejně pořád říká, že doma je to lepší. Ve školce nemá problém, zapojuje se, děti ho mají rády, učitelky ho pořád chválí, ale jeho to zatím víc baví se mnou a s malou ségrou. A je pro něj atraktivní i vytírání podlahy. Pro mě by určitě bylo pohodlnější, aby byl ve školce trochu víc, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že mu nemám co nabídnout nebo to pro něj doma není atraktivní (to bych nechala na těch dětech).
Do školky bude chodit ještě 2 další roky, potom naskočíme do režimu vidět se jen pozdní odpoledne a víkendy a myslím, že budu vzpomínat s láskou a nostalgií na dobu, kdy jsem mohla mít oba prďoly doma (i když je to někdy o nervy) a jezdit s nimi na výlety, chodit na procházky kdykoliv apod.
@Emno Největší období žárlivosti začne být kolem roku, kdy už je mladší dítě schopné se někam dostat a něco ukořistit a nejlépe něco, co patří staršímu sourozenci. Záleží samozřejmě na fyzické zdatnosti, takže někde toto období přichází dřív a někde později. Takže tohle super období zakladatelce začne kolem nástupu do předškoláků ve školce. Takže už nebude moc nechat starší doma. Jak to udělá pak? Pětileté dítě už si pamatuje, hodně si pamatuje a bude to zkoušet. Opět nasadí hysteráky. A co teď? Najednou už je správné dítě nechat ve školce a nebo se opět vymyslí nějaká berlička a nechá se dítě doma? To, že je to pro něj těžké beru, prošla jsem si tím několikrát, i sourozeneckou rivalitou, ale se školkou nikdy nebyl problém. Jen chvilku s tou prostřední, kdy se sekla cca v půli školního roku, ale nepovolila jsem. Láskyplně jsem se rozloučila a šoupla paní učitelce. Jen co jsem zmizela od okénka, přestávala plakat a hned si běžela hrát s úsměvem na rtech a to ji byly čtyři roky (měla jsem reporty od paní učitelky a kamarádek, co to viděly okénkem ze šatny). Děti totiž musí cítit z rodiče jistotu, to, že ví, co dělá. Pokud je rodič nejistý a zvyklý se neustále nechat ukecávat a vymýšlet výmluvy, pak je nejisté i dítě a reaguje přehnaně. Moje děti věděly, že když se jde do školky, tak se prostě jde do školky a přijaly to jako fakt a nezkoušely mě přesvědčovat. Nikdy jsem nepopírala, že se jim nemůže chtít atd. Normálně jsem klidně řekla, že chápu, že se jim tam třeba nechce protože… (prší, doma se děje něco zajímavého atd.), ale že prostě každý máme svoje povinnosti a že mi to, že jsou ve školce moc pomáhá. Žádné psychologické hry typu kdo z koho se u nás prostě nevedly a ani nevedou. I teď se o všem normálně bavíme. CO se nám chce, co se nám nechce a proč. Mám už dva školáky a pak školkovou tříleťačku. Kdybych nebyla důsledná a musela se s nimi každé ráno dohadovat, proč kdo kam má jít, tak asi do školy nikdy nedojdem, nehledě na to, že by to bylo vysilující ![]()
Edit: A to jsem ještě chtěla napsat, že ta nejmladší je jinak docela hysterka, ale s tímhle naštěstí není problém ![]()
No a v te skolce po tvem odchodu se uklidni nebo rve cely den? Mala chodi 2× cely den a jedno dopoledne. Jednou byla asi 2 tydny doma, byly prazdniny a pak byla nemocna. A ac chodi rada, najednou po nemoci sla s placem. A plakala a nechtela se mne pustit. Tak jsem se s ni domluvila, ze ji vyzvednu pred obedem, ale dalsi den uz zustane cely den a to jsem dodrzela, i kdyz sla zas s placem. S brekem chodila asi 3 tydny, pak zas vse ok (pak ji zavedl manzel, ne ja, a od te doby pohoda). Ale od ucitelek vim, ze do 2 minut po mem odchodu se uklidnila a pak uz si hrala mormalne.
Holcicka asi zarli na miminko, ale musi se ji to vysvetlit. Ze proste do skolky musi, stejne jako treba tatinek do prace. Treba 3 dopoledne v tydnu, to nic neni. Tedy pokud se pak uklidni.. Pokud probreci cely den, asi bych uvazovala, ze ji do leta necham doma. Nebo nemuze ji odvest tatinek, babicka? Treba by to vzala lip.
@Fircon píše:
@Keyllah @martina.se Není předškolačka, pět jí bylo teď březnu. Jinak by povinně samozřejmě musela.
No a co si o tom myslí ona? Když se ji v klidu zeptáš, chce do školky? Nechce? Nebo chce, ale méně? Není zase tak malá, aby neřekla názor.
@EmmaAnna píše:
No a co si o tom myslí ona? Když se ji v klidu zeptáš, chce do školky? Nechce? Nebo chce, ale méně? Není zase tak malá, aby neřekla názor.
Moje pětiletá mi klidně řekne, že by raději byla doma, u babičky, v ZOO, na bazéně, prostě kdekoli jinde, než ve školce. Ale podle toho se přece nemohu řídit
hádám, že stejně bude mluvit i když nastoupí do školy. A to nic nemění na tom, že tam má kamarády, těší se tam, mluví, jak byl den ve školce super, ale bez váhání by zůstala doma, kdyby byla ta možnost…Podle tebe, když by holčička nyní řekla, že chce zůstat doma, tak by měla? Co když tento názor projeví až nastoupí do první třídy? To už ji doma nebude moct nechat. Nebude spíš pak zmatená, že nyní se její názor akceptoval a později ne?
@Natálka26 cítím to stejně jako ty a to mám ve školce dva kluky 5.5 a 3roky a doma 8měsíční a kluci musí chodit, tedy je fakt že jeden je předškolák ale chodí rádi a doma jsou jen v době různých prázdnin.
Já bych dávala 3× týdne na dopoledne a bez nějakého oblomování a hysteráků, prostě bude chodit. Neřeknu, kdyby jí byli tři roky, ale v pěti letech, za půl roku už bude muset chodit každý den, tak by bylo dobré, aby si teď fakt zvykla, že i teď někdy musí. V září už nebude kam couvnout, doma ji nebudeš moct nechat a bude to pro ni mnohem větší změna. Hlavně pokud se jí tam normálně líbí a jakmile maminka zmizí, tak už si běží hrát.
@Keyllah Ale to teď neřeším - opravdu to řekne, že nechce vůbec do školky, už nikdy? Docela by mě to jako matku zajímalo.
@EmmaAnna píše:
@Keyllah Ale to teď neřeším - opravdu to řekne, že nechce vůbec do školky, už nikdy? Docela by mě to jako matku zajímalo.
Tak jestli „už nikdy“ netuším, ale když se jí dnes večer zeptám, jestli chce zítra do školky nebo být se mnou, na 100% řekne, že se mnou. Kdybych se jí zeptala, jestli chce chodit do školky, nebo být se mnou napořád, tak řekne že se mnou napořád -) ale tady si dovolím pochybovat, jak moc 5leté dítě vnímá slova jako „nikdy“, „napořád“ atd. A to ve školce nikdy nepláče, je tam hodně chválená, kamarádku ze školky máme na přespávání u nás co týden, baví ji to tam. Ale není možné každé ráno řešit, jestli chce nebo nechce a čekat, jak se dítko rozhodne a podle toho se pak řídit.
@Keyllah treba by te prekvapila
ja s malou komunikuju jinak, snazim se zjistit jeji nazor a vysvetlit, proc delam to, co delam. Proste slepe nenaridim s tim ze „stejne vim, co chce“
@Fircon píše:
@Alyss1 @lecijasek No právě, školku potřebujeNestalo se tam nic, vše v pořádku, jen tam nechce být, protože ví, že já jsem doma
I když jsem se už vymlouvala na doktora atd., nezabralo to. Vidí, že brácha je se mnou, tak chce být takyŘve jen ráno. Jinak se jí ve školce líbí. Dokonce mě někdy sprdne, že pro ni jdu moc brzo…
Nikdo jiný ji bohužel vodit nemůže
V první řadě si to musíš srovnat ty. Pokud chodila do školky už před narozením miminka, tak není důvod, aby přestala chodit. Jiný případ by byl, pokud by teď se školkou začala. Tam by opravdu mohla mít pocit, že jí odkládáš.
Já myslím, že sama poznáš, jestli to na tebe zkouší nebo je opravdu nešťastná. Taky mysli na to, že ten vzdor může být jen z toho, že má najednou na výběr. Ono to vypadá hrozně hezky, o všem s dětmi diskutovat, ale někdy to paradoxně může dítě znejistět (samo neví, co si vybrat…). Kolikrát jsem zjistila, že jakmile jsem já zaujala pevné stanovisko, tak se děti uklidnily.
Navíc v takovém věku už vím, že by doma byla starší nešťastná, protože u nás jsou takhle staré děti prostě ve školce. Na hřišti by byla sama… A v tomhle věku si opravdu školku užívala.
Jinak na argument, že chce být taky doma, jsem vždy vysvětlovala, že když byla miminko, tak byla doma. Ale teď už je ve věku, kdy chodí do školky, že všechny její kamarádky chodí do školky. A že až budou miminku 3 roky, tak taky půjde do školky. A naopak jsem jí to podávala jako výhodu, že může do školky, protože už není mimino. Mimina do školky totiž nesmí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.