Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kacz Dle toho, co psala maminka, to není o komunikaci. Důvody si dokonce i vymýšlela. Ony pro ni nejsou srozumitelné, protože prostě v podstatě neexistujou. To je to, co jsem psala, že si to neobhájí. Ne tak, aby to dítě přijalo a vzalo. Až bude máma v práci a doma prázdno, přijme to snáz, možná zcela snadno. Dokud je doma, tak to, že musí k doktorovi, nebo že ve školce má kámoše, je pro ni úplně k ničemu. K doktorovi může s nima, nuda jí asi nevadí, kámoši a tvoření jí neberou. Tak proč?
@Emno píše:
@kacz Dle toho, co psala maminka, to není o komunikaci. Důvody si dokonce i vymýšlela. Ony pro ni nejsou srozumitelné, protože prostě v podstatě neexistujou. To je to, co jsem psala, že si to neobhájí. Ne tak, aby to dítě přijalo a vzalo. Až bude máma v práci a doma prázdno, přijme to snáz, možná zcela snadno. Dokud je doma, tak to, že musí k doktorovi, nebo že ve školce má kámoše, je pro ni úplně k ničemu. K doktorovi může s nima, nuda jí asi nevadí, kámoši a tvoření jí neberou. Tak proč?
Jenže příští rok má povinnou docházku a jít už musí a mama bude Furt s tím mladším doma, nebude v práci a doma prázdno.
@Emno píše:
@Pam12 No protože přání být doma s mámou, kor v případě, v jakém oni jsou - s novým miminkem - nepovažuju vůbec za hru. A taky nevím, proč by se tak mělo trvat na školkové docházce, když o ni není teď zájem, naopak je k ní takový odpor. Proč nebrat vážně, že holka tam moc nechce? Je přece jedno, jestli kvůli tomu řve, manipuluje, nebo jen jemně sděluje. Furt je stejné to, že chce být doma, a já nechápu, proč jí to nedat, když to lze. Dokud to lze…
Hele mě to jedno neprijde, ze by se mnou dítě mělo manipulovat, v čemkoliv. Já jsem z těch, co s detma klidně diskutuje a nemám s tím problém, okolí mi to dost často predhazuje. Ale jsou proste situace, který když si necháš jako rodič přerůst přes hlavu, tak jednou taky můžeš pekne zaplakat. Teď je to školka, co to bude potom?
Ja nevim. Starsi dva kluci prosli skolkou celkem lazoplazo, radeji byli spolu a se mnou doma; kdyz jsme se domluvili, odhlasila jsem je a nesli. Doma bylo mimino a hlavne jsem doma byla JA, takze bylo prirozene, ze chteji v tom skolkovem veku byt se mnou.
/Co bych za to ted dala
/
Az na par mesicu, kdy jsem pred nejmladsi dcerkou byla v praci a chodit do skolky museli, jsme tu dochazku dost flakali a jako manipulaci jsem to nebrala, rada jsem vyhovela a neresila, co bude ve skole. A kupodivu, jsou uplne normalne fungujici prvnak a tretak a kdyby tehdy do skolky chodili min, taky by se nic nestalo.
To stejne s dcerkou, prijata byla uz ve dvou a pul, chodila „na zvykacku“ se mnou a sporadicky a spis nechtela nez chtela… a uderem tretich narozek a meho nastupu do prace supajdi do skolky bez jakychkoliv reci.
Chci rict, ze neni treba se bat, co bude, az… ze nebudou pripraveni… a ze by meli…
Oni velice dobre akceptuji, ze nastala situace, kdy uz je to potreba a delat sceny nema duvod a ani smysl.
Ale prijde mi to jakoby reciprocne za to, ze predtim jsem zase ja vysla vstric jim a akceptovala jejich prani a touhu byt se mnou.
Kdyby musela zakladatelka do prace, zcela jiste by dcerka sceny nedelala. Ja byt petileta holcicka a vedet, ze je mamka doma s brachou, tak umru smutkem. A ze o pet let mladsiho brachu mam
Akorat tehdy matky na RD nemely narok na skolku pro starsiho, takze cajk.
@Pam12 píše:
Hele mě to jedno neprijde, ze by se mnou dítě mělo manipulovat, v čemkoliv. Já jsem z těch, co s detma klidně diskutuje a nemám s tím problém, okolí mi to dost často predhazuje. Ale jsou proste situace, který když si necháš jako rodič přerůst přes hlavu, tak jednou taky můžeš pekne zaplakat. Teď je to školka, co to bude potom?
Asi tak. Dalsi vec je, ze vetsina deti fakt potrebuje rezim a pravidelnost. Docela jsem na tom trvala i s tou skolkou, i kdyz jsem byla doma na MD, statsi do skoljy nesla jen naprosto vyjimecne. Ted chodi do skoly a nema s tou kazdodennosti absolutne problem, ani s delanim ukolu, hranim.na nastroj atd.
@Emno píše:
@robínek Já ne, manžel jo, řešíme to tu spolu.
Probiras s nim. konkretne tento pripad a on ma na zaklade 3 prispevku zakladatelky jasno v pricinach a spravnem reseni? Tak to jsem. pomerne v soku.
@robínek Výchovně prohrávat je zas jen termín strachu. Klidně výchovně prohaju, nemám problém s autoritou. A s tou manipulací motáš dohromady dvě věci - nelze říct, že to je buď manipulace, nebo úzkost (nebo jak to nazveme). Manipulace je způsob ovlivňování druhých, úzkost je proces prožívání. Můžeme to třeba označit tak, že její demonstrace jsou nevhodné, nepatřičné, nevyhovující, ale zároveň bych nepopírala, že prožívá něco, co k těm demonstracím vede. To, že dítě se mnou bude zkoušet manipulovat, pro mě vůbec neznamená, že se mnou nebude doma, když může.
@majdula1 Mého syna by to teda taky zničilo, ani si to neumím představit, jak by to asi nesl. Vůbec nemá o nic takového zájem, naopak. Máma máma : )
@Emno píše:
@majdula1 Mého syna by to teda taky zničilo, ani si to neumím představit, jak by to asi nesl. Vůbec nemá o nic takového zájem, naopak. Máma máma : )
a co když budeš mít miminko, až tvé dítě začne chodit do školy? Taky ho necháš doma?
@robínek Ale nikdo tady nemá jasno, šok nech stranou : ) Manžela do toho zatahovat nebudu. Má názor, pohled, stejně jako my všichni.
@Emno píše:
@robínek Ale nikdo tady nemá jasno, šok nech stranou : ) Manžela do toho zatahovat nebudu. Má názor, pohled, stejně jako my všichni.
jako my všichni? Takže jako my všichni, fakt?
![]()
@Regina Hero Škola je státem povinná, to nelze srovnávat, je tam silný tlak od státní autority. Druhému tvému příspěvku nerozumím.
@Emno píše:
@Regina Hero Druhému tvému příspěvku nerozumím.
to nic, to byl jen vtip… ![]()
@Regina Hero Jo jo, formu jsem pochopila, obsah ne. Úplně přesně, jako je to tu ve většině případech teď ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.