Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko, čím teda hodláš naplňovat svůj budoucí volný čas, pokud to projde? Opravdu to nemyslím nijak zle, jen by mě to zajímalo. Nezmiňovala jsi, že bys čas potřebovala na něco konkrétního, od čeho by tě práce brzdila. A osobně si teda myslím, že jestliže by sis mohla dovolit být doma a nechodit do práce, nebylo by špatné nedávat dítě po celý den do školky, ale věnovat se mu, vymýšlet akce, rozvíjet ho.
@Pruhovaný_mýval píše:
Já třeba v principu proti prázdninám vůbec nic nemám, u nás si je chce na pár měsíců udělat manžel, vzít si neplacené volno, sebrat dítě a trochu porajzovat po světě. A já to chápu a nevadí mi to, však to utáhneme. Ale kdyby to provedl tak, jak tady píše zakladatelka, tj. že by ze mě udělal idiota a předstíral, jak si něco hledá, tak by u mě skončil.
Je zajímavé, kolik ženských zpohodlní, když jsou doma s dětma, přitom předtím pracovaly a není to o tom, že není práce taková, aby šla dohromady a její a chlapcova práce. Ale vyloženě jsou doma jak dlouho to jde a jen hledají výmluvy, proč nemají práci, nebo naopak přesvědčí chlapa, že vydělávat na on a ona se bude starat o domácnost.
Jestli vydělává víc chlap, nebo ženská, tohle jsem nikdy neřešila, hlavní je, že peníze stačí na to, aby se rodina uživila. Ale nedopustila bych, abych nechala vydělávat jen chlapa ![]()
Pak, že by nikdo rád nezůstal v domácnosti. Takových žen je, že by se raději staraly o domácnost a děti, než chodily do práce. Moje spolupracovnice o tom, že by chtěla zůstat v domácnosti a nechodit do práce básnila celé roky.
@kve-tinka teď mám taky málo jsem na md. Vyjdeme dostatečně. Nebude to na žádný luxusní život, ale zvládnem to. Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti po md říkala mi to kamarádka. Nevím, zda něco teda dostanu. Zbyde nám 33 tisic na jídlo, zábavu, školkovne, drogerii, šetření vybavení do domu, výlety. Takže dalo by se to.
@Lilale píše:
@Suelinda každej nechce dřít ve fabrice za málo peněz
A každej nemůže mít dobrou práci
A tím chceš říct co prosím Te
?
@greenapple chci malovat obrázky a na zahradě pracovat, postupně dovybirat nábytek do domu a co chybí
Vařit, péct, líčit se teď jsme s tím na md přestala, občas si někam zajet, ale sama nebudu mít asi moc peněz když nebudu pracovat -chci si něco odložit
Hlavně je potřeba, aby jste se domluvili doma, sama píšeš, že by se to partnerovi nelíbilo, tak za nějaké dusno to nestojí, ne?
Jinak na tom nevidím nic špatného, práce není povinná.
Taky jsem nenastoupila do práce po nástupu syna do školky, ale u nás byl proti partner. Nakonec jsem nešla až do dlašího porodu a jsem dál doma. My teď máme opačný problém, mám před sebou sice ještě kus rodičáku, ale už se těším do práce a začínám o tom mluvit, chlap je opět proti.
Máme spoustu času mluvit o jeho i mých důvodech, tak se snad taky nějak domluvíme. ![]()
@prokr píše:
A tím chceš říct co prosím Te?
Dohledej si její předchozí diskuse a budeš mít okamžitě jasno.
@Anonymní píše:
Hlavně je potřeba, aby jste se domluvili doma, sama píšeš, že by se to partnerovi nelíbilo, tak za nějaké dusno to nestojí, ne?Jinak na tom nevidím nic špatného, práce není povinná.
Taky jsem nenastoupila do práce po nástupu syna do školky, ale u nás byl proti partner. Nakonec jsem nešla až do dlašího porodu a jsem dál doma. My teď máme opačný problém, mám před sebou sice ještě kus rodičáku, ale už se těším do práce a začínám o tom mluvit, chlap je opět proti.Máme spoustu času mluvit o jeho i mých důvodech, tak se snad taky nějak domluvíme.
Tak držím palce
Já nikdy nenašla práci hned. Tak ono chvíli trvá než práci najdu.
Takovou práci abych mohla skloubit dovézt dítě do školky a zpět.
@Dahlia0409 píše:
Je zajímavé, kolik ženských zpohodlní, když jsou doma s dětma, přitom předtím pracovaly a není to o tom, že není práce taková, aby šla dohromady a její a chlapcova práce. Ale vyloženě jsou doma jak dlouho to jde a jen hledají výmluvy, proč nemají práci, nebo naopak přesvědčí chlapa, že vydělávat na on a ona se bude starat o domácnost.Jestli vydělává víc chlap, nebo ženská, tohle jsem nikdy neřešila, hlavní je, že peníze stačí na to, aby se rodina uživila. Ale nedopustila bych, abych nechala vydělávat jen chlapa
Hele, podle mě hrozně záleží, ta péče o domácnost a rodinu není v Čechách vůbec oceněná, ale přitom to je mnohdy stejná fuška jako chodit normálně do práce. Ona se ta práce v domácnosti a péče o děti taky sama neudělá, a pokud je v rodině jeden partner, který finančně rodinu v pohodě utáhne, tak podle mě není nutností, aby ten druhý jen tak nějak ze solidartity šel kroutit plňáč taky, pokud jsou děti malé. Ale fakt se bavíme o tom, když na to ta rodina má a vyhovuje to oběma partnerům.
@Pruhovaný_mýval píše:
Hele, podle mě hrozně záleží, ta péče o domácnost a rodinu není v Čechách vůbec oceněná, ale přitom to je mnohdy stejná fuška jako chodit normálně do práce. Ona se ta práce v domácnosti a péče o děti taky sama neudělá, a pokud je v rodině jeden partner, který finančně rodinu v pohodě utáhne, tak podle mě není nutností, aby ten druhý jen tak nějak ze solidartity šel kroutit plňáč taky, pokud jsou děti malé. Ale fakt se bavíme o tom, když na to ta rodina má a vyhovuje to oběma partnerům.
Tak jasně, je situace a situace. Pokud peníze od chlapa stačí, pak není potřeba nějak hrozit co s dětma, v základu. Stačí třeba brigáda, nebo vůbec nic.
Já třeba vím, že i kdyby chlap vydělával nevím kolik, stejně bych minimálně na brigádu někam šla, bych se doma zbláznila ![]()
@Dahlia0409 píše:
Tak jasně, je situace a situace. Pokud peníze od chlapa stačí, pak není potřeba nějak hrotit co s dětma, v základu. Stačí třeba brigáda, nebo vůbec nic.Já třeba vím, že i kdyby chlap vydělával nevím kolik, stejně bych minimálně na brigádu někam šla, bych se doma zbláznila
Nikdy se mi do prace jit nechtelo a sla jsem, casem jsem si zvykla
doma to pro me byla vzdy pohoda, kdo by to tak nechtel porad, ze, ale tak prace je taky dulezita (finance).
Edit: a po 2 letech by se mi doma asi uz sedet nechtelo, ja sla 2× v 18 mesicich, ale nechtelo se mi, proste je to zmena.
Příspěvek upraven 07.07.22 v 15:46
@Lilale píše:
@kve-tinka teď mám taky málo jsem na md. Vyjdeme dostatečně. Nebude to na žádný luxusní život, ale zvládnem to. Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti po md říkala mi to kamarádka. Nevím, zda něco teda dostanu. Zbyde nám 33 tisic na jídlo, zábavu, školkovne, drogerii, šetření vybavení do domu, výlety. Takže dalo by se to.
Vsak v minulé diskuzi si zjišťovala na jaké dávky máte nárok, že nevychazite a chtěla jsi u toho i zatajovat přítele a jeho příjem
a najednou bude pohoda, i když nebudes mít skoro žádný příjem? Zajímavé.
No mě se taky nechce, kolikrát se mi nechtělo ani před dětmi, jsem typ co bych se doma pár měsíců bez problémů zabavila a konečně měla čas si odpočinout a dělat věci, které bych chtěla. Kolikrát jsem si říkala, že makám jak šroub od 19, od té doby jsem neměla žádný oddechový čas na sebe kromě max týdenních dovolených. Ale hanba by mě fackovala, kdyby manžel chodil z práce utahaný, měl toho plné zuby tak, jak je to prostě standard určitě nejen u nás, neměl moc času na koníčky a na sebe, a já si říkala, jak jsem si ten den hezky užila. Tak, abychom si mohli dovolit mít pohodičku oba na tom finančně nejsme. Dokonce ani tak, abych na rodičáku nevyužívala volné chvilky k tomu snažit se něco přivydělat, když to jde. Jako jasně, mohla bych říct že to nejde prostě vůbec, starej se jak chceš, nezajímá mě kde se peníze berou..ale tak se chci chovat ke svému manželovi? No nechci. Souhlasila bych jedině s tím, že ten nástup do školky nebývá úplně v klidu, tak bych se s manželem domluvila, že by bylo možná lepší nastoupit až později, abys zase rychle kvůli nemocem neskončila, jestli si to můžete dovolit. Určitě lepší mu to říct takhle než dělat jako že hledáš ale nemyslet to vážně. A s pohodičkou moc nepočítala.