Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Klídek, nespěchej!!
Nechce sedět?- v 5.měsících je ještě brzo a nemá na to.
Naše děti neseděly nikdy a vlastně stále nesedí- mají v prd.lce vrtulku.
.
I když ten starší už ve škole asi sedět musí.
![]()
Radím neposlouchat starší generaci (většinou tchýni a matku), která mnohým z nás svým přístupem zničila záda.
Rozhodně se z toho nestresuj, až bude na sezení připravený, sám si sedne. Náš prcek si sednul v 11. mesících a to od nějakýho 8.měsíce sám stál a začal obcházet nábytek a přitom teprve minulý týden se sám rozchodil.
5 měsíců a chceš aby seděl? To je vážně brzo..já hodila s malým na RHC a doktoři a fyzioterapeuti říkali, nikdy dítě neposazujte sama, dokud se to sám nenaučí!! Protože mu akorát ničíš páteř atd..takže nespěchej, má času dost a ono to přijde
my jsme začli sedět teprve ted a to nám bude 9. měsíců a dle dr optimální čas..
Bodeď by seděl, nechce, protože nemůže… Naši oba si sami!!! sedli v 10m…
Ono to je fakt s tou starsi generaci - ja se tu dohaduju s rodinou porad, ze Marecek proste sedet nebude, dokud se to SAM nenauci.
Mimochodem - pred 14ti dny jsme byli kamaradce na svatbe a po navratu dom byl manzel takovy divny. Tak se ptam, co se deje. A on, ze zenichova maminka se strasne divila, ze Marecek jeste nesedi, kdyz uz mu davno bylo pul roku. Tak jestli pry jestli neni opozdeny
![]()
Jinak tedy abych odpovedela zakladatelce. Nech maleho lezet a dej mu cas. On si na vse prijde! A nesrovnavej s jinymi miminky - kazde ditko je jine ![]()
já jsem takhle rostla v obchodě s kočárkama - paní prodavačka fakt ochotně a mile popisovala kočárky,ale neopomněla dodat - no tu korbičku máte stejně tak na půl roku,pak už bude miminko sedět a když ne,tak ho dáte do sportáčku a zafixujete kšírama - pak vám bude krásně sedět!!!
bude se mu to líbit!
Tak jsem si jednu fakt vyjukanou maminku vzala stranou,že ji nemá poslouchat a vybere kočár s největší korbou - že v půl roce nesedí skoro žádné miminko - najdou se pravda vývojoví rychlíci! ![]()
V 5 měsíchc neni důvod k sezení. Viki byl rychlejší a seděl asi mezi 7-8m a Tomík má na vše času dost takže začal sám sedět bez jakékoliv pomoci kolem 9m a na rehabilitacích z toho andšený nebyli. prý by bylo ej aby napřed se rozlezl a pak si sednul a naučit to enjde. nejlepší ej dítě nechávat co nejvíc na zemi a až na to bude mít, fyzicky tak si sedne sám a pak bude sedět pořád ![]()
tomu mýmu lotrandovi je 9 a pul měsíce, korigovANĚ 8 a pul a vubec se mu nechce ani na kolena a ani sednout, nechvátej na nic, tvoje miminko je opravdu hodně malinký. Víš tohle sou divný rady babiček a brababiček
všichni mi řikaj posad ho , postav ho , koukej jak hezky drží nožky, když ho opřeš bude hezky sedět, tak se to naučí, když se zvedne ze zad udelá jako že z lehu do sedu, moje mamka už si jásá jak si pěkně sedne sám , když se přitáhne a vubec nechápe když ho vemu a znovu položim. to pak na mě nechápavě kouká.
Anitaa píše:
Ahoj,je nam pomalu pet mesicu a nechce se mu stale sedet…Mate nekdo nejake rady??? Dik
ahoj, malé bylo včera 5 měsíců a rozhodně ještě nesedíme! To je ještě brzy ne? Ani to nijak neřeším a neposazujeme.
Spíš se zaměřuji na to, aby pásla koníčky, hrála si na bříšku, roztahovala prstíky na bříšku, zvedala nožičky…ale sezení, to by mě v tomto věku ještě nenapadlo… ![]()
ani jí v tom nijak nepodporuji. to máš ještě spusty času! radši at leží na břichu ![]()
pro naší malou je v tomto věku zábava převalování ze zad na břicho a obráceně. to je přiměřené k jejímu věku. ![]()
No ja se jen ptam…doktorka nas posila na rehabilitaci protoze je jako hadrovej
!!! Samozrejme ze ho dotoho nebudu nutit!
Anitaa píše:
No ja se jen ptam…doktorka nas posila na rehabilitaci protoze je jako hadrovej!!! Samozrejme ze ho dotoho nebudu nutit!
Tak to ale nebude kvůli sezení, ne? Uvidíš, co ti řeknou na rehabce. ![]()
Ahoj, bud se můžeš přiřadit k našim babičkám a posazovat dítě na půl roce a ničit mu tím páteř a nebo ho nech vlastnímu zdravému vývoji a ono si sedne samo kolem 9tého měsíce, ale jako fakt není kam spěchat
My nesedíme v 9 měsících! V 5 měsících je moc malej - vůbec to s ním nezkoušej, až bude chtít, tak se posadí!
Dik,ale to taky vim…patala jsem se jen proto ze me doktorka posilala na rehabilitaci ![]()