Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, potrebuju pomoc. A ptam se hlavne tech, ktere si necim podobnym prosly. O rady od abstinentu typu: prestan pit, fakt nestojim, protoze to neni tak jednoduchy.
Mam problem uz dlouho, cca od stredni skoly. Ted je mi 30. Nikdy jsem nechapala, proc si v hospode nekdo objedna kafe, kdyz si muze dat pivo? Jak jsem zacla bydlet sama, piti se stalo pravidlem. Nejdriv po vecerech. Pozdeji jsem dopijela lahve nez jsem sla do prace. Pak uz jsem si otevrela novou lahev nez jsem sla do prace. Pak uz i v praci… Ted jsem na materske, mam male dite a piju vpodstate od rana do vecera. Dulezite je rict, ze (krom par omylu v mladi) nikdy nemam kocovinu, jsem naprosto pouzitelna a neni to na me poznat. Funguju, staram se, varim, uklizim atd. Ale proste musim mit svoji hladinku. Jenze se mi diky tomu nedari hubnout a navic se bojim, ze za par let bych na tom mohla byt hur. Prosim o radu, bez vina jsem nervozni, kdyz uz treba vecer vim, ze nemam na druhy den alkohol, premyslim, kde ho sehnat. Dokonce jsem se snizila i k tomu, ze jsem prohledala pritelovi kapsy, jestli tam nema penize. Je mi ze sebe spatne a vim, mam problem. Jak a s kym to resit? Jak zacit? potrebovala bych si o tom s nekym popovidat.
ahoj,
napiš zprávu
zkusím poradít, vím, že to není lehké… ![]()
Zrovna dnes jsem četla tenhle článek https://www.idnes.cz/…_ona_ony_jup
never, ze to neni poznat… ve tvém pripade bych to sama nezkoušela, jak stare mas decko? kvuli nemu - léčebna.
Radu bohužel nemám, taky bych nějakou ocenila. Celý život sleduju od dětství moji mamku jak pije a do toho užívá prášky.. Uzira mě to, nedělej to svým dětem.
Zakladatelko, bohužel už se potýkáš se závislostí, ale jsi o krok dopředu před jinými - uvedomuješ si to a to je hrozně dobrý start pro tvůj boj za nezávislost na pití. Sama to v žádném případě nezvládneš, na to rovnou zapomeň. Obrať se nejdříve na nějakou sociální službu ve svém okolí - na poradnu. V ČR funguje Modrý kříž. Nebo přímo na obvoďáka a ten tě někam pošle.
Zakladatelko, pokud chceš, napiš mi. Mám s alkoholismem bohaté zkušenosti, myslím, že bychom si mohly sednout ![]()
Zkus alespoň posouvat hranici, kdy začneš pít. Jestli si první sklenku dáš v devět ráno, tak zítra v deset, pak v jedenáct. Bude to zprvu na houby, ale ten pocit, že ses překonala, by to mohl převážit. Je potřeba překonat ten zvyk, naučit se vědomě dát si drink až večer. Pak toho nevypiješ tolik, jako když piješ od rána. A tvoje dítě z tebe nebude po celý den cítit pach alkoholu. Protože cítit to prostě je, o když třeba ne vidět.
Nechceš být alkoholička - jsi nazvala své téma.
Alkoholička ale už jsi.
A sama to víš… tušíš - jen se ještě bojíš sama sebe označit tím - stigma nesoucím - názvem.
„Popovídání“ je každopádně dobrý začátek čehokoli - pokud budeš mít chuť, můžeš to zkusit se mnou ![]()
Urgentně to řeš, jinak zničíš své děti, případně o ně přijdeš, včetně manžela. Snad jsi aspoň nepila v těhotenství, působí to nevratné změny v organizmu dítěte.
Ahoj. Já s alkoholem flirtuju dost, ale vždycky šlo o „společenské“ pití. Pivka na akci, víno s kámoškou. Taky bych si nikdy nedala v létě v horku na zahrádce matonku.
Pak jsem pila když mi začly životní problémy, sama s dítětem, s ex, s novými partnery, finanční problémy, každodenní shon, náročná práce. Pila jsem abych se z toho nezcvokla, abych byla pro chlapa v náladičce, a ne utahaná mamina. Strašné.
Teď piju, protože problémy došly tak daleko, že se živím erotikou. Nepiju celý den, prostě ""jen"" při práci. Snažím se zmenšovat dávky, nebo je alespoň držet ve stejné mezi a když nemusím, tak nepít. Ono to mimochodem i leze do peněz.
Proč ti to píšu - radit ti nemám co, ale jedna věc je jistá. JDE TO POZNAT, a to i když pocucaváš jen víno nebo tak. A jde to poznat velice rychle. Následná slabost a podražděnost, vzhled, odér…nic?
Držím ti palce.
Už tím, že napíšeš, aby ti nikdo neradil: přestaň pít!! Ty vlastně nechceš nic změnit. Proto plácáš něco o tom, jak to není na tobě znát. Jsi naivní. Moje babička pila. Měla jsem jí moc ráda, ale mám v paměti pár exesů z prázdnin a doteď mě mrazí. Bála jsem se jí. Brečela jsem a nechci to radši rozvádět, ségra by mě tu poznala. Pro závislé nemám omluvu. Takže ti to napíšu tvrdě. Přestaň chlastat a vymlouvat se, jak to nejde. Vyhledej odbornou pomoc. Je to to nejlepší, co svému dítěti dáš. Já jsem abstinent a vyléčený kuřák. Nekouřím deset let a vůbec mi to nechybí. Donutila jsem i manžela, ten měl vůli slabší a trvalo mu to asi o rok déle. Ale jsme oba teď nekuřáci. Smrdí nám to děsně. Z alkoholu si dám na Silvestra Sekt a k vepřové decku Plzně. Jinak piju pouze vodu. Občas džus s vodou a ledem. O alkoholicich a feťácich se říká, že mají rakovinu vůle. A něco na tom je.
@Anonymní píše:
Jedna cesta je hledat odbornou pomoc.Druhou cestou by bolo zkusit to sama, ale tam budeš muset být silná, a požádat třeba o pomoc přítele. Jak se staví on k tvému pití? Nevadí mu to? Stydiš se před ním? Jak to děláš s lahvemi? Nevím, jestli je pro tebe cestou snížení dávek alkoholu, nebo úplná abstinence, ale nezkoušela sis prostě říct, že už nebudeš pít sama, ale jedině například s přítelem, a toho požádat, aby kontroloval, kolik toho vypiješ? A domluvit se s ním, že druhou (třetí) sklenku ti už prostě nenalije?
Lahve chodim tajne vyhazovat do kontejneru se sklem, zaroven s taskami s plastem a papirem. Do tedoby jsou poschovavane vsude mozne. Pritel vi, ze si rada dam vino, i mi ho sam koupi, kdyz ho pozadam. Jenze on si mysli, ze vypiju jen to, co mi koupi. Ale 80 procent lahvi nema sanci registrovat.
@Anonymní píše:
Ahoj. Já s alkoholem flirtuju dost, ale vždycky šlo o „společenské“ pití. Pivka na akci, víno s kámoškou. Taky bych si nikdy nedala v létě v horku na zahrádce matonku.
Pak jsem pila když mi začly životní problémy, sama s dítětem, s ex, s novými partnery, finanční problémy, každodenní shon, náročná práce. Pila jsem abych se z toho nezcvokla, abych byla pro chlapa v náladičce, a ne utahaná mamina. Strašné.
Teď piju, protože problémy došly tak daleko, že se živím erotikou. Nepiju celý den, prostě ""jen"" při práci. Snažím se zmenšovat dávky, nebo je alespoň držet ve stejné mezi a když nemusím, tak nepít. Ono to mimochodem i leze do peněz.
Proč ti to píšu - radit ti nemám co, ale jedna věc je jistá. JDE TO POZNAT, a to i když pocucaváš jen víno nebo tak. A jde to poznat velice rychle. Následná slabost a podražděnost, vzhled, odér…nic?
Držím ti palce.
Nezahazuj se prostitucí, nic za to nestojí.
Mama taky pila..Byli sme ztoho se sestrou nestastne.Mama nam delala ostudu opila snad vsude
na rodicaku ve skole, u lekaru vsude. Prosili sme ji.Doma se nasi hadali.My v noci nespali.Tata taky pil.Doma ale uklizeli meli praci.To bylo asi jedine stesti. Nebyli sme aspon rodina co zije ve spine a nema penize. Jinak na to dojeli oba.Tata prisel o ridicak a tim o praci v 52 letech a v 53 zemrel doma na trombozu.Mama prisla diky alkoholu o praci ve 49 letech.Mela pracovni uraz. Nabrali ji krev a sla. Zemrela stejne jako otec v 53 letech.
@alisekR schvalne jsem psala, at abstinenti nereaguji. To je jako kdyz hubena holka radi tluste -nezer, jak jsi to mohla dopustit, ze tak vypadas? Kdo to nepozna na vlastni kuzi, nechape, takze diky za reakci, ale nepomohla mi. Tim, ze jsem psala, ze to na me neni poznat jsem chtela rict, ze to na me fakt neni poznat. Hezky vecer.
Hlavně to řekni doma. Příteli - ať nejsi sama s dítětem. Uvědom si, ze když piješ mas zpomalené reflexy, neadekvátní reakce. V takovém stavu nemáš co dělat u dítěte samotná. Je to znát. Ať si sama namlouváš cokoli. Poté bych si v okolí vyhledala lékařské zařízení pro léčbu závislosti a ihned je kontaktovala. A ať přítel vyhaze veškerý alkohol a nedá ti možnost jej koupit. A ano - přestaň pít. Teď. Ne za týden nebo zítra ráno. Teď hned.