Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Elilen Jsem toho názoru, že člověk, který ti sám aktivně nabídne pomoc s čímkoliv, pak jaksi „nemá nárok“ cítit se otravován tím, že jeho nabídku využiju.
Takže na tvém místě bych se s kamarádkou domluvila.
@Elilen Já jsem v tomhle extrém, ale jako opodstatnělou žádost o hlídání beru např. lékař, úřad, práce. Asi to u nás zavedla rodina, protože kdybych požádala o hlídání, že si chci zajet na nákup, tak mi bude oznámeno, že mám děti, takže nic
Jo, jediná vyjímka je, když potřebuje nejstarší boty, protože bez něj to koupit nejde, manžel to s ním sám nekoupí a já jsem neřidič ![]()
Ja jsem zrovna ted na dva dny u kamaradky a hlidam jejiho kluka. Jsme tu se synem a jsem rada, ze ji muzu pomoct, protoze vim, ze kdyz budu potrebovat pohlidat ja, tak ze taky rada pomuze.
U nas bohuzel muze obcas pohlidat jen babicka a ta je ted v nemocnici po operaci a bude delsi cas vyrazena z provozu, takze se to muze hodit…
Takze obcasnou zadost o pomoc neodmitam, ale treba kazdy tyden bych tu taky nechtela byt, mam rada svuj klid a oba nasi kluci jsou divocaci ![]()
Naopak ja sama se snazim o pomoc taky zadat jen v nejnutnejsich pripadech, i kdyz vim, ze castejsi volno by mi jen prospelo ![]()
Za me klidne kamosku popros, at pohlida, ty si odpocines, uzijes si Prahu a pak zas pohlidas ty a otocite si to ![]()
@Elilen
Vyjímečné hlídání mi nevadí, ale třeba návštěvy, které u nás pokaždé nechají se své dítě se zeptat, jestli u nás může spát (samozřejmě řeknu ano), mě už trochu prudí.
@Bersaba Ona mi tu nabídku vždy říká i nadšeně a z ničeho nic. Je na ní vidět, že by opravdu někdy ráda hlídala a vyzkoušela si, jaké je to mít děti dvě. Ale asi nepočítala, že bych chtěla hlídat půlku dne.
A když bych jí pak zítra s dcerou přivezla i upečenou buchtu, víno a nabídku, zda bychom si naoplátku mohli půjčit Šímu, tak si říkám, že by na tom snad moc neprodělala.
Beru to i z mého pohledu. Kdyby mě o hlídání žádala, nevadilo by mi to. Šímu znám od narození, dokážu odhadnout jeho reakce a být se mnou i přítel, tak bych si hlídání užívala.
Ale jak jsem psala, o pomoc nikdy nežádám.
@novo123 píše:
@Elilen Já jsem v tomhle extrém, ale jako opodstatnělou žádost o hlídání beru např. lékař, úřad, práce. Asi to u nás zavedla rodina, protože kdybych požádala o hlídání, že si chci zajet na nákup, tak mi bude oznámeno, že mám děti, takže nicJo, jediná vyjímka je, když potřebuje nejstarší boty, protože bez něj to koupit nejde, manžel to s ním sám nekoupí a já jsem neřidič
Mamka to má podobně. Ale ona dokonce ani toho lékaře a úředy nebere jako dostatečný důvod.
Ona o hlídání totiž nikdy nežádala. Opravdu nikdy. Vše zvládala se mnou a bráchou. Ale mou dceru miluje a hlídá moc ráda. I když jde jen o večeři nebo dovolenou.
Zítra je ale v práci a nikomu jinému, než té jedné kamarádce, nevěřím.
@Katchi Kdyby se jednalo o něco závažnějšího, ale je mi strašně hloupé, žádat jen proto, že si chceme odpočinout.
A dceři je navíc zatím jen 13 měsíců. Ale je hodnější, než její stejně starý syn, takže by hlídání nebylo tak náročné. Asi se zeptám, ale bude mi hodně hloupé. ![]()
@pepřenka To chápu. Pokud bych měla (když to řeknu nadneseně
) od dcery klid, tak by mi to zas tak nevadilo. Pokud by tady ale lítali, dělali hluk a bordel, tak bych nadšená nebyla, pokud by to bylo moc často.
@Elilen Mám takové kamarádky dvě, mají stejně staré děti jako já a vypomáháme si takhle pravidelně. Děcka jsou takového naturelu, že je dokonce snažší mít doma nebo na hřišti dvě místo jednoho, protože se vyblbnou spolu a člověk má havaj.
A opravdu mi nepřijde nic divného nebo závadného na tom, přijmout její nabídku. Myslím, že byste si to užili všichni. ![]()
@eilen fakt se nestyd a klidne o to pozadej, ja to vzdycky beru i tak, ze si kluci vyhrajou spolu a ze tu detskou spolecnost potrebuji pro svuj vyvoj ![]()
@Elilen
ahoj, když se nabídla je to fajn.
Kdyby nechtěla, neudělá to. A můžeš se jí zeptat, zda bys ji mohla poprosit o hlídání, ale že by to bylo na tak dlouho, zda jí to nebude vadit… Za zeptání nic nedáš… ![]()
@Elilen však já něříkám, že to, c o máme doma, je normální
spíš bych řekla, že moc ne a docela ráda bych víc hlídání, takhle si připadám jako štvaná zvěř
Asi brzo zavedu vzájemné hlídání se švagrovou, ale mám z toho strach (synovec je značněj svéráz a naprosto nikoho neposlouchá). S tou důvěrou ti tayk rozumím, placený hlídání a problémy okolo řeším prostě furt, včera a dnes zase řešíme takovou perličku a už mi to leze krkem ![]()
@Elilen píše:
Zeptám se ještě trochu jinak: jak berete výjimečnou žádost o hlídání? Jdu si to tu pročíst, třeba to píšete.
Tak ja hlidam v rodine casto, z kamaradu ma zatim jedine dite jedna kamaradka a to je male miminko, takze se jeste nehlida. Hlidam tedy nejcasteji z duvodu, aby si ti dva odpocinuli. Aby mohli na veceri, do divadla, spolecne v klidu na nakup, na squash, ke kadernici… Deti tedy jeste nemame takze casto nevim, co s nimi, jak je zabavit na cely den, ale myslim, ze rodice nejsou jen rodici, ale musi mit cas byt i partnery. Kdyby po me nekdo chtel hlidat pul dne, ze chce jet s manzelem do ikey pro velke skrine, tak by to urcite nebyl problem.
@Bersaba @Katchi @novo123 @Cuddy Dcera mi právě usla, tak jdu volat kamarádce.
Dělám z toho strašnou kovbojku, ale cítím se hrozně. Mám ztažený žaludek, jako když jsem recitovala básničku před celou třídou. ![]()
@Elilen měla jsem stejné pocity, když jsem žádala švagrovou, jsem stejnej srab
M