Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nám malá usínala do 22 měsíců sama v ložnici bez problémů a nedávno jsme přestěhovali do pokojíčku a velké postele a vyžaduje, abych usínala s ní nebo sama tam být nechce. A ještě přestala spát po obědě
Taky jsem byla vždy proti uspávání ![]()
Já dceři pořídila cestovní postýlku tak jsem tohoto rozhodování byla ušetřena
@Hřiběnka mám doma to samé, až na to, že náš špunt zatím nestojí, „jen“ se přetočí na bříško. klidně i v polospánku po probuzení třeba ve dvě ráno. je unavený, řve, řve a řve a stále na břiše (přitom zpátky se obrací přes den zcela běžně). Večer mi usíná u kojení, odpo v kočárku a dopoledne prostě musím jít spát s ním, přikurtuju svojí rukou, dítě se vzpírá, ječí, zvedá, točí…a pak usne ![]()
jako je to na bednu, úplně tě chápu ![]()
někdo by tu mohl přispět s nějakou užitečnou radou (kromě „vydržet“ a „co ti vadí na uspávání“ - ano, pětkrát za noc mi to prostě vadí).
@Hřiběnka malyho jsem nikdy neuspavala a v obdobi, kdy se zacal stavet a padal, tak mel v postylce mantinel, kdyz zuchnul, tak se tolik neobouchá, chodila jsem ho kontrolovat co 5 minut a vzdy zpet polozila, vratila dudlik, pohladila a udelala jsem to tak 4×, pak uz nemel silu na to vstat a usnul. Ono hlavne na kazde ditko plati neco jineho, takze je treba vyzkouset a uvidis!
Tak nevím, jestli zareaguji na všechno-pytel na spaní má, nezaklíní si hlavu MEZI sprucle
, ale spadne v té postýlce kolmo, prostě na tu kratší stranu postýlky a protože je delší než šíře, zůstane tam zaklíněná. Mantinel má kolem hlavy.
To uspávání právě není moc hezká chvilka, vzteká se po nejaké době.
Hezkých chvilek máme dost, rozhodně ji necepuju, jak tu někdo poznamenal. Ani nenechávám vybrečet. Jen si myslím, že nastavování určitých pravidel je normální.
@Hřiběnka já tě chápu, můj názor je, že dítě potřebuje na spaní klid. Zkusila bych až spadne jí nechat. Myslím si, že se „odklíní“ sama. Dej jí spát a stůj třeba za dveřma, ať jsi na blízku, kdyby náhodou, ale zkus jí nechat, ať si nejdřív sama poradí.
@lucky.girl No jo, jenže jak spadne, tak spustí povyk a já ji tam nechci nechat vybrečet do usnutí.
@Hřiběnka jde o to jaký povyk, pokud řve jak tur, utišit a položit zpátky. Pokud jen pobrekává, nechala bych. Ona se musí naučit i padat. To zvládneš.
@Hřiběnka, a tak si zkus lehnout vedle postylky a rikat treba pssssst, spinkat nebo tak neco, alespon se nauci sama usinat a nebudes ji muset pak prenaset a tim padem mozna i budit ![]()
Jestlize uspavat nechces ( jako treba ja ), je fakt nutny byt dusledna, zvedat uplne niminalne. Ja vim, ze jim nic nechybi, nic je neboli, ze to proste jen na me zkousi a ted uz vi, ze ja proste neprijdu a moc dobre vedi, ze je cas jit spinkat. My teda koupeme a pak v pokojiku davame flasku s kasi a pak uz jsou nakrapnuty a do postylky se tesi ![]()
V noci kdyz jen pobrekavaji, tak nechavam, kdyz je vetsi krik, tk si prave lehnu vedle postylky a staci jen kdyz me slysi, lehnou a spi a ja se pak premistim
( vetsinou po hodine myho spanku
)
@Hřiběnka meli jsme to obdobne… usinal krasne sam, presne jak popisujes… zacal se stavet a neumel dolu, dycky se flaknul… no, vyresily to cca dva az tri tydny, za tu dobu se naucil (nejen v postylce) dostavat ze stoje opatrne do sedu a byl klid
tak za mne, chvili vydrzte, zlepsi se to ![]()
@Hřiběnka zvykej si
my do nedávna uspávali i 5letého kluka
a dvouletá usnula jen u kojení, ted ji naštěstí stačí moje ruka nebo holé břicho
(to přímo miluje
)a jsem zvědavá jak to zvládne tatínek, mám se za 6 měsíců vracet do práce na turnusový provoz. Jestli zavelí u uspávání DEJ BŘICHO a on vytáhne ten chlupatý velký břuch, tak nechci vidět ten její výraz ![]()
Tak já ušla kus cesty od „nedovolím, aby dítě byť jen kníklo“ k „ať si řvou, jak chtějí, stačí, když neteče krev“. Takže už nehodnotím ani to nechat vyřvat. Ale popřemýšlela bych, co mě stojí více sil. Jestli se pár dní/týdnů přemoct, a uspávat, i když nechci (pak se naučí dolů, a to už ať si klidně řve, hlavně, že si neublíží), anebo tohle martyrium, které nemá vítěze. Mě už moje děti naučily, že často si člověk přidělá práci jen tím, že si nechce přidělat práci.
Takto jsem se mořila s nejstarším. Dva měsíce jsem trvala na tom, že nebudu po o uspávat, a on mi denně dvě hodiny neúnavně řval, aniž by usnul. Pak jsem konečně ustoupila, začala ho uspávat v šátku, kde byl do 5-10 minut tuhý, překulila ho do postýlky, a byl klid. Mohla jsem si to ušetřit. Časem začal zase v pohodě usínat sám.
Jinak já mám postýlku přiraženou k posteli, takže vždy maximálně házím ruku. Pokud bych chtěla zkusit ještě něco jiného, dala bych dítěti něco, co by mohlo zaujmout víc než nově objevené stání, třeba hrající hračku. U nás to docela fungovalo. Někdy.
Co zkusit spací pytel? Třeba by se v něm nezvládla postavit. Jinak u starší to vždycky trvalo tak 14 dní, když se naučila něco nového, tak prostě setrvejte. Přes den ji uč, jak sama sleze. Vždy to odeznělo a vrátilo se do starých kolejí. Ale byl problém opravdu vždy, jak začla stát, tak pořád vstávala, jak se naučila lézt, tak lezla, jak sedět, tak furt sedala, i se tím vším budila.
Já teda osobně to neuspávání moc nechápu a nejsem toho zastánce, je pár dětí, které to fakt zvládají od malička bez problémů, ale mám v okolí tolik mamin, co u nich přišlo období, kdy dítě přesně tak začalo stávkovat a mohou se zbláznit. Já odjakživ děti uspávám a uspávání je u nás věcí pěti minut
navíc moc pěkných 5 minut. Jen odpoledne je to delší, protože si čteme pohádku.
To jsou zkrátka taková období
Myslím, že to časem zase přejde, pak to zas přijde, pořád dokola. Děti jsou zkrátka vynalézavé. My, co uspáváme dítě už 2,5 roku, to ani neřešíme ![]()
Ne, ale vážně. Asi tak rok a půl jsem se tím furt stresovala, četla milion příruček, dělala pokusy a stejně na nic. Občas spávala sama, ale nikdy to dlouho nevydrželo. Pak jsem se na to vykašlala a naopak si to usínání užíváme, ted jak je vetsi, tak si společne říkáme pohádky, zpíváme atd. Už me ani nenapadá delat další pokusy o samotné usínání.
@Hřiběnka ty jo, já teda „obdivuju“ každého, kdo se crcá s nějakým uspáváním. Není zbytečnější ztráty času pro dospělé, ba i pro děti. To by mne zajímalo, proč ji nechceš mít u sebe v posteli aspoň na to usnutí, když se jí to povedlo zalomit do dvou minut ![]()