Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, je možné otěhotnět 14dni od první dne MS? Mám ji pravidelnou, a 2-3.5.jsem měla nechráněny sex. Četla jsem různé články a někde se píše že nejrizikovejsi je to týden po a týden před cca. Psala jsem na online gynekologii a tam mi napsali že možné to je jen 4% z matematického hlediska jsem z toho hodně ve stresu a často mi bolí hlava a neustále se mi navaluje. Děkuji za radu
Pokud máš klasické 28denní cykly, tak je velmi pravděpodobné, že v tu dobu ovuluješ. Týden po a týden před menstruací je naopak obecně bezpečno. Ovulace bývá mezi 10. a 16. dnem PŘED následující menstruací, tak si to podle toho můžeš také trochu odhadnout. Každopádně bych doporučila těhotenský test.
@Martina321, chci si koupit citlivější test, da se to po tak krátké době rozpoznat jak na tom opravdu jsem? Ve středu jdu k doktorovi tak nevím jestli by i on ještě po tak krátké době něco viděl, max z krve? Dekuji ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, je možné otěhotnět 14dni od první dne MS? Mám ji pravidelnou, a 2-3.5.jsem měla nechráněny sex. Četla jsem různé články a někde se píše že nejrizikovejsi je to týden po a týden před cca. Psala jsem na online gynekologii a tam mi napsali že možné to je jen 4% z matematického hlediska jsem z toho hodně ve stresu a často mi bolí hlava a neustále se mi navaluje. Děkuji za radu
14 po MS je velmi vysoká pravděpodobnost.. je to období kdy bys mohla mít ovulaci
@Anonymní píše:
@Martina321, chci si koupit citlivější test, da se to po tak krátké době rozpoznat jak na tom opravdu jsem? Ve středu jdu k doktorovi tak nevím jestli by i on ještě po tak krátké době něco viděl, max z krve? Dekuji
Nejcitlivější jsou tzv. desítkové (10 jednotek). Jinak pak jedině ta krev. Vidět něco na ultrazvuku je až tak od 5 týdnů od poslední menstruace, dřív ne. Srdíčko na potvrzení těhotenství až tak kolem 7. týdne.
@Litta četla jsem si různé články a v každých je to pomalu jinak podané, někde se píše že 6dni před MS je nejrizikovejsi období kdy otěhotnět tak nevím jak to mám tedy brát a pak nechápu doktora co mi psal že šance je minimálně 4%.?Test si určitě udělám a uvidím jak na tom budu.
@Anonymní píše:
@Litta četla jsem si různé články a v každých je to pomalu jinak podané, někde se píše že 6dni před MS je nejrizikovejsi období kdy otěhotnět tak nevím jak to mám tedy brát a pak nechápu doktora co mi psal že šance je minimálně 4%.?Test si určitě udělám a uvidím jak na tom budu.
6 dní před MS určitě ne, to je špatně napsané nebo špatně pochopené. Na tomhle je založena symptotermální metoda plánování rodičovství. A znalosti biologie také ledacos napoví.
Na procenta odhadovat je nesmysl. Někdo neotěhotní po roce, někdo otěhotní v divné dny, protože se mu výjimečně posune cyklus. Ale i když je to zacílené na ovulaci, tak se uvádí snad 20 %. Nebo míň? Ona je pak i minimálně 50%, někde snad uváděná až 80%, redukce v těch prvních dnech a týdnech vývoje. V podstatě je dost zázrak, že se vůbec rodí děti. ![]()
@Litta pěkně napsané, děkuji. Každopádně už týden spinim a MS mám dostat až 18.5. Mám to tak vždycky týden nebo pár dní před MS. Což nevím jestli to není nějaký zdravotní problém ![]()
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti, tipy, rady.. Měli jsme s přítelem nechráněný styk, antikoncepci neberu už skoro rok a zrovna jsem měla „plodné dny“. Jsem studentka vysoké školy, takže mimi ještě neplánujeme, byli jsme hloupí a nezodpovědní, ale jsem dost nervózní z toho čekání, až si budu moci udělat test, tak se chci zatím zeptat alespoň na názory. Díky:)
Tak v plodných dnech je šance na otěhotnění pouze 25procent, pro klid v duše bych si zašla do lékárny pro Postinor, tuším nejpozději do 24 hodin jej musíš užít, naštěstí už je asi 3 roky bez předpisu.
@mladenkal píše:
Bohužel na pilulku po už je pozdě :/ale díky
aha, tak to ti nezbývá nic jiného než si za pár dní udělat test a modlit se… jiná rada není… tak ať to dobře dopadne a nejsi těhotná…
No 14 dní po začátku menstruace je podle mě ta šance sakra velká, no asi nezbývá než počkat. Nejsem teda odborník ale při pravidelné menstruaci po 28 dnech mám akorát plodné dny.