Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Luca2014 : Hele, zase lepsi, nez kdyz se ti dvoulety dite rve do vystrihu a nechce se nechat odstavit ani za boha a slozite ho pak budes muset nechavat vyrvat. Kazdy dite je jiny, stejne jako kazda mama je jina. Nektery zensky koji leta, rikaji veci jako „spim s malym“ (ja osobne spim jen se svym muzem
) atd. a jim i jejich partnerovi to tak vyhovuje
. Rozhodne si nemyslim, ze to z nich dela automaticky lepsi matky. Dobra matka je ta, co se dokaze - v primerene mire - prizpusobit potrebam ditete, a ne svymu prani kojit leta nebo byt supermatka. A pokud malej uz prso nechce, no, tak je spravny mu to nenutit: nerikam, ze to nemas zkusit, ale jak pises, pres mrtvoly je to blbost a je to pro dite naopak spatny. Taky je spravny myslet trochu na sebe a na svuj partnerskej zivot, kterej s kojenim casto pokulhava (nerikam, ze vzdy). Pokud to to pomuze, tak pracuju na psychiatrii a muzu ti rict, ze deti supermatek (uz dospelych
) mame plne oddeleni, protoze nejhorsi jsou matky, co delaji vsechno jen pro sve deti, aniz by si uvedomily, ze to vlastne delaji pro sebe a deti jsou jejich vecnou soucasti, kterou od sebe nenechaji oddelit.
@AnnaF
moje řeč
neměly bysme žít jen pro děti, nejen že to nepotřebují, přímo jim to škodí. Mám známou, která se všeho zřekla kvůli dětem a pak vidím ty děti, kvůli kterým to udělala. Je to smutná podívaná… na internetu jsou krásné příklady, píše to jedna psycholožka..
Matka vychovávala Vojtu sama. Nevdala se. Všechno investovala výhradně do syna. Koupila mu byt, zaplatila studia. Z Vojty je známý člověk, je úspěšný. Je mu ale už padesát, nikdy nebyl ženatý a děti nemá. Celý život se snažil splatit matce nesplatitelný dluh. Ale nevyšlo to.
Petr a Jana měli opravdu skvělé rodiče. Pro děti dělali všechno, co mohli, snad i to, co nemohli. Vždycky působili jako velmi soudržná, kamarádská a veselá rodina, trávili společně dovolené, pořádali výlety, rodinné oslavy. Jenomže při tom všem rodiče nějak poztráceli své manželství. Nic už je spojovalo. Prožili spolu třicet let jako tatínek a maminka. A pak, když děti odešly, se rozvedli. Jana se do dneška z téhle obrovské zrady nevzpamatovala. Je jí už sedmatřicet, ale vdávat se nechce. Bojí se opakování smutné historie svých rodičů, Tím spíš, že maminka velmi brzo po rozvodu zemřela.
Luciin otec pracoval ve dne v noci s myšlenkou na děti. Měl s nimi velké plány – zejména s dcerou. Byla nadaná. Snil o tom, že se dcerka stane lékařkou. Našetřil jí na studia. Jenže Lucie odmítla. Toužila žít po svém, jinak. Chtěla se stát výtvarnicí. Otec se snažil přivést dceru k rozumu a vystavil jí účet. Bylo tam všecko: kolik stála školní docházka, kroužky, oblečení, jídlo. Žádal od ní, aby mu tyto peníze vrátila. Je třeba říkat, že Lucii od toho dne víckrát neviděl? Uplynulo už více než třicet let…
@tronelka pardon že odpovídám, dle mého supermatka je:
Supermatky poznáte podle toho, že si vedle nich zaručeně připadáte jako krkavčí matka a neschopná zoufalkyně. Supermatky totiž vypadají za všech okolností dokonale, mají úhledné a hodné děti a energie na rozdávání. Supermatky zásadně nekupují přesnídávky ve skleničce (vyvářejí dítkám jedině z čerstvých biopotravin), nepoužívají papírové pleny, hrají si s dětmi dvanáct hodin denně hry rozvíjející motoriku a intelekt, čtou stohy knih o správné výchově a zdravé výživě, vedou svým dětem blogy a fotoalba na webu, intenzivně diskutují v internetových diskuzích a rozesílají svým přátelům pravidelné maily o pokrocích potomka zvěstující „…tak už papáme špenátek, moc nám chutnánkuje, prdíky se nám taky zlepšánkovaly a rosteme jako z vodičky…“ ![]()
Jejich dětem nic nehrozí, jelikož kojí do bezvědomí (buď svého, nebo dítěte). Pokud se jiná matka tzv. nerozkojí nebo z nějakého jiného důvodu nekojí, tak předem nemá šanci v komunitě uspět.
@Luca2014 píše:
@tronelka pardon že odpovídám, dle mého supermatka je:
Supermatky poznáte podle toho, že si vedle nich zaručeně připadáte jako krkavčí matka a neschopná zoufalkyně. Supermatky totiž vypadají za všech okolností dokonale, mají úhledné a hodné děti a energie na rozdávání. Supermatky zásadně nekupují přesnídávky ve skleničce (vyvářejí dítkám jedině z čerstvých biopotravin), nepoužívají papírové pleny, hrají si s dětmi dvanáct hodin denně hry rozvíjející motoriku a intelekt, čtou stohy knih o správné výchově a zdravé výživě, vedou svým dětem blogy a fotoalba na webu, intenzivně diskutují v internetových diskuzích a rozesílají svým přátelům pravidelné maily o pokrocích potomka zvěstující „…tak už papáme špenátek, moc nám chutnánkuje, prdíky se nám taky zlepšánkovaly a rosteme jako z vodičky…“
Jejich dětem nic nehrozí, jelikož kojí do bezvědomí (buď svého, nebo dítěte). Pokud se jiná matka tzv. nerozkojí nebo z nějakého jiného důvodu nekojí, tak předem nemá šanci v komunitě uspět.
to snad ne? myslela jsem, ze se ti jen tak rika a ony opravdu existuji? opravdu vedou svym detem blogy? ![]()
@teckaa
nevím
blogy sou jen taková nadsázka
já je úplně neodsuzuju, taky chci mít všechno dokonalý (spíš ráda bych), ale nic se nemá přehánět no ![]()
Jinak k tématu, volala jsem laktační, kecaly sme hodinu a nakonec jsem se rozhodla že to nebudu lámat přes koleno. Zkusím nabízet častěji prso, třeba když bude bulet, bude mít hlad atd, abych ho jakoby „donutila“ se napít a když opravdu nebude chtít tak končíme. Dneska se teda nenapil ani jednou, jednou to vypadalo že si snad dal i loka a to když řval v ohrádce a mě trvalo lehce dýl než jsem přiběhla, tak jsem využila toho že se chce přitulit no a cucnul si, ale pak se zas začal propínat, otáčet se na břicho a čau
Nedá mi to a musím reagovat na ty supermatky… teorie sice hezká, ale kolik takových znáte? A jak často vídáte, že někdo někoho označí za supermatku? ![]()
Následující popis píšu v druhé osobě, avšak nemířím na nikoho konkrétně, berte to jen jako moji úvahu:
Co jsem tak vysledovala tak za supermatku je označována ta, která:
kojí dýl jak vy, kojí přes problémy, neodstaví při prvním problému,
nenechá dítě vyřvat když se v noci často budí
řeší, co dává dítěti k jídlu, nedává brumíky, montedrinky (doplntě se chuťovku, kterou krmíte děti vy)
věnuje se dětem víc jak vy
atd. podle toho, co řeší víc než vy.. pak jsou ještě ekomatky (používají látkové plenky, jí jen bio, opět si doplntě dle svých preferencí…) a další a další kolonky, prostě jak nekdo nedělá něco stejně jako vy, tak šup tam s ním ![]()
@Luca2014 @geilens
Dik za vysvetleni, ja jen ze tady ten pojen casto na diskuzich vidam a nejak ne uim, co si pod tim predstavit.
@Luca2014 píše:
Tak já mu ráno nabízela a on to vůbec nechtěl, radši prej bude řádit po posteli a když jsem mu dala prso tak začal prskatjako přicucnul se, dokonce i když „to vytáhnu“ tak vyvalí kukadla a hned jde tím směrem honem honem se přicucnout, ale přicucne se a hned pustí, to mě nebaví tohle
já bych chtěla kojit, ale kdyby on o to stál, já chtěla kojit dokud nebude mléko potřebovat (a to je do kdy? 3 roky?), ale když on na mě dlabe? A odstříkávat si a v noci taky a pak to do něj tlačit mi příjde na palici. Kdybysme tyhle vymoženosti neměly, tak prostě by už žádný mlíko nebylo, ani moje ani umělý a jedl by jako co. Já bych chtěla kojit, ale přes mrtvoly kvůli tomu asi nepůjdu. Byla bych ochotná kojit přes den po každém jídle - ale tak aby pil on a né že mu to celou noc budu odstříkávat a pak ohřívat/zamrazovat a buhví co.Včera ve vaně jsem si zkusila zmáčknout prso (nevím jestli se to může
) no a z jednoho jsem vymáčkla kapku a z druhýho nic, ale možná jsem se bála přitlačit, no každopádně něco tam ještě bude tak co to zkouší že jako nechce
koj ho, nez ho budes ukladat na dopoledni spanek, me taky blkbe pije, kdyz je cilej a vsechno jiny ho zajima. kdyz je unavenej, tak se naopak rad ududla.
@geilens píše:
Nedá mi to a musím reagovat na ty supermatky… teorie sice hezká, ale kolik takových znáte? A jak často vídáte, že někdo někoho označí za supermatku?![]()
Následující popis píšu v druhé osobě, avšak nemířím na nikoho konkrétně, berte to jen jako moji úvahu:
Co jsem tak vysledovala tak za supermatku je označována ta, která:
řeší, co dává dítěti k jídlu, nedává brumíky, montedrinky (doplntě se chuťovku, kterou krmíte děti vy)
kojí dýl jak vy, kojí přes problémy, neodstaví při prvním problému,
nenechá dítě vyřvat když se v noci často budí
věnuje se dětem víc jak vy
atd. podle toho, co řeší víc než vy.. pak jsou ještě ekomatky (používají látkové plenky, jí jen bio, opět si doplntě dle svých preferencí…) a další a další kolonky, prostě jak nekdo nedělá něco stejně jako vy, tak šup tam s ním
to je hezký
já to myslela spíš jako fór, ve skutečnosti si myslím že to zaléží hlavně na tom kdo to posuzuje, pro každého bude ta míra od kdy už jsem supermatkou jiná. Já se třeba snažím aby měl pestrou stravu, vařím mu a občas koupím jídlo ve skleničce (bio), celkově to jídlo řeším celkem dost, snídáme kašičky (pohankovou, rýžovou, špaldovou, ovesnou,..), cukr né! Pije vodu, svačinku má ovocnou-cereálno-bílkovinovou, oběd klasika (maso/vejce, příloha, zelenina), to samé večeře, přidávám bylinky a velmi kvalitní oleje. Jinak se snažíme jít cestou přírody (na kašel medovo-bylinkový sirup..), ale to neznamená že jsem „objímačka stromů“), na papírový plínky nedám dopustit
s malým se zamozřejmě pomazlím, pohrajem si, ale abych ho měla přivázanýho ke krku a stála s ním u plotny, vytírala a chodila na záchod to zas ne (i když proti těm šátkům nic nemám, hlavně u těch novorozeňat). Prostě všeho moc škodí, i té lásky. Takže pro mě je supermatka někdo, kdo to až přehršle hrotí (což pro někoho můžu být ale i já). Svoje dítě miluju, ale rozmazlenýho parchanta z něj teda dělat nebudu.
Mě sousedka říká, že jsem superbiomatka, protože nechci aby mýmu dítěti dávala v 9m čokoládu
a prostě jí to nevysvětlím ![]()
Teď jsem si vzpomněla na ty lidi co žili někde v lese v chajdě, paní tam porodila dceru (odmítala chodit ke gynekologovi) a pak se snad soudila se státem že jí chce dát jmého Půlnoční bouře, nemaj televizi, internet už vůbec ne, paní měla chlupy v podpaždí dlouhý po lokty a celej den meditovala.. tak tohle je pro mě příklad švihlý biomatky, ale myslím to s humorem ![]()
@Pudloslava
noo bejvávalo, že když byl unavenej že se ududlal
dlabe na mě, když jsem ho chtěla přiložit (byl unavenej) tak na mě držkoval ještě víc. Ale budu to zkoušet asi týden ještě no a uvidíme. Ale přitom dudýna jede
(dostává ho teda jen na spaní)
@Luca2014 píše:
pro mě je supermatka někdo, kdo to až přehršle hrotí (což pro někoho můžu být ale i já).
A to je přesně ono
tu hranici má každý někde jinde. Pro někoho jsem supermatka, protože si vařím doma, nekupuju kašičky, brumíky a podobný, používám látkový plenky atd… pro mě jsou zase supermatky ty, co se věnují dítěti 24/7, a říkají věci jako „nedělala sem si dítě, abych ho odkládala byť jen na minutu do ohrádky“ „nedělala sem si dítě, abych ho strkala prarodičům“ „já jsem matka, kdo je víc“ apod… ![]()