Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ještě mě napadlo slovo „hnípat“. To používala moje mamka, když chtěla říct že je někdo nemocný. Z toho jsem fakt docela šílela. A poslední dobou slovo „kovidní“.
@Bafonek píše:
Ještě mě napadlo slovo „hnípat“. To používala moje mamka, když chtěla říct že je někdo nemocný. Z toho jsem fakt docela šílela. A poslední dobou slovo „kovidní“.
U nás se používá výraz, že někdo „hnípe“ ve smyslu, že jako pospává nebo spí - třeba v křesle. Ať je význam jakýkoli, to slovo mě taky irituje ![]()
@Labužník mirabelka02 píše:
Moje bývalá tchýně říká „pelaNgónie a kalhoty bermuNdy“…
Moje tchýně má zase na zahradě mangólii místo magnólii a něco koriduje místo koriguje
![]()
Jedna moje známá říká šampióny a absorudni. A moc ráda to používá ![]()
@Betty MacDonald píše:
Jedna moje známá říká šampióny a absorudni. A moc ráda to používá
To mi připomnělo jednu starší paní, která o někom říkala, že je „suvenér“ ![]()
@guineapig píše:
To mi připomnělo jednu starší paní, která o někom říkala, že je „suvenér“
@Betty MacDonald píše:
Ty nemáš ráda š?
Právě jsem si to uvědomila
Hodně slov se „š“ mi přijde divný. A pak ještě slovo „frajtr“. Když jsem byla hodně mladá, měla jsem takovýho joudu, kterej to někde slyšel a občas to používal. Jenže on tomu asi špatně rozuměl, tak říkal „flitr“. No nevim, co je horší ![]()
Přehazování písmen mě taky irituje, to dělá můj tchán a bohužel trochu i můj muž a navíc se nenechají opravit, vždycky prohlásí, že to je podkrkonošské nářečí
takže teta topí ve vapkách a dlažba se čistí vafkou, barák má hezký dezing (jo, fakt to tak vysloví) a dcera hraje na varhu (harfu)… těch slov je víc, ale radši si je nepamatuju ![]()
@sinapis.alba píše:
Přehazování písmen mě taky irituje, to dělá můj tchán a bohužel trochu i můj muž a navíc se nenechají opravit, vždycky prohlásí, že to je podkrkonošské nářečí![]()
![]()
takže teta topí ve vapkách a dlažba se čistí vafkou, barák má hezký dezing (jo, fakt to tak vysloví) a dcera hraje na varhu (harfu)… těch slov je víc, ale radši si je nepamatuju
jo jo, celá moje tchýně ![]()
Nesnáším dobre ty, dobre vy, dobre on, atd. Pak okurek, když je to proste okurka. Kedlub, když je to kedlubna
.
@Eemii píše:
Nesnáším dobre ty, dobre vy, dobre on, atd. Pak okurek, když je to proste okurka. Kedlub, když je to kedlubna.
taky jsem slyšela kedluba ![]()
a pokud jde o sortiment ovoce a zelenina, tak mě neskutečně vytáčejí Šerry rajčata ![]()
@sinapis.alba píše:
taky jsem slyšela kedluba
a pokud jde o sortiment ovoce a zelenina, tak mě neskutečně vytáčejí Šerry rajčata
A jak se to správně vyslovuje?
Já taky říkám „šerry“ ![]()