Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, teď jsou kaštany, tak můžete s dětmi udělat z kaštanů nějaká zvířátka.
@Angua píše:Ano, souhlas, nakopla ho v tom školka (a částečně mladší ségra, která má takového tvůrčího ducha) - i co se týče kreslení, lepení, nakonec i tu básničku nějakou z něho člověk vyrazí, začal si sem tam něco zpívat… Ale nemyslím, že by byl nějaký handicap, že se to nenaučil už ve třech letech. Ostatně loni ve školce taky nevím o tom, že by v té jedničce stříhali - a pokud jo, tak ho asi nedonutili![]()
Je jedno ve 3ech,4ech, spíš jsem se zamyslela nad tím, co asi může sama mamina dát takovému dítěti doma s mladším sourozencem.
Já jsem nikdy děti doma tak dlouho neměla, vždy jsem brzo nastupovala do práce, protože prostě nebylo zbytí, ovšem pokaždé mi s odstupem času došlo, jaký velký význam pro mé děti MŠ měla, má. Ty pokroky byly pokaždé opravdu velké, i když jsem doma dělala s nimi hodně, stejně jako tebe mě, nestudovanou nepedagožku nenapadly vychytávky, které člověk okouká třeba na těch nástěnkách a i odezře od samotného dítka. Ruku na srdce, to, co se učí tam, doma v podstatě nikdy nezískají, pokud je mamina se dvěma dětmi. Dělí se jen ty dvě, hrají si ( v tom lepším případě, kdy jsou věkově blízko) jen ty dvě, o kreaktivitě maminek lze jen polemizovat. Navíc neznám upřímně žádnou takovou, která jim dopřeje třeba 5 x ročně divadlo, která si s nimi vyhraje kreativně, jako je to ve školce. Prostě na to mnohdy není čas. Navíc kolektiv dětí různého věku dělá taky hodně, dítko je najednou samostatnější, lépe se rozmluví, když jsou v tomto ohledu nedostatky, dosěje mnohem rychleji, než doma s máminou „péčí“. ![]()
Divadlo s dětmi navštěvujeme od malinka. U nás v Sokole hrají od podzimu do jara každý týden loutkové divadélko, potom ve „velkém divadle“ je dvakrát ročně pohádka pro děti - na Velikonoce a před Vánoci, v rámci zimního programu dotovaného naším městem. A potom tak příležitostně, co se nám líbí. Na loutkovém byla několikrát na jaře i naše aktuálně dvouletá, tenkrát jí bylo krátce přes rok a půl.
Co se týče řeči, moje dvouletá mluví od roku a půl v rozvitých větách a logických sovislostech. Mluví daleko líp, než leckteré dítě ve školce. Stejně tak prvorozený, taky měl zrychlený vývoj řeči, přitom neměl žádné sourozence..Doma jsme s ním mluvili úplně normálně, samozřejmě přicházel do kontaktu s celou širokou rodinou a dvakrát denně s kamarády na hřišti. Prostřední se rozmluvila po druhých narozeninách, taky velmi rychle. V té době jsem s ní ještě nechodila ani do MC, natož aby chodila do školky.
Na kaštanech jsme byli dnes, právě dozrávají, jsou čerstvé, tak máme doma uděláno spoustu zvířátek a nejrůznějších výtvorů. Zatím šly propíchat obyčejným párátkem, tak si děti vyhrály. Až budou uzrálejší a pevnější, musíme použít i vývrtku.
@berry4 píše:
Je jedno ve 3ech,4ech, spíš jsem se zamyslela nad tím, co asi může sama mamina dát takovému dítěti doma s mladším sourozencem.
Já jsem nikdy děti doma tak dlouho neměla, vždy jsem brzo nastupovala do práce, protože prostě nebylo zbytí, ovšem pokaždé mi s odstupem času došlo, jaký velký význam pro mé děti MŠ měla, má. Ty pokroky byly pokaždé opravdu velké, i když jsem doma dělala s nimi hodně, stejně jako tebe mě, nestudovanou nepedagožku nenapadly vychytávky, které člověk okouká třeba na těch nástěnkách a i odezře od samotného dítka. Ruku na srdce, to, co se učí tam, doma v podstatě nikdy nezískají, pokud je mamina se dvěma dětmi. Dělí se jen ty dvě, hrají si ( v tom lepším případě, kdy jsou věkově blízko) jen ty dvě, o kreaktivitě maminek lze jen polemizovat. Navíc neznám upřímně žádnou takovou, která jim dopřeje třeba 5 x ročně divadlo, která si s nimi vyhraje kreativně, jako je to ve školce. Prostě na to mnohdy není čas. Navíc kolektiv dětí různého věku dělá taky hodně, dítko je najednou samostatnější, lépe se rozmluví, když jsou v tomto ohledu nedostatky, dosěje mnohem rychleji, než doma s máminou „péčí“.
do tebe bych tak nízké sebevědomí o soběnetipla. ![]()
do divadla chodímě přes zimní sezonu každý vkend.
Troufám si říct, že jsem krapet kreativnější, než ve školce. tam si dítě kolikrát ani npozná nepozná, co je jeho obrázek, protože jim nařídí vystřihnout totožné jablko, přidělí jim 2 barvičky - zelenou a červenou a do prravé horní části jablka všechny nalepí červíka. ![]()
Pravda, přiznám, že mi ta kreativita držela zhruba 4,5 roku, pak už jsem prostě byla vyhořelá a těšila se do práce. Ale věřím, že někoho to prostě drží těch let 8 a na někoho to prostě nepřijde vůbec. Tady se nebavíme o nějaké většině, ale prostě stejně jako existují blbé učitelky, které v té školce dítěti moc nedaj, existujou matky, které dokážou udělat plnohodnotný program pro tříleťáka.
Ale tak abych jen nehudrala, tak starší začal ve skolce kreslit. Do tý doby tvořil kdeco, ale malovat „něco“ nechtěl. Ve školce v rámci davové psychozy začal. ![]()
@berry4 ono zase doma se může učit zase jiným věcem - takové ty aktivity jako péče o zahrádku, pečení buchet, obecně domácí práce, vycházení s mladším sourozencem, péče o něho třeba. Některým dětem vyhovuje individuální přístup… Zvlášť můj starší je „Kvído“
- furt nad něčím hloubá, diskutuje, ptá se - na téhle úrovni se s ním ve školce nikdo nebaví, protože děti se baví jinak a učitelky na to nemají čas… On třeba v těch třech letech nekreslil, ale měl rád, když s ním někdo seděl a psal čísla a písmena, o které si řekl. Jasně, tohle všechno se dá dělat i po školce, ale asi jde pak o zvážení rodiče, které aktivity dítě preferuje a co mu bude v těch třech letech víc vyhovovat. Od 4 let už má školka podle mě význam úplně pro všechny.
Já třeba dala kluka ve 4,5 letech a nelituji.. Možná je to tím, že byl sám a měla jsem na něho víc času.. takže si mylsím, že jsem mu dala tak, jak potřeboval ![]()
Já si myslím, že spíš i záleží, o co to dítě stojí a nestojí.. U nás klukovi stačilo párkrát zajit na hřiště a dětí měl nad hlavu.. CHodily jsme ale na různé karnevaly, a dětské discotéky atd, co pořádalo město, aby byl trochu společenký, ale jinak jsem to nějak extra neřešila. On spíš víc byl takový, že rád chodil d prarodiči do lesa, asistoval při různých činnostech atd.
Tak třeba školkovej vejlet, syn říkal, že to nebylo špatný, ale chce tam jet spíš s náma a ne se školkou. Prej se tam teprve rozhlídl(ekofarma) a už museli povinně svačit a do autobusu. Vůbec si to tam skoro neužil
Podobný to bylo na hradě.
To samý plavání, my jsme v bazéně vždycky 2 -3 hodiny, projdeme všechny atrakce, učíme ho plavat, se školkou to bylo razdva fik a domů.
Divadlo měli 2× ročně, to sfoukneme my i víckrát + ještě kino.
Já bych tu školku taky nepřeceňovala, navíc ty přecpaný třídy, u nás 24 dětí, to se jim nemůžou učitelky nijak extra indivindi věnovat. Jako kdyby jich tam bylo 10 a byly tam super kreativní pančelky (ono mezi náma než špatná učitelka a školka, to je lepší být doma), tak jo, ale tohle je momentálně docela mínus.
jako školka je dobrá, ale zas takovej extra zázrak to být nemusí, kór ve 3 letech. Všeho vocaď pocaď, instituce má svoje místo, ale není naprosto nezastupitelná, záleží na věku, dítěti, matce a jejích možnostech/schopnostech atd.
My do divadla nechodíme, páč starší to nikdy nechápal (nevím, jak to mám jinak napsat
prostě tupě seděl, nereagoval na nic a pak řekl něco úplně mimo
). Pak začal chodit do školky, malá mi na to přišla ještě celkem malá - ale je fakt, že teď už by ji něco možná bavit mohlo.
@g.sandova píše:
Ja bych skolku tak neprecenovala
Zas na něco je to dobré. Já mám dítě, které odmítá zkoušet nové věci a jim neřekne „ne“ tak snadno, jak nám ![]()
@Lama Lama
píšu obecně. Upřímně ještě jsem nenarazila na maminu, která by se na hřišti pochlubila návštěvou divadla, tak čerpám odsud ![]()
Jinak mám pocit, že u vás máte nějakou „divnou“ školku, u nás máme nějaký ten asi standard, kdy se nechává rozvíjet dítě a k ní i několik kroužků v rámci docházky do MŠ.
V podstatě tím i ušetření času rodičů - nemusím dobíhat a docházet ještě bůhvíkam.
Ale máš pravdu.
Všude je něco, jak blbé školky, učitelky, tak i málo nápadité maminy, nebo naopak excelentní kreativní bláznivky. ![]()
@berry4 píše:
@Lama Lamapíšu obecně. Upřímně ještě jsem nenarazila na maminu, která by se na hřišti pochlubila návštěvou divadla, tak čerpám odsud
Jinak mám pocit, že u vás máte nějakou „divnou“ školku, u nás máme nějaký ten asi standard, kdy se nechává rozvíjet dítě a k ní i několik kroužků v rámci docházky do MŠ.
V podstatě tím i ušetření času rodičů - nemusím dobíhat a docházet ještě bůhvíkam.
Ale máš pravdu.
Všude je něco, jak blbé školky, učitelky, tak i málo nápadité maminy, nebo naopak excelentní kreativní bláznivky.
no, hurá. tak vyhlašuju mír a jsem se závěrem spokojená. jdu připravit svý školkový tříleťčce věci do školky. Už týden zkouší spolupráci rodičů. každý den dostanem domu obrázek koťátka a ráno ho musíme předat s dítětem paní učitelce. ![]()
@Angua píše:
@Lama Lama a proč?Já bych ho nechala ve skříňce
no, vidíš, jsem debil, to mi nenapadlo. ![]()
vím já proč? odpo mi to předává už náhradní pančelka, ne autorka toho nápadu. Náhradní pančelka jen řekla, že je to test spolupráce rodičů. ![]()
Dobrý den,
prosím o neodklánění se od tématu - viz úvodní příspěvek zakladatelky. Zakladatelka měla dobrý úmysl na výměnu rad, tipů a nápadů na program s neškolkovými dětmi.
Pokud nemáte žádnou radu ohledně výše zmíněného, prosím abyste pro téma: „dát dítě do školky či nikoliv“ zvolili jinou diskuzi, kde bude pro diskuzi tématicky vhodnější prostor. Děkuji za pochopení.
Přeji všem příjemný zbytek večera ![]()
Martina