Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jana206 kde jste nechali testovat lateralitu? U syna pozoruji, ze možná by ji mohl také. A hlavně v kolika letech? Synovi ted budou 3.
K cemu je skolka, kdyz v ni pravidelne dite stravi 3 dny…a pak onemocni s zeleznou pravidelnosti…a chytne to od nej doma cely barak
tak rada bych aby chodil, ale zda s eme to nemozne, s tim ze tam porad dokola strkaji matky nedolecene nebo nemocne deti ![]()
Kaštany nám většinou taky nejdou
@Angua stačí otevřít libovolnou tvořící knihu, Svojtka toho vydává mraky.
Sopka super, to musím zkusit! Jde to i ze slaného těsta, nevíte? Nechci jim na to dát play-doh aby splácaly všechny barvy ![]()
@Jana206 souhlas, taky nežiju v Krkonoších na stráni - i když to je taky volba. A myslím, že kdo tam žije, nemá se čas s maminkou nudit ani smykem, spíš se od rána do večera nezastaví ![]()
Přínos MŠ vidím v tom, že se trochu otrkají v kolektivu - i když - ve škole je to stejně čeká a nebude to tak ostré, protože děti tam mají co dělat a je méně prostoru na to si pěstovat ostré lokty. ![]()
Ty čtyři měsíce, co do MŠ občas chodily, mi říkaly, že na ně nějaký chlapeček plive. Plival asi na všechny, jiné maminky si prý stěžovaly paní učitelce. A zrovna s tímto hochem tam maminka trávila ne zvykací týden ale 14 dní a ještě po několik měsících tam pořád řval. Nu, já to nechala na holkách. Ale asi na to neměly ani moc prostor, v součtu byly zdravé asi 20 dní.
Pokud jde o nemoce - my se tak nějak promořujeme i bez školky, holky teď zkoušíme od podzimu bez kortikoidních dýchátek jen s imunomodulací a gelem z Aloe vera. Ale jestli se potvrdí naše doměnka, tak si pobudeme doma týdny až měsíce v izolaci.
Chození do divadla - kdo jste z Prahy v sobotu je v Kinského sadech divadelní festival pro děti , vstup je zadarmo. Buchty a loutky bývají vyprodané měsíce dopředu, takže to je fajn příležitost. (naopak tedy Aničku a letadýlko jsme viděli 2 jiná představení a nějak nemusíme)
A v neděli je v MŠ Arabská benefiční akce Do nazahradu , budou tam dílničky a konzerty, na Doubravánku jsme byli s dětma už dvakrát, jsou výborní, Hm… i Tatabojs mají dětské desky, to možná znáte, a Střídmí klusáci v kulisách višní jsou skvělá show i pro rodiče
Ukázky viz youtube.-)
Bohužel my máme asi v izolaci po hehe ![]()
@vodolejka píše:
@Jana206 kde jste nechali testovat lateralitu? U syna pozoruji, ze možná by ji mohl také. A hlavně v kolika letech? Synovi ted budou 3.
U logopedky, která je zároveň psycholožka, dělala jí testy latelarity, které trvají delší čas, nejen orientační vyšetření. Asi ještě během tohoto školního roku navštívíme PPP, ale chtěla bych to nechat až na druhé pololetí.
Ve 3 letech se tím nikdo zabývat nebude, ani dcerou se nikdo nezabýval..Jen všichni doporučovali dát jí čas a hlavně prostor svobodné volby ruky při jakékoliv činnosti. Latelarita se může vyhraňovat až do 7 let a upevňuje se ještě později, do té doby jsou jisté nesrovnalosti normální.
K logopedce začala dcera chodit v 5 a čtvrt letech letech, tak jsme se domluvili na těch testech(to bylo v 5 a půl, před prázdninami). Dostala by se k ní i bez školky, protože naše dětská lékařka preventivně posílá všechny pětileté děti..Dcera tam chodí pouze k vůli R a Ř, když byla vyšetřena poprvé logopedem ve školce, tak měla před 5. rokem problém ještě s L a sykavkami, ale než jsme se na logopedii dostavili, tak se to samo fyzilologicky upravilo. Ani naše logopedka na ni nespěchá, říkala, že i to R a Ř má čas fyziologicky naskočit do 7 let, ale často se na to spěchá k vůli nástupu do školy čerstvě šestiletého dítěte.
Co se týče té zkřížené latelarity, začali s tím pracovat až teď, v 5 a třičtvrtě letech, rok před nástupem do školy. Minulý rok s ní nikdo nic speciálního nedělal - ani logopedka, ani ve školce..Jen věděli o tom, že používá i levou ruku(že má pravděpodobně křížení oka a ruky),respektovali to a nechali ji být.
Vy máte ještě čas. Vyšetření latelarity je časově dost náročné, trvá i několik hodin..V tomto věku by vám provedli vyšetření jen orientační, s tím, že se to může dále vyvíjet. A doporučili by syna nijak neovlivňovat, vše dávat, pokud možno doprostřed a hlavně prostor z obou stran.
U ostatních dětí to mám tak, že nejstarší syn je od malička jasný pravák, levou ruku nepoužíval výrazně nikdy. Nejmladší dcerka je levák, od té doby, co cíleně uchopila lžíci a tužku s pokusem něco nakreslit. Zatím si ale netroufnu soudit, jaké má oko - má dva roky a otestovat to zatím nejde a zdá se mi taková variabilnější, někdy používá i pravou ruku, ale občas a na chvíli, rozhodně ne tak ambilatelárně jako prostřední dcera..Od té logopedky má pro ni to samé doporučení, neovlivňovat a dát čas. Ale i podle ní z prostého pozorování vypadá, že bude levák. Leváci se někdy vyhraňují déle a obecně jsou variabilnější(skalní levorukost je vzácná).
@Jana206 píše:
Ještě co se týče těch vztahů v široké rodině, když se řekne „dítě s mámou doma“,hodně lidí si může představit ustrašeného mamánka, který neudělá bez mámy ani krok a mámu, která nedá dítě ani na chvíli z ruky..Tak to ve většině podobně laděných rodin není, vždyť to nejde, být s dítětem 24/7..
dovolím si Tě citovat
, protože už by tu byl moc zmatek. Přesně na tohle chci reagovat, protože ano, to jsou takový předsudky, který se jen zrovna oponentům hodí do krámu. Můj chudáček mamánek, který s námi musí být z mého rozhodnutí doma ve třech letech a tímto mu upírám vzácný kolektiv uplakaných a unudlených dětí a vzdělávací schopnosti pančelky ve školce, strávil bez jediného problému sám tyto prázdniny 2 týdny u babičky a sobotu jede s druhými prarodiči na týden na dovolenou-beze mě. O tom to přece vůbec není, ne každá matka, která nedá dítě ve třech letech do školky je slepice, co má dojem, že se bez ní děcko ani neuprdne.
Co se týče toho divadla, u nás berou do velkého divadla jen předškoláky - nejen předškolní třídy, ale sesbírají i ty z běžných tříd a potom ve druhém pololetí podzimní děti, které budou mít jakoby ten přirozený odklad a nastoupí do školy skoro v 7..Velké divadlo je od školky daleko, jde se velký kus pěšky a často ani není polední klid potom, obědvá se později. Malé děti by to nezvládly, jednak by byly unavené z cesty a taky mají zkušenosti, že se jim chce čurat na každém rohu, nevydrží tak v klidu dlouho sedět..
Do školky ale jezdí divadelní soubory, které dětem hrají krátká představení..Na to potom třeba chodí jen ti malí, předškoláci mají svůj program. Učitelky říkaly, že je musí odmítat, jinak by neměly čas na svůj program a chodit ven.
Ale i tak, když vezmu v úvahu nějaké ty výhody školky a kolektivu(nikdy jsem netvrdila, že žádné nejsou, každá mince má dvě strany),nenecházím jediný aspekt, o který by přišlo dítě, které jde do školky později. Protože pokud se s ním nějak speciálně pracuje, tak až rok před nástupem do školy.
Co se týče té adaptace. Já mám se svými dětmi zkušenost, že čím starší, tím se se vším srovnávaly líp. Neznám žádné vztekací záchvaty ani plakání(tím nemyslím jen školku, ale celkovou adaptaci na novou situaci). Když jsem se o tom bavila s mamkou, říkala, že to u mě a sourozenců bylo taky tak..Do školky jsme nastoupili už větší a hned od začátku se nám tam líbilo..Jen já jsem byla nešťastná z toho, že když mě tam musela nechat přes polední klid, tak jsem musela dodržet ty předepsané dvě hodiny klidu na lůžku, nemohla jsem mít ani knížku, musela jsem dělat, že spím
Pamatuju si na to dodnes. Bohužel, tehdejší čerstvě poskomunistické školství nic jiného neumožňovalo. Jsem moc ráda, že dnes jsme někde jinde.
@elanaa To je v pohodě
S tím, co jsi napsala, souhlasím, v podstatě píšeš to, co jsem psala já ![]()
Nešlo mi to, že mě nikdo nemůže citovat. Ale jak jsem psala, od začátku jsem čekala klidnou diskuzi na téma s podobným názorem, s výměnou zkušeností - jak se tyto děti chovají a taky ty rady a typy na práci s nimi. Byla jsem ráda, že jsem našla diskuzi, kde se sejdou ženské podobně naladěné(to ale neznamená, že budou mít stejný názor na každý detail) a prostě se to tu zvrhlo. Ale už je OK.
Mě by se líbila i uzavřenka na toto téma, protože u nás to asi bude ještě dlouho aktuální..Tak kdyby se zakladatelka nakonec rozhodla udělat z dikuze uzavřenou skupinu, ráda přijmu pozvánku ![]()
I poslednímu dítěti bych chtěla dopřát nástup do školky až kolem 4. roku. Vyřeším to čtyřletým rodičákem..Pokud to situace umožní, tak snad pomocí rodiny. Ale to je ještě daleko, takže nemůžu vědět, jak se situace do té doby změní.
Příspěvek upraven 10.09.14 v 11:39
@Jana206 já teda musím říct, že jsem do školky nastoupila až jako čtyřapůlletá a teda fakt jsem tam řvala. Děsně, ještě si to pamatuju. Ale nebylo to z nějakého zoufalství (ostatně když jsem měla 10m, vracela se mamka do práce a mě hlídala jedna paní, domů k mamince jsem se vrátila pak ve dvou letech, kdy se narodil brácha a hlídací služby už nebyly potřeba), ale prostě takový vztek že do školky musím a že neni po mým. Jakmile jsem (po pár minutách) pochopila, že si opět, stejně jako včera a před týdnem nic nevyvzdoruju, tak jsem se normálně zařadila a šla si hrát. A žádný trauma z toho teda nemám. Patřila jsem spíš k těm „aktivnějším“ dětem, co při hře zastávají „funkce“ učitelky, prodavačky atd., takže spíš jsem se prosadit dokázala-a přesto jak říkám, fakt jsem dělala každé ráno scény že tam nechci. Čímž teda reaguju jen na to, že čím pozdější nástup, tím lepší adaptace. Možná ano, ale její úspěšnost nelze posuzovat podle toho zda jsou nebo nejsou slzičky.
@elanaa Jasný..Ale taky se na Tvém pozdějším vzdorování mohlo projevit to, že Tvoje mamka nastoupila v Tvých deseti měsících do práce..I když se po čase vrátila, v tomto věku s Tebou nebyla pořád. Já ten první rok považuju za nejdůležitější. Hlavně respektování separační úzkosti, zbytečně nepředávat dítě příbuzným, ani babičkám na samostatné hlídání na delší dobu. Pokud je naléhavá nutnost, tak nepředávat řvoucí dítě.
Ne každý se mnou musí souhlasit, ale já této teorii věřím.
Samozřejmě jsou nejrůznější životní situace, které nám nedovolují vše udělat podle svých představ. Na druhou stranu, stalo se a pokud máma musí z nějakého vážného důvodu od dítěte odejít v tom „kritickém“ období, tak by si to neměla vyčítat. TAky můžou přijít zdravotní důvody, nemoc, operace. Ono to dítě to nakonec zvládne. Ale pokud nemusím, tak od něj prostě nepůjdu ![]()
No, naše děti nebrečely, scény nedělaly, ale byly takové zaražené, odevzdané, „přešlé mrazem“. Žádné poskakování nebo brebentění, na které jsem zvyklá.
Je to jistě i školka od školky, když jsme byly v dětské léčebně, chodily dost nadšené. Nu - dětí tam bylo 3-15, paní učitelka bezvadná, hodně kreativní a chodily jen na část dopoledne podle rehabilitací a odpo tam chodily na výtvarku nebo logopedii.
@madlicka píše:
Sopka super, to musím zkusit! Jde to i ze slaného těsta, nevíte? Nechci jim na to dát play-doh aby splácaly všechny barvy
Já jsem na to použila plastelínu domácí výroby ![]()
Jinak my tak trochu „na stráni“ žijeme - ale zas je to tak, že nemáme žádné hospodářství, mám jenom malinkou zahrádku. Každý, kdo sem přijde, tak to zatím potvrdil - odsud se člověku nikam „do ruchu“ nechce. Tady je tak parádně, klídeček, cvrčci, příroda… Je to na kopci nad městem a když stoupám vzhůru, tak je to všecko pode mnou, tak jako daleko - netýká se mě to, ať si tam dělají, co chcou a nějaké divadýlka a spol. jsou mi absoloutně u p… ![]()
Uznávám teda, že hlavně starší syn se občas choval jak vyložený pasečan - uskakoval, před autama, které projížděly kolem chodníku apod.
Ale to když byl menší. Teď se řítí bez rozmyslu už jenom někdy. Já jsem ráda doma, nemám potřebu jít někam do kavárny, to si radši udělám kafe na zahrádce, je tu milionkrát krásněji a nemusím pak funět do kopce… Takže pro nás má ta školka asi ten přínos, že se chudáci děti dostanou aspoň trochu „mezi lidi“ ![]()
Ono je to těžko, třeba v Praze, ve velkých městech, se žije jinak. Třeba i na této diskuzi mi trochu přijde, že se přeceňuje význam „divadýlek“ - já nepamatuju, že bych s našima byla někdy jako dítě v divadle a nemyslím si, že to na mě zanechalo nějaké stopy
Se školou jsme byli párkrát a že bych z toho měla nějaký výrazný zážitek…
V divadle se chovat umím, obléct se tam taky umím, když do nějakého jdeme, baví mě to. Co víc mi měla návštěva divadýlek v dětství přinést, to netuším. Já jsem běhala po lese s klackem ![]()
@Angua píše:
No Hanička se tam vyloženě těšila a užívá si to - ale jak říkám - přijaté dítě můžeš odhlásit kdykoli a někdo bude rád. Obráceně to jde blbě.
No to každopádně, taky je nátřesk ![]()
@Angua U nás se divadlo neujalo, já k tomu vztah nemám, mm taky ne, takže je logické, že tam nechodíme a nezávisle na tom to A. stejně nebaví, když jdou se školkou. Tuhle jsme šli kolem divadla a říkal mi, že tam byli a že to byla děsná kravina
Každý na to není a ani si nemyslím, že by nutně dítě bez toho nějak strádalo. Taky bydlíme skoro na stráni a já si to užívám. I na stráni v Krkonoších jsme bydleli na dovolené a i tam by se mi líbilo
![]()
@Angua no ona ta divadýlka mají různou úroveň, že. Buchty a loutky mají představení krásný, výtvarně i dějem, to bere za srdce i mne. S holkama chodíme občas i na „velkou“ operu, na Prodanou nevěstu si hrály měsíce. Někdo nedá dopustit na Minor, byli jsme dvakrát, obě představení trochu didaktická na můj vkus, ale scénograficky pěkné, alespoň. Ale pak je nespočet různých divadýlek pro děti, někdy super, někdy z toho trochu čouhá, že to je nějaký přivýdělek holek z konzervatoře, až po naprosto otřesné zážitky jako Michal Nesvatba (stačí v TV), Dáda Matracová či představení „Kouzelná slovíčka“, z něhož můj hlavní dojem byl soucit se starým hercem.
A běhání s klackem po lese je super! ![]()
@Jana206 klidně se uzavřít můžeme.
My byli párkrát na divadýlku, co přijelo pro školku a pozvaly si je lektorky z MC. Celkem ho to bavilo. Teď má slíbeno, že pojede s babičkou. Babička je učitelka na 1. stupni a dělá pro něj čas od času odpolední program. Tu a tam ho vezme do bazénu vlakem, vymyslí akci, na kterou si netroufnu, protože nemám kam dát mimouše. Nebo ho vezme večer do školní tělocvičny, aby se vyřádil a zkusil si něco, co nemáme doma.
Druhá babička bydlí v Praze, tak u ní poznává ruch velkoměsta ![]()
Sama jsem právě do školky nechodila prakticky vůbec, důvody kdyžtak v uzavřence. A nemyslím, že bych byla ochuzená.