nedonošené děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
324
9.1.07 20:44

Vlastně si často kladu stejnou otázku jako Jowana, vidím, že úplně blbě. Ono to přece za to stojí, i kdyby se podařilo zachránit jedinné dítě!! Tak se omlouvám všem, kteří si vytrpěli, o čem se mi ani nezdá. Držím palce!!

""http://b3.lilypie.com/0v-Tp1/.png:http://b3.lilypie.com/0v-Tp1/.png /> ""http://b2.lilypie.com/9bahp1/.png:http://b2.lilypie.com/9bahp1/.png /> ""http://bd.lilypie.com/yIPyp1/.png:http://bd.lilypie.com/yIPyp1/.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
9.1.07 20:53

Takhle to brát nemůžeš. To bys těhotná nikdy nechtěla být.

Nikdy nikdo ti neřekne, pokud se ti narodí nedonošený dítě, zda přežije, v jakým stavu..jak na tom bude, jestli ho zachrání, udraví..to záleží na milionech věcí a jestli ráno přijdeš na JIP a dítě bude žít bohužel neznamená, že bude žít i v poledne, nebo večer. O to je ten „stav“ horší. Každý ráno jsem volávala do špitálu a děsila se, jestli mi neřeknou, ať už nejezdím..I když jsem byla na cestě do nemocnice, netušila jsem, zda budu mít šanci koukat, jak moje dítě bojuje. Šťastný konce? i když to bude znít strašně, tak já jsem pro mě byl štastný každý den, kdy jsem měla naději..Když malou operovali, byla jsem šťastná, že se malá vzbudila, že přežila…že se operace povedla..Když ji přendali na jiné oddělení, tak jsem zas byla šťastná, že jsme o krůček dál..když mi ji dali do náručí, tak jsem si říkala..že kdyby vše bylo zlý, tak jsem šťastná, že jsem to zažila..Tehdy jsem brečela štěstím nejen já, ale i sestřičky, které se mi o malou druhý měsíc staraly.
Tam jsou mámy štastný za každý postup, každý pokrok, pousmání..Já bych řekla, že neřeší, co bude za týden, měsíc..prostě žiješ daným okamžikem. Ono ti taky nic jiného moc nezbývá.
Někdo to štěstí má jako my a dojde ke zdravýmu dítěti, kterému se nadosmrti asi budu muset věnovat víc než maminky donošených dětí…jiný bude šťastný za to, kam až zvládli dojít. Prostě nevíš, co bude..víš jen, že musíš jít, musíš bojovat, musíš cvičit, rehabilitovat, doufat a věřit.
A upřímně..já jsem vděčná jako nikdo jiný a teď se budu rouhat, ale asi bych byla vděčná a štastná, i kdyby nedej Bože (a to fakt nedej Bože) to moje dítě tak úžasný nebylo. Prostě je moje, bylo moje už v bříšku, bylo moje jako hromádka hadiček a bude navždy. Každá touží, aby měla konečně svoje miminko zdravé doma..ale ale..žiješ tím, co máš a jen prosíš, aby bylo líp.
A i ted..jsem šťastná, i když mě někdy vytáčí k pláči..i když si na ni stěžuju. Byla jsem šťastná, když se přes prognozy na mě usmála, když se zvedla, když řekla svoje první slovo - a to tehdy sice začala mluvit, ale o pohybu se silně pochybovalo, brečela jsem štěstím, když udělala první krok, když neurolog prohlásil, že je to divé zvíře a ne nemocné miminko, brečela jsem, když mi poprvé řekla, že mě má „áda“…
Todle si maminky nedonošených nebo nemocných, postižených dětí prožívají jinak a každý krok k lepšímu je obrovskou výhrou.

Nekoukej, co by mohlo být, žij tak jak můžeš a jak to jde. Dnešní věda, lékařství, přístroje a vše kolem je stále na lepší úrovni a ty dětičky mají stále a stále větší šanci na život..na zdraví..na budoucnost takovou, jakou si jejich rodiče představují už třeba při snažení o těhu.
Kdybych třeba já bádala, co a jak..co bude a nebude..jaký tabulky jsou a nejsou, tak bych nikdy nepřipustila myšlenku, že to zkusím znova. A holky tady vědí, jak dlouho jsem tvrdila, že už v životě nikdy. Že už v životě nikdy nebudu riskovat, že by se mi to mohlo stát znova, že bysme tolik štěstí mít nemuseli..že by dítě nemuselo tolik chtít bojovat a že prostě nemám právo Toho nahoře pokoušet znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
9.1.07 21:05

Lesinko :)

a víš kolikrát jsem si já říkala, že místo antiko začnu brát antidepresiva a život bude krááááásnej ??? :wink:
A že budu chodit s hlavou vztyčenou, protože mi bude šumák, co probírá moje dcera ve školce, na nákupech..proč zpíváme na hlavní třídě v 30ti stupnových vedrech Ježíšku panáčku???? Že mi bude volný, že moje dítě lépe než já přepočítá drobný z nákupu a bude se s prodavačkou handrkovat o halíře? Či bez mého vědomí bude vnucovat jakési předpotopní mince za kus salámu.. (ten salám nakonec dostala do ruky, jelikož prohlásila, že maminka má jen na sýry - utéct jsem bohužel nestihla)

Beru tvoje obě holky a těším se na další :). Neboj, já ti je vychovám k radosti :D:D:D
Ale ty prášky pro začátek nebudou špatný nápad :D

PS:poslední perly máme, když se do krve servala a vyfásla monokla za to, že naše babička si opravdu holí hlavu a že nekecá…a zároveň zakázala dětem jít na záchod, protože tam paní uklízečka uklízela..chudinky děti byly tak zblblé, že se dva hošíci radši počůrali. (ovšem jak to zvládá,když učitelka přísahala, že si ničeho nevšimla, to netuším)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuz
2190
10.1.07 12:15

miselline nejsem žádnej uplakánek (to spíš manžel si pobrečí u romantickýho filmu), ale Ty jsi mě dostala. A jelikož jsem zvyklá dávat city a pocity najevo, musím říct že jsi mne naprosto dostala a odbourala.

Náhodou si jen ve chvílích volna při obědě čtu a ty mne takhle rozbrečíš, brečím tu jak malá želva a mám pocit, že musím toho svýho spícího drobka vytáhnout z kočárku a umačkat a ulíbat…

Máš můj obdiv a jsem ráda, že si díky takovým lidičkám jako jsi Ty sednu zpátky na zem a uvědomím si co mám za zázrak, jak můžu být vděčná za to že nám podobné situace vyhnuly a protivné nálady a ubrečené dny našeho syna přecházet s úsměvem na tváři. Protože je teď tady a je zdravej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
13.1.07 10:27

Miselline - napsala jsi vše tak, jak to já neumím … já zastávám názor, že se nemůžeme zabývat myšlenokou co by kdyby … protože na to odpověď neexistuje.
A i mě si dostala a rozbrečela … sice vím, jaké je to mít strach o dítě, ale nedokážu si představit co jsi musela prožívat ty a plno ostatních. A patří vám za to obdiv a nejen vám, ale i těm prďolkám malinkejm, za to že dokázali bojovat a vyhrát :-)). Přeju vám hodně štěstí a zdraví a síly. Mmch - to je fakt malá takovej expert a generál ve školce jo?? A tedy nejen tam … :lol: :lol: :lol: :lol: Nevím jestli říct chudák máma, chudák učitelka, nebo chudinky děti okolo :lol: :lol: :lol: . Ale zas kluci distanou tvrdou výchovu, a budou vědět že ženská se má poslouchat :wink: :lol: :lol: .

• Citovat
  • Upravit
28414
13.1.07 21:25

Ahoj Jowano :wink:
Chápu tě, jsem taky zdravotní sestra a jako ty jsem na praxích viděla mnohé. Tvé názory ti tedy vůbec nezazlívám. Člověk se mění a až se ti narodí miminko, budeš úplně jiný člověk s jiným pohledem na věc.
Podělím se také o svůj příběh, možná to sem nepatří, ale já prostě musím.
Adámek se narodil 26.3. 2005 v 15:43 v sobotu ve Slaném a nebyl nedonošené dítě. Měřil 50 cm a vážil 3760 g, takže macek. Sestřička mi ho v noci na neděli nosila na kojení, ale k ránu mi ho dvakrát nepřinesla, že se zadýchává a tak je na chvilku v inkubátoru. Ráno mi ho opět přinesli na kojení a sestra říkala, že pokud budou vyšetření (rtg plic) vpořádku, malého mi dají na pokoj. Pak ale dopoledne přišel primář z dětského, že malý má atelektázu pravé plíce=splasklou část pravé plíce a navíc infekci ode mě, tak že ho odpo odvezou na Kladno na nedonošeneckou a novorozeneckou JIP (beze mě), infekci že by zvládli, ale kdyby byl problém s dýcháním, že nemají takové přístrojové vybavení. Přijeli si pro něj ve 14:00, nechali mě se na něj podívat, pomazlit se a asistovat u přebalení. Pak ho uložili do pípajícího inkubátoru a odváželi napříč chodbou k výtahu. Byl to čas návštěv, na chodbě tatínkové a příbuzní, kochající se zdravými miminky. Nikomu bych to nepřála. Za malým mě pustili až ve středu, do té doby jsem tam každý den třikrát volala (byli milí a trpěliví), manžel tam každý den vozil mé odstříkané mléko a nazpět vozil fotky. Zjistili mu ještě neuzavřený otvor v srdíčku, ale vše je v pořádku. Za další týden jsme šli domů.
Vím, že příběhy jiných maminek s nedonošenými dětmi a měsíci na JIPu, se můj nedá srovnat, ale vím, jaký je opravdový strach o malého drobečka. Lekáte se při každém pípnutí přístroje a vpodstatě VY nemůžete nic dělat, jen doufat a modlit se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
15.1.07 23:21

Ahoj Jowano,
chvíli jsem váhala, jestli sem mám vůbec psát náš příběh, ale chtěla jsi zkušenosti s extrémně nedonošenými dětmi a já jich mám, myslím, dost.
Ještě asi tak před rokem a půl jsem smýšlela podobně jako Ty. Myslela jsem si, že nedonošené děti rovná se postižené děti, chudáci děti. A pak se mi ve 26.TT (přesně 25TT + 4 dny) narodila dvojčátka, holčička (725g) a chlapečk (680g). Děti se narodily CŘ a předčasný porod jim zachránil život. Ani na okamžik mě nenapadlo, že by lékaři neudělali všechno pro to, aby naše děti přežily. Moje přetrvávající myšlenka byla, hlavně ať děti přežijí. Neřešila jsem, jestli nemůžou být postižení, o tom prostě na JIP po císaři nepřemýšlíš. Prostě doufáš, že děti budou žít. Druhý den jsem se šla na děti podívat. Kdo neviděl, neuvěří. Málem to se mnou seklo. Děti byly maličké, hubené… To byly moje děti. Na pokoji jsem brečela jako želva, když jsem večer mluvila s mojí mámou po telefonu a ona se mě zeptala, jak vypadají děti, tak další hysterický pláč, nedokázala jsem ze sebe vypravit ani slovo. Přesto jsem dál doufala, že děti přežijí. Pak jsem mluvila s maminkou, která si o pár dnů dřív prošla tím samým. Řekla mi, že děti chodí přebalovat, chovat, nosí jim mlíčko… Do rána se ve mě něco zlomilo, vstala (vybelhala) jsem se z postele s tím, že děti vypiplám, že jsou to moje děti a že jim musím nahradit to, o co přišly, když už nebyly u mě v bříšku. A běda tomu, kdo by se na moje děti křivě podíval. Před polednem jsem se šla na děti znovu podívat (byly jim dva dny) a sestřičky mě hned zaměstnaly. Změřit teplotu,přebalit, bála jsem se jich dotknout, abych jim neublížila. Pak už jsem k nim chodila pořád, 4× denně se starat o moje děti, i když jsem nevěděla, jestli budou zdravé, jestli nebudou postižené… prostě to neřešíš. Jednou jsou tady, ty jsi jejich máma a jsi to nejbližší, co mají. Pak nastal 4. den po porodu a v poledne mi řekla paní doktorka, která ošetřovala chlapečka, že chlapeček se bude odpoledne chovat. Byla jsem hrozně nervózní. Seděla jsem v křesle, malého na prsou, zakrytého dečkou a kožíškem, dýchala jsem zlehka, abych ho nerušila (malý spal) a dmula jsem se pýchou, chovala jsem svoje dítě!!!
Za hodinu mi ho vzali, protože napoprvé se chová jen chvíli a při dalším přebalování jsem si totéž zopakovala s holčičkou. Pak už jsem na ARO děti byla skoro pořád, pokud to návštěvní řád ARO dovoloval, jen jsem se chodila najíst, trochu vyspat, odsávat mlíčko. Po 13 dnech jsem musela domů z nemocnice, odjíždět bez dětí je hrozné. Jezdila jsem za nimi každý den. Každé dopoledne, ve všední dny i o víkendu jsem volala, jestli se děti budou chovat a i když jsem věděla, že chování nepůjde, stejně jsem tam jela, abych je viděla a abych dovezla mlíčko. Většinou jsem chovala oba (seděla jsem v křesle dohromady i 5 i víc hodin, mezitím se trošku najíst, odsát mlíčko, a běžet za druhým miminkem, aby nemuselo čekat), někdy jsem chovala jen jednoho, i můj muž jezdil chovat děti, to jsem byla vždycky ráda, protože jsem měla jen jednu šichtu :-))). Jenže nebyla to taková pohoda, jak by se z mého vyprávění mohlo zdát. Lékaři nás udržovali v permanentní nejistotě. Nikdo si nedovolil říct: už je to dobrý, už se nemůže nic stát. Teď byly děti v pořádku a za hodinu mohly být v kritickém stavu. Navíc jsme byli informováni jednou paní doktorkou, co všechno může naše děti postihnout - bylo to naprosto zdrcující. Děti si odbyly řadu infekcí a komplikací, holčička měla sice banální operaci ve 13. dnu života, ale museli jí uspat … Pár dnů byl vždycky klid - děti přibývaly na váze, byly bez komplikací, to jsem si vždycky řekla - už je to dobrý, už jsou z nejhoršího venku. A pak jsem za nimi přijela do nemocnice a děti na kapačkách, chovat se nemohly..... Kolik slzí jsem prolila, to byly litry. Ale abych to zkrátila. Děti byly v nemocnici 3,5 měsíce, já jsem s nimi byla prvních 13 dnů a pak posledních 5 týdnů, kdy jsem je měla u sebe na pokoji a starala se o ně. Bylo to hrozně stresující, nervující, nikomu bych to nepřála. Ale nakonec i my jsme se dožili toho, že si pro nás manžel přijel s těmi autosedačkami - děti v nich skoro nebyly vidět - a odvezl si nás domů. Dětem je teď skoro rok (korigovaný věk, jinak jsou samozřejmě o 3,5 měsíce starší). Lezou, sedí, staví se na nohy, chodí okolo nábytku, říkají táta, máma, bába, děda, ne ne ne…Jezdíme sice občas na kontroly, ale naštěstí jsou to jen kontroly. Ze začátku jsme jezdili tak 2×-3× za měsíc někam k lékaři, teď už je to mnohem méně. Děti cvičily Vojtovu metodu a ta jim dost prospěla. Oba skvěle jí, od toto, co jsme doma, báječně přibývají na váze, mají okolo 10 kilogramů. Oba si zaslouží od nás jen to nejlepší za to, jací to byli bojovníci. Takže ano, po mé osobní zkušenosti, jsem pro zachraňování nedonošených dětí, mají právo na plnohodnotný život a také ho většinou mají. Za pár let nikdo nepozná rozdíl mezi nimi a dětmi donošenými.
Omlouvám se za rozvláčný přispěvek, ale stručněji jsem to napsat nemohla. Musela jsem reagovat na ten prvotní dotaz, který mě nadzvednul (ale dokážu ho i pochopit).
Jana s dvojčaty

• Citovat
  • Upravit
9867
16.1.07 00:12

Jano, jde mi mraz po zadech…
Preju tobe a vsem maminkam nedonosenych deti, aby vse dopadlo dobre a aby na dvoulete kontrole lekari nenasli rozdil mezi vasimi detmi a detmi, ktere se v brisku nosily o par mesicu dele.

Holky, vy vsechny statecny mamy - mate muj obdiv!

A konkretne tobe gratuluju k certikum, a preju hodne zabavy a aby byli prece jen jen o trochu mensi certi nez Misellincina Kacka ;)

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7461
17.1.07 10:01

JaSe, predem preji, at se vam vsem dari a klobouk dolu pred tvou odvahou, deti muzou byt statsne, ze maji tak milujici mamu!!!

Ja se chci ale zeptat-ve ktere nemocnici se k tobe takto skvele chovali??? ja mam taky dvojcatka narozene ve 33 tt, 1950 a 1770 g, takze proti tvym detem obrici. Holky byly tyden v inkubatoru a v te dobe jsem za nimi mohla jen v navstevni hodiny, coz bylo dvakrat denne, vzdycky na pul hodiny. O nejakem chovani nemohla byt ani rec, mohal jsem si je jen pohladit dirami v inkubatoru. Pritom nemely zadne problemy, jen Majde obcas zapipal monitor dechu, protoze si melceji dychla. To bych pochopila, ze ji nechteli vytahovat, pro jistotu, ale Katuska byla v poradku a nedali mi ji ani na kojeni, porad je krmili sondou a pak rovnou na flasku. I kdyz jsem se dozadovala, mela jsem problem se spustenim mleka a chtela jsem co nejdriv prilozit.Kdybych se neptala uz asi po stopadesate, jestli by mi je teda misto flasky nemohli zkusit prilozit (to uz byly holky na postylkach), tak pry ze teda jo. Holky se hned prisaly, bez problemu, jenze mne uz se mleko moc nenastarovalo, kojila jsem jen castecne, asi 2 mesice. Bylo hrozne moci videt sve deti jen dvakrat denne v dobe navstev, vzdyt jsem prece jejich mama! Mela jsem pocit, ze holky si musi rikat, ze na ne uplne kaslu, ze jsem je dala z briska pryc a uz je nechci…no prvni 2 tydny jsem probrecela. Posledni tyden uz jsem bydlela v nemocnici na kojicim pokoji a chodila holky pravidelne kojit, tak uz to bylo lepsi, ale ty zacatky byly hrozne!!! I tak jsem ale vdecna, ze nam DR pomohli, bez nich by to slo tezko, ale v nekterych vecech je jejich pristup docela zvlastni. Jo, rodila jsem na Obilnaku v Brne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
17.1.07 18:47

Ahoj Capinko,
blahopřeji k pěkným holčičkám. Vidím, že sis taky prožila své. Ono je to vždycky drsné, předčasný porod, bez ohledu na to, v jakém je to týdnu.
Naše děti se narodily v Praze U Apolináře. Snahou zdejšího personálu je zapojit maminku co nejdříve do péče o miminko (o miminka), samozřejmě za předpokladu, že to zdravotní stav miminka dovolí. Naše děti se narodily ve čtvrtek dopoledne, v pátek jsem se na ně šla s manželem podívat, když mě propustili z JIP na normální pokoj (naštěstí mě nedali na porodnici, ale na pooperační gynekologické oddělení, protože mít dvě maličké děti v inkubátoru a na pokoji jednu nebo dvě maminky s donošenými velkými miminky, to bych asi špatně zvládala). Za dětmi jsme v pátek přišli v době, kdy spaly (také tam mají tříhodinový cyklus péče o miminka a my jsem se trefili přesně mezi, tak jsme se mohli jen kouknout), tak jsem se aspoň domluvila se setřičkami, že za dětmi přijdu v sobotu na půl dvanáctou. Myslela jsem si, že se budu na děti chodit jen koukat. Pak jsem večer mluvila s tou maminkou, která mi všechno řekla, co dělá. Pak jsem v sobotu šla na domluvený čas na ARO, sestřička mi vrazila do ruky teploměr a že prý ať Honzíkovi změřím teplotu, taky jsem ho měla přebalit. Nechtěla jsem, protože jsem se bála, abych mu nějak neublížila, ale nakonec jsem to udělala a pak jsem to dělala pokaždé, když to bylo možné. Děti jsem chovala za tři dny, ale také se kolikrát stalo, že se chovat nemohly, že jsem mohla chovat třeba jen jednoho, nebo i nikoho - občas, když měly děti nějaké zdravotní potíže, nebo když byl na oddělení příjem nových miminek. Za pár dnů jsem se naučila děti v inkubátoru otáčet - toho jsem se bála, ale za pár dnů jsem byla profík. I můj muž se naučil přebalovat, choval děti, už když jim bylo 9 dnů, krmil žaludeční sondou, to já samozřejmě také, ale otáčet děti nechtěl. To se na něj vždycky vrhly sestřička a jedna paní doktorka a on jim neodporoval a všechno se krásně naučil. Já jsem měla taky málo mlíčka, hrozně jsem tím trpěla, kamarádky nosily litry a já jsem byla ráda, když jsem zvládla po několika týdnech 250ml skleničku.
V nemocnici mají super laktační poradkyni, která se věnovala nejen maminkám na porodnici, ale i nám, co jsme děti neměly ještě u sebe. Bylo vidět, že jí práce baví, protože si dokázala poradit s lecčíms, jen díky ní jsem dokázala odsávat mlíčko dohromady asi 5 měsíců, jinak bych to zabalila dřív. Ona se snažila každé mamince pomoci, vymýšlela fígle na děti, aby začaly pít, nechala nás vyzkoušet odsávačku, kloboučky, prostě fakt zkoušela, jak na ty malé vyzrát. Mě se podařilo párkrát kojit obě děti najednou, ale děti byly nejdřív slabé, na to aby pily samy a když už měly síly dost, tak jsem zas já neměla moc co nabídnout.
Capinko, nechodíš náhodou na dvojčata.cz? Kdyby ne, tak sem příště napíšu svůj mail, ráda bych si s Tebou vyměnila pár informací, pokud by Ti to nevadilo a psát to sem mi připadá nevhodné. Pokud bys nechtěla, tak se nic neděje :-))).
Ahoj
 Jana

• Citovat
  • Upravit
7461
17.1.07 21:03

JaSe, no ja jen hledim! Vy jste davali sondu a sami??? No to je neporovnatelne, my jsme si s detma nemohli ani chodit, pokud jsme je chovali, tak jsme si museli sednout! Sestricka nam je vzdycky dala a pak zase vzala. No to je fakt mazec, uplne mi to vyrazilo dech!!! Ja jsem prijela domu naprosto nezkusena a mela jsem najednou na starost dva dvoukilove uzlicky (pustili nas pri vaze 2,1 kg), ktere jsem do te doby ani nedrzela v ruce (v nemocnici pouze v zavinovacce!), natoz abych je koupala nebo oblekala. No zacatky byly krusne.
Poslala jsem ti SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
17.1.07 21:49

Ahoj holky,ráda bych se také vyjádřila k tomuto tématu.I já mám nedonošeného chlapečka,narozeného ve 34tt s váhou 2700gramů,oproti ostatním nedonošeňátku jsme byli opravdu obříci,ale přesto naše prognóza nebyla z počátku až tak růžová.
Abych začala od začátku.Do čtvrtého měsíce těhotenství mi bylo úplně dobře,ale potom mi občas začalo být tak zvláštně špatně a hlavně mi permanentně tvrdlo břicho,každý mi říkal,že to přeháním,že jsem moc přecitlivělá,že jim taky tvrdlo břicho a nic to nebylo.Říkala jsem si tehdy,že asi mají pravdu,no nicméně,když mě manžel ve 25tt odvezl s pravidelnými kontrakcemi do nemocnice,byli z toho všichni paf,v nemocnici jsem hned dostala infuzi a naštěstí se to uklidnilo a já se radovala,že brzy půjdu zase domů,leč opak byl pravdou,protože po týdnu se vše zase zhoršilo a já tudíž musela zůstat,propadla jsem hrozným depresím,z toho,že se nebudu moci těšit na miminko stejně jako ostatní a doktorům jsem tehdy vyčítala,že do mě cpou určitě těch 30 prášků denně zbytečně a že určitě jsem taky zbytečně napojená téměř denně na 8 hodinovou infuzi.Nakonec i přes všechny udržovací metody mi 10.prosince ve 3 hodiny ráno praskla voda a už se nedalo nic dělat,rychlou sanitkou převoz do HK a po vysazení tlumící infuze jsem do půl hodiny měla odrodíno,porod probíhal dobře,ale najednou se něco stalo a malý nemohl ven a tudíž,protože už bylo pozdě na císaře,přišli na řadu kleště,když jsem to celá v mdlobách slyšela,udělalo se mi ještě hůř,dodnes obdivuji mého manžela,který to všechno ve zdraví přežil,jelikož ho už nestihli vyhodit ze sálu.Kleštěmi vytáhli toho našeho drobečka,který byl celý fialový a nejevil známky života,hned ho odnesli a my celí ustrašení čekali na verdikt.Za několik minut(mně to připadalo několik hodin)přišel docent dětského oddělení a oznámil nám,že malého odvezli na JIP a že už je „všechno“ v pořádku.První den viděl malého pouze manžel,protože já nebyla schopná vstát,hned druhý den jsem hnala na JIP,abych už ho konečně viděla a byl to ten nejkrásnější pocit na světě,celou tu dobu jsem tam probulela,ale nebyla jsem určitě jediná.Rozhodující bylo vyšetření mozku,které dopadlo dobře,malý prospíval,z JIP šel hned na oddělení nedonošených a po pěti dnech jsme se krásně rozkojili.Když jsem na jipce vedle nás viděla ta o kilo a někdy i o dvě kila lehčí miminka,začala jsem si vážit doktorů u nás v nemocnici,kteří udělali maximum pro to,aby se těhotenství co nejdéle udrželo a za to jsem jim neskonale vděčná a děkuju jim.Viděla jsem taky,že nejsem jediná na světě,která má takové problémy a v porovnání s některými jinými,byl nakonec můj problém vlastně jen taková banalita.S malým jsme cvičili Vojtovku,která mu velice prospěla.Teď je mu 13 měsíců a je to to nejlepší a nejpohodovější miminko,jaké jsme si mohli přát.Ani na chvilku jsem nepomyslela na to,jestli má právo žít nebo ne, a to i kdyby byl nějak postižený.Ale to asi pochopí člověk až,když to dítě teprve má,protože je to přece kus jeho samého.
Všem nedonošeňátkům přeji krásný život,překonávat překážky už dokáží,tak třeba ten život pro ně bude taky jednodušší!
Verča s Vítečkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
19.1.07 00:13

Ahojky Jowano,

musim říct že jsem uvažovala stejně jako ty až do té doby než jsem otěhotněla.Celý těhu jsem o své mimi měla obrovský strach.Všechny testy nám dopadly dobře, ale pořád myslíš jenom na to jak mu je, jestli je v pořádku.

S manželem jsem se dohodli před těhu, že kdyby mimi bylo postižené tak bych šla na potrat nebo by jsme ho dali do ústavu.
Malej se narodil v termínu a v pořádku zaplať Bohu, ale kdyby se s ním něco přihodilo a byl by postiženej nikdo by mi ho už nevzal, a bylo by mi jedno že si to manžel nepřeje.Prostě je to můj syn a já bych ho milovala navždy a nikdy bych ho neopustila.

Uvidíš že jak budeš cítit mimi ve svém těle,uděláš cokoliv aby bylo šťastný.

Všem maminkám, který si musely projít né zrovna růžovou cestou přeji jen to nejlepší v životě.Jste statečný a držíme vám palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
19.1.07 20:32

Ahoj Capinko,
musím uvést na pravou míru pár předchozích informací. Při chování jsme s dětmi také samozřejmě seděli, sestřička nám miminko podala a po chování zase vzala. Tím přecházením jsem myslela to, že jsem měla každého v jiné místnosti a když jsem odbavila jednoho, tak jsem šla do druhé místnosti za druhým. Vlastně byla výjimka, kdy jsem se mohla projít s miminkem v náruči (tedy spíš v s miminkem v hrsti :-))) a to bylo, když jsem šla koupat. Koupala jsem děti už na ARO.
Děti měly žaludeční sondu, ale tu jim každý večer vyměňovaly sestřičky. Na to jsem si netroufla. Naše krmení spočívalo v tom, že nám sestřička přinesla injekční stříkačku plnou mléka, my jsme jí napojili na tu sondičku a pomalu vstřikovali mlíčko přímo do žaludku.
Pokud jde o přípravu na péči o děti, tak tu jsem měla perfektní. Děti byly posledních šest týdnů na oddělení, kde už si maminky všechno dělají samy, přebalují, měří teplotu, oblékají, koupají, krmí, váží…
Byla jsem s dětmi v nemocnici 5 týdnů a byla to docela honička. Sestřičky nám někdy pomohly, když měly čas (nám maminkám s dvojčátky), ale převážnou většinu péče jsem dělala sama. Nástup byl ráno před šestou, jela jsem s dětmi na krmení. Sestřička jen zkontrolovala bříško, já jsem miminko obsloužila, nakrmila, nechala říhnout, položila do postýlky a šla jsem na druhého. Takhle to bylo 7× denně, vždy po 3 hodinách. A ještě se musely děti jednou denně vykoupat, 2× denně se cvičila Vojtova metoda pod dozorem rehabilitační sestry, každé dopoledne byla vizita a večer se děti vážily. 4× denně jsem musela odsát mlíčko a spát jsem chodila mezi jednou a půl druhou v noci. Vstávala jsem v půl šesté. Bylo toho docela dost, ale musím říct, že po příjezdu domů jsem neměla žádný problém děti zvládnout.
Jana s dvojčaty

• Citovat
  • Upravit
7461
19.1.07 21:04

JaSe, ja jsem je u sebe vubec nemela, ale posledni tyden jsem je chodila co tri hodiny kojit. To bylo vse.Ale na tento tyden nikdy nezapomenu, bylo to skvele. Bydlela jsem na pokoji se 2 holkama, vsechny jsme mely stejne velke deti, jen ja jsem mela dvojky. Fakt jsme si to tam uzivaly, podporovala jedna druhou, jsem s nimi porad v kontaktu, s jednou uz jsme se i parkrat videly, nasla jsem v ni super kamaradku. Po prijezdu domu jsem se do vseho musela velmi rychle dostat, nastesti mi hodne pomaha manzel a tchyne, se kterou bydlime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí