Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tutyn píše:
Pokud to nepůjde tak nás čeká Fyzioterapie![]()
A proč tak smutně? Já jsem si zašla s prckem na přednášku s fyzioterapeutkou, bylo to moc fajn, během pár minut mi ukázala co dělám špatně a malý už během dalšího týdne dělal pokroky. Když koukám na tu fotku, tak bych ji chytla za lokty a posunula ruky dopředu před ni. Pak už ji to samo navede dát hlavu dovrchu. Neboj, však ona to dožene ![]()
@Tutyn můj takto pasl ve 3 měsících a 1 tydnu, teď bude mít za 11 dnů 4 měsíce a pase asi furt stejně. Jsem z toho taky nešťastná, cvicim s ním na balone, dávám ho na tvrdou podložku, snažím se při leženi na bříšku ukazovat hračky…A mám pocit, ze jsme furt tam, kde jsme byli
Už nevím, co s ním ještě více provádět, možná to dělám špatně??!!
Trošku preferuje pravou stranu, na bříšku si v klidku vrazí pravou pesticku do pusinky a opírá se jen o levou ruku, a taky se trošku naklani napravo, ale nikdy neprepadl…
A to je silný, pevný chlapeček, narozený v termínu…Možná je i trošku lenivy
…nevím…
@mimart Tohle mi dělal prcek cca před dovršením třetího měsíce taky. Pořád jsem rovnala a když se nakláněl, tak jsem ho prostě přidržovala. Několikrát za den a kratší dobu. Chvíli vydržel rovně, pak tohle, protože byl unavený. Ve 4 měsících už dobrý, sahá i po hračce, jen teda nevydrží nějak extra dlouho. Dávala jsem na hrací deku a lehala si k němu, na tvrdý gauč a sedala k němu, nebo na přebalovák, to mu drželo hezky ruce blíž k tělu.
@MaryJackie no, já čím více se blizime završení 4.měsíce, tím více mám strach,ze se to nikdy nenauci,ze bude mít problémy s páteří…všude se píše, jak to první vzprimeni je důležité…A kolikrát slyším,ze kdo to neumí včas, tak je skoro méněcenný nebo postižený
..lepší nikde nic načíst ![]()
Tobě gratuluji, jste šikovní
je to super, ze jste to tak zvládli…a děkuji za rady
já se to taky snažím dělat jako ty, ale asi jsme nesikovni…oba
![]()
@mimart Taky záleží na doktorce, která by to od určitého týdne měla sama kontrolovat. Nás zkontrolovala až ve 4 měsících, kde teda řekla, že naštěstí pase dobře. Do té doby jsem ale taky neměla jistotu.
Taky se radí nechat ho pást na sobě. Na gauč, do polosedu, položit bříškem na hrudník. Nám taky možná k posílení svalů pomohlo, že jsem ho přes den chvíli nosívala čelem k sobě a ne jen v klubíčku. Ale za to mi zase doktorka vynadala, že má pak zesílený svalový tonus. Ale jeho to bavilo, opíral se o mě ručkama a oddaloval mi od těla, protože chtěl vidět. Takže jakoby pásl ve vertikální poloze a pak mu to šlo líp i v leže.
@mimart a co ti na to rekl/a dr??? Nas se o tohle dost zajima a pripadne to s nama resi…klidne se zmin - treba te posle na neurologii na prohlidku (my tam byli kvuli spatnemu porodu a dozvedela jsem se plno rad, co fakt pomahaly) a nebo k fyzioterapeutce…nez se nervovat ![]()
Nám taky možná k posílení svalů pomohlo, že jsem ho přes den chvíli nosívala čelem k sobě a ne jen v klubíčku.
Toto mi právě fyzio vytkla. Prý kvůli tomu dává paže do toho letadla a pak mu to dělá paseku při ostatních pohybech, např. přetáčení na břicho. Taky může díky tomu začít zaklánět hlavu a to už mu pak to přetočení vůbec nepůjde. ![]()
@zuzikka Jo takhle. No my zvládáme přetočení na bok. A jakto, že nošení v nosítku čelem k sobě nevadí?
@MaryJackie píše:
@zuzikka Jo takhle. No my zvládáme přetočení na bok. A jakto, že nošení v nosítku čelem k sobě nevadí?
Ten náš se taky přetáčel na bok, ale špatně. Ruka šla při tom do zadu a zároveň zaklonil hlavu. Takhle by se na to břicho nikdy nedostal. A když ho máš v nosítku nebo v šátku, tak mu ty ruky a hlavu trochu zafixuješ. Když ho máš správně uvázaného, tak on sám tu hlavu nemusí držet, tudíž není nucen používat „špatné“ svaly. Správně by v šátku či nosítku měl být do tvaru C. Pokud se od tebe ručkama odtahuje a není v tom Céčku, tak už je to špatně.
@mimart píše:
@Tutyn můj takto pasl ve 3 měsících a 1 tydnu, teď bude mít za 11 dnů 4 měsíce a pase asi furt stejně. Jsem z toho taky nešťastná, cvicim s ním na balone, dávám ho na tvrdou podložku, snažím se při leženi na bříšku ukazovat hračky…A mám pocit, ze jsme furt tam, kde jsme byliUž nevím, co s ním ještě více provádět, možná to dělám špatně??!!
Trošku preferuje pravou stranu, na bříšku si v klidku vrazí pravou pesticku do pusinky a opírá se jen o levou ruku, a taky se trošku naklani napravo, ale nikdy neprepadl…
A to je silný, pevný chlapeček, narozený v termínu…Možná je i trošku lenivy![]()
…nevím…
Ahoj, podle obrazku malej zaklani moc hlavicku a nejde nahoru celym trupem…mel by koukat spis pod sebe a ne pred sebe. Hlavicku ma zvedat nahoru i s trupem, hlava by mela byt v ose s pateri a mel by se vlastne opravdu opirat o ruce (jako kdyz delas kliky), ne je mit jen tak polozene. Taha to nahoru spatnymi svaly (krkem) a ne celymi zady. My resime to same, nas syn ma slabe brisni svaly a cvicime vojtovku. Je lepsi zacit cvicit co nejdriv, cim pozdeji, tim hur se to odbourava. Doporucuje se hodne nosit v klubicku a nepodporovat zadny zaklony (vcetne svisleho drzeni).
A nevíte náhodou proč když leží na podložce a např. ho přebaluji nebo převlékám, tak se zvedá ze zad na hlavu. Nechapu proč to dělá? Je něco špatně…
Zvedne zada do tvaru luku a opírá se hlavou a nohama. ![]()
@Tutyn píše:
A nevíte náhodou proč když leží na podložce a např. ho přebaluji nebo převlékám, tak se zvedá ze zad na hlavu. Nechapu proč to dělá? Je něco špatně…
Zvedne zada do tvaru luku a opírá se hlavou a nohama.
Myslim, to prave souvisi i s tim spatnym pasenim…urco to vyzaduje cviceni. Podle me to muze byt hypertonie (vysoke svalove napeti) a nebo jen slabe bricho a silna zada. Rehabku neodkladejte…
@oligenerallogin píše:
Myslim, to prave souvisi i s tim spatnym pasenim…urco to vyzaduje cviceni. Podle me to muze byt hypertonie (vysoke svalove napeti) a nebo jen slabe bricho a silna zada. Rehabku neodkladejte…
Jak tady pořád mluvíte o tom rehabkt a tak…můžu se někam objednat sama? A jaké jsou čekací lhůty? Děkuji..
@Bubla_Bučková Mě řekla fyzio, že k ní do praxe můžeme dojít sami i bez žádanky od Dr.