Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já tam půjdu s 9ti měsíčním pozítří. Když budu mít chvilku, můžu dát vědět, jak to proběhlo. My chodíme od 8 měsíců ještě na Vojtovku, protože nelezl ani se neplazil.
@Rhoda a mohu se zeptat proč tam jdete? Já jsem s paní mluvila a řekla mi, že se na malého podívá protože nezvatla a nenapodobuje
@Lusybb Když jsme byli na v 8 měsících v poradně u pediatričky, tak nás poslala na Vojtovku, aby se rozhýbal - nelezl ani se neplazil. Trochu se teda rozhýbal, plazí se, ale čekala jsem větší pokrok. Sama jsem si tedy řekla, že ho objednám ještě do té psychomotorické poradny, co nám řeknou tam pro klid a pro vědomí, že dělám maximum.
Co se týče žvatlání, tak malej říká jen „de, případně "dede“ nebo „dě“, někdy „jee“. Nic jiného neříká, nežvatlá. Pedatrička mi na to ale řekla, že důležitý je prý, jestli vidím jeho zájem, že s okolím chce komunikovat, což vidím.
@Rhoda můj prcek max dělá aaaaa. A dělá váš prcek paci paci atd ? Náš o to vůbec nejeví zájem. Tak se toho hodně bojím
@Lusybb Paci paci dělá podle nálady. Ale co jsem tu četla, tak to vypadá, že to opravdu každé dítě má jinak. Někdo tu někde psal, že dítě o paci paci nejevilo zájem nikdy a je ok. Ale chápu vás, já jsem některé dny úplně klidná a pak se taky vystresuju kvůli tomu nelezení a sleduju, co všechno už umí děti kamarádek ve stejném věku. Kdy jdete do poradny vy? Taky jste si to našla sama, nebo vám to doporučila pediatrička?
@Rhoda jdem do poradny příští týden v pondělí nebo v úterý. Zavolala jsem si sama ať vím na čem jsem s prckem a třeba mi poradí co mám dělat víc. Jinak se zblázním. Tak se toho bojím, že už moje nervy pracují. ![]()
@Rhoda mám kamarádku a ta má 9,5 měsíčního chlapečka a plazí se asi od 9 měsíce a zatím jen to. Ale zase o proti nám žvatlá. A je v naprostém pořádku
@Lusybb Úplně vám rozumím s tím strachem. Mně jedna známá zrovna nedávno psala, že její syn začal lézt až před prvními narozeninami, v 11,5 měsících a taky je v pořádku. Ale ta nejistota, aby bylo vše ok, je nepříjemná. Já jsem navíc takovej úzkostnější typ, takže to na mě dokáže pěkně dopadnout. Teď je to naštěstí v pořádku, ale třeba zrovna včera večer mi z toho nebylo hej. Zítra ráno jdem ještě na Vojtovku, protože mi nejde druhý cvik, který nám dala. Tak snad za tím úsilím bude nějaký výsledek. Pokud budu mít chvilku, dám vědět, jak jsme ve středu dopadli v té psychomotorické poradně.
A k tomu žvatlání, jak jsem psala, naše pediatrička na 8mi měsíční prohlídce prohlásila, že jde o to, jestli na něm vidím, že chce komunikovat s okolím a ne, jaké zdvojené slabiky umí vyslovit. Nad tím, že nezdvojuje slabiky, mávla rukou. Prý by kolem roku měl umět říct tři smysluplný slova, takže na to je ještě čas.
@Rhoda a jak na něm vidíte, ze komunikuje nebo reaguje? Nechci vás rušit
@Lusybb V pořádku
No malej je velkej mazel, takže mi přijde, že komunikuje pořád. Naopak s ním mám potíž, že když potřebuju něco dělat a nechám ho samotného, tak vydrží jen chvilku a začne poplakávat. No komunikuje určitě hodně očním kontaktem a pak zvukama. Houkáme spolu nebo jak ten jeho projev popsat
Nebo když zpívám něco rytmického, tak do toho kope nohama. To všechno vnímám tak, že se mnou i ostatními chce komunikovat, i když to není přímo žvatláním teda kromě toho „dede“. V poslední době, co se trochu rozplazil, tak jsem si všimla, že když si není jistej nebo unavenej, snaží se ke mně dostat, vztahuje ke mně ručky a snaží se ke mně dostat, nejlíp, abych ho vzala na klín. A taky se poměrně dost směje, když spolu děláme různý legrácky. To všechno vnímám jako komunikaci. A vaše pedatrička vám nějak naznačila, že se jí něco nezdá nebo to je spíš vás pocit a obava?
Ale opravdu je fakt, že jak se navštěvujem s kamarádkami s podobně starými dětmi, tak každé je už v tomto věku hodně odlišné. Ale jak jsem psala, rozumím vám, sama do těch obav sem tam zapadnu. Občas je to to nelezení, jindy zase nejistota ohledně očkování a pak dalších milion maličkostí s malym spojených.
Moc vám i nám držím palce, aby byli prckové v pořádku a mohli si oni i my naplno užívat života ![]()
@Rhoda Jste moc hodná, že se mnou komunikujete. Pediatrička řekla v 8 měsíci, že je čas. Bohůžel to moji povahu moc neuklidnilo. Snažím se na nic nemyslet a malého nepozorovat, ale strach a obavy jsou prostě silnější. Jinak prcek miluje když ho lochtám a nebo n něj vybafnu. To se šíleně řechtá. Teď se i naučil, že když má energii, tak se za mnou plazí všude. Vidím jak je nadšený, že se může doplazit do jiných místnosti. Pak vše zkoumá. Můj prcek nikdy nebyl mazlivý miminko, ale za to se rád nechá nosit. To by mohl furt. Jen už má přes 10 kg a to už moc nedávám. Můj nenatahuje ruce ke mě, ale leží na bříšku a fňuká a dělá letadlo a to znamená VEM MĚ DO RUKY. I já Vám držím palečky ať jsou prckové v pořádku a my zvládneme ty naše úzkosti.
Aha, no ten můj je taky mazlivý ve smyslu, že se rád nosí a chová a je spokojený, když ho pusinkuju, funim na něj apod.
A to letadlo dělá úplně přesně stejně, jak jste to popsala. Když ho něco zneklidní, začne plakat a je z něj letadlo a jediný, co pomůže, když ho vezmu na klín nebo do náruče. Mně přijde, že když váš prcek reaguje na legrácky a směje se, že to je dobré znamení a právě to i vnímám jako typ komunikace ten smích. Takže z toho, co píšete, ten váš určitě komunikuje taky ![]()
@Lusybb Vám taky pěkný večer. Myslela jsem na vás, jen jsem zatím nestihla napsat. Bylo to tam moc příjemné, maximálně uzpůsobené pro děti, všichni milí. Ono je těch poraden víc, tak nevím, kam přesně půjdete vy a jestli je to všude stejné. Ujala se nás milá paní. Zapsala si základní věci - datum narození, váha, jak probíhal porod, případně nemoci, úrazy a s čím přicházíme. Podívala se, co malej umí a podle toho nám ukázala cviky a různé aktivity, co s ním můžem dělat, aby posílil svaly, které potřebuje k lezení. Ptala jsem se i na to žvatlání, že říká jen „de“. Na to mi odpověděla, že prý to je tím, že nemá dost posílené bříško, což se mi úplně nezda, ale tak já nejsem odborník ![]()
@Rhoda tak to jsem moc ráda, že to probíhalo tak dobře. Mohu se zeptat co paní zajímalo?