Nejdřív hypotéka pak svatba

2013
4.1.19 13:53
@Ga Briela píše:
Ahoj potřebuju radu. S přítelem jsme šli žádat o hypotéku ale zatím nejsme vzítí. Žijeme už rok tak, že byt je psaný na něho ale kasu máme společnou včetně 4 letého dítěte. Brát se chceme v létě, ale byt přítel nabyl před svatbou, takže tak stále je jediný vlastník on. Jsme domluvení, že je ochotný podepsat u notáře papír, ale jaký???Co musíme podstoupit aby jsem na byt (i hypotéku) měla stejné právo jako on? Chci docílit stejných práv jako když si berou hypotéku dva manželé… jak na to prosím poradte jak postupovat :think:

Stojí ti to za ty komplikace při rozvodu za pár let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1557
4.1.19 13:55

Ahoj, ja s pritelem jsme zacali stavet, on mel pozemek, ja penize + jsme si neco pujcili. Byli jsme u pravnicky, aby nam to osetrila. Brali jsme se rok na to. Myslim, ze by bylo nejlepsi zajit za pravnikem, aby Vam to osetril smluvne. Sama bych to asi nesepisovala, nechala bych to odbornikovi… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
4.1.19 13:59

tak to nechte zatím tak a po svatbě vloží byt do SJM, hypotéka bude společná @Ga Briela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
447
4.1.19 14:03

@neila prosím, můžete mi to přiblížit? Co je to SJM a co přesně musí udělat pro to aby byla půlka bytu moje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26862
4.1.19 14:07
@neila píše:
tak to nechte zatím tak a po svatbě vloží byt do SJM, hypotéka bude společná @Ga Briela

Ano, toto je reseni. Ale vzhledem k tomu, ze uz ted neni byt z 1/2 jeji, tak chlap mozna nebude chtit :nevim:
@Ga Briela Veskere dluhy placene za dobu trvani manzelstvi se pocitaji jako spolecne platby. V pripade rozvodu by ti manzel musel polovinu splacenych dluhu vyplatit (tak mi to kdysi vysvetloval notar). U nas to mame tak, ze dum je muj (nabyty za svobodna), investice do domu jsou spolecne, tudiz z poloviny menzelovy (kdybychom se rozvedli, tak se nedoplatim :roll:). Druhy z manzelu je tak chranen, aby neodesel s holym zadkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2013
4.1.19 14:08

Myslím že by bylo lepší kdyby byt byl jen na něj, a ty se aspoň nerozvedes při prvním problémů a neco tě tam bude držet a nutit překonat problém. Protože stejně za pár let akorát budete řešit jak jeden druhýho vyplatit. Takže to prodáte a oba ostrouhate…

Příspěvek upraven 04.01.19 v 14:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.1.19 14:08
@Ga Briela píše:
@neila prosím, můžete mi to přiblížit? Co je to SJM a co přesně musí udělat pro to aby byla půlka bytu moje?

SJM je zkratka „Společné jmění manželů“ a aby byt byl součástí SJM, je třeba o tom podepsat smlouvu a vložit na katastr. Mohla by to možná být i smlouva předmanželská, protože ta je právě o majetkových poměrech. Tady na e-miminu ti ji těžko kdo sepíše (i když právničky jsou zde taky), nechte si ji sepsat advokátem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
4.1.19 14:10
@Ga Briela píše:
@neila prosím, můžete mi to přiblížit? Co je to SJM a co přesně musí udělat pro to aby byla půlka bytu moje?

To jste se zrovna vrátila z ciziny? Jinak kromě rozšíření SJM (společné jmění manželů), vám může přítel půlku darovat nebo prodat. K úvěru můžete přistoupit jako spoludlužník nebo taktéž rozšířit SJM:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.1.19 14:12

@Luboš P Dokonce i v cizině funguje Google.  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
4.1.19 14:14
@eumedon píše:
Tady na e-miminu ti ji těžko kdo sepíše (i když právničky jsou zde taky), nechte si ji sepsat advokátem.

SJM lze rozšířit nebo zúžit veřejnou listinou (tedy ani advokát nestačí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2013
4.1.19 14:14
@eumedon píše:
@Luboš P Dokonce i v cizině funguje Google. :lol:

Ale jak je krásně pohodlný když to za ní najde, napíše, zjisti deset jiných lokaju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
4.1.19 14:19
@Ga Briela píše:

Vse už bylo vysvětleno, rozumíš tomu? Smím se zeptat, na co si jdete brát hypotéku, když bydlení už mate?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
4.1.19 14:20
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.1.19 14:23

@Delaltctrl Uvažuju, že v podobných případech odpovím, že mám návod, jak to zjistit, a to tak, že se nejdřív zjistí význam zkratky UTFG.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2013
4.1.19 14:26
@eumedon píše:
@Delaltctrl Uvažuju, že v podobných případech odpovím, že mám návod, jak to zjistit, a to tak, že se nejdřív zjistí význam zkratky UTFG.

Jasný no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel