Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, první holčinu jsem kojila týden a tu druhou 8 měsíců bez problémů ![]()
znám minimálně dvě maminky, které první dítě nekojily a druhé v pohodě do roka…možná je to tím, že druhé dítě už je víc v klidu, odpadají ty prvnotní nerváky a laktace s elíp rozjede
taky záleží na spolupráci miminka - známi opačný případ, že první dítě kojeno bez problémů, druhé nešlo
u nás bylo druhé dítě kojeno o měsíc a půl kratší dobu - samo se odstavilo a nejel přes to vlak ![]()
Slabé mléko je mýtus, neexistuje slabé mléko, nebo bylo mléko jako voda, z toho mimčo neprospívalo. Mláko buď je v dostatečném množství nebo není, ale není dost mléka, ale slabého.
Jinak jít to může, neteř první nekojila, prostě se nerozkojila, nešli jim to bojovali snad měsíc, oba vyčerpaní. Celé druhé těhotenství se stresovala z kojení, co tao zase bude, malej se narodil 36+4tt, čapnul už na sále a tam půl hodiny sál než usnul, sice nic, samozřejmě, ale druhý den se rozjela laktace a kojí už 8 měsíců bez jediného problému. Ale řákala, že jak porodila, že jí dali malého na břicho, pak ho na 10 minut odnesli, zkontrolovali, že prý nejevil známky nedonošence, tak jí ho vrátili a do půl hodiny byl u prsa.
Já zase poslechla doktorku,abych kojila,kojila,kojila.Mlaou jsem měla u prsa i 3/4 hodiny a příbírala mi jen 200g za TŘI týdny
Do toho byla pořád neklidná,uplakaná,teď už vím,že to určitě bylo proto,že se nikdy pořádně nedojedla a měla často hlad.U prsa usínala,i přes veškerou snahu jí vzbudit si párkrát podudlala a zase usínala a tak pořád dokola
Po kojení třeba za hodinu zase plakala,takže jsem nedělala nic jinýho,než jí měla u prsu a přibírala strašně málo.Vykašlala jsem se na doktorku,dala flašku,nějakou dobu jsem ještě odstříkávala,ale tím,že nesála,se mi mlíko už skoro ztratilo,takže je na UM a mám to nejspokonější miminko
Já jsem konečně v klidu,protože vím,že má plný bříško.Bylo to pro mě hrozný na psychiku ty první tři měsíce,chtěla jsem kojit za každou cenu,ale měla jsem dát na svůj instikt,dát flašku hned a ušetřila bych si spoustu trápení a mnohem víc bych si ty začátky s malou užívala,takhle hodně plakala
Příště budu chytřejší a když ti nepůjde,udělám si to hned podle sebe a nedám na doktorku,my s těma dětičkama jsme a víme,co potřebují,ne doktoři.
Já u 2.děcka odsávačkou taky nic nevytáhla a u 1. děcka jsem musela odsávat furt.
Nevím, čím to je, ale doktor mi řekl, že po přisátí dítěte se uvolní i to mléko, které tam „nějak stojí“, tudíž množství odsátého mléka nepodává informaci, zda je ho dost. A fakt to tak bylo, odsát mi nic nešlo a když malá pila, tak chvilku sála na prázdno a najednou začla polykat o stošest. Nikdy jsem to nepochopila, asi opravdu u přisáteho dítěte se uvolní nějakej ten hormon a ten to mléko spustí.
Já to měla naopak. První dítě v pohodě kojené 11 měsíců pak se začal sám odstavovat. Tak jsem si říkala, že to bude pohodička i u druhého. Mlíčka jsem měla pořád míň malá křičela hlady, já pila hektolitry kojících čajů a melty, mořila se s odstříkáváním a odsáváním a úplně mě to vyčerpalo. Dcera stejně nepřibírala a brečela. Tak jsem si řekla že ono na tom UM taky vyrostla spousta dětí a začala přikrmovat. Od té doby to bylo spokojené miminko a já spokojená maminka.
No pro mě taky byla UM po tom utrpení s kojením jako spása z nebes, doteď si vyčítám, že jsem malou nechala tak dlouho trpět hlady. Takže teď se úplně děsím chvíle, kdy mi dají miminko a já budu mít zase kojit. Mám z toho daleko větší strach než z porodu. Ale některé jste psaly, že podruhé to šlo, tak třeba taky budu ten případ, nebo prostě dám dřív UM, pokud to zase nepůjde. Jen teda mám hrozný strach z těch prvních dní v porodnici, kde zas třeba budu škemrat o dokrm ![]()
Nebo to jde mít už i v porodnici Nutrilon a dát ho, když dítě pláče hlady? Poprvé tam teda razili heslo kojit, kojit, kojit.
nicol som velmi neuspesne kojila 3mesiace to uz hubla, naty ma zatial mlieka dost a su mu tri mesiace a tyzden ale je to bez komplikacii ![]()
Tak já zase pro změnu prvního kojila rok a 3/4 a druhého 2 m
a to se ještě ani nedá nazvat kojení,musela jsem odstřikávat a dávat s láhve
Radši by umřel hladem,než si vzít prso.Po půl hodině kojení „vypil“ tak 10 ml a za celý den neměl ani jednu pomočenou plinu
Děs.Takže i když jsem byla zkušena dojnice
a bláhově si myslela,jak už všechno vím a znám a bude zase kojit sto let,tak prdlačku
Takže držím palce,aby ti to tentokrát vyšlo.
@sanyaa Díky za téma- sama jsem už kolikrát chtěla podobné založit, ale zatím to u mě není aktuální. První dítě kojené necelé 3 měsíce, z toho 2 šílené utrpení pro oba. Předem se děsím kojení dalšího dítěte, ale hrotit už to nehodlám, zvlášť když vidím, jak pěkně nám malý po UM vyrostl ![]()
Ve zkratce vylíčím náš příběh
Dcerka po porodu 3150 g – při odchodu z porodnice 2940g, po dvou dnech u doktorky na převážení 2900g. Doktorka říkala – nevážit, nestresovat, kojit. Tak jsme kojili. CCa třičtvrtě hodiny v kuse, po třech hodinách – museli jsme malou budit, byla spavá – žloutenka. z obou prsou na střídačku. Výsledek – na kontrole ve třech týdnech měla malá 2700g !!!
Takže nutrilon po každém „kojení“ – stejně vypila plnou dávku, jako by se nekojilo vůbec …v půl roce měla 8680 g a v roce kolem 11 kg - ale zdravá a spokojená.
Při druhém těhu jsem načetla hromadu informací o kojení a do porodnice jela i s homeopatiky.
U syna to bralo stejný směr už v porodnici, po kojení jsem zvážila a žádný přírůstek - přitom sál dobře, chytil se taky už na sále, brala jsem si ho na pokoj už první noc, jen abych něco nezanedbala, zkoušeli jsem co to dalo… a bohužel, taky spavý, takže buzení na jídlo, už z porodky jsme šli s dokrmem, odma jsem měla digi váhu, tak vím že nejvíc kolik ode mě kdy vypil s obou prsou ( vždy jsem kojila s obou) bylo 50 g…a´t jsem jedla pila, co jsem chtěla, homeopatika atd. atd…nepomohlo nic…
Aspoň jsem teď podruhé byla ušetřena hladové zelené stolice s hleny, protže dokrm byl od počátku…
Mela jsem to podobne u prvniho. Rodila jsem v Krci, kde sidli Laktacni liga a odchazeli jsme s kloboucky
Tvrdili, ze mam kratke bradavky a mam si je natahovat nebo tak neco, ale mela jsme obtiznejsi porod, takze na to nebylo ani pomysleni… Kloboucky jsem pak po dvou tydnech odebrala, vse konzultovala s laktacni poradkyni a MUDr., al emala strasne hubla, proste nesala a navic spala by snad i celou noc
Nakonec jsme museli dokrmovat, bylo to hrozne, byla tzv. spave a line dite…nakonec me rozkojila dvoufazova el. odsavacka Medela pujcena z Lakt.ligy a az do 8.mes. jsem odstrikavala MM a zaroven dokrmovala UM (vse podavano pres Avent flasku), MM se mi furt tvorilo, tak mi bylo lito prestat! Takze neni to jenom o tom, ze kdyz dite nesaje z prsu, MM neni. A to jsme po mesici odsavala jenom rucni Aventkou, proste to slo.
V cervenci se ma narodit druha holcicka a taky se bojim, ale uz to neresim, necham s eprekvapit, je to proste o diteti a o tom, jestli je dost MM. Zatim tedy kolostrum zadne na rozdil od prvniho tehu, ale doufam, ze bude i podruhe mleka dost a mimco se chyti!
@sanyaa píše:
No pro mě taky byla UM po tom utrpení s kojením jako spása z nebes, doteď si vyčítám, že jsem malou nechala tak dlouho trpět hlady. Takže teď se úplně děsím chvíle, kdy mi dají miminko a já budu mít zase kojit. Mám z toho daleko větší strach než z porodu. Ale některé jste psaly, že podruhé to šlo, tak třeba taky budu ten případ, nebo prostě dám dřív UM, pokud to zase nepůjde. Jen teda mám hrozný strach z těch prvních dní v porodnici, kde zas třeba budu škemrat o dokrm
Nebo to jde mít už i v porodnici Nutrilon a dát ho, když dítě pláče hlady? Poprvé tam teda razili heslo kojit, kojit, kojit.
Jeste musim dodat, ze v nasem pripade, kdybych vedela jak to dopadne, kloboucky bych nikdy neodebrala! Jsou zenske, co koji i rok s klobouckem a nicemu to nevadi, dite spokojene. Jasne, neni to uplne ono, ale Nicol mi tehdy s klobouckem hezky pribirala a po odebrani to by konec
Jenomze me tehdy svagrova vystrasila, ze prave s kloboucky je to konec prirozeneho kojeni, myslela to dobre, ale v nasem pripade to melo prave opacny ucinek ![]()
Jeste odpoved na dotaz zakladatelky, v Krci jsem mela sepsano porodni prani a upozornili me, ze budou dokrmovat Nutrilonem, takze s tim by problem byt nemel. Ale je taky mozne, ze dokrmovali i odsatym MM od jinych maminek, se mi zda
Meli nejake MM v lednici, tak si predem zjisti v porodnici v ktere budes rodit, jak to tam chodi