Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
je tady některá mezi vámi, co kojila úspěšně druhé dítě, i když u prvního to nešlo? Měla jsem poprvé slabé mléko, malá hubla, užila jsem si hodně a nerozkojila jsem se i přes vyzkoušení všech rad a doporučení. Takže se neptám, co mám dělat pro to, aby mi kojení šlo, ale chtěla bych vědět, jestli je tu nějaké maminka, které šlo kojení podruhé prostě lépe tak nějak samo od sebe? Děkuju za zkušenosti.
@lucavlachova píše:
Jáááá a první jsem kojila ani né 6 týdnů a 2 rok
Aha, tak to zní nadějně. A máš prosím nějaké vysvětlení, proč to tentokrát šlo? Třeba miminko líp sálo nebo tak?
tak na to jsem taky zvědavá, já si říkám že by to mohlo jít už jen proto, že bych nemusela být z toho tolik vyplesklá a nervní jako u prvního
plus samo záleží i na mimču. Dcera se chytla dudala a nesála a spala
třeba druhé bude žravější ![]()
No hlavní bylo to že jsem poslechla mudru a ta řekla dokrm a tím se to pokazilo a asi špatné přikládání,ale nebojte u druhého už je člověk zkušenější a víc si to pohlídá
Mám kamarádku, co poprvé kojila jen chvilku a u druhýho prcka to šlo, ale čím to bylo netuším… ![]()
Hlavně to chce si uvědomit že slabý mlíko neexistuje, buď je ho hodně nebo málo, ale slabý mlíko není…
Tím se nenech zblbnout… Jinak co jsem pochytila kolem sebe, tak spousta mých známých „skončila“ s kojením kvůli tomu, že jim doktorka řekla, že mají dítě nechat pít maximálně 20 minut a pak už nedat, znovu až třeba za tři hodiny…
To byl většinou začátek konce kojení i u dětí, který před tím přibíraly nadprůměrně…
A pak za měsíc najednou nepřibralo to dítko nic a začalo se dávat UM, protože „nepřibíraj“ ![]()
Moje kamarádka také. Neví proč, miminko prostě plakalo hlady, tak mu radši dala dokrm a nerozkojila se. Druhé už kojí rok ![]()
Tak první dceru jsem kojila 3 měsíce, taky přestala přibírat. Druhou dceru 26 měsíců. U mě velkou roli hrálo to, že první dcera byla nedonošená a já jsem se i doma řídila tím co mi řekli v nemocnici - krmit každé 3h a max. 15 minut místo abych se řídila miminkem.
Přesně tak,prvního jsem kojila taky jen těch 6 týdnů.Měla jsem strach skrz mou nemoc a ze vstávání,ale i tak mi přišlo že nemám moc mlíka.No a teď kojím už 16m a ne a ne se odstavit
![]()
Jinak souhlasím s kate. Moje známá dostala rady- kojit nejdříve po třech hodinách, 10 minut z jednoho prsu. A když jsem jí řekla, že jsem v šestinedělí kojila třeba i po hodině, tak valila bulvy a jejín rodina se vyjádřila, že budu mít rozmazlený dítě a že si zadělávám na problémy
No, ona po konci šestinedělí zjistila, že prcek vubec nepřibral
A hned najeli na sunar. Je pravda, že má samostatnější dítě, než já, ale mě to vubec nevadí ![]()
Taky tak, Kláru jsem sice rok kojila, ale první tři měsíce strašný- za měsíc třeba místo aby navbrala, tak šla ještě s váhou dolů, takže já ve stresech, což se odrazilo pochopitelně i na laktaci. Naštěstí mám rozumnou pediatričku, na chvilku jsem kojila + dávala UM a v okamžiku, kdy jsem se zklidnila, jsme se postupně vrátily k plnýmu kojení. mmch, malá mi doničila bradavky hned první noc, takže jak říkám- první týdny bylo kojení jeden velkej stres.
U Matese jsem to neřešila, říkala jsem si, že pokud bych měla mít takový trable, tak se na celý kojení kváknu a bylo to přesně naopak- malej se chytil bez problémů, baštil 10 minut a po 3-4 hodinách, přibýval při plným kojení přes kilo měsíčně.
Za sebe musím říct, že nejvíc dělá psychika maminy- teda u mě to tak prostě bylo…
@Anonymní píše:
Jinak souhlasím s kate. Moje známá dostala rady- kojit nejdříve po třech hodinách, 10 minut z jednoho prsu. A když jsem jí řekla, že jsem v šestinedělí kojila třeba i po hodině, tak valila bulvy a jejín rodina se vyjádřila, že budu mít rozmazlený dítě a že si zadělávám na problémyNo, ona po konci šestinedělí zjistila, že prcek vubec nepřibral
A hned najeli na sunar. Je pravda, že má samostatnější dítě, než já, ale mě to vubec nevadí
já teda prvního kojila rok a půl a je samostatnej kolikrát až moc…
A druhej je na tom podobně, ten klidně putuje z ruky do ruky… Jediný, kdy si vzpomene, že by mohl jít ke mně je, když má hlad nebo je unavenej, jinak je spokojenej s každým, kdo si ho vezme… ![]()
(tímhle se ale omlouvám za OT)
Prostě podle mě je nejlepší poslouchat to, co si člověk myslí, řešit to i podle mimča, aby bylo spokojený… Nesnažit se za každou cenu se vlézt do tabulek, ale spolíhat i na vlastní rozum…
A hlavně si uvědomit, že na kojení fakt nestojí svět, i když to tak občas vypadá. ![]()
Každé dítě je jiné. Syn byl lenoch, který sát nechtěl a dcerka se chytla krásně. Nakonec syna jsem kojila 15 měsíců, 8-měsíční dcerku kojím ještě teď..
No u mě to nebylo tím, že bych kojila až po třech hodinách. Kojila jsem s občasnými dvacetiminutovými přestávkami prostě neustále. Malá se vždy přisála (velmi bolestivě), snažila se něco vypít, pustila se a křičela a tak pořád dokola. Přitom jsem viděla, že mléko mi z prsou teče, ale asi ho teda bylo málo, odsávačkou jsem ani po třech týdnech prostě nevytáhla téměř nic. Ale to řešit nechci, fakt mi tehdy nepomohla ani laktační poradkyně, kloboučky, odsávačka, čaje a já nevím co.
Jinak moc děkuji za zkušenosti.