Nemám evidenční listy důchodového pojištění - je to problém?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nemám evidenční listy důchodového pojištění - je to problém?
- Citovat
- Upravit
Reakce:
@Anonymní píše:
Dobrý den, nemám evidenční listy důchodového pojištění.z první práce kde jsem byla rok jsem ho bohužel ztratila a nynější zaměstnavatel mi ho nikdy nedal. Když o něj požádám vystaví mi ho? Potřebuji ho?
Je to problém. Potřebujete je příp. do budoucna. Požádejte o ně znovu. Pro jistotu si požádejte o výpis na ČSSZ, ať máte jistotu, že za Vás platili sociálku. Zaměstnavatel výpis normálně dává každý rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ta firma ještě funguje tak by měli. Na sociálně ho nemají, nech si udělat výpis ať víš jestli jim něco chybí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
https://www.cssz.cz/…ho-pojisteni
např. Zaměstnavatel je povinen vyhotovit dva stejnopisy evidenčního listu. Jeden stejnopis je povinen předložit občanovi k podpisu a založit do své evidence a druhý stejnopis, který opatří podpisem pověřeného zaměstnance nebo jiného oprávněného zástupce a svým razítkem,je povinen vydat občanovi, a to nejpozději v den, kdy předkládá evidenční list příslušnému orgánu sociálního zabezpečení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ČSSZ by měla tvé evidenční listy mít (kopie) pokud je zaměstnavatel předal. Myslím, že lze požádat o evidenční listy ČSSZ a až ti to přijde, tak dle toho si můžeš zkontrolovat zda tam máš všechny své zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 moc děkuji a pokud by jim nic nechybělo a měli vše, tak je i přesto potřebuji a mám o ně raději zažádat?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@JancaS84 moc děkuji a pokud by jim nic nechybělo a měli vše, tak je i přesto potřebuji a mám o ně raději zažádat?
Ale ten současný je povinen Vám je dávat. Proč nedává? Ten minulý dal, ztratila jste, tak bych si požádala o kopii. To je prostě důležitý dokument, které je dobré schraňovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@šklíbakočka
Netuším proč je nedává, každopádně si o ně na mzdovém oddělení zažádám. Jsou tedy povinni mi je vystavit?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@šklíbakočka
Netuším proč je nedává, každopádně si o ně na mzdovém oddělení zažádám. Jsou tedy povinni mi je vystavit?
viz odkaz výše
Vedení evidenčních listů důchodového pojištění (dále jen ELDP) je jednou z povinností zaměstnavatelů uloženou zákonem č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů.
A Vám ho mj. nedávají podepsat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@annlady píše:
Ony jsou ti stejně vlastně k ničemu
Presne. Ja ted v ty aplikaci zjistila, ze mi chybi skola, tak nevim, jestli to resit ted nebo za tech 25 let ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
Presne. Ja ted v ty aplikaci zjistila, ze mi chybi skola, tak nevim, jestli to resit ted nebo za tech 25 let
Škola se dokládá až při žádosti, tam navíc existují archivy, ale stejně je dobré mít nějaký dokument, ale se zaměstnavateli bývají strašné problémy. Jak dokážete, že jste někde dělala, měla plat atd.?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@šklíbakočka manzel tam skolu ma. A je dobry si precist ten odkaz na aktualne cz. Jak se těmi evidencnimi listy snazili prokazat. A bez sance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeho povinnost to je, ale cetla jsem velice zajimavy článek, kde prave reporteri zkusili zjistit, co jim chybi na soc. sprave a zkouseli to dolozit. A opakovaně jim rekli, ze je ten duchodovy papir vubec nezajima, nic ti podle nej neuznaji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
@šklíbakočka manzel tam skolu ma. A je dobry si precist ten odkaz na aktualne cz. Jak se těmi evidencnimi listy snazili prokazat. A bez sance.
Vždyť je to v tom článku jasně popsané, co pak ČSSZ udělá. Podle mne je nejlepší stále průběžně sledovat, tj. jednou ročně si nechávat výpis poslat z ČSSZ. Mj. pokud by mi zaměstnavatel výpis nedával, byla bych velmi velmi obezřetná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, nemám evidenční listy důchodového pojištění.
z první práce kde jsem byla rok jsem ho bohužel ztratila a nynější zaměstnavatel mi ho nikdy nedal. Když o něj požádám vystaví mi ho? Potřebuji ho?