Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám takový problém, který je ve mě. Malej má 20 měsíců a stále ho krmím lžičkou (vidličkou) já, krásně papá. Ale už si tak říkám, že by mohl jíst i sám (bojím se, aby si na to nezvykl tak, že bych ho musela krmit ještě v 5 letech). Jenže když mu dám lžičku a že bude papat sám, vůbec jí neumí držet, pořád ji různě převrací, všechno mu ze lžičky padá, nabrat vůbec neumí, pak lžičkou různě bouchá o stůl… a já když to vidím, tak mám z toho prostě hrozný nervy a po chvíli mu tu lžičku raději vezmu a dokrmím ho sama. Jsem na tohle fakt hrozná, nevim co se sebou, úplně pěnim, když vidim, že mu to spadne jinam než do pusy nebo že do toho sahá rukama
Prosím poraďte, i když ono asi není co viďte? Leda tohle vydržet a čekat, že se to bude zlepšovat, ale jak to dlouho bude trvat?
Jsem v tomhle asi fakt divná.. Jiný maminky neřešej, že se dítě upatlá, ale mě to prostě vadí.. nebo mi spíš vadí to, že se pořádně nenají, protože když jí chleba, tak mi taky nevadí, že je celej od marmelády, ale jsem ráda, že to hezky snědl. Máte někdo stejný problém jako já? ![]()
@lussinka1984 jenže on se to nějak musí naučit, žádný učený z nebe nespadl ![]()
tak zkus to kombinovat ať se s lžičkou učí a ty ho přitom krm…ů
já malého nechala krmit se od roka, často to končilo sprchou, ale teď se nají jedině sám
a já mám klid
@lussinka1984 jak chceš, aby se to naučil, když mu nedáš šanci? Jasně, že bude zapatlanej atd.. já dala pod něj staré prostěradlo, všechno z dosahu - jeho doprostřed kuchyně, ať se mi dobře vytírá, mladému nejstarší oblečení, lžičku a hurá na to. A piš si, že vypadal jak po boji, s jídlem si hrál, atd.. ale jinak se to prostě nenaučí…
musíš se překonat ![]()
Ahoj, holce bude 22 měsíců a taky jí krmím hlavně já, a to přesně z toho důvodu, který píšeš předposlední větě. Moje dítě by klidně celý den nejedlo, jen by si s jídlem hrála a vzhledem k tomu, že půl roku vůbec nepřibírala (už začala), krmím jí nekopromisně sama jako husu (když se nechá). V pěti letech ho určitě krmit nebudeš, až zvládne líp koordinaci, tak to nechej na něm. Já zastávám názor, že s jídlem se nehraje, neničí, nerozlejvá, nesype, a pokud to ještě neumí, tak musím pomoci já.
Já zase nemám nervy pořád kolem dětí skákat. Patlali mi to taky všude možně, nechala jsem je, když je to bavilo. Pak jsem jim tam šoupla 4-5 lžíce aby mi neumřeli hlady, opláchla igelitový brindák, setřela stůl a bylo to. ![]()
Máme omyvatelnou zidlicku, bryndak a 2 psi, co uklidí podlahu. Malá jí sama od 14 měsíců. Jí rukama i kasicku, snad brzo pochopí jak funguje lzicka
proste jsem ji nechala, nemSlim si, ze strada hlady.
Cca od roka jsem jí strčila lžičku a druhou jsem měla v ruce já. rmila jsem ji a ona se mezitím pokoušela krmit sama. Ve 20-ti měsících už v ohodě snědla sama jogurt a cokoliv na vidličku. Teď ve dvou letech už donese do pusy i vývar ![]()
Máte pravdu, budu se muset překonat, nebo to kombinovat. Taky bych už byla ráda, kdybychom se mohli u stolu najíst všichni najednou. Prcek přibírá, navíc kousky jí v pohodě sám, takže se nebojim, že by umřel hlady.
Zkus ze začátku vařit nějaká jídla, kdy to zapatlání není tak hrozný. Nejhorší je dle mě rajská. A bohužel jinak než tím, že bude nějakou dobu po jídle vždy jak prasátko se to nenaučí. Malý už jí sám lžičkou asi od 15 měsíců, od roku a půl i omáčky. Teď mu budou dva roky a můžu říct, že už nebývá tak hrozné prasátko jako dřív a už začíná víc preferovat lžičku než ruku. Já jsem doma nedostala na výběr, začal mi brát lžíci a dělal při krmení scény, tak jsem ho nechala ať se s tím popere sám a šlo to. Nyní jsem ráda, že ho nemusím krmit, jíme hezky spolu a pak ho jen umyju a je hotovo.
To přejde, já bych ho raději krmila než se nervovat kolik toho zaprasil ![]()
nebo papejte ve vaně ![]()
Můj syn je nejedlík od přírody, jídlo nutní zlo a sám nejedl…byla jsem ráda, že jsem do něho něco naládovala já, nechat to na něm, nesní nic. Strkala jsem mu do pusy i kousky chleba, rohlíku, bylo to s ním šílený
a měl to tak do 2,5 let asi, pak si oblíbil nějaká jídla, která lžičkou jedl, chtěl a najedl se - polívka, jogurt, já dokrmila, když začal koukat kde co lítá. Hodně se to k lepšímu změnilo až ve 3 letech, jak nastoupil do školky, jí sám skoro všechno, od něčeho jen pár lžiček, tak dokrmím, ale co mu chutná, to si v klidu pojí sám. Já jsem teď šťastná, že si normálně drží v ruce chleba sám ho sní, dřív to bylo scifi
Být tebou, tak mu dám jednu lžičku jemu, ať si zkouší s ní trénovat, chval ho za úspěchy, aby měl chuť se krmit sám, usměrňuj, když začne zlobit s jídlem a hrát si s ním. A zároveň druhou lžičkou k ho přitom krm. Nebo mu k samotnému jídlu dávej to, co drží na lžičce
a nelítá tolik okolo…br. kaše, pribiňák
A co treba zkusit ze zacatku vidlicku? Dala bych mu treba knedlik s vajickem nebo testoviny se zeleninou a kousky kureciho masa. Tim se nezaspini a pekne se nahama. No a pak postupne zkouset jidlo, ktere tolik nespini a nechat ho jist lzickou treba bramborovou kasi, kureci vyvar a pod.
Chápu tvoje nervy. Ale samostatným jezením podporuješ samostatnost i v jiných oblastech. Až bude chodit do školky - bude se ti to hodit. Taky mám doma „lenocha“
na jídlo. Začni s něčím co mu totálně chutná. Chvilku budeš trpět (bordel) ale pak přijde na to, že lžička je lepší než upatlaný prsty ![]()