Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, pěknou sobotu vám všem přeji ![]()
Chci slyšet prosím váš názor a možná i radu, co dělat.
Mám nejlepší kamarádku, už od střední školy, dokonce jsme byly teď 7 let skoro sousedky, bydlely jsme ve stejném menším městě. Hodně jsme se kamarádili i jako rodiny - já, můj manžel, ona, její manžel, naše děti si taky spolu rozuměli, jezdili jsme i na společné dovolené. Ona před rokem a půl odešla od manžela, protože poznala jiného, prostě to bylo ze dne na den a hlavně se s dětmi odstěhovala 200km daleko. Minulý rok v srpnu jsme jim byli na svatbě a tam jsme prvně poznali jejího nového manžela. Je to velký podnikatel, vlastní velkou fabriku a chová se tedy hrozně povýšeně, arogantně, prostě nám vůbec nesedl, neshodujeme se s ním v ničem, pořád i dává najevo, že my jsme nic, on toho už dokázal tolik.No nicméně jsem to skousla, kamarádce to přeji, vypadá že je s ním spokojená, ale na podzim tu u nás byli, on nám zkritizoval v baráku snad všechno - např. proč máme lino, že je to umělá hmota, že on by nikdy lino nechtěl, má v baráku vše dřevěné, pak kritizoval víno, že kupujeme taková levná vína, že to on by nikdy nekoupil, on jezdí na Moravu k vinaři…atd. Manžel ten odešel pryč za kamarádem, protože říkal, že by se s ním musel pohádat, tak raději vzal zpátečku, já jsem se snažila to překousnout a přežít. Jenže ted od ledna mi kamarádka píše, že zajedou nebo at zajedeme my a prostě chce se sejít, že posedíme ve čtyřech, popovídáme. Já se furt vymlouvám - že jsme nemocný, pak že někam jedeme, že nemůžeme a už jsem z toho úplně zoufalá. Jí ráda uvidím, popovídám s ní (i když - už je taky trochu na jiné vlně, ale mám jí ráda).V květnu má přijet sama, přespí u nás a já jsem rozhodnutá, že jí řeknu pravdu - že mi nesedí její manžel a nemáme si s ním co říct a že budu ráda, když se budeme scházet jen my dvě. Myslíte, že je to dobrý nápad? Co byste udělaly vy? Vůbec nevím co dělat, nerada bych jí zas ublížila svým názorem, ale prostě my se s ním vídat nechceme a já jí nechci furt lhát a vymlouvat se. Manžel mi říká, že pokud je to dobrá kamarádka, tak názor unese.Ale nevím nevím ![]()
Díky za přečtení a za názory
![]()
Takové povrchní lidi, co si myslí, že osvobodili svět, také nemusím.. Bude to těžké, ale pokud je to dobrá kamarádka, přetvařování není na místě. Asi bych ji to zkusila naznačit.
Já bych ještě jednomu posezení ve čtyřech šanci dala. Třeba se to s ním zlepšilo a pak by nebylo co řešit, a pokud ne a vyrukoval by s tím, že máte jen levné víno nebo něčím podobným, tak bych mu dala číslo účtu a řekla mu, že to do příště napravíte ![]()
@enyf píše:
Já bych ještě jednomu posezení ve čtyřech šanci dala. Třeba se to s ním zlepšilo a pak by nebylo co řešit, a pokud ne a vyrukoval by s tím, že máte jen levné víno nebo něčím podobným, tak bych mu dala číslo účtu a řekla mu, že to do příště napravíte
@pannda píše:
Takové povrchní lidi, co si myslí, že osvobodili svět, také nemusím.. Bude to těžké, ale pokud je to dobrá kamarádka, přetvařování není na místě. Asi bych ji to zkusila naznačit.
No, přesně.
Pořád jsem se snažila to všechno překousnout, ale nemám ráda arogantní lidi. A mrzí mě právě, že musím lhát a vymlouvat se.
@SarkaNovo ahoj tak nějak nevím o čem přemýšlíš, píšeš že se znáte léta, setkávali jste se i s manželi a dětmi…též mám takovou kamarádku od 1.třídy…a řekla bych jí to na rovinu prostě pravdu..pokud jste tak dobré kamarádky, jak píšeš tak v tom problém nebude..neboj ![]()
mmch tvůj muž má bod k dobru, se divim, že panu podnikateli ještě neskočil někdo
do úsměvu, když se chová takto ![]()
ale tak možná to jedno posezení bych snad i zkousla a pak ho vzala tim levným vínem po hlavě ![]()
@brumdinka píše:
@SarkaNovo ahoj tak nějak nevím o čem přemýšlíš, píšeš že se znáte léta, setkávali jste se i s manželi a dětmi…též mám takovou kamarádku od 1.třídy…a řekla bych jí to na rovinu prostě pravdu..pokud jste tak dobré kamarádky, jak píšeš tak v tom problém nebude..neboj![]()
mmch tvůj muž má bod k dobru, se divim, že panu podnikateli ještě neskočil někdo
ale tak možná to jedno posezení bych snad i zkousla a pak ho vzala tim levným vínem po hlavě
do úsměvu, když se chová takto
No on je můj manžel velký flegmatik a nerad se hádá, ale tohle už mu teda trochu vadilo
tak raději vyklidil pole.
Jo, opravdu jsme byly velké kamarádky, ale ted už jí vídám hodně málo a je trochu na jiné vlně, tak nevím, jak zareaguje, ale ano, řeknu jí to.
Děkuji vám všem za váš čas a odpovědi ![]()
@SarkaNovo píše:
Ahoj, pěknou sobotu vám všem přeji
Chci slyšet prosím váš názor a možná i radu, co dělat.
Mám nejlepší kamarádku, už od střední školy, dokonce jsme byly teď 7 let skoro sousedky, bydlely jsme ve stejném menším městě. Hodně jsme se kamarádili i jako rodiny - já, můj manžel, ona, její manžel, naše děti si taky spolu rozuměli, jezdili jsme i na společné dovolené. Ona před rokem a půl odešla od manžela, protože poznala jiného, prostě to bylo ze dne na den a hlavně se s dětmi odstěhovala 200km daleko. Minulý rok v srpnu jsme jim byli na svatbě a tam jsme prvně poznali jejího nového manžela. Je to velký podnikatel, vlastní velkou fabriku a chová se tedy hrozně povýšeně, arogantně, prostě nám vůbec nesedl, neshodujeme se s ním v ničem, pořád i dává najevo, že my jsme nic, on toho už dokázal tolik.No nicméně jsem to skousla, kamarádce to přeji, vypadá že je s ním spokojená, ale na podzim tu u nás byli, on nám zkritizoval v baráku snad všechno - např. proč máme lino, že je to umělá hmota, že on by nikdy lino nechtěl, má v baráku vše dřevěné, pak kritizoval víno, že kupujeme taková levná vína, že to on by nikdy nekoupil, on jezdí na Moravu k vinaři…atd. Manžel ten odešel pryč za kamarádem, protože říkal, že by se s ním musel pohádat, tak raději vzal zpátečku, já jsem se snažila to překousnout a přežít. Jenže ted od ledna mi kamarádka píše, že zajedou nebo at zajedeme my a prostě chce se sejít, že posedíme ve čtyřech, popovídáme. Já se furt vymlouvám - že jsme nemocný, pak že někam jedeme, že nemůžeme a už jsem z toho úplně zoufalá. Jí ráda uvidím, popovídám s ní (i když - už je taky trochu na jiné vlně, ale mám jí ráda).V květnu má přijet sama, přespí u nás a já jsem rozhodnutá, že jí řeknu pravdu - že mi nesedí její manžel a nemáme si s ním co říct a že budu ráda, když se budeme scházet jen my dvě. Myslíte, že je to dobrý nápad? Co byste udělaly vy? Vůbec nevím co dělat, nerada bych jí zas ublížila svým názorem, ale prostě my se s ním vídat nechceme a já jí nechci furt lhát a vymlouvat se. Manžel mi říká, že pokud je to dobrá kamarádka, tak názor unese.Ale nevím nevím
Díky za přečtení a za názory![]()
Ahoj, udělala bych to stejně, tak jak sis odpověděla. Nemá smysl dělat něco na sílu, jen by se to zhoršovalo a nakonec by ses pohádala i s kamarádkou. Mám ovšdm strach, že i tvá kamarádka se časem změní (převezme chování) a bude podobná jako její muž. Je to smutné, ale mluvím s vlastní zkušenosti.
@SarkaNovo píše:
No, přesně.
Pořád jsem se snažila to všechno překousnout, ale nemám ráda arogantní lidi. A mrzí mě právě, že musím lhát a vymlouvat se.
Tak to nedělej, nelži. Pro ni možná bude těžké pozřít pravdu, třeba Vás to bude stát přátelství.. Ale možná do doby, kdy začne tuto pravdu zjištovat sama..Ať doma osobně či ze strany okolí.
@3R píše:
Ahoj, udělala bych to stejně, tak jak sis odpověděla. Nemá smysl dělat něco na sílu, jen by se to zhoršovalo a nakonec by ses pohádala i s kamarádkou. Mám ovšdm strach, že i tvá kamarádka se časem změní (převezme chování) a bude podobná jako její muž. Je to smutné, ale mluvím s vlastní zkušenosti.
Přesně tak.Jak už jsem psala, je už trochu na jiné vlně, už to není úplně ona, jak jsem jí znala dřív.
@SarkaNovo řekni jí to. Trošku vypiluj formu a já myslím, že to kámoška zvládne. A možná se i něco dovíš, z čeho budeš překvapená…
@pannda píše:
Tak to nedělej, nelži. Pro ni možná bude těžké pozřít pravdu, třeba Vás to bude stát přátelství.. Ale možná do doby, kdy začne tuto pravdu zjištovat sama..Ať doma osobně či ze strany okolí.
To říkal i manžel, že třeba jí otevřu oči.
Ona ho znala 3 měsíce a už se rozváděla a stěhovala k němu. Pak hned svatba…po půl roce co ho znala
Každopádně si myslím, že s takovýmhle člověkem nemůže být šťastná do smrti. Zvlášť když on je už 3× rozvedený
@Malaga píše:
@SarkaNovo řekni jí to. Trošku vypiluj formu a já myslím, že to kámoška zvládne. A možná se i něco dovíš, z čeho budeš překvapená…
Viď? Třeba řekne, že si o něm myslí to samé
![]()
@SarkaNovo píše:
Viď? Třeba řekne, že si o něm myslí to samé![]()
![]()
no možná pozná, že stále jste na stejné notě a třeba bude potřebovat se svěřit… ![]()
@SarkaNovo neříkala bych jí, že ti nesedí, bude to tvoje vina, ona to proti tobě otočí. Řekla bych jí, že s ní se ráda uvidím, ale že z jejího manžela jsi byla ty i tvůj manžel dost rozmrzelá, protože ačkoliv nemáte na kontě tolik peněz, váš byt se vám líbí, máte ho rádi a jste na něj pyšní. Že jí zcela upřímně říkáš, že její manžel vám dával najevo, že jste póvl a vše kritizoval, jí by se také určitě nelíbilo, kdybyste tam přišli a začali slovy - jééé to je hrozné, to bych si do bytu nedala, to se mi nelíbí, to je snobárna, no jo, vy se vytahujete… Říct jí, že i kdyby si to její partner myslel, je slušností byt pochválit a nekritizovat. A uvidíš, co ti na to řekne, je možné, že bude stát za svým manželem, pak bude asi lepší sejít se na neutrální půdě jen vy dvě.