Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My máme v plánu dát dítě do samotného pokoje nejdříve ve třech letech, možná později (plánujeme mu za rok sourozence, tak třeba půjdou až spolu). Ložnice a záchod je v přízemí, dětské pokoje v patře - jinak to uspořádat nejde. Já bych nespěchala.
Malý je dva a půl pryč, spí stále v mojí posteli
Pokojíček nepotřebuje. Hračky má stejně v obýváku.
@Marky983 bydleli jsme donedávna ve dva plus jedna, ničemu to nevadilo, před čtvrtými narozeninami syna jsme se stěhovali, děti pokoj nyní mají, jsou nakýblovaní stále u mě…já nevím, čemu to jako vadí ![]()
@Marky983 máme též 2+1 2,5let dceru a čekáme druhou každým dnem. Všichni spíme v ložnici a spát zatím budeme. Byt nemáme ještě ani splaceny. Nevím no než půjde první do školy tak jim buď ložnici uvolníte a budeme spát v obýváku nebo se poohlídneme po větším
Ale ve vašem případě bych to moc nehrotila ono se každé děcko jednou rádo osamostatní ![]()
oukej.Jde mi spíš o to, jak moc by hysterčilo potom to dítě, když by najednou nemohlo spát s maminkou a tatínkem
Díky za vaše zkušenosti ![]()
Já jsem do 5 let bydlela s bráchou a rodiči v 1+1 a přežili jsme všichni. Pak spravili dům, najednou bylo 4+1 a byli jsme ztracení.
@Marky983 moc čteš a na špatných diskusích. To si jen rodiče myslí, že to dětem vyhovuje. ![]()
Taky, 2+1 dvě děti, poskládáme se. Než půjde starší do školy (za 3roky) doufám budem ve větším, byl by problém kam se stolem a tak.
Nicméně kamarádka je ve čtyřech v 1+1 a taky pohoda.
Malá bude mít dva v srpnu a stěhovat ji zatím nehodláme. Nedovedu si představit, ze se v noci vzbudí a půjde mě hledat přes celou chodbu. Takhle mám její postýlku přiraženou ke své posteli a když se vzbudí, jen natáhnu ruku, podám dudlík nebo jenom pohladím a přikryju a spíme dál.
Klukovi je 3,5 a vlastní pokoj zatím nemá. A co víc, spí s náma v posteli
Prostor sice na pokojík je, ale zatím ho nepotřebuje. Pokojík by musel mít v patře, kde by byl sám. Takže má hračky v obýváku, kde tráví nejvíc času celá rodina.
Taky máme 2+1, jsme dva dospělí, dvě děti, v prosinci přibude třetí. Spíme všichni v jedné ložnici. Zatím to jde v pohodě, pak to budeme muset začít řešit.
Byli jsme ve 2+1 a v půl roce syna jsme si dali postel do obýváku. Záleží na dispozicích bytu, my měli obývák dlouhý 6 metrů, tak to šlo. Nakonec jsme se stěhovali do většího, ale znám rodiny, co bydlí se 3 dětmi ve 2+1 a v pohodě. Je to jen na vás ![]()
Měli jsme byt 1+1 do 6,5 let dcery. Jediný pokoj sloužil jako obývák, jídelna i ložnice pro všechny. Pak jsme se přestěhovali do většího bytu - dcerka si svůj pokojíček pomáhala zařizovat, těšila se do něj a váží si ho. Teď už je jí 15 a určitě ji absence vlastního pokojíku v raném dětství nijak negativně nepoznamenala.
![]()
@Marky983 děti mám 4, ale mimčo bych do samostatného pokoje nedala… Nejdřív kolem 3. roku…