2,5letý nemluví a má plíny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29436
18.8.14 12:27

Mluvení nijak neovlivníš. To souvisí s vyzráváním CNS a příslušného řečového centra v mozku. U některého dítěte se ty dráhy pospojují a vyzrávají rychleji, u někoho naopak pomaleji, proto jsou mezi dětmi v té řeči tak obrovské rozdíly. Dítě nasává jako houba pasivní slovní zásobu, až mu to jeho mozek dovolí, tak mluvit začne. Spolužačka logopedka mi říkala, že dítě nemluví proto, že nechce, ale proto, že jednoduše nemůže. Do 3 let času dost, důležité je, jestli slyší, rozumí a reaguje na pokyny - přines, ukaž… atd. Taky co mi říkala, tak jediné, co mohu udělat, je zaměřit se na rozvoj jemné motoriky, ta s řečí úzce souvisí, ale toť vše.

Mě kluk ještě v 18 měsících krákal jak vrána. Do 2 let znakoval a ukazoval. Ve 2 letech začal mluvit a nebylo mu rozumět ani slovo. Téměř na všechno měl svoje výrazy, říkali jsme tomu svahilština. :mrgreen: Ve 2,5 letech začal mluvit ve větách a začal postupně ty svoje výrazy měnit za normální češtinu. Od těch 2,5 let to šlo strašně rychle. V červnu mu byly 3 roky a mluví. Mluví normálně, ve větách, dorozumí se, pusu nezavře celý den. U něčeho má výslovnost horší a u něčeho přehazuje slabiky, ale jinak mluví moc pěkně. Trvalo mu to dlouho, než se rozmluvil, ale pak to šlo opravdu rychle.

No a pleny. :mrgreen: Mě se kluk teda odplenoval v 26 měsících, bylo to ze dne a den a byl to impuls od něj. Zkrátka jsem čekala, až k tomu dozraje. On byl navíc ten typ, co si na nočník dobrovolně ani nesedl a bylo to akorát s amokem. To jsem se na to radši vyprdla a dala tomu volný průběh. Navíc jsem tenkrát čekala druhé. Do 3 let má v podstatě dítě na pleny nárok a je to podobné jako s tou řečí. Dítě si musí projít několika fázemi a jakmile je ovládá, tak se pak může odplenovat ze dne na den. Důležité je, aby se dítě odplenovalo tzv. „samo“ - měla nad svým čůráním kontrolu. K čemu vysedávání na nočníku od roka, když máma musí chodit vysazovat a furt hlídat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
18.8.14 12:31

@peta.nohejlova pokud prcek jinak reaguje normálně, slyší, rozumí tomu, co říkáš, tak bych si s tím hlavu nedělala, je jen svůj. Zkus být pyšná na své dítě tak, jaký je a na každou blbou poznámku od okolí hoď pozitivum prcka, že sice nemluví a má plínky, ale jinak je šikovný na to a na to a že ho budeš milovat, i když půjde k maturitě s plínkama (to nepůjde, ale vytřeš tím všem zrak, na to se nedá co říct, protože přece manžel a tchánovci ho taky milují a třeba se více zaměří na to, co prcek umí, než neumí). ty jsi matka úžasného dítěte, tka na to buď pyšná a nesrovnávej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
18.8.14 12:33

@peta.nohejlova Nedávno byl u mě kamarád..otec 4 letého kluka. Co my jsme se za mlada nablbli :mrgreen: a říká mě. Malá neumí ještě počítat do 5 a neumí tohle a neumí tamto..jsou jí 2,5r. To náš Mareček už dávno uměl :mrgreen: Takže ne jen kamárádky jsou rejpalky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
18.8.14 12:34

Má čas. Netlač na něj. Každé dítě je jiné. Hlavně neporovnávat. Ségra má holčičku jen o 4dny mladší než já. Holkám je téměř 20měsíců. Naše je ukecaná až hanba, rozumí téměř všemu, je bez plen. Její nemluví vůbec. Jediné co řekne je máma. Nočník skoro nezná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
18.8.14 12:34

Ahoj, určitě nejsi sama jen jsi to nedavej za vinu, mám syna 2 roky a take ma stale plíny dcera mi uz ve dvou davno na nocnik chodila spala bez pliny mluvila az az ale můj maly je pomalejší nemluvi venku taky curat nechce jedine ve sprse nevim proc a nejde preucit na nocník obcas podle nalady rozumi vsemu ale nerekne to spis mi prijde ze se stydí zee to treba rekne spatne :nevim: Určitě neposlouchej ostatní jak je to tvoje vina já tomu také nechavam volný pruběch nutit urcite NE! Myslím že děti mají svuj čas a až budou na určité věci připraveny tak se je naučí Jak už tu bylo psáno do 15ti mít pleny nebude :D Nám třeba pomáhají letáky, z alberta a pod prohlízíme je spolu a on posloucha co ríkam ( prijde mi ze si to vduchu zkousi prerikat ale nevim) nebo obrazkove knízky ale muj syn je prez jidlo takze ty ho moc nezajimaji :D Takze držim palce at se malý rozpovídá a ten nocník mu porad ukazuj ze je to hra a treba se chytí :kytka:

Příspěvek upraven 18.08.14 v 12:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
18.8.14 12:35
@peta.nohejlova píše:
Holky, jsem fakt tak úplně strašná když syn skoro v 2,5 letech nemluví a má plíny? Manžel, rodina, okolí mě tedy odsoudili, že za to můžu jedině já… nevím si rady :((( z nočníku mi utíká, venku čůrat nechce, na záchodě řve bojí se… tak jak to tedy udělat,??? Máte prosím nějakou fintu?? S mluvením vůbec nevím jak na něj, mluvím na něj, snažím se, ale z něj nic nevydoluji… máma volá na všechny, hlavně aby se na něj tedy někdo otočil, ham, auto, hůů, tůů, nic víc :(((( asi jsem vážně udělala někde chybu, jak teď to napravit???
řekla bych k tomu tohle, vykašli se na to, je teda smutný, že ani manžel při tobě nestojí. Malej si k nočníku musí prostě dojít sám, jedna věc je dítě, které se nechá klidně na nočník posadit, to ať pak je vysazováno klidně od doby, co začne sedět, když to rodiče baví, ale pokud u pokusech na nočník řve, tak to fakt nemá cenu a musí si k tomu dojít prostě sám, mluvím ze své zkušenosti se synem, ale myslím, že mi dá za pravdu spousta dalších maminek. A to, že se nechce rozmluvit, taky není jen váš případ, hlavní je, jestli ti rozumí, když na něj mluvíš. Synovi budou v říjnu tři a taky se nechce moc rozmluvit, ale všemu rozumí, má svůj slovník a vlastně když nad tím přemýšlím, má celkem slušnou zásobu slov v jeho podání a poslední dobou má i větší snahu o mluvení. Všechno půjde, každé dítě je jiné, takže si z toho nedělej hlavu
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24178
18.8.14 12:36

Zakladatelko, dcera před rokem na tom s mluvením byla stejně, možná jen více slov, připadně „co je to?“ Od září (právě v těch 2,5 letech) začala chodit do pidiklubíku pro děti od 2,5 let, kde byla dvě dopoledne (3 hodiny za den) sama jen s ostatními dětmi a „tetami“. Trvalo to 2 měsíce, než začala trochu více mluvit. Od ledna chodí do školky a ve školce se za půl roku pěkně rozmluvila.

S plínami moc neporadím, je na den bez plíny, jen na noc je má a to taky nevím co s tím, tak to zatím neřeším. Pokusy bez plíny (kdy si sama řekla, že ji nechce) skončily tak, že jsem každou noc minimálně jednou převlíkala postel a vrátila jsem plínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504
18.8.14 12:39

@peta.nohejlova Víš, ono je to všechno těžké. Pořídíš si prcka, všichni se na něj těší, všichni ho stráááášně milují ale pak to začne. Jaktože neleze? Neměl už by sedět? Kdy bude mluvit? Jééé vy máte ještě plíny? Hlavně ho s nikým nesrovnávej - ale podívej se ostatní děti už umí to a to a jsou takové a makové… ony jsou to všechno jen hezký řeči. Všechny ty lidi kolem bych nejraděj někdy nakopla! Včetně rodiny. Měla jsem to samé. A mám dodnes ale naučila jsem se k tomu přistupovat jinak (odstěhovali jsem se na čas daleko tak jsem měla možnost vidět prcka jen SVÝMA očima a opravdu si ho užít). Dnes už jsme zpět „mezi lidmi“ ale já vím, jaký malý je, jak je to krásné a NÁROČNÉ být mámou. Prostě se na ostatní vykašli! Vím že se to hezky řekne, zvláště pod tím tlakem co JE a přiznejme si to všude kolem nás. Mě minule řekl táta: Hele a myslíš že dobře slyší když skoro nemluví? Měla bys s ním někam zajít. A víš co? Povídám mu: A máš ho za to míň rád? Myslíš, že když ty míň mluvíš než máma, měl by sis taky někam zajít?… Taky nemluví. A co, co chce ukáže no. A co má být. A že má dny kdy je bez plíny a dny kdy se počurává od rána do večera? No jéjé… v 6ti letech snad bude bez plíny :) Ty jsi máma a víš, jak se dítěti věnuješ. Pokud Ti opravdu připadně že je pozadu, můžeš se pro jistotu poradit s Dr jinak bych to neřešila a opravdu si užívala toho krásného období a řeči kolem brala s rezervou. Ať si ti dokonalí pořídí své dítě a to pérují od rána do večera, třeba bude také dokonalé :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
18.8.14 12:45

Dcera se rozmluvila až s nástupem do školky, ve 2,5 letech začala spojovat 2 slova (do té doby je říkala odděleně), ve 3 letech nastoupila do školky, s učitelkama většinou komunikovala beze slov (prostě je vzala za ruku, dovedla, ukázala), pak se to začalo postupně zlepšovat a teď pusu nezavře :lol:

přitom jsme jí pořád povídali, četli, básničky říkali, dodnes básničky neříká (ač je umí) :nevim:

bavila jsem se o tom s tetou, tak mi říkala, jak bratránek ještě ve 4 letech měl na noc pleny a skoro nemluvil, taky s ním byla u logopeda a tam jí řekli, ať to neřeší, že je kluk motoricky a „technicky“ vyspělý na 7 let a že se to někde musí projevit „zpomalením“… ve 3 letech rozebral v krámě topení padesátníkem, který našel na zemi, strejdovi rozebral gramofon, ve 4 letech už se vrtal v autech :lol: do první třídy šel bez plen a dobrou mluvou, teď je z něj vysokoškolák strojař (to technické zaměření mu zůstalo :lol: )

klidně bych mu dala ještě chvíli čas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
18.8.14 12:49
@Misulicka 1 píše:
@peta.nohejlova Víš, ono je to všechno těžké. Pořídíš si prcka, všichni se na něj těší, všichni ho stráááášně milují ale pak to začne. Jaktože neleze? Neměl už by sedět? Kdy bude mluvit? Jééé vy máte ještě plíny? Hlavně ho s nikým nesrovnávej - ale podívej se ostatní děti už umí to a to a jsou takové a makové… ony jsou to všechno jen hezký řeči. Všechny ty lidi kolem bych nejraděj někdy nakopla! Včetně rodiny. Měla jsem to samé. A mám dodnes ale naučila jsem se k tomu přistupovat jinak (odstěhovali jsem se na čas daleko tak jsem měla možnost vidět prcka jen SVÝMA očima a opravdu si ho užít). Dnes už jsme zpět „mezi lidmi“ ale já vím, jaký malý je, jak je to krásné a NÁROČNÉ být mámou. Prostě se na ostatní vykašli! Vím že se to hezky řekne, zvláště pod tím tlakem co JE a přiznejme si to všude kolem nás. Mě minule řekl táta: Hele a myslíš že dobře slyší když skoro nemluví? Měla bys s ním někam zajít. A víš co? Povídám mu: A máš ho za to míň rád? Myslíš, že když ty míň mluvíš než máma, měl by sis taky někam zajít?…Taky nemluví. A co, co chce ukáže no. A co má být. A že má dny kdy je bez plíny a dny kdy se počurává od rána do večera? No jéjé… v 6ti letech snad bude bez plíny :) Ty jsi máma a víš, jak se dítěti věnuješ. Pokud Ti opravdu připadně že je pozadu, můžeš se pro jistotu poradit s Dr jinak bych to neřešila a opravdu si užívala toho krásného období a řeči kolem brala s rezervou. Ať si ti dokonalí pořídí své dítě a to pérují od rána do večera, třeba bude také dokonalé :kytka:
:pankac: :pankac: :pankac: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
18.8.14 12:50

U nas uplne stejne, pres veskerou snahu nic (a fakt jsem se snazila). Nocnik ted na chvili vzdavam, narodilo se miminko a nechci ho tim stresovat. Komunikace se trchu zlepsuje v poslednich tydnech, ale ne mluveni, spis nonverbalni. Vsimam si, ze vic rozumi a vic se snazi mi neco sdelit, byt nevi jak. Na neurologii nam bylo receno, ze mluveni do tri let vubec neresit.. Tak cekam a uvidime..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
18.8.14 12:51
@peta.nohejlova píše:
@lecijasek Rozumí mi opravdu krásně, venku poslechne před silnicí se zastaví a čeká až mi může dát ručičku, ukáže si co chce, ukáže kde co má… jen prostě mluví semnou ručičkama no :)

tak v tom případě bych byla v klidu :) On se rozmluví, až se mu bude chtít :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
18.8.14 12:59

@peta.nohejlova prosím tě klid. Ať ho to naučí manžel, jestli s tím má problém. Já už poslouchám od roka, kdy jako začne na nočník, je mu skoro 19 měsíců a ani ťuk, kámošky na mě koukají, že je přece ještě brzo, zato příbuzenstvo kupuje další a další nočníky a sedadla na záchod a pořád se ptají a ptají a mně je to fuk. Řeknu, že má prostě ještě plenku a tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
18.8.14 13:03

Určitě bych nenutila k nočníku, ať nemá zbytečně odpor. prostě to příjde :) třeba má moc práce a tohle ho zrovna brzdí. určitě bych počkala i s mluvením, vždyť všichni znají statistiky, že ženy mají mnohem větší zásobu slov než muži a více jich používají. tak proč se trápit, užívej si, že je jinak v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
18.8.14 13:15

@peta.nohejlova Byla bych v klidu čim víc se budeš nervovat tim dítě zasadně toho bude dělat mín. Dej mu plínu nestresuj ho nočníkem a 3 měsíce to zkus znova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí