Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nechci zakládat nové téma, ale už nevím, co dělat. Dcera má 2,5 roku, mluví cca 120 slov i se zvukama (haf, mňau,…) bohužel, bydlím se svojí mámou, než si najdeme vlastní bydlení. Denně poslouchám, jak dcera hrozně málo mluví, jak má svůj svět. Dcera je hodná, několik hodin si sama vyhraje. Na nočník se teď teprve učí. Já chodím po brigádách, aby jsme se co nejdřív mohli odstěhovat a proto moje máma 3× týdne na 5 hodin malou hlídá. Dnes, když jsem byla v práci, tak vzala malou k doktorovi (poprosila jsem ji, aby mi tam skočila pro razítko k zápisu do školky) při té návštěvě doktora, se s ním akčně domlouvala ať napíše pro malou žádanku všude možně, že je dcera opožděná a že má svůj svět. Že nic nechápe, že vůbec neumí mluvit, že má plíny. Doktor řekl, že to zatím nechá a uvidíme na kontrole ve 3letech. Pak mi teda ještě volal, ať přijdu, že se semnou domluví na postupu, jestli malá nemá PAS. Přitom dcera je úplně normální, jen prostě málo mluví. Máma z ní všude dělá úplného debila. Všude tvrdí jak má svůj svět a že je jiná. Ani nevím, co čekat za odpověď. Prostě se potřebuju vypsat, protože mám vztek. Máma je jinak v pohodě, ale hrozně miluje dítě mého bratra (má stejné starou holčičku - moje je o 4mesice starší) a ta jeho zvládá odvypravet pohádku, zazpívat básničky a říct anglicky abecedu. Hrozně moc je porovnává a mě tak vylozene už se. e. Ráda bych se už odstěhovala, ale ještě pár měsíců musíme bohužel počkat..
Jak píšeš, počkala bych a maminu se snažila odfiltrovat a pouštět mimo. Každé dítě je jiné a nic s tím neuděláš.
@Vercsi148 protože dcera je taková, že si prostě ráda hraje sama. Vydrží si v kuse dvě hodiny hrát, pak se přijde napit a zase si zaleze do pokojíčku. Protože mě nepotřebuje mít za prdeli. Máma tohle nechápe. Neteř je přesnej opak, furt řve, neumí si hrát sama. Proto je moje dcera divna. To, že nechápe je proto, že když dcera něco udělá, babička se tomu začne hrozně smát a začne jí honit a řvát po ní ať jde sem. Hrozně se tomu směje a dcera si pak mysli, ze to je sranda. Jasně, že pak dcera udělá něco a když moje máma po ní začne řvát at jde sem, rychle zdrhá a směje se tomu-prostě nepozná kdy to sranda je a kdy ne.. Furt vysvětluju, že si to dělá sama. Že jednou ji honí a směje se a podruhé po ní řve. Že dcera těžko pozná kdy to je sranda a kdy to je doopravdy.
A mama tak soudi jen podle toho, co uz umi bratrova dcerka? Jako take jsem umela ve dvou letech rikat basnicky, synovi budou dva za dva mesice a muselo by se stat nevim co, aby je take rikal
Kazde dite ma holt vlastni tempo. Pokud mamka neda na vas a ani s temi recmi neprestava, kdyz ji poprosite, at ji vysvetli doktor, ze je zcela v poradku ![]()
Dcera začala mluvit kolem toho 2,5 roku, do té doby uměla pár slov, určitě ne 120. Plus haf, mňau, bé, mé. Pak to bouchlo a během půl roku dohnala ty geniální vrstevníky, se kterými srovnávala zase moje máma. Čurání bez plíny dva a třičtvrtě, bobek trval ještě o půl roku déle. Myslím, že máma srovnávačka má nějaký problém spíš s tebou a tímto způsobem to ventiluje přes tvou dceru.
EDIT: Nebo tvoje máma zkrátka nemá moc empatie. Neřešit…
@Anonymní píše:
@Vercsi148 protože dcera je taková, že si prostě ráda hraje sama. Vydrží si v kuse dvě hodiny hrát, pak se přijde napit a zase si zaleze do pokojíčku. Protože mě nepotřebuje mít za prdeli. Máma tohle nechápe. Neteř je přesnej opak, furt řve, neumí si hrát sama. Proto je moje dcera divna. To, že nechápe je proto, že když dcera něco udělá, babička se tomu začne hrozně smát a začne jí honit a řvát po ní ať jde sem. Hrozně se tomu směje a dcera si pak mysli, ze to je sranda. Jasně, že pak dcera udělá něco a když moje máma po ní začne řvát at jde sem, rychle zdrhá a směje se tomu-prostě nepozná kdy to sranda je a kdy ne.. Furt vysvětluju, že si to dělá sama. Že jednou ji honí a směje se a podruhé po ní řve. Že dcera těžko pozná kdy to je sranda a kdy to je doopravdy.
Jo tohle srovnávání je na palici.. Budeš to muset vydržet, přeju Ti, abyste měli co nejdřív svoje soukromí…
Doktor si to poznamenal do papírů, že to bude řešit na 3leté prohlídce. Dcera před ním mluvit nebude. Tatinek od nás odešel ještě před narozením a malou ještě ani neviděl. Máma dělá to, že když malá zlobí nebo odmlouvá, tak ji začne říkat "ten pán si tě vezme, honem pojď nebo zavolám pana.. Takže dcera vidí chlapa a bojí se. Dost často dělá taky to, že když dcera nechce třeba jist, tak nenápadně zaťuká a říká, že to je ten pán a že si jde pro ni za to, že nejí. Dcera pak strachy ji všechno. Takže to, že by dcera před nějakým chlapem promluvila nehrozí. Hrozně mě tohle štve, můžu jít to říkat do nekonečna, bez významu.
![]()
To je zvlastni.. A jak na to mamka prisla, ze ma svuj svet?
Jinak ja mam 2,5 dvojcata. Holky uz pred druhym rokem umely plynule mluvit a dnes zpivaji pisnicky, recutuji basnicky, samy zkousi vymyslet verse a umi napocitat do 10. A kamaradky stejne stara dcerka umi jen par slov a vetsina jsou citoslovce. A nikdo si nemysli, ze ma PAS
. Je totiz uplne zdrava a moje holky brzy dozene. Vyplnovala jsi ten dotaznik na PAS v 18mes?
@Anonymní píše:
Doktor si to poznamenal do papírů, že to bude řešit na 3leté prohlídce. Dcera před ním mluvit nebude. Tatinek od nás odešel ještě před narozením a malou ještě ani neviděl. Máma dělá to, že když malá zlobí nebo odmlouvá, tak ji začne říkat "ten pán si tě vezme, honem pojď nebo zavolám pana.. Takže dcera vidí chlapa a bojí se. Dost často dělá taky to, že když dcera nechce třeba jist, tak nenápadně zaťuká a říká, že to je ten pán a že si jde pro ni za to, že nejí. Dcera pak strachy ji všechno. Takže to, že by dcera před nějakým chlapem promluvila nehrozí. Hrozně mě tohle štve, můžu jít to říkat do nekonečna, bez významu.![]()
To snad ne. Vase maminka je tedy dobry ukaz (snad vas to neurazi). Delate dobre, ze pracujete na odstehovani. To je totiz asi jedina cesta. ![]()
@kyticka86 mě, nevyplňovala. Doktor nám nikdy nic nenabídl a já neměla nikdy proč se ho na to ptát, ani nevím, že něco takového je.
@Elessa určitě neurazí. Sama ji to stokrát říkám, ať to nedělá, neříká.. nepomáhá to a já jsem z toho už na prášky. Kolikrát jsem z toho brečela, hádala se. Nepomůže nic. Dneska jsem nevěděla jestli ji seřvat, že toho už mám dost nebo začít brečet. Hrozně mě mrzí, že z dcery dělá bůh ví co, když je zdravá.. Už jsem to vzdala, nereaguju na to, jen mě to hrozně mrzí.. Na stěhování si ještě počkám, ale snad to bude co nejdřív..
No tak 120 slov můj 2,5lety syn neumí ani s citoslivci… Já se s ním Teda domluvím, pusu od rána do večera nezavre
. V září rukuje do školky, takže počítám, že se rozmluvi tam. Tvoje máma je trochu padla na hlavu a Teda vůbec s tím strasenim, chudák malá. Ať brzy vyjde vlastní bydlení ![]()
120 slov ve 2,5 letech je v rámci normy, řeč u dětí nastupuje mezi 1-3rokem, je úplně běžné, že některé dítě v 1,5r mluví lépe než jiné ve 3letech. To jsou obecně známá fakta, babička by se měla stydět, že takhle kritizuje vlastní vnucku. ![]()
Na svou mamu kasli. Pokud mala rozumi, reaguje (treba na pokyn podej mi… (treba jeji oblibenou hracku), prines neco odnekud, poloz neco.. atd) a snazi se nejak domluvit (ruky, nohy, citoslovce), tak nema PAS ani zdaleka ![]()
Syn ve 2,5 letech říkal 5 slov včetně zvuků. Je mu 5 a bolí nás z něj hlava. Rozmluvil se ve 3 letech a 9 měsících. Babička (tchýně) se o něm vyjádřila, že je de.il
. My to tedy řešíme. Když to zjistila, tak mi řekla, že jsem hysterická krava.
Moje rada je babičky neřešit, protože některým babickam se nedá zavděčit. Máš šikovnou holčičku.
@Bubla_Bučková myslíš Izumi Miyako - no nevím - ta už sem nepíše od ledna - její dceři diagnostikovali několik docela závažných diagnóz - je tu sice dost velká podoba, ale tato maminka píše, že dcera je zdravá, ale babičce se nezdá dost dobrá