Nemocenská - těhotenství - nevhodné zaměstnání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@zrcadlo píše:
To máš marný, já byla zrovna minulý týden svědkem toho, jak moji gynekoložku opouštěla mezi dveřmi mladá ženská se slovy „Budete mít to dítě na svědomí.“ Já se zeptala jestli nemám přijít později, jestli potřebuje něco řešit, a doktorka jen zoufale „Ne, pojďte dál, já jsem jen odmítla dát slečně neschopenku kvůli tomu, že do práce musí jezdit autobusem a mohla by zvracet, když je vidět zatím jen sotva gestační váček a včera jsem se s ní ráno potkala na inline stezce u Vltavy.“ A následně jsme se bavily o tom, kolik už měla problémů s tím, že si ženské s nevhodnou prací uzavřely pojistku na rizikové těhotenství a ona jim sice vyšla vstříc s neschopenkou, ale nemůže dostatečně prokázat vážné diagnózy a ženské nedostanou proplacenou pojistku a naštvaně odchází k jinému lékaři. Stejně tak od ní odešlo několik pacientek, kterým odmítla v neschopnosti psát jiné místo pobytu na každý víkend jinde (i ona s tím má hodně papírování a vysvětlovala, že to má být výjimka).
A to je ještě střelkyně, že těm s pojištěním na rizikové těhotenství píše neschopenky. Komerční pojišťovny mají svoje vyšetřovatele a nenechají se tak snadno obrat jako zdravotní. Bála bych se, že skončím před soudem za pojistný podvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl píše:
A to je ještě střelkyně, že těm s pojištěním na rizikové těhotenství píše neschopenky. Komerční pojišťovny mají svoje vyšetřovatele a nenechají se tak snadno obrat jako zdravotní. Bála bych se, že skončím před soudem za pojistný podvod.
No naštěstí pro ni jsou diagnózy, které se prokazují těžko a taková neschopenka se moc nedá napadnout, ovšem samozřejmě jsou to přesně ty diagnózy, na které se komerční pojištění většinou nevztahuje, ale spousta ženských si tu pojistku uzavřela s cílem devět měsíců být doma a trhnout na tom balík (často jim to tak nakecal finanční „poradce“), a pak se diví. Doktorka je empatická a snaží se i vyjít vstříc třeba když někomu končí smlouva apod., přesto v rámci tří doktorů v daném místě je za tu nejpřísnější, protože nedá neschopenku bez důvodu ve 4tt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co je důležitější? Zdraví dítěte, nebo kecy ohledně zákonů? Co když zakladatelka za měsíc napíše, že díky špatné práci má dítě vývojové problémy? Tak taky budete dávat za pravdu gynekologovi, který nechal těhotnou dělat noční, dvanáctky a ohrozil zdraví dítěte v zahuleném prostředí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chipsa píše:
Co je důležitější? Zdraví dítěte, nebo kecy ohledně zákonů? Co když zakladatelka za měsíc napíše, že díky špatné práci má dítě vývojové problémy? Tak taky budete dávat za pravdu gynekologovi, který nechal těhotnou dělat noční, dvanáctky a ohrozil zdraví dítěte v zahuleném prostředí?
Ale gynekolog ji nenechává dělat dvanáctky ani noční, pleteš si ho se zaměstnavatelem. A já tedy neznám zaměstnavatele, který by risknul nutit těhotnou do nočních směn, pokud ona odmítne. Inspekci z úřadu fakt nikdo dobrovolně nechce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Ale gynekolog ji nenechává dělat dvanáctky ani noční, pleteš si ho se zaměstnavatelem. A já tedy neznám zaměstnavatele, který by risknul nutit těhotnou do nočních směn, pokud ona odmítne. Inspekci z úřadu fakt nikdo dobrovolně nechce.
Zaměstnavatele těhotná nezajímá, je mu jedno co bude s dítětem nebo ne. A pokud by zakladatelka zavolala inspekci, musí mít v ruce podklad pro svá tvrzení, zaměstnavatel klidně může říct, že o těhotenství nevěděl
Je to boj o nervy a chápu, že se do toho zakladatelce nechce. V takových případech je dobrý a chápavý gynekolog nad zlato.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych to opravdu nejradsi resila jinak nez neschopenkou, ale kdyz vim, ze me zamestnavatel na jinou praci urcite neprevede a silne pochybuju o tom, ze mne bude neco vyplacet.. jinak ne, za 10 let jsem neměla neschopenku..ne ze bych nechtela, ale bylo opravdu tezky najit nahradu na vic jak den, dva..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chipsa píše:
Zaměstnavatele těhotná nezajímá, je mu jedno co bude s dítětem nebo ne. A pokud by zakladatelka zavolala inspekci, musí mít v ruce podklad pro svá tvrzení, zaměstnavatel klidně může říct, že o těhotenství nevědělJe to boj o nervy a chápu, že se do toho zakladatelce nechce. V takových případech je dobrý a chápavý gynekolog nad zlato.
Já nechápu tu logiku, že nedodržení zákona ze strany zaměstnavatele je dle tebe naprosto v pořádku a dodržování zákona po něm radši nebudeme chtít, protože by se mu třeba nechtělo vyhovět. A na druhé straně budeme tlačit doktora ke stejnému nedodržení zákona, a pokud doktor bude zákony chtít dodržet, tak ho označíme za pitomce a budeme hledat někoho, kdo s obcházením zákonů problém nemá.
A že by zaměstnavatel řekl, že o těhotenství nevěděl? To je takový problém sepsat písemnou žádost o úpravu pracovní doby a směn s ohledemna těhotenství a nechat si podepsat převzetí? Já to za zaměstnavatele řešila několikrát a vždy bez problému.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uvidime, nahlasim mu to az za 14 dni po kontrole a uvidim, jak se na to bude tvářit.. Normalne jsem jeste do nedavna jeste vubec neměla tuseni, ze se ty neschopenky takhle zneuzivaji..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Já nechápu tu logiku, že nedodržení zákona ze strany zaměstnavatele je dle tebe naprosto v pořádku a dodržování zákona po něm radši nebudeme chtít, protože by se mu třeba nechtělo vyhovět. A na druhé straně budeme tlačit doktora ke stejnému nedodržení zákona, a pokud doktor bude zákony chtít dodržet, tak ho označíme za pitomce a budeme hledat někoho, kdo s obcházením zákonů problém nemá.
A že by zaměstnavatel řekl, že o těhotenství nevěděl? To je takový problém sepsat písemnou žádost o úpravu pracovní doby a směn s ohledemna těhotenství a nechat si podepsat převzetí? Já to za zaměstnavatele řešila několikrát a vždy bez problému.
Zaměstnavatelé prostě rádi dělají problémy a naschvály, tak to prostě je. Takže co je pro těhotnou lepší? Rozčilovat se s debilním zaměstnavatelem, dělat nevhodnou práci pro dítě, nebo jít na neschopenku a chránit zdraví dítěte? Já stojím na straně dítěte!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jeste jedna vec… zamestnavatel mi musi zaridit misto vhodne pro tehotne..ano, nocni se daji zaridit..v tom problem nebude, ale zakon nikde nepise o zakourenem prostredi, takze bych tam dle nej mohla v poradku delat. A na jinou praci me prevadet nemusi.. Nebo posudek lekare je vic nez zakon?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chipsa píše:
Zaměstnavatelé prostě rádi dělají problémy a naschvály, tak to prostě je. Takže co je pro těhotnou lepší? Rozčilovat se s debilním zaměstnavatelem, dělat nevhodnou práci pro dítě, nebo jít na neschopenku a chránit zdraví dítěte? Já stojím na straně dítěte!
Fajn, taky existují dovolené a neplacená volna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak dovolena u nas moc neexistuje ( neco malo dostanem proplaceno) a neplacene volno neprichazi v uvahu, vzhledem k financni strance…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Werrrcaaa1 píše:
A jeste jedna vec… zamestnavatel mi musi zaridit misto vhodne pro tehotne..ano, nocni se daji zaridit..v tom problem nebude, ale zakon nikde nepise o zakourenem prostredi, takze bych tam dle nej mohla v poradku delat. A na jinou praci me prevadet nemusi.. Nebo posudek lekare je vic nez zakon?
Dle zdravého a selského rozumu by ti měl lékař do posudku napsat, že kouření škodí zdraví. Ne nadarmo se naše vláda snaží prosadit zákon, aby se přestalo hulit v restauracích. A jestliže toto gynekolog neudělá a vlastně ti řekne že zahulená restaurace je pro dítě zdravé prostředí, tak je to celé padlé na hlavu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Werrrcaaa1 píše:
Uvidime, nahlasim mu to az za 14 dni po kontrole a uvidim, jak se na to bude tvářit.. Normalne jsem jeste do nedavna jeste vubec neměla tuseni, ze se ty neschopenky takhle zneuzivaji..
Vždyť jsi sama psala, že kamarádky si ji taky brali „kvůli práci“…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Werrrcaaa1 píše:
Ten posudek je přímo v zákoně. „Koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit