Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Zajímalo by mne, co za „standardní“ nemoci a kolikrat prodělali vase děti od roka do dvou. Jen orientačně, jsem zvědavá, co mě možná čeká.
Dcera je naprosto zdravá. Měla párkrát rýmu, jinak nic. Ale teď mě v nějaké diskuzi zaujal a překvapil výčet prodělanýcch nemocí u dítěte asi do čtyř let a maminka to psala jako by to byla „normálka“.
PS: samozřejmě myslím pozitivně, ale dobré vědět. A pokud jsou tu maminky, co neřešily žádnou nemoc u dítěte do dvou let, tak to mě taky zajímá…a potěší ![]()
@Berenikee Zaleží,jak je často v kolektivu syn začal chodit do jeslí, tak že nemoci byli na dennim pořádku. První nemoc jsem řešila hodně, pak moje obava klesala ted už to vubec neřešim
TAK JÁ SI TU PŘED CHVÍLÍ PSALA S JEDNOU MAMINKOU PRÁVĚ O TOMTO. Malá do 1.roku krom poporodních rotqavirů (což byl hnus) zcela zdravá. V roce naočkována poslední hexou, celkem hnusná reakce s horečkama, průjmem atd a jak jí to rozhodilo imunitu, chytla vše, co šlo kolem. takže za poslední 3 měsíce- viroza s rýmou a horečkama, hned na to angína, horečky, poté plná pusa aftu, poté 6. nemoc a teď jen lehká viroza bez horeček, rýma také kde nic tu nic- díky Bohu, tak doufám, že už jsme si to na nějaký čas vybrali. ![]()
@boball
Tak to moc ráda čtu! a chodí do nějakého kolektivu, jak píše @annaei?
Než nastoupila ve 3 letech do školky tak měla jen rýmu sem tam a šestou nemoc. Nic víc. Do kolektivu chodila 2× týdně do kroužku a 1× týdně plavat. S nástupem do školky (v září loni) byla nemocná durch v kuse do března (2× ouška, 2× ATB, rýma a kašel od září do března v kuse).
V roce zanet prudusek, v roce a pul laryngitida, chvili potom sesta nemoc, zanet mocovodu, jinak parkrat ryma, kasel..
@Berenikee Do školky zatím nechodí, takže uvidíme, až tam půjde, ale stýkáme se s dětmi normálně. U sousedů, na pískovišti, dcery ho tahají ke svým kamarádkám co mají malé děti. Vlastně jednou zvracel a měl průjem, to jsem zapomněla. Ale dlouho mu to netrvalo.Za dva dny byl v cajku.
@Berenikee tři dny vysoké horečky (špatně se sráží - alespoň u našich holek to nešlo moc dolů, obě měli přes 40st) a po třech dnech byl klid a na těle se objeví vyrážky (taková krupička, jakokdyby potničky) a tím nemoc končí.
Pak je ještě pátá nemoc a myslím že to vypadá stejně.
Většinou to mají děti do toho 1 roku - u nás obě holky v 11m.
Do roka zápal plic, bronchitida, zánět močáku, rýma dvakrát, kašel teplota rýma - RS viry,
po roce laryngitida, zánět průdušek ten trval skoro měsíc, opět RS viry, zánět ucha…teď bude léto tak snad bude chvíli dobře a na podzim se vyzbrojím vitamínama
nemoci neprodělalo jedno dítě, ale různě všichni naši tři kluci ![]()
@Berenikee malá od narození do ted (3,5r) neměla nic - jen rýma, max trochu lkašel z rýmy, rýma cca 5× za rok? kašel a ty léta snad 4×
. V létě tedy 1-2dny horečky, ale jen jednou za léto - stačilo dát na noc nurofen, druhý den byla spavá a cajk ![]()
Ale je mi jasný, že s nástupem do školky bude hůř ![]()
Infekcni onemocneni, nas treba mel teplotu jeden den a to jen zvysenou, druhy den nic a pak se osypal.. pata je u vetsich deti, skolkovych a zrudne nos a tvare, a priznaky jako chripka
Od roka do dvou dvakrát antibiotika se zánětem průdušek, jednou zánět spojivek, jednou laryngitida a dvakrát lehčí střevní chřipka, jinak kašel, rýma, občas teplota. Od září chodí jednou týdně do jeslí a z tama vždycky něco dotáhne, větší nemoci spojoval s růstem zubů (rostly mu po čtyřech zaráz, takže třikrát byla „sranda“).
Starší jen ve 4m zánět průdušek, v 15m 6. nemoc, a pak až ve 3,5 angínu(nepočítám pár lehkých nachlazení). mladší ve 2m pneumokokový zánět průdušek, pak do roka a čtvrt vůbec nic, ani rýmu, pak slabá rýma, v 19m náběh na angínu(narozdíl od bráchy to zvládl bez ATB),ve 22m laryngitida, a ta ještě ve 2 letech, a teď ve 27m. a nachcípanej je poslední dobou každou chvíli ![]()