Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už je to tu zas? ![]()
Doporučuji zajít k lékaři pro potvrzení, že dítě je nebo není schopno pobytu v kolektivu ostatních dětí. Čili jinými slovy: učitelka či ředitelka obvykle nedisponuje zdravotnickým vzděláním, aby určovala, jak je dítě moc nemocné.
Měla maximálně matku odeslat s dítětem k lékaři.
Jak moc má dítě rýmu nebo kašel, to je snad na soudném uvažování rodiče.
Zaměstnání rodiče ale není dostatečný důvod, proč nechat dítě ve školce nemocné.
OT: terminus technikus - slabý kašel, tak to mě pobavilo
![]()
@Martisek79 píše:
Tak nevím, nějak to nechápu…jak je možné, že všechny matky si mohou dovolit nechat děti s rýmou doma a přesto jsou školky zcela plné smrkajících dětí? Takže buď tady píšou jen matky na mateřské s druhým dítětem a matky pracující prostě musí pracovat a nemůžou mít co 14dní paragraf.
Podívej se na hodiny. Ty matky, které rýmu a kašlík u svých dětí nepovažují za překážku běžného provozu, jsou teď totiž v práci, hákujou a nemají čas diskutovat, víš? Proto ta názorová jednota. ![]()
@Martisek79 píše:
Tak nevím, nějak to nechápu…jak je možné, že všechny matky si mohou dovolit nechat děti s rýmou doma a přesto jsou školky zcela plné smrkajících dětí? Takže buď tady píšou jen matky na mateřské s druhým dítětem a matky pracující prostě musí pracovat a nemůžou mít co 14dní paragraf.
Taky nevím, taky nechápu… ![]()
@gina76 píše:
@Martisek79 Proč 14 dní stačí týden nebo 3 dny s víkendem…to na rýmu a kašel stačí aspoň aby to díte už nebylo nakažlivé
Ze studií vyplývá, že průměrná doba léčení kašle je 18 dní, o tom, že by po 3 dnech nebyl nakažlivý se rozhodně nezmiňuje, tedy krom případu, kdy by na něj člověk bral (správně zvolená) antibiotika
@gina76 né 14dní paragraf, ale co 14 dní…strašně se bojím nástupu do práce, kluky mám nemocné každou chvilku ![]()
@radúna Třikrát jsem zakladatelce radila zajít k Dr. pro razítko, že není infekční a odpovědí mi nakonec bylo, že kvůli paragrafu přece nepřijde o práci.
@Crystal87
Já neútočím, to spíš některé zde..Kdyby to šlo udělat jinak a holku nechat doma, udělám to bohužel nemůžu!!!
My jsme tohle řešili ve školce nedávno dcera měla trošku kašel a rýmu, učitelka mi řekla že mi jí normálně vezme dokud nemá teploty tak chodit může, ale třeba sestře řekli v jejich školce že jakmile má dítě rýmu tak musí byt doma takže asi záleží na přístupu školky
@MartinaIrena Tak jelikož ji dítko vzali i takm, tak by to byla zbytečná cesta a zbytečně zmeškaná doba v zaměstnání… plus tedy je otázkou, zda by pak to dítko vzyli do školky v průběhu dne, to se taky mnohde nenosí.
@nnella to jsme na tom fakt stejně
k nám do školky teda chodí s vodovou rýmou každé druhé dítě a s tou zelenou učitelka upozorňuje rodiče.
@ostrizi píše:
Mohu posoudit jen okolní školky a je fakt, že to nedělá nikdo…ale možná by to nebylo špatné řešení…jenže potom zase ty dohady, které dítě má jít ráno mezi ty „s příznaky nemoci“ a které mezi ty bez příznaků…
To si v cizině podle mě třídí učitelky, nebo mají zdravotnici? Každopádně prostě jak chrchlí něbo smrká, je to jasný. Ale máš pravdu, že u nás by se matky stavěly na zadní, že to ještě není tak hrozné a chtějí tuberáčka mezi zdravé. Takže by to asi trochu ztratilo smysl. ![]()
@MartinaIrena píše:
@radúna Třikrát jsem zakladatelce radila zajít k Dr. pro razítko, že není infekční a odpovědí mi nakonec bylo, že kvůli paragrafu přece nepřijde o práci.
Marti, jj, vím, četla jsem. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@MartinaIrena Tak jelikož ji dítko vzali i takm, tak by to byla zbytečná cesta a zbytečně zmeškaná doba v zaměstnání… plus tedy je otázkou, zda by pak to dítko vzyli do školky v průběhu dne, to se taky mnohde nenosí.
s tím naprosto souhlasím ![]()
@Crystal87 píše:
a co když tvoje dítě nakazí další děti, které to odmarodí hůř a jejich matky jsou taky sami? Budeš dotovat je, až kvůli tobě přijdou o práci?![]()
Tak pod tohle se klidně podepíšu. Bezohlednost je v dnešní době až na prvním místě. Přesně kvůli bezohledným maminkám jsem byla zavřená doma 14 dní. Odnesly to moje děti, já, moje práce, kde z-ci měli zpožděné výplaty, pač já nebyla schopná pracovat. Z pohledu zakladatelky - co mám jako dělat, když nemám hlídání? A z mého pohledu - co je mi po tom? Já si něčí bezohlednost odskákala s celou rodinou, problémy v práci mám kvůli tomu taky a to se řadím k těm ohleduplným, které si zasoplené dítě s kašlem nechávám doma.
Zasoplené dítě je dle mých parametrů dítě, kterému teče během dne nudle z nosu - je mi jedno jaké barvy. Spuštění sople po příchodu z venku do místnosti neřeším, stejně tak neřeším, pokud dítě během dne popotáhne (bez nudle u nosu) nebo zakašle netuberáckým nezahleněným kašlem.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.