Není připravená na školku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2004
3.9.21 08:02
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
bohužel se musím vrátit do práce a mám velkou obavu jak syn zvládne školku. Je na nás s manželem fixovaný, nikdy bez nás defacto nebyl. Zdá se mi i dost nesamostatný, chce se nosit, neumí pořádně mluvit, skoro nejí…kdyby to šlo, zůstala bych s ním doma déle.
Zažil někdo něco podobného a dítě si zvyklo? Jak mu pomoct to zvládnout? Neumím si představit jak bez nás vydrží 8 hodin, když teď vydrží sotva dvě a shání nás :,(

A přesně od toho máme ty babičky, aby se dítě naučilo být i bez nás 🙂 samozřejmě pokud o to babičky stojí, není to jejich povinnost, abyste mě špatně nechápali 🙂 můj syn je taky na mě hrozně fixovány, ale já se snažím, aby se trochu osamostatnil. Teď má čerstvě dva roky a začal chodil do dětské skupinky, dnes třetí den a zase ráno ořval..ale vydrží mu to půl hodiny a pak už si prý hraje..zatím je tam na dopoledne.. až nastoupím v lednu do práce, už bude zvyklý..měla jste to řešit dřív a ne na něm viset..bude to hodně těžké. Kolik mu je? Kolik máte času než nastoupíte do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
3.9.21 08:06
@Anonymní píše:
Tak on nikdy nechtěl být bez nás…byl až úplně hysterický a já na to neměla srdce :(
Pořád jsem doufala, že se to nějak poddá.. :zed:

kolik mu je let? Já dítě nezvykala, babičky nemáme, prostě bylo s námi. Neměla jsem potřebu dávat ji hlídat cizím lidem. Ve třech letech nebyla na školku zralá, uměla se tedy zaopatřit, najíst, byla šikovná, mluvila. Ale pobyt ve školce beze mě by nedala, byla taky jak klíště, od miminka. Před čtvrtým rokem se to zlomilo, do školky šla ve čtyřech a od prbního dne s nadšením, bez slziček, jedinkrát neplakala, neříkala, že nechce. Zvaž, jestli fakt musíš nastoupit. Já kdybych své tehdy tříleté dítě hodila na 8 hodin do školky, tak by to by pro ni masakr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9099
3.9.21 08:30

Tak mě teď teda hodně pobavil ten příspěvek, že mají babičky aby se dítě naučilo být i bez nich a současně, že dítě ve školce už třetí den brečí :D to se to to dítě asi moc nenaučilo :D my teda babičky nemáme, dítě je ve školce od dvou let a nebrečelo nikdy… mimochodem se taky říká, že dítě bez rodičů nebrečí, když má plně uspokojenou potřebu bytí s nimi, že si je jimi pak jisté a ví, že se vrátí. No já nevěřím ani na jedno. Myslím, že to dítě k tomu prostě musí dospět. A že zatímco jedno je připravené na školku už ve dvou letech, tak jiné až ve čtyřech. A když jde to, které by bylo připravené až ve čtyřech, už ve třech letech, tak to prostě snáší hůře. :nevim:
Nicméně to, že je nesamostatný je ale vážně vaše chyba. To už jste měli trénovat dávno. Teď bych mu pomohla tak, že bych ho dala do soukromé školky místo státní. To je to nejlepší co můžete udělat. Je tam méně dětí a tety se tak mají víc času dětem věnovat a se vším jim pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3927
3.9.21 08:50

Tak to hodně štěstí se školkou. Pokud ti trhalo srdce ho nechat u babičky, tak jsem zvědavá jak moc budeš brečet před školkou. A čím víc budeš řvát, tím víc bude ječet to dítě.
Zcela evidentně není připravený a pravděpodobně mu zakládáte na kvalitní trauma. To už by bylo lepší se domluvit na hlídání s babičkou než ho dát takhle do školky.
Za to jak je nesamostatný si můžete sami. A pokud se teď budete zoufale snažit ho osamostatnit, tak se připravte na spoustu hysterického řevu, protože na to není připravený a nebude chápat proč se to děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.9.21 09:17

@LilyJane Záleží na tom, kdy to dítě má nastouit do té školky. Jestli v pondělí, tak je to na pikaču a maminka prokoučovala, co mohla.
Jestli třeba za 2 měsíce, tak má možnost už ho začít adaptovat teď v té konkrétní školce (začínat třeba 2 hodinama denně) případně využít jiné možnosti (postupné nenásilné hlídání u těch babiček, kamarádek, zařadit nejakou přípravku na na školičku, kterou nabízí mateřská centra či DDM apod.
A prostě začít dítě osamostatňovat i v té samoobslužnosti. Aby se samo obléklo, podalo nebo odneslo věci, došlo se na něco zeptat tatínka, přešmrdlalo si zuby kartáčkem (a rodič dočistí), umělo samo na záchodě sundat a natáhnout kalhoty a pak si umýt ruce, najedlo se lžíci, nalilo si pití…

EDIT: Nebo to proteď odpískat, dát v práci výpověď či se domluvit na neplaceném volnu a být doma zadarmo (případně ještě roztáhnout zbytek rodičáku). A využít ten čas ke změne přístupu.
Ne každé dítě je extrovertní a nebojácné, nicméně ty uzkostnější děti právě potřebují o to víc podpořit, trénovat, ne to nechat vyhnívat a ještě být v té úzosti podporovány, že ono se to pak samo nějak zařídí.
Před dvěma dny jsem zažila hysterické scény u prvňáčků a nic pěkného to teda nebylo a tam už to je obtěžující opravdu pro všehchny - pro personál školy, ostatní děti a jejich rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin