Neodstatek železa a hrozná menstruace

2104
11.2.26 14:08

Neodstatek železa a hrozná menstruace

Holky, jak zvýšit příjem železa, když mi celkově chybí a ted v období mensturace je děs, já snad usnu i ve stoje. Řesila jsem to s praktikem a napsal mi úplně slabé, co mi nikdy nepomohlo, brala jsem to před porodem a v porodnici mi řekli, že je to směšné, to mi nemůže pomoct, po porodu jsem brala dost silná, protože jsem byla po akutní sekci a dost krvácela. Ale když mě zabijete, tak si nevzpomenu, už je to přece jen málem 7 let. Říkala jsem něco pořádného, protože poslední odběry prokázali velice nízkou hladinu železa. Co může pomoct? Mně dokonce maso nechutná kromě jater, ale jím to, zdraví mám jen jedno, co dál? Nějaké vitamíny, dobrá značka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35732
11.2.26 14:20

A gynekolog by ti nenapsala něco silnějšího? Mě psala v těhotenství tardyferon nebo jak se tom jmenuje a to mi vždy pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5960
11.2.26 14:24

No tak v tabletkové formě, nejlépe to na předpis.
Jinak železo se nachází ve vejcích, luštěninách, nebo špenát, brokolice i ořechy mají v sobě železo.
Pro lepší vstřebávání je lepší brát s vit C, jíst i citrusy, zeleninu.
A pak omezit mléko a kofein.

Lepší rada asi není :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
11.2.26 14:52

No a jakou máš hladinu hemoglobinu a ferritinu? Jinak z tablet na předpis je dobrý Sorbifer nebo Tardyferon. Z volně prodejných globifer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
949
11.2.26 16:42

V prvé rade bych navštívila gynekologa ke zjištění /k vylouceni gyn. příčin anémie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
11.2.26 17:00

Mívám podobný problém, klasické železo od obvoďáka je úplně naprd, má minimální vstřebatelnost. Mám s lepší vstřebatelností Reflex Nutrition Ferrochel iron bisglycinate 120 kapslí. Stačí brát měsíc a je vidět výsledek. Samozřejmě před a po podání žádné mléko, kafe ani čaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3706
11.2.26 17:35

@Bellino jestli jsi celkově i dost unavená, tak určitě zobej i hořčík. Ja beru pravidelně hořčík s vitaminem B6.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
15.2.26 14:00

Já beru globifer :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1949
15.2.26 20:38

Mně psala hematoložka Maltofer a Tardyferon. Po obojím jsem měla neskutečné nevolnosti, takže chodím pravidelně na infuze se železem, ale teď jako onkologický pacient dostávám často i transfuze krve. U mě si mysleli, že jde o nedostatek způsobený vegetariánstvím. Jenže vegetarián jsem byla desítky let a žádné potíže jsem neměla. A víš co, mám rakovinu žaludku v posledním stadiu. Žaludek mi zevnitř celou dobu silně krvácí. Takže ta ztráta byla celou dobu způsobená nádorem.
Pátrej po příčině. Menstruace bývá při anémii paradoxně silná a hodně ztrátová, co se týče krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
17.3.26 11:03

Já bych tohle už určitě nepodceňovala, zvlášť když máš železo podle odběrů opravdu nízké a při menstruaci jsi úplně bez energie. Za sebe bych kromě řešení s lékařem sáhla i po kvalitních doplňcích od Proteinaca, protože mají podle mě velmi dobré vitaminy a doplňky stravy za rozumnou cenu, což jako máma na mateřské hodně ocením. Plus je dobré hlídat i vitamin C, protože pomáhá se vstřebáváním železa. Pokud máš navíc silnou menstruaci, řešila bych určitě i to, protože dokud se nevyřeší příčina ztrát, budeš to dohánět pořád dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24636
17.3.26 11:50

Zkus Globifer. Mně teda od tohohle pomohla až hysterektomie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
21.4.26 01:48

Zajímalo by mě, co znamená, že ti doktor předepsal slabé železo. Samozřejmě si můžeš koupit doplňěk stravy a upravit na vyšší dávku, ale jestli je to dlouhodobý problém, bylo by lepší řešit to s doktorem, protože ty doplňky na předpis jsou obvykle silnější.
U železa je třeba ohlídat vstřebatelnost a je třeba ho nebrat se zinkem dohromady, a ne s vápníkem, mléčnými výrobky, čajem, kávou, ideálně s několikahodinovým odstupem. Železo si doplňuji přes doplňky, větší dávkou, obden s vit. C. Zatím to vypadá, že to tak funguje. Osvědčil se mi bisglycinát, nemá tolik vedlejších účinků jako Sorbifer od doktora, resp. po něm zejména nemám průjem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna o homeopatii

Ikona - Eliška Bartlová

MUDr. Eliška Bartlová