Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@monty.python píše:
Věřící nejsme vůbec, psala jsem jinde, jsem přesvědčená, že moje máma trpí spasitelským komplexemAle proč tolik, na to neumím odpovědět, vždy jsem se dozvěděla, že mám být vděčná, že nám dali život a vychovali nás
Věřící, to je potom jiná kapitola.
Moje mamka byla z deseti dětí, ale to byla jiná doba. Proto mě napadá ta víra.
Tvůj postoj chápu.
@nostress píše:
To chápu. Dvanáct i mě přijde docela dost, i když se netajím tím, že velmi fandím mnohačetným rodinám.Já zase znám několik jedináčků, kteří měli všechno, na co si vzpomněli, a oni si přáli pouze jedno-mít aspoň jednoho sourozence.
To jsou ty životní paradoxy, my si snad každý přáli-být jednou sám a jedináčkem, nemuset se pořád dělit, o někoho starat a svoje věci předat mladším, mladší zase mít něco nového a nezděděného ![]()
@monty.python píše:
To jsou ty životní paradoxy, my si snad každý přáli-být jednou sám a jedináčkem, nemuset se pořád dělit, o někoho starat a svoje věci předat mladším, mladší zase mít něco nového a nezděděného
To je pochopitelné. Každý chce to, co nemá. ![]()
@nostress píše:
Mohu se zeptat, proč měli tvoji rodiče tolik dětí?
Jak jsem psala, já to opravdu nevím, ptala jsem se nejen já a vždy se nám dostalo odpovědi, že máme být vděční, že nám dali život a vychovali nás
Můj bratr má teorii, že máma nechtěla nikdy makat a dřív bylo (dnes asi už ne), že ženě, která měla 11 dětí, patřil automaticky důchod.
@Anna766 píše:
Moje mamka byla z deseti dětí, ale to byla jiná doba. Proto mě napadá ta víra.
Tvůj postoj chápu.
Moje máma byla ze 3 dětí, táta má jen jednoho sourozence, takže ani jeden neměl početnou rodinu, ani jejich sourozenci nemají víc než 3 děti, nechápu to ![]()
@monty.python píše:
Dovolím si napsat, že 12 nemůže ve dvou zvládnout nikdoA kolik jich máte celkem? Ono i hodně záleží na rozestupech, my jsme za sebou jako stupínky, největší rozdíl je po dvojčatech necelé 2 roky.
veřejně už to nepíšu, počítej zhruba polovinu vašich počtů
Rozestupy dva až tři roky, jak kdo
Takže zvládnutelné to je ![]()
Znovu píšu, já tu rozhodně nejsem propagátor velkých rodin, byt se s řadou vícemamin přátelím
Beru to jako jednu z variant, byt náročnější
Ale opravdu nehodnotím kvalitu ženy podle toho, kolik dětí porodila/vychovala ![]()
@pe-terka píše:
veřejně už to nepíšu, počítej zhruba polovinu vašich počtůRozestupy dva až tři roky, jak kdo
Takže zvládnutelné to je
Znovu píšu, já tu rozhodně nejsem propagátor velkých rodin, byt se s řadou vícemamin přátelímBeru to jako jednu z variant, byt náročnější
Ale opravdu nehodnotím kvalitu ženy podle toho, kolik dětí porodila/vychovala
Já mám v tomhle nestandardní měřítka, velká rodina je pro mě od 8 dětí ![]()
@monty.python píše:
Jak jsem psala, já to opravdu nevím, ptala jsem se nejen já a vždy se nám dostalo odpovědi, že máme být vděční, že nám dali život a vychovali násMůj bratr má teorii, že máma nechtěla nikdy makat a dřív bylo (dnes asi už ne), že ženě, která měla 11 dětí, patřil automaticky důchod.
My jsme dva. Přesto s bratrem od mámy celý život slýchame stejné pindy typu " já ti dala život a ty se ke mně chováš tak a tak", " to mám za to, že jsem tě porodila?" " mně děkuj za život" bla, bla, bla… stačilo nevynyst koš s odpadky
Omlouvám se, že tu plevelím, já jen že my s bratrem to měli podobně
Příspěvek upraven 12.03.19 v 22:32
@monty.python píše:
Moje máma byla ze 3 dětí, táta má jen jednoho sourozence, takže ani jeden neměl početnou rodinu, ani jejich sourozenci nemají víc než 3 děti, nechápu to
Jednou jim to možná odpustíš ![]()
@Kelliee píše:
My jsme dva. Přesto s bratrem od mámy celý život slýchame stejné pindy typu " já ti dala život a ty se ke mně chováš tak a tak", " to mám za to, že jsem tě porodila?" " mně děkuj za život" bla, bla, bla… stačilo nevynyst koš s odpadkyOmlouvám se, že tu plevelím, já jen že my s bratrem to měli podobněPříspěvek upraven 12.03.19 v 22:32
Já to tu vlastně taky plevelím
Nechápu to, jestli mají děti proto, aby jim byl někdo vděčný? ![]()
@Anna766 píše:
Jednou jim to možná odpustíš
Kdybych tu napsala všechno, tak by bylo jasné, že ta cesta k odpuštění je hodně vzdálená
Plácám se v tom hodně a jsem ve stádiu, kdy nechci děti
Už jsem tu diskuzi našla, kde jsem psala víc, tak ať to tady nezahltím
https://www.emimino.cz/…rankovani/2/
@monty.python píše:
Pro mě je nejhorší, že moc dobře vím, co mám za problém, ale nezvládnu na něm zapracovat, nevím jak a mám pocit, že ani terapie mi nepomáháNeměla jsem žádné moc dětství, zjednodušeně, mám 10 mladších sourozenců, jak postupně přibývali, musela jsem se o ně starat s nejstarší sestrou a ještě k tomu i o domácnost-vařit, prát, uklízet, se sestrou jsme jich prakticky 9 vychovaly a to je důvod, proč nechci děti, já už jich 9 měla
Sestra taky nemá děti a ani partnera, má zajímavou práci, díky které cestuje po světě a jak sama říká, je konečně volná. Bratr, který byl třetí zase obstarával topení, údržbu domu i zahrady, takže je na tom podobně, bezdětný a nechce se vázat, jak on zase říká, jsme to ale frustráti
@monty.python píše:
Já mám v tomhle nestandardní měřítka, velká rodina je pro mě od 8 dětí
no vidíš, tak to jsme ještě podměráci ![]()
@pe-terka píše:
no vidíš, tak to jsme ještě podměráci
Tak se tady moc nevytahuj, jak jste velká rodina ![]()
@monty.python píše:
hmm, tak ted už ti rozumím, proč ta počáteční defenzíva
Byli jste hooodně zapřažení, na úkor vlastních zájmů a potřeb
Naše děcka jsou proti vám flákači ![]()
Přeju ti, at se z těch traumat dostaneš, a abys u rodičů došla k odpuštění
A oni k pochopení ![]()
@monty.python píše:
Tak se tady moc nevytahuj, jak jste velká rodina
ok, už mlčím ![]()