Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chci se zeptat, zda některá z vás trpěla svěděním kůže v těhotenství. U mě to trvá cca 14 dní hodně. Nejvíce břicho a prsa, ale svědí mě i jiné části těla. Kolikrát nevím ani kde všude se drbat
Je to fakt nepříjemné a nic nezabírá.
Doteď jsem nic takového nepocítila a ani v prvním těhotenství jsem podobné problémy neměla.
Beru magnesium ale už skoro 4 měsíce a cca 3 týdny beru léky na vysoký tlak Dopegyt. Nemůže to mít souvislost? Do poradny jdu v pondělí, tak to tam řeknu. Zatím jen sonduju, jestli je to normální a prostě to musím vydržet nebo je to něco vážnějšího.
V kterém si týdnu?
Nechci strašit, měla jsem to při prvním těhu a musela jsem hned po zjištění do porodnice.
Braly mi krev na jaterní testy a vyvolávali porod.Byl to ale už 39.
Takže určitě své Dr. zítra aspoň zavolej a poraď se.
A nezměnila jsi třeba nějakou kosmetiku nebo se nemyješ običejným mýdlem?Mě mýdlo strašně vysušovalo pokožku.Může to mít také spojitost s tím,že ti bříško roste a prsa se nalévají,tak to pne a svědí.
hele, mě taky svědí břicho. hlvaně teda když si vezmu upnutější tričko. holt je tam ta kůže citlivější…
Teď jsem 35tt. Kosmetiku jsem určitě nezměnila. Myju se jen gelem Dove nebo Fa. Jiné nepoužívám už hodně dlouho.
Kdyby to bylo jen břicho a prsa, tak bych si taky řekla, že je to tím, že břicho roste a prsa se mi začínají víc napínat. Ale mě fakt svědí skoro celé tělo. Záda, nohy, ruce, kolikrát nevím, kde se drbat dřív.
Upnutější tričko nenosím. Mám volnější těhotenská. A doma nosím hodně volná.
Taky mě napadlo, jestli to nemůže být psychického rázu. Hodně se bojím porodu a taky mám v poslední době pořád něco a tak že by to bylo z toho? Takže myslíte radši zavolat?
Je to už 13 let ale pamatuju si, že mě taky svědilo úplně všechno.
Samozřemě to nemusí být to stejné, jako u mě, ale raději bych určitě volala. Ať máš jistotu. ![]()
Martina8 píše:
V kterém si týdnu?
Nechci strašit, měla jsem to při prvním těhu a musela jsem hned po zjištění do porodnice.
A co to znamená, když tě svědí tělo ?? Proč tě tam bralo, co ti hrozilo ? Děkuji.
Martina8 píše:
V kterém si týdnu?
Potvrzuji, mela jsem to taky tak, 38. tyden, blbe jaterni testy z krve a nastup do porodnice na vyvolani. Sama jsem nahlasila v poradne, ze mne hrozne svedi bricho, oni odebrali krev a v pristi poradne uz byli vysledky.
Lenka512 píše:Martina8 píše:A co to znamená, když tě svědí tělo ?? Proč tě tam bralo, co ti hrozilo ? Děkuji.
V kterém si týdnu?
Jestli se nepletu tak prave to svedeni signalizuje, ze uz spatne pracuji jatra, jsou moc zatizena miminkem, v pokrocile fazi uz to neni na zavadu jen jsou doktori radsi kdyz jde mimco ven, mohlo by ho to zrejme nejak ohrozit, ale v 38.-39.tydnu neni duvod tehotenstvi nejak udrzovat a resit to nejakymi leky, proto chteji porod vyvolavat. Co by to znamenalo driv netusim ![]()
Když jsem byla v porodnici na udržování, setkala jsem se s mamkou, která měla stejný problém - těhotenskou dermatitidu a ukončili jí těhotenství v 36 tt. Byla rozškrábaná - celé tělo, nemohla v noci svěděním ani spát, Sestřičky jí podávaly namražené zábaly, aby jí aspoň trochu ulevily.
Myslím,že jsem někde četla,že svědění kůže v těhotenství znamená,že se napíná.Taky jsem to měla,a jen jsem se hodně mazala,aby ta kůže nepopraskala(strie).
Doporučuju si zavolat do poradny…Může to bejt jen obyčejné svědění, ale může to být i cholestáza, jaterní onemocnění.Před měsícem se mi se svěděním svěřovala těhotná kamarádka, tak jsem jí přesně tohle psala, volala do poradny a doktorka jí řekla, at hned druhej den letí na testy…
Je to sice málo časté onemocnění, za to vážné pro mimi..
Ja jsem mela svedeni kuze na zacatku tehotenstvi - tkaze vim, jak je to silene. Take jsem se bala te tehotenske cholestazy (i kdyz tam je spis svedeni chodidela a dlani a i dalsi priznaky), ale stejne jsme radsi sla k doktorovi a ten mi udelal jaterni testy - ty nastesti byly negativni.
Takze to byla jen tehotenska dermatitida a pomohl mi na ni konopny krem.
Takze radsi doktorovi fakt zavolej jistota je jistota a budu drzet palce at je vse v porakdu a brzy se toho zbavis.
Tady je nejake info o te tehotenske cholestaze - pokud Te to zajima:
http://www.maminkam.cz/…-cholestaza/
Lenka512 píše:Martina8 píše:A co to znamená, když tě svědí tělo ?? Proč tě tam bralo, co ti hrozilo ? Děkuji.
V kterém si týdnu?
Co přesně hrozí nevím. Je to příznak toho, že játra při tak velké zátěži prostě nestíhají. Tuším jsem někde četla, že jsou na to i léky.
Bylo to opravdu nepříjemné svědění kůže po celém těle. Nesvědilo mě jenom břicho, ale všechno.
Kůže mě taky svědila. Co říkala dr.- svědění je normální, kůže se napíná, proto mazat. Problém je, když svědí dlaně a chodidla, bývá to průvodní jev a teď si nemůžu vzpomenout čeho, ale vyvolává se potom porod. Dr stejně udělá jaterní testy a když jsou ok, není se čeho bát.