Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jája428 píše:
nasemu jsou cerstve dva, mele teda pořád, ale slovo žádný. ani máma ani táta nic.jen něco jako bejkom, beobe atd.po pravdě mě to zacíná znervoznovat
Opravdu nic? Ani mama, tata, ham, nene? Kamarádkt syn ve 22m vystačil s mama banan auto a teď dělá věty, ale berikat ve 2 letech NIC, to už asi není standart, nechcu strašit ![]()
@jája428 A neříká ani nějaké zkomoleniny? Třeba slabiky? My vychováváme syna bilinguálně a říká toho teda povícero, ale nikdy ne celé slovo, takže máma je mam, kolo je ko. Hodně písmen má taky problém zatím vyslovit a jednu dobu si dokonce z obou jazyků vybral vždycky to slovo v tom, kde se mu líp vyslovovalo, takže třeba letadlo říká jen arabsky a první slabiku - takže říká taj, teď už to teda prodloužil na tajja, ale pořád nevysloví tu poslední. No a někdy si to slovo zkomolí tak, že řekne třeba první písmeno a pak třetí, ale díky ukazování už víme, že třeba ta zkomolenina patří k tomu slovu. A taky musím teda přiznat, že teď po druhém roce se to začíná zlepšovat skoro každým dnem.
@jája428 A rozumí dobře? Třeba když se ho zeptáš, kde je auto, ukáže? Náš syn sice mluví hůř, ale dost věcí ví a má třeba dobrou slovní zásobu, ukáže, které zvíře má nohy, které ploutve, kdo má ocas malý, kdo velký atd. Nemá třeba ještě problém vyslovit hodně písmenek? S tím se docela potýkáme. Náš malej, i když s ním já trávím víc času, začal mluvit dřív arabsky od tatínka, protože spousta slov v arabštině je jednodušších než v češtině (i když dospělému, co se ten jazyk učí nově, se to tak vůbec nezdá
)
@jája428 Jo, no to, že rozumí, je důležité, kdyby nerozuměl, může to společně s dalšími příznaky značit nějaký problém. Takhle máš spíš šanci, že do toho prostě doroste.
Jinak když nerad knížky, o to víc bych to zkusila venku, syn miluje auta, takže se ho u každého auta ptám, kde má blinkr, kapotu, zpětné zrcátko, kola a on ukazuje a snaží se říkat. A to ho baví, někdy je schopný osahat všechny auta v ulici. Taky tu u nás předělávali koleje, takže jsme se chodili dívat na bagry, prostě typický chlap, ale žvatlal si u toho docela hodně.
@jája428 No jo, tak to přijde později. Hlavně, že rozumí a ukazuje. My si zase počkali a ještě počkáme na jiné věci - máme dlouhána a pozdní nástup chození v rodině, takže začal chodit pozdě a babička nám pořád nutila chodítko, do teď odmítá nočník a běžné triky jako běhání bez pleny venku i doma a čurání na kytičky, s tátou nebo rovnou na záchod nezabírá - jakmile má holý zadek, tak ukazuje na pinďu a dělá pápá a schovává ho do pleny (fakt nevím, kde na to přišel).
@jája428 No tak to jsme měli donedávna, teď už čurá míň často a po větších dávkách a dokonce ví, že to dělá, ale když mu nabídnu nočník, cukne se, řekne ne a utíká a já vím, že do toho doroste, ale později. On třeba nesnášel nosit sandálky bez ponožek, takže je nosil s ponožkama, pak si zvykl nosit je i bez ponožek, ale celé léto odmítal chodit kdekoliv bosky, takže i ve vodičce se brodil v sandálkách, teď na konci léta se mu zalíbilo chodit bosky… a nepomohlo by mu je sundat, protože by jen stál na místě a ječel, takže u nás snad jedině čekat, až se rozhodne sám. Jinak jako zase v jiných věcech je samostatný až běda, sám ví, kde které jídlo je, umí si vytáhnout rohlík z mražáku a ví, že za chvíli bude měkčí, sám si chce umýt ovoce - do neumytého by nekousnul, zuby si vyčistí i třikrát denně klidně. Já bych někdy do toho jeho mozku chtěla vidět.
@jája428 no jo, až půjdou do školy, zvládnou všechno a do té doby to nějak vydržíme (pro mě jsou teda upřímně horší řeči babičky, než to, že něco prostě zatím nejde.)
@jája428 píše:
já jen doufám, ze je jen pozadejc. jinak chodil v roce a do roka byl v podstate tabulkovej, jen v roce nejak zapomnel zacit mluvit
No důležité je fakt, že rozumí a komunikuje ukazováním a ono jak začne mluvit, tak pak to jde rychle.
@jája428 píše:
kdyby aspon neco rek, treba by pochopil, co se po nem chce
No třeba se to právě rozjede s tím, že zjistí, že se pak snáz domůže toho, co chce. Syn vždycky otevřel ledničku s tím, že něco chce a já vždycky ukazovala postupně na všechno a jmenovala jogurt, sýr, rajče… no než jsme se dobrali k výsledku, tak lednička málem na 10 stupních, teď otevře ledničku a zahlásí sýýý nebo chajše a já už aspoň vím, po čem mám sahat a on je spokojený.
Teda maminky, koukám, že některé máte taky veselo. Já právě mám strach z autismu, malá si hodně stoupá na špičky a ráda dělá monotónní činosti a hlavně třeba u všech hraček, věcí vyhledává cedulky a cucá je. Od včera začala trochu víc broukat, hej a jeee.
@jája428 Po špičkách prý začíná hodně dětí, naše teprve obchází nábytek, asi by potřebovala pevné botičky. On autismus se diagnostikuje spíš až po 3 roce myslím
http://www.autismus.cz/…ku-di-2.html¨
nevím jestli tohle se dá již použít na 9. měs. dítě ![]()
@Ivetka25 moje malá do cca 9.-10. měsíce kromě pláče a hlasitého smíchu nevydavala žádné zvuky. Byla jsem z toho hodně nervózní… teď ma 2 roky a 4 měsíce… umí cca 50 slov, které potřebuje k životu ona. Dlouhé slova říká zkomolene, ale krátké bez jakéhokoliv nácviku najednou vysloví správně… prostě ji to nějak v hlavě sepne a nove slovo řekne.
Mela to tak i při prvních slovech… pořád nic a pak z ni najednou vypadlo máma, táta, baba, zvuky zvířátek… neboj ono to u vas taky přijde. Důležité je jak píší holky, že malá rozumí a slyší.
@Ivetka25 Máme 16m a za baba mama jsme rádi
Manuálně dokáže víc než já i manžel dohromady, pohybově šikovnej až na půdu ale mluvit prostě nebude. A slabiky přišly něco po roce ![]()