9měsiční se hlasově neprojevuje

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8151
18.8.14 12:32

@jája428 my taky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
20.8.14 14:37
@jája428 píše:
nasemu jsou cerstve dva, mele teda pořád, ale slovo žádný. ani máma ani táta nic.jen něco jako bejkom, beobe atd.po pravdě mě to zacíná znervoznovat :nevim:

Opravdu nic? Ani mama, tata, ham, nene? Kamarádkt syn ve 22m vystačil s mama banan auto a teď dělá věty, ale berikat ve 2 letech NIC, to už asi není standart, nechcu strašit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
20.8.14 17:44

@jája428 A neříká ani nějaké zkomoleniny? Třeba slabiky? My vychováváme syna bilinguálně a říká toho teda povícero, ale nikdy ne celé slovo, takže máma je mam, kolo je ko. Hodně písmen má taky problém zatím vyslovit a jednu dobu si dokonce z obou jazyků vybral vždycky to slovo v tom, kde se mu líp vyslovovalo, takže třeba letadlo říká jen arabsky a první slabiku - takže říká taj, teď už to teda prodloužil na tajja, ale pořád nevysloví tu poslední. No a někdy si to slovo zkomolí tak, že řekne třeba první písmeno a pak třetí, ale díky ukazování už víme, že třeba ta zkomolenina patří k tomu slovu. A taky musím teda přiznat, že teď po druhém roce se to začíná zlepšovat skoro každým dnem.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 18:23

@jája428 A rozumí dobře? Třeba když se ho zeptáš, kde je auto, ukáže? Náš syn sice mluví hůř, ale dost věcí ví a má třeba dobrou slovní zásobu, ukáže, které zvíře má nohy, které ploutve, kdo má ocas malý, kdo velký atd. Nemá třeba ještě problém vyslovit hodně písmenek? S tím se docela potýkáme. Náš malej, i když s ním já trávím víc času, začal mluvit dřív arabsky od tatínka, protože spousta slov v arabštině je jednodušších než v češtině (i když dospělému, co se ten jazyk učí nově, se to tak vůbec nezdá :mrgreen: :roll: )

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 18:32

@jája428 Jo, no to, že rozumí, je důležité, kdyby nerozuměl, může to společně s dalšími příznaky značit nějaký problém. Takhle máš spíš šanci, že do toho prostě doroste.
Jinak když nerad knížky, o to víc bych to zkusila venku, syn miluje auta, takže se ho u každého auta ptám, kde má blinkr, kapotu, zpětné zrcátko, kola a on ukazuje a snaží se říkat. A to ho baví, někdy je schopný osahat všechny auta v ulici. Taky tu u nás předělávali koleje, takže jsme se chodili dívat na bagry, prostě typický chlap, ale žvatlal si u toho docela hodně.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 18:45

@jája428 No jo, tak to přijde později. Hlavně, že rozumí a ukazuje. My si zase počkali a ještě počkáme na jiné věci - máme dlouhána a pozdní nástup chození v rodině, takže začal chodit pozdě a babička nám pořád nutila chodítko, do teď odmítá nočník a běžné triky jako běhání bez pleny venku i doma a čurání na kytičky, s tátou nebo rovnou na záchod nezabírá - jakmile má holý zadek, tak ukazuje na pinďu a dělá pápá a schovává ho do pleny (fakt nevím, kde na to přišel).

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 19:03

@jája428 No tak to jsme měli donedávna, teď už čurá míň často a po větších dávkách a dokonce ví, že to dělá, ale když mu nabídnu nočník, cukne se, řekne ne a utíká a já vím, že do toho doroste, ale později. On třeba nesnášel nosit sandálky bez ponožek, takže je nosil s ponožkama, pak si zvykl nosit je i bez ponožek, ale celé léto odmítal chodit kdekoliv bosky, takže i ve vodičce se brodil v sandálkách, teď na konci léta se mu zalíbilo chodit bosky… a nepomohlo by mu je sundat, protože by jen stál na místě a ječel, takže u nás snad jedině čekat, až se rozhodne sám. Jinak jako zase v jiných věcech je samostatný až běda, sám ví, kde které jídlo je, umí si vytáhnout rohlík z mražáku a ví, že za chvíli bude měkčí, sám si chce umýt ovoce - do neumytého by nekousnul, zuby si vyčistí i třikrát denně klidně. Já bych někdy do toho jeho mozku chtěla vidět.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 19:19

@jája428 no jo, až půjdou do školy, zvládnou všechno a do té doby to nějak vydržíme (pro mě jsou teda upřímně horší řeči babičky, než to, že něco prostě zatím nejde.)

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 19:28
@jája428 píše:
já jen doufám, ze je jen pozadejc. jinak chodil v roce a do roka byl v podstate tabulkovej, jen v roce nejak zapomnel zacit mluvit :zed:

No důležité je fakt, že rozumí a komunikuje ukazováním a ono jak začne mluvit, tak pak to jde rychle.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
20.8.14 19:43
@jája428 píše:
kdyby aspon neco rek, treba by pochopil, co se po nem chce :nevim:

No třeba se to právě rozjede s tím, že zjistí, že se pak snáz domůže toho, co chce. Syn vždycky otevřel ledničku s tím, že něco chce a já vždycky ukazovala postupně na všechno a jmenovala jogurt, sýr, rajče… no než jsme se dobrali k výsledku, tak lednička málem na 10 stupních, teď otevře ledničku a zahlásí sýýý nebo chajše a já už aspoň vím, po čem mám sahat a on je spokojený.

• Citovat
  • Upravit
Ivetka25
20.8.14 20:46

Teda maminky, koukám, že některé máte taky veselo. Já právě mám strach z autismu, malá si hodně stoupá na špičky a ráda dělá monotónní činosti a hlavně třeba u všech hraček, věcí vyhledává cedulky a cucá je. Od včera začala trochu víc broukat, hej a jeee.

• Citovat
  • Upravit
Ivetka25
20.8.14 20:53

@jája428 Po špičkách prý začíná hodně dětí, naše teprve obchází nábytek, asi by potřebovala pevné botičky. On autismus se diagnostikuje spíš až po 3 roce myslím

• Citovat
  • Upravit
Ivetka25
20.8.14 20:59

http://www.autismus.cz/…ku-di-2.html¨

nevím jestli tohle se dá již použít na 9. měs. dítě :-(

• Citovat
  • Upravit
3265
20.8.14 21:12

@Ivetka25 moje malá do cca 9.-10. měsíce kromě pláče a hlasitého smíchu nevydavala žádné zvuky. Byla jsem z toho hodně nervózní… teď ma 2 roky a 4 měsíce… umí cca 50 slov, které potřebuje k životu ona. Dlouhé slova říká zkomolene, ale krátké bez jakéhokoliv nácviku najednou vysloví správně… prostě ji to nějak v hlavě sepne a nove slovo řekne.

Mela to tak i při prvních slovech… pořád nic a pak z ni najednou vypadlo máma, táta, baba, zvuky zvířátek… neboj ono to u vas taky přijde. Důležité je jak píší holky, že malá rozumí a slyší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.14 21:14

@Ivetka25 Máme 16m a za baba mama jsme rádi :D Manuálně dokáže víc než já i manžel dohromady, pohybově šikovnej až na půdu ale mluvit prostě nebude. A slabiky přišly něco po roce :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí